Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Promocija radova (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=94)
-   -   SuperMEE, profesionalni near-field monitor (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13764)

OFF 17-09-2006 11:02 AM

Re: SuperMEE, profesionalni near-field monitor, funkcionalni model

Quote:

Originally Posted by boggy
Zdravo OFF,

Sad citah thread "krkljanac" i SHIVIN post... http://www.rumski.com/forum/showpost...75&postcount=5
jel' njegovo "guzvanje" (jedan track kvari drugi, sami nisu dobri, zajedno jos gori, ili kako vec to objasniti) koje on spominje u kontektstu cele price ima veze sa tvojim "guzvanjem"...

Eh tek da znas kako sam TESKO naucio sta podrazumevate pod pojmom "shiljato"... a ni sad nisam siguran da sam skapirao :banghead:

pozdrav

bogi

Otprilike. To ti je - od drveca se ne vidi shuma:) .
Tu, u donjem srednjem opsegu su obucno, najveci problemi jer puno bitnih nam stvari (gitare, vokali, dobos......) ima svoje osnovne frekvencije tu i onda jako moze doci do toga da se usled guzve nesto pojede

boggy 17-09-2006 11:09 AM

Quote:

Originally Posted by OFF
.....ima svoje osnovne frekvencije tu i onda jako moze doci do toga da se usled guzve nesto pojede

....."pojede" se u miksu zbog istih frekvencija i razlicitih faza (uprosceno receno, mada je pojava kompleksnija, moze biti "ludilo")....
U tim situacijama, pojacalo (ako nije Bryston, ili sta vec skuplje, gde je o tome vodjeno racuna) pocne da DODAJE svoje primese... doduse prilicno tihe (prizvuk, bojenje, karakter)... u vidu modulacionih komponenti (zbir i razlika frekvencija zvukova koji imaju bliske frekvencije... a to moze biti svasta, uvek neprirodno... ne postoji u "prirodi" zvukova)
Zato te gnjavim... ako ti se TO ocistilo, onda znam (delimicno) o cemu je rec :) :da:

pozdrav

bogi

boggy 17-09-2006 04:43 PM

Evo nekih preliminarnih karakteristika za pojacalo

BoZo Electronics A1802 koje smo testirali u prethodnom periodu:

Izlazna snaga:

180W na 4 oma, pri 1% THD, ulazni nivo +4dBu
105W na 8 oma, pri 1% THD, ulazni nivo +4dBu

Izoblicenja pri opterecenju od 4 oma:

<0.01% pri snazi od 1W, na celom opsegu 20Hz-20kHz
<0.1% pri snazi od 90W (pola snage), na celom opsegu 20Hz-20kHz
(frekventna karakteristika izoblicenja je veoma RAVNA, sve frekvencije imaju izoblicenja priblizno iste vrednosti)

Izlazni sum:

<35uV, 20Hz-20kHz, pri opterecenju od 4 oma

Damping faktor:

>400, za frekvencije manje od 1kHz pri opterecenju od 8 oma.
>50, za frekvencije manje od 20kHz pri opterecenju od 8 oma.

Frekventni opseg:

10Hz-50kHz, +0dB, -3dB, pri opterecenju od 4 oma

Pojacanje na svakom kanalu:

26dB, 20Hz-20kHz, pri opterecenju od 4 oma

Ulazna impedansa:

100 koma, + ili - pin prema masi.

Minimalna impedansa zvucnika:

1 om.

Strujna zastita:

10 Ampera, ukljucuje se cim se desi prekoracenje, i privremeno iskljucuje pojacalo.

Opsti podaci:

- Hladjenje je prirodnim strujanjem vazduha, BEZ ventilatora.

- Ulazi su balansirani, konektori Neutrik XLR

- Izlazi su realizovani konektorima Neutrik Speakon.

- Ugradjena zastita zvucnika od jednosmernog napona, pojacalo se iskljucuje ako se to desi i ne moze se ukljuciti pre isteka vremena od oko 5min. (DC protection)

- Kutija je rack-mount, 2U visine, dubine 175mm.

- Tezina 5.3kg, bez kablova.

pozdrav

bogi

Arthur 18-09-2006 09:55 AM

Zar Mackie nema neka podesavanja bass managmenta iza? pa dodajte i oduzimajte kad zidove vec ne mozete da mrdate...

boggy 18-09-2006 07:11 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur
Zar Mackie nema neka podesavanja bass managmenta iza? pa dodajte i oduzimajte kad zidove vec ne mozete da mrdate...

