![]() |
Re: Test mix - kanali za vezbanje...
Quote:
Pozdrav, Vasa P.S. E, da — prosečna jačina kojom slušaš zvučnike takođe ima uticaja. Naročito u prostorijama koje nisu akustički sređene. |
|
Quote:
Hmmm...mix i nije lo? toliko...ali sve nekako "boxy"...(kutijasto)...imam utisak da te monitoring odlično la?e, ili da ga ne poznaje? dovoljno...mada, te?ko da je to drugo...la?e verovatno u donjem midlu (koji nema)...jer mix obiluje gu?vom u tom delu... Na čemu radi?? Neki Alesis mk1...? Neke slu?ke? Dt770? |
Bile prije One MkII pasivne u netretiranoj betonskoj sobi, a sada Saba trosistemske u također netretiranoj sobi.:)
A gužvu je napravio Kramer magnetofon (Waves), koga sigurno neću nigdje više postaviti. Pošto je zadnji u lancu, lako ću ga ukloniti. |
Nije Krammer 100%, ne dizi ruke od njega nikako, jako dobar plug, ne utice uopste na taj nacin na mix! Poslednji u lancu bi trebalo da bude limiter.
|
Quote:
Možda navika...:wink: "Tretirana soba" može da da napravi problem kada mixa Sting, Celine Dion, mada ni njima neće smanjiti prodaju...sa sve "greškom"...imho, velika glupost...čast akustičarima...! Stvar je POZNAVANJA rođenog monitoringa, ende! Kažem, mix kao mix je dobar! Znaš ti znanje...! Ali čujem box koji je rezultat toga da ti to nisi čuo... ...ili navežbao da to čuješ... Jbg, onaj "manijak" koji sam prvo okačio je rađen na AKG K44...koštaju možda i manje od 30 eur... Dobro, poslednji mixevi su na M50-ke... Ali sam im "dušu iscedio" (k44), doduše znao sam kako "lažu", u odnosu na "goveđe" Meyer, PMC i Genelec iz poznatog velikog "državnog" studija... Sad nešto radim, doduše ATH M50 koristim za referencu, ali stoje za recording upaljeni mrtvi Genius 2.0 od 10€...(biće na promociji valjda uskoro),...nisam ponosan, nego jbg, znam donekle koliko lažu...a lažu do nesvesti, ali jbg...znam to....ali su kao i TV... Hoću da kažem da je donekle nevažno na čemu radiš...ali samo donekle...ako znaš... Dakle, upoznaj te Sabe...testiraj okolo, koristi i sluške, i druge (nije važno koliko skupe ili jeftine) sisteme dok mixaš... Kad sam počinjao, imao sam mini-liniju, i 3 para sluški od kojih su k44 bile najskuplje...(mislim i na liniju)... Prostom statistikom dođeš do proseka...i tako manje-više svuda zvuči....! |
Moja muka godinama jeste prostor i nemanje love makar za KRK. Kod kolega u studijima uradim sve O.K. Trakove uradim kući. Probao sam i sa Bajerdinamik DT770, ali one nisu za ovo ; previše su 'svijetle - pršteče' i lažu prostor, tako da sam ih prodao. Činjenica jeste da ne čujem određene detalje - da se sakriju. Na kraju ću morati poraditi na tome, jer mi se ne bacaju ove godine koje sam proveo učeći i radeći, jer sam u jednom periodu bio odustao misleći da (i pored još uvijek izvanrednog sluha) nemam sluha za studijski rad. Mada većinu odradim za svoje potrebe, sada mi ne pada na pamet da odustanem, nego da riješim 'problem' najbolje što se bude moglo.
p.s. Bockie, daj mi link od još nekog materijala. Ako ti nije teško to podići. Može i na PM. Hvala i PoZzzz. |
Proče?ljaj ovaj thread, znam da je ogroman, ali ima tu jo? dve tri pesme koje sam kačio....:wink:
|
Quote:
?to se tiče (posljednjeg) limitera ; ako treba - treba, a ako ne treba - ne treba. Nije redoslijed 'sveto slovo' ; samo preporuka. Ali, kada je mix u svemu O.K., onda su dalji zahvati skromni i svode se na či?ćenje, uklanjanje rezonantnih uskih područja, ... , i ev. pode?avanje ukupnog nivoa. Pregledao sam par puta ovo : http://www.waves.com/yoad-nevo-mastering-with-waves Ne ka?em da je i ovo 'sveto slovo', osim ?to je jedan put u konkretnom slučaju. Svakako, hvala i PoZzzz. |
Naravno da nije, da ne idem mnogo u off, ali poslednja stvar u lancu ako radis bilo kakav master bi zaista trebalo da bude limiter ili kompresor podesen da radi kao brickwall iz prostog razloga sto na drugi nacin ne mozes iskontrolisati pikove da ne idu u crveno, pa moze biti podesen da uopste ne radi GR, Krammer nikako ne bi trebalo da bude poslednji jer pravi saturaciju odnosno moze da napravi i pikove gde se njemu cefne. Pogledaj kako vizuelno izgleda master pre i posle njega cak i bez neke vece saturacije, svasta nesto se desi a da i ne cujes. E sad ti mozes svasta, cak i da ostavis master da ne ide preko -2db pa na kraju samo uradis normalizaciju, ali bez obzira na sve ostale plugove u 99% slucajeva na kraju ide limiter podesen na -0.03db. Ako ne juris RMS limiter mozes da preskocis u potpunosti.
|
All times are GMT +1. The time now is 05:40 PM. |