Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Analogija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=148)
-   -   Kviz Pogodi miksetu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40334)

Surfer 30-01-2012 02:02 PM

Re: Kviz Pogodi miksetu

Evo recimo Michael Brauer, on je mlad ali ima talenta, bit će nešto od njega kad nauči akustiku :D

Pa poslušajmo što on kaže što mu je bitno kod miksanja:

"Most of my mixing is done listening to my little Sony boombox.
It sits behind me, on my rack number two, about four-and-a-half feet up from my ears and six feet back. Because the speakers of the boombox are relatively close to each other, I essentially listen in mono. The Sony is like a magnifying glass, it tells me whether my mix sucks or not. I use it for a similar reason to why most people use the NS10, and I will also sometimes play my mix briefly through a pair of NS10s, just to make sure everything is sitting nicely and is where it is expected to be, and because I want to get several different perspectives. But the Sony gives me a much more accurate picture." :rotfl:

DaBear 30-01-2012 02:05 PM

auuuuu al se zakuvalo !!???:shock::shock::shock:
Po meni soba (i akustika) ITEKAKO ima veze sa miksanjem !!
Ako soba ima tanak bass - prosecni (freelance) inzinjer ce da roka bas ko lud i obrnuto !!
Pa cak se i na tvojim primerima cuje da je Soundtracks mix basovitiji nego SSL koji zvuci tanje..(sigurno nije samo mikser zasluzan za to?)

Kao sto se ja sad smaram i zalamam kuci (gde sve odjekuje) za nesto sto sam za 5 minuta postizao u sobi sa sredjenom akustikom. Naravno, to sto sam 10 godina sedeo u dobroj sobi mi pomaze da znam sta ne valja ovde !!

Surfer 30-01-2012 02:12 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 321557)
auuuuu al se zakuvalo !!???:shock::shock::shock:
Po meni soba (i akustika) ITEKAKO ima veze sa miksanjem !!
Ako soba ima tanak bass - prosecni (freelance) inzinjer ce da roka bas ko lud i obrnuto !!
Pa cak se i na tvojim primerima cuje da je Soundtracks mix basovitiji nego SSL koji zvuci tanje..(sigurno nije samo mikser zasluzan za to?)

Kao sto se ja sad smaram i zalamam kuci (gde sve odjekuje) za nesto sto sam za 5 minuta postizao u sobi sa sredjenom akustikom. Naravno, to sto sam 10 godina sedeo u dobroj sobi mi pomaze da znam sta ne valja ovde !!

MA ne govorimo o tome.
Priča je krenula da zvuk miksa ovisi vi?e o akustici nego o tom SSL-u.
Ja se s time apsolutno ne sla?em i dajem svoj primjer i dajem primjer freelancera kojima je svejedno gdje će miksati samo ako ima SSL. :)

Jedno je zvuk miksa a drugo je da li ima previ?e basa ili je pretih vokal.

O tom se radi.

Anyway, stavit ću sad jedan aran?man koji sam radio a koji je miksao John Tilly na Soundtracsu u tom istom studiju i vidjet ćete da akustika nema nikakve veze sa tim, nego da se radi o talentu čovjeka koji radi.

Dakle, sve je isto samo drugi čovjek miksa.

awacs 30-01-2012 02:24 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321558)
Jedno je zvuk miksa a drugo je da li ima previ?e basa ili je pretih vokal.

Aj' ljubim te objasni mi razliku između "miksa" i "zvuka miksa". Ili mi bar objasni ?ta podrazumeva? pod "zvukom miksa", a ?to nema veze sa međusobnim odnosom frekvencija i relativnih jačina elemenata istog tog miksa??? Čisto da i ja naučim ne?to pod stare dane :)

Pozdrav,

Vasa

Surfer 30-01-2012 02:34 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 321559)
Aj' ljubim te objasni mi razliku između "miksa" i "zvuka miksa". Ili mi bar objasni ?ta podrazumeva? pod "zvukom miksa", a ?to nema veze sa međusobnim odnosom frekvencija i relativnih jačina elemenata istog tog miksa??? Čisto da i ja naučim ne?to pod stare dane :)

Pozdrav,

Vasa

Dakle jedno je BALANS miksa a drugo je ZVUK miksa.

Vokal mo?e istovremeno biti savr?ene glasnoće u miksu ali i zvučati u?asno u tom miksu. :)

BTW, ne da mi Soundcloud da uploadam copyrighted material :(
Kako to izbjeći?

Everbeatz 30-01-2012 02:40 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321556)
Evo recimo Michael Brauer, on je mlad ali ima talenta, bit će ne?to od njega kad nauči akustiku :D

Pa poslu?ajmo ?to on ka?e ?to mu je bitno kod miksanja:

"Most of my mixing is done listening to my little Sony boombox.
It sits behind me, on my rack number two, about four-and-a-half feet up from my ears and six feet back. Because the speakers of the boombox are relatively close to each other, I essentially listen in mono. The Sony is like a magnifying glass, it tells me whether my mix sucks or not. I use it for a similar reason to why most people use the NS10, and I will also sometimes play my mix briefly through a pair of NS10s, just to make sure everything is sitting nicely and is where it is expected to be, and because I want to get several different perspectives. But the Sony gives me a much more accurate picture." :rotfl:

Poslusajmo i sta Trevor Horn kaze

"The older I get, the more I like to work in a proper control room. I did a few years of that, but the reality of it is, you're better off in a proper acoustically controlled environment where you can hear what you're doing and it all makes sense. I went through a phase of working in houses and working in strange places ? a castle in Ireland and things like that. But in the end it was bullshit because it sounds crap and you can't really hear what you're doing. In a proper control room it forces you into being realistic about what you're recording."

DaBear 30-01-2012 02:49 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321560)

BTW, ne da mi Soundcloud da uploadam copyrighted material :(
Kako to izbjeći?

stavi na youtube onda....

Surfer 30-01-2012 02:55 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 321563)
stavi na youtube onda....

Pa nijesam kaskader :)

Surfer 30-01-2012 02:56 PM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 321561)
Poslusajmo i sta Trevor Horn kaze

"The older I get, the more I like to work in a proper control room. I did a few years of that, but the reality of it is, you're better off in a proper acoustically controlled environment where you can hear what you're doing and it all makes sense. I went through a phase of working in houses and working in strange places ? a castle in Ireland and things like that. But in the end it was bullshit because it sounds crap and you can't really hear what you're doing. In a proper control room it forces you into being realistic about what you're recording."

Mixing and recording.
Big difference !!!

Everbeatz 30-01-2012 03:22 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321565)
Mixing and recording.
Big difference !!!

radi se o kompletnom procesu, ne samo snimanje, a Trevor je puno veci autoritet od Michael Brauera..bar meni

i sam si se divio kako npr Skrillex ima perfektan lowend i da nema sanse da je to radjeno kuci...da nije mixao na boomboxu i super namestio subbass?

pretpostavljam da se mastering engineers se isto zaludjuju troseci velike pare na akustiku i monitoring da bi popravljali BAS ono sto tvrdis da nema veze kad je mixanje u pitanju?

nema tog SSL-a koji moze da zameni dobar monitoring

All times are GMT +1. The time now is 02:53 AM.