AAAaaa... :) "Upalis motorku!?" :rotfl:

Ta podesavanja mogu pomoci za "room gain"... ali ne za rezonancije... :)
Ok... mogu pomoci do neke mere...

pozdrav

bogi

OFF 18-09-2006 07:40 PM

Quote:

....."pojede" se u miksu zbog istih frekvencija i razlicitih faza (uprosceno receno, mada je pojava kompleksnija, moze biti "ludilo")....

bogi

I mozda zbog kakvog frekvencijsko - vremenskog maskiranja. Kontam , da 'brza' pojacala imaju sa tim manje problema (cisto laicko razmisljanje)

boggy 18-09-2006 07:50 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
I mozda zbog kakvog frekvencijsko - vremenskog maskiranja. Kontam , da 'brza' pojacala imaju sa tim manje problema (cisto laicko razmisljanje)

Mislio sam na intermodulaciona izoblicenja... ili izoblicenja karakteristicna za dve ili vise frekvencija odjednom (muzika u sirem smislu :) )
Procitaj pazljivo na http://en.wikipedia.org/wiki/Intermodulation_distortion
pa razmisli koja se tu ludila tek prave :)

pozdrav

bogi

OFF 18-09-2006 07:51 PM

Quote:

Zdravo OFF,
Ahm... navika od HiFi pojacala... :) "speakers A" i "speakers B"... :)
Posto mi pravimo pojacalo, mogli bi da ucinimo presedan (ruke su nam odresene)... ALI... ni to preklapanje uopste nije jednostavno niti "necujno" na kraju krajeva... ti kontakti vremenom pocinju da oksidisu usled varnicenja...(A1802 realno moze da "dune" i 10 ampera kad god zatreba u zvucnik)
Da je u pitanju bojler ili grejalica... iskreno... bas bi me bilo briga ;)
Ali s obzirom da oksid na kontaktima postaje vremenom znacajan... cucete ga kao prljavstinu u zvuku... vremenom sve goru i goru.

Ja sam ovo predlozio cisto iz komercijalnih razloga. Pojacalo kosta 750e i licno sam se uverio da stvarno vredi verovatno i vise, ali kupovna moc je, na zalost ono sto diktira koliko ce se toga prodati. Drugo, ljudi kod nas, kad razmisljaju o monitoringu, od celog lanca pojacalo - kablovi - zvucnici - soba, najcesce vide samo zvucnike, njih menjaju, kupuju, hvale i kude ako im je monitoring dobar ili nije. E, sad, svi imamo, ili bi hteli da imamo, bar dva para razlicitih monitora, koje bi slusali naizmenicno.... bosti stalno kablove ili kupovati 2 pojacala je prilicno hm....... Opet, externi swicheri su retki, sumnjivog kvaliteta...... Moje licno misljenje je da bi se isplatilo ponuditi neki swicher kao opciju jer to fiktivno skoro duplo 'obara' cenu pojacalu. Ako neka merenja pokazu da sad zvuci 2% losije - nema veze, dovoljno je dobro:)

boggy 18-09-2006 08:00 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
......Opet, externi swicheri su retki, sumnjivog kvaliteta..........

U tome je problem... taj switcher, da se napravi kako valja, bi kostao, vrlo verovatno, vise od samog pojacala A1802...

Najveci je problem sto kontakti na tom prekidacu vrlo podmuklo stare (zbog varnicenja)... i oksidiraju koriscenjem... tako da NI NE PRIMECUJES da se ista desava... a to sto pricas "2% pogorsanja".... bice da nikad nisi cuo "zvuk" ozbiljno oksidiranog kontakta... :)

Da pravimo HiFi pojacalo... za zabavu, razbibrigu i odmor... ok... ne bi se (mnogo) bunio... ali ako pravimo alatku za rad, od koje nekome moze 'lebac zavisiti... ja to NE SMEM DA RADIM!

Razumem da je to usteda sto pricas, i predlog je dobar, ali tehnicki neizvodljiv ako mislimo da ustedom ne napravimo vecu stetu nego sto kosta dodatno pojacalo...

pozdrav

bogi

boggy 18-09-2006 08:18 PM

Pozdrav svima...

Zelim da se zahvalim Moritzu na ostrom oku... pronasao je jednu firmu koja koristi midwoofer sa istom membranom kao i mi... EMES!

http://www.emes.de/pageseng/products...t/eviolett.htm
Osim kod Violet HR active, koriste ga na OWL seriji i Blue HR active :)

SVAKA CAST!!!! :)

I jos da mu se zahvalim na trudu i brizi oko (najverovatnije uspesnog) poboljsanja "vizuelnog identiteta" monitora...:)

Hvala Moritz!!! :)

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 11:26 AM.