![]() |
Re: DIY Vocal booth & Control room?!
Halo Eomsy
Narvano da cemo cekati jer ti radis tio sam samo konkretizirati prostoriju. I sta je moguce sa moga stava. Kako vidis sto ljudi sto cudi i znam da ti je se tesko odluciti. Svi smo jednom bili poceli. :) pozz Denis |
2 Attachment(s)
Evo, ja sam jo? to malo skicirao kako mi je predlo?io DeMa i sad mi sve to malo sjeda vi?e na mjesto ... Imao bih nesmetani prostor za vokalistu na zadnjem zidu (koji dodu?e nisam ba? rije?io, al i to je u dogovaranju). Skica plafona je isto tu ...
Za DeMu; Prostoriju bih u tom slučaju imao za svu "bučnu" opremu ... Vrata nisu fiksna na toj prostoriji, odnosna samo sam ih skicirao da vidim kak bi bila ... Kaj mislite o toj kombinaciji? |
Odlicno izgleda to sto si nacrtao, samo bih ja jos malo oko zadnjeg zida izmedju bass trapova, taj deo ti je jako vazan da se ne vraca zvuk, pa se tu jos malo konsultuj, morao bi veci absorber nego sto si nacrtao!:)
|
Opet cu da se ubacim u pricu mada to ne volim jer nisam ni mrvicu strucan kao nasi moderatori....ovako.....prednji zid koji nameravas da krivis bi trebao biti od nekog materijala koji ima ok refleksiju,drvo staklo,cigla,kamen....ako od toga uradis onda bi sledeca faza bila da kutije zbog velike guzve ugradis u taj zid.Tu onda mora doci do intervencije na skretnicama zvucnika i sve to bas nije posao za DIY varijantu jer cesce moze da od svega bude vise stete nego koristi....inace su to sve super resenja ali kada se sve strucno izvede.Jednostavnije receno...ja taj zid ne bih krivio vec bih isao sa superchunkovima u uglove.Difuzore bih zaboravio u svakom slucaju i na zadnji zid bih isao kompletno sa ogromnim apsorberom debljine 60cm a ovu burad:) u zadnjim coskovima bih takodje zaboravio.Na plafon bih isao sa apsorberima 5cm od kamene vune teske 120kg/m3 (od nje bih radio i sve ostalo) i stavio bih superchunkove po svim uglovima kao sto si crtao i tu nuz prostoriju bih takodje iskoristio samo za drzanje opreme (comp itd).Sto u reziji bi morao biti jako mali i mozda na mestu gde stoji pevac da bude parce jaaaako debelog tepiha a izmedju tebe i njega onaj separator sto si pravio.Ne vidim jasno da li imas prozor ali ce ti bez sunceve svetlosti posle nekog vremena biti jako mucno tamo,takodje me brine i adekvatna ventilacija.OBAVEZNO ispod svakog akustickog elementa podmetni armafleks,radi sa drvetom i izbegavaj metal jer ume nezgodno da zvoni na jakom spl-u.I naravno....vidi sa Tastom da li ipak ima jos neku malo vecu sobu....znaju taste i da iznenade nekada:wink: mada se ne kaze dzabe da su piva hladna i nozevi ostri kao tastin pogled:rotfl:
|
Quote:
|
Quote:
Ventilaciju mislim naknadno raditi, prozorčića su dva (kakva-takva sunčeva svjetlost), al me brine to kaj ću ih mo?da morat prkriti sa tretmanima ... Hvala ti na idejama i sugestijama, za razmisliti .... Armaflex i mislim staviti svugdje, samo ga jo? moram nać tu u Hrvatskoj .... A kaj se tiče punice, vjeruj ima opaki pogled ... ali nema veću sobu :D ... |
Uh sada tek vidim i difuzore odmad iznad pevaca a takodje i iznad zvucnika....Vidi,iza ledja pevaca i iznad njega ces po tvom nacrtu imati difuzore koji su od njega najdalje 40-50cm,sa desne strane su vrata koja reflektuju zvuk,bojim se da ce to da stvori neprijatan reverb koji se tesko maskira u miksu a plus sto ce ti difuzori uraditi ko zna sta jer nemaju gde da zadisu,taj deo mora biti vise u apsorberima.A taste ko taste.....za njih rec MIRAZ izgleda vise ne postoji:cry:....:)...Skloni i difuzor iznad zvucnika,idi sa apsorberom i tu.
|
Quote:
Ja licno ocekujem vasa "ubacivanja u pricu", jer ovo je pre svega forum a ne (besplatni!) internet servis za (elektro)akusticko savetovanje, gde uvek isti odgovaraju na pitanja. Prema tome, samo napred i opusteno... ja licno pratim diskusiju koliko mi vreme dozvoljava i umesacu se ako bude bilo potrebno... jedino mi smeta bilo kakvo ustrucavanje od savetovanja i pisanja... jer to je dobro za onoga ko pise... tako brze i bolje nauci... Jedna je stvar vrteti misli po glavi i nikom ne reci, a sasvim druga stvar srociti tekst i napisati javno, tada to proverava vise ljudi i samim tim ima sanse da se izvuce najbolje resenje. Greske u akustici su prilicno bolne, sto zbog para sto zbog truda... a undo je tek preskup! pozdrav bogi p.s. E sad.... ko se boji da ispadne "glup u drustvu" :rolleyes: ... sta mu ja mogu... ostace kraci za neko novo saznanje sigurno! |
Pozdrav Boggy....ne ustrucavam se bas preterano:),vise sam decku hteo da dam do znanja na cije savete najvise treba da obrati paznju i da moje primi sa rezervom jer je akustika zaista kompleksna i nepredvidiva stvarcica gde bojim se moja "na uvo" iskustva nisu dovoljna.Reci mi molim te da li sam u pravu za ovaj prednji zid i difuzore,pretpostavljam da moze citava diskusija na tu temu ali onako...u par reci.
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Difuzori su postavljeni pogresno. Moraju se staviti na mesta prvih refleksija... pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 10:25 PM. |