![]() |
Re: sam svoj majstor
Guma bi mogla biti tamo gde je Azma:)
Poanta je da se čim manje prenose vibracije. |
A kako mo?emo saznati da li bolje radi azma ili guma za tu svrhu? Guma koje tvrdoće?
|
Quote:
U ovom slucaju je bolje/jednostavnije/jeftinije resenje azmafon. Pozdrav bogi |
Da li je ok strpati i monitor kompa u zid,nesto gledam i bas bi mi znacilo na ustedi u prostoru.Ako moze, ima li tu nesto na sta treba obratiti paznju?
Pozz! |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
pozdrav bogi |
To sam video,ipak su okaceni spolja,moze li se strpati tako da samo ekren bude vidljiv?Za sada bih stavio ovaj koji imam,ali bih ostavio veci prostor za eventualnu zamenu jednog dana,prvenstveno me zanima da li je problem tu najveci oko grejanja monitora i kako se resava takav problem,postoji li tu neka kvaka oko hladjenja?
pozz! |
Quote:
pozdrav bogi |
http://rumski.com/forum/attachment.p...1&d=1301953886
Da li mislis na ovu fotku,ovde je ceo monitor okacen ne vidim razlog da se zatvara ili gledam pogresnu fotku? pozz! |
Quote:
imas na Pro Sound Web forumu, ali se ne vidi najbolje. http://recforums.prosoundweb.com/ind...t/33208/11544/ pozdrav bogi |
Quote:
http://www.getzner.com/en/solutions/materials/sylomer/ ima nekoliko firmi u SLO pa se za male pare (ili čak badava) dobiju male količine Sylomera tvrdoče koje hoče?. Veoma je praktičan, nisam verovao da je toliko dobar. Do sada sam uzimao od jedne firme u SLO koja sama pravi gumu za plivajuče podove, skoro badava, tvrdoče te debelinu koje sam htio, čak i obliku naprave kakvu hoče?. |
Quote:
Nisam se preterano udubljivao u dokumentaciju sa sajta ali napominjem da su apsolutno najvece vibracije kod zvucnika napred-nazad, a ne gore-dole, tako da standardne formule za plivajuci pod ne rade... zato sto imamo zahtev za kompenzacijom lateralnih vibracija, i za taj slucaj obicno nisu dokumentovane karakteristike u proizvoidjacevim specifikacijama (za ove i slicne proizvodjace materijala za resavanje gradjevinskih/masinskih vibracija), te se do proracuna/realizacije mora doci sopstvenim merenjima karakteristika i eksperimentom, ne direktno. http://en.wikipedia.org/wiki/Vibration Konkretno je vazna slika levo (klikni na sliku za vecu): http://upload.wikimedia.org/wikipