![]() |
Re: Color's Control room - sredjivanje prostora
Absorberi na prvim refleksivnim povr?inama ne smiju biti refleksivni!
Plafonski je isto prva reflesivna pov?ina i neka pokriva do cca. 35-40% du?ine sobe (do tamo negdje gdje je ispod pozicija slu?anja, ovaj 38% princip: http://www.realtraps.com/art_room-setup.htm). Ako če? imati pretaman prostor (a to če? kasnije na kraju izmeriti RT60), pokrivat če? kutne superchunkse... |
Quote:
Yamahe su mi se jako promenile, ne prepoznajem vise njihov zvuk :cry: |
Quote:
Da li ce onda dobro funkcionisati ovakav absorber: zid -> 8cm vazduh -> 8cm min.vuna -> preko min vune tanak najlon da se najsitnije cestice ne rasipaju u prostoru -> obican sundjer 1cm debljine -> deblje platno ili zid -> 8cm vazduh -> 8cm min.vuna -> preko min vune tanak najlon da se najsitnije cestice ne rasipaju u prostoru -> sperploca (membranski absorber) -> preko sperploce piramidice (ili sundjer pa deblje platno) ? Da li mogu na bocnim stranicama da napravim rupe? Hoce li to biti dodatni helmoltz? Predpostavljam da je poenta napraviti absorber koji ce da radi sto sire, pa zato pitam za kombinacije ralicitih sistema.. Ono, kao kafa 3 u 1 :D |
Na tim prvim refleksijama bih stavio mid bas-high apsorbere (8cm ili 10 cm težke mineralne vune - 80-130kg/m3) sa airgapom jednakim kao debljinom apsorbera.
"Zapakiraj" u "akustičku tkaninu"... u neke perforirane okvire (drvo, aluminij,...) i bez nekih membrana koje reflektuju zvuk na površinama koje predstaljaju prve refleksije. Ne trebaš još sundjera, onda je bolje još deblja vuna... U kutovima je moguče dodati membrane (može i perforirane) i tako dostiči širi bandwidth i poseg u još niže frekvencije, te pridobiti na refleksijama mid/high frekvencija - pridobiti na živosti prostora. |
NLP, hvala na savetima... :)
Za vikend sam uradio veliki absorber za zadnji zid :da: ..danas ce biti gotova 2 bocna, cekaju me jos druga 2 bocna i 2 plafonska. Napravio sam ramove od iverice, dubine 18cm. Ispunio sam ih min vunom 8cm, ostavio sam 7-8cm airgap a 2cm su mi debele letvice od kojih sam napravio ram na koji je nategnuto platno kojim je sa prednje strane zatvoren absorber. Zadnju stranu absorbera sam zatvorio najlonom, da se ne rasipa min vuna u vazduhu.. Samo nisam pravio perforirane stranice, nije mi stolar radio nego su mi sekli tamo gde sam kupio ivericu a seku samo prave uglove. To mi je bila najjednostavnija i najbrza varijanta, iduce nedelje vec imam prve termine u studiu pa moram da ga zavrsim.. ako bude bilo potrebe praviti otvore na bocnim stranicama, uradicu ih naknadno... Okacicu fotke cim ih skinem sa fotoaparata... pozdrav... |
Umjesto najlona bi bolje bila tkanina, ali dobro, probaj, izmjeri sa akustičkim programom i onda naknadno modificiraj.
...ako je moguče nabu?i veče rupe (cca. 2 centimetarske, količina/ procentualno - koliko dozvoljava konstrukcija). Perforacija mo?e pridonijeti i do cca. 30-50% (i vi?e, odvisno kolk je stupanj perforacije i veličina absorberskog panela-manji je veča je procentualno povr?ina oboda absorberske ploče...) dodatne absorpcijske povr?ine. Tako dobije? veče absorpcijske povr?ine sa manje elemenata. |
Quote:
|
Quote:
|
Koliko si platio vxt8?
|
1100eu su me izasle 2 kutije...
|