Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Reaper i MIDI (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41644)

kravadinka 17-09-2012 07:45 PM

Re: Reaper i MIDI

Samo polako, postoji procedura koju moraš ispratiti...

Pre svega namesti driver svoje zvučne karte, latency, samplerate i Plugins path da bi mogao uopšte da radiš.
Onda pročitaj uputstvo koje možeš da skineš sa sajta, pregledaj sve što ima od tutorijala i onda lagano.

Svi VST i AU pluginovi će najnormalnije raditi, ali Halion One je isključivo deo Cubase i ne možeš očekivati da on radi van svog softvera.
Imaš gomilu drugih koje možeš koristiti na isti nači, samo se malo poigraj...

Ipak, vidim da ti o svemu ovome znaš prilično malo pa ćeš morati pre svega naučiti osnovne pojmove, ali i to moraš sam, niko ti ne može napraviti prečicu do znanja...

psionic 20-09-2012 02:51 AM

Jbt sta god da otvorim - Reaper vs nesto... I kravadinka vodi rec :rotfl:
Ej bre kravadinka, jesi ti bre neki Reaperov placenik, pa podbadas ljude da predju sa Cubasea :rotfl::rotfl::rotfl:

E sad ovako:
Reaper je i meni krckao, mislim da treba da se stavi ASIO proces na veci nivo, a ne na default ? Popeo sam mu prioritet i sad ne krcka na manjim latencijama, kako stoji kod vas, bas me zanima ?

White Tie mi se mnogo svideo - tema je dobra - ali menja funkciju mojih famoznih foldera :grin: . Sada su BUSevi, sto mi je logicnije. Tema tretira foldere na sasvim drugaciji nacin i prikazuje ih u oba miksera (TCP I MCP) kao BUS. E sad, jos da ugrade i obican FOLDER traku... :rotfl:

Ono sto je ozbiljna falinka Cubasea i sto vuku kao to neko nasledje je taj njihov prokleti engine! Sada i mnogo neozbiljniji programi imaju odabir raznih algoritama (sync interpolation, bicubic, svasta nesto...) on je takav kakav je i to je to. A negde sam u testovima citao da je najgori sto se tog audio enginea tice. Zato i radim konacni mix u Sonaru, ali se pomalo igram ovih dana sa Reaperom... Realno - tupe ga mnogo ponekad oko jednostavnih stvari, ali zato moze da odradi nesto sto drugi nikad nece. Ili ce da bude komplikovano, a mocno, ili jednostavno, a... Pa sad, ko kako voli...

BTW, Cubase i nije tako skup, ako si vec kupio predhodnu verziju... Ne mnogo vise od Reapera. A DEMO Reapera te tera da cekas 10 sekundi. NECU BRE DA CEKAM, OCU ODMA A ZA BEZ PARA... Ne dam im pare dok ne implementiraju FOLDERE :rotfl:

Jan 20-09-2012 03:33 AM

Realno, Reaper je program za DAW geek-ove, sve mozes da prilagodis sebi kako hoces tralala... Ja se i dalje sigurnuje osecam na steinbergu ali guram sebe da radim na Reaperu... Tako da danas sam se nesto vratio da odradim u Cubase i prvi put sam se osetio kao na stranom terenu jer vec danima guram samo Reaper, i bio je prijatelj pored mene koji radi iskljucivo u Reaperu, a ja gadjam neke precice i akcije kao da sam u Reaperu, i on kaze: "Gotovo, prebacio si se na Reaper", mozda je istina :S Videcemo jos neki period...
Jedino sto mi se zaista cini da je Cubase daleko bolji za midi programming od Reapera, mada videcemo i to da li je tako

psionic 20-09-2012 03:36 AM

[QUOTE=Jan;334109]
Quote:

Originally Posted by Jan (Post 334109)
Realno, Reaper je program za DAW geek-ove...

Haha, eto ovako sam bio zapoceo jednu od recenica, pa obrisao :) Jeste, bas to - DAW geek program :)

Tu frku za prebacivanje sa jednog na drugi program sam i ja imao sa Cubendom i Sonarom.. I dan danas, pritisnem numpad 1 umesto ctrl+home, u sonaru, ali sve se to da prilagoditi jedno drugome... Namesti reaper na poznate shortcutove ili obrnuto i uzivaj :)

kravadinka 20-09-2012 08:49 AM

1 Attachment(s)
A neee, samo sam pokušavao da pomognem... :wink:
Realno, običan korisnik nema pojma šta znače neke od opcija, pa bi bilo lepo da postoji neka LIGHT MODE varijanta za Preferences gde će sve biti slikovito, na primer Low Latency Crackling ON - OFF, pa pod tim sakriveno od korisnika gomila nekih sitnica koje se same zakače i otkače. :D

Šalu na stranu, iza Steinberg-a stoji Yamaha, iza Sonar-a Rolannd, Pro Tools-a AVID, a Cockos je koliko znam neka skupina od par ljudi koji nešto prčkaju pomalo i prave to što prave, ako sam sve to dobro razumeo.

Kako bilo, ljudi su dali domaći zadatak velikim imenima za mnogo šta, lično čekam Pro Tools 11 da vidim hoće li napisati code From Ground Up ili će i dalje da nam prodaju bezvezariju, ali gledajući neke osobine Reaper-a, mislim da nema šanse da ih stignu, kao i Steinberg, to su teška imena, sa godinama u nazad neke svoje tradicije koje se slepo drže, dinosaurusi koji teško manevrišu baš zbog toga.

A što se tiče izgleda, kontrasti se svakako moraju poboljšati za lakše raspoznavanje, ali i originalna tema može da izgleda jako svedeno i uredno.

idvi 21-09-2012 08:24 AM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 334109)
Realno, Reaper je program za DAW geek-ove, sve mozes da prilagodis sebi kako hoces tralala... Ja se i dalje sigurnuje osecam na steinbergu ali guram sebe da radim na Reaperu... Tako da danas sam se nesto vratio da odradim u Cubase i prvi put sam se osetio kao na stranom terenu jer vec danima guram samo Reaper, i bio je prijatelj pored mene koji radi iskljucivo u Reaperu, a ja gadjam neke precice i akcije kao da sam u Reaperu, i on kaze: "Gotovo, prebacio si se na Reaper", mozda je istina :S Videcemo jos neki period...
Jedino sto mi se zaista cini da je Cubase daleko bolji za midi programming od Reapera, mada videcemo i to da li je tako

Koliko sam samo cipelarenja doživio zbog te izjave na početku ovog foruma:rolleyes:
..Zanima me dali ćeš i ti sad nadrapat..ili samo određeni likovi..ćak sam i nazvan Balkancem a ja u EU:rolleyes::da: (Mada jaoo si ga nama):banghead::rotfl:

..ne želim ironizirat temu ali bio sam ipak u najmanju ruku proglašen neznalicom ..svađalicom itd..ali ja to nisam..vjerujte mi. I googlajući naiđoh na hrpu ovakivih textova "Reaper's MIDI completely sucks." naravno i onih pozitivnih...eh malo da se rasteretim nisam jedini...i u belom svetu ima takvih "istomišljenika":):)

kravadinka 21-09-2012 08:31 PM

Quote:

Originally Posted by idvi (Post 334166)
ćak sam i nazvan Balkancem a ja u EU:rolleyes::da: (Mada jaoo si ga nama):banghead::rotfl:

Hehe, pa to nema veze sa geografskim polo?ajem i političkim uređenjem, vi?e je to stanje svesti... :wink:

Cubase je odličan za midi programing, a Reaper zaostaje u par detalja, recimo crtanje u CC i PC lanes je malo morbidno i neprecizno ponekad, mada se ne sećam kako je to bilo u Cubase, dok je sve ostalo veoma slično.
Za moj pojam Pro Tools za sada ima najbolji midi editor, na?alost optimizacija sa VI je katastrofalna, otud priča o Reaper-u...

idvi 23-09-2012 12:43 PM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 334203)
Hehe, pa to nema veze sa geografskim polo?ajem i političkim uređenjem, vi?e je to stanje svesti... :wink:

...potego me za jezik...odakle ti na umu Balkan...ja ga u pravilu ni ne poznam niti neznam kaj bi to trebalo znacit???
Recimo usporedba kao napr. Sicilijanac ili Bednjanac ili Dobovljanac ili Pu?canac ili Čučerjanac itd itd...a tebe je samo Balkanac jedinica mjere za neke stvari???
Ja ipak mislim da je on duboko u tebi ma tko on bio (Balkanac):wink:

psionic 29-09-2012 07:56 PM

Quote:

Originally Posted by idvi (Post 334166)
(Mada jaoo si ga nama)

Sta ovo znaci ? Ako udjemo u EU naebasmo ga nacisto, mislis ? Ili - ni nama ovde u EU ne cveta cvece ?
Aj manite me vise tih prica.

OVDE JE UZASNO... TAMO JE BOLJE... TACKA. Ban kick i zakljucavanje teme, ko se usudi da tvrdi drugacije.

(:rotfl:)

izvin'te za mali off, ali najsmesnije mi je kad neko ko je osamdesetih ili devedesetih otisao odavde (bilo ko, ko ovako govori, ne mislim pojedinacno ni na koga) daje misljenje kako tamo nije dobro - nemajuci pojma na koje dno smo mi pali u medjuvremenu :shock:

All times are GMT +1. The time now is 01:15 PM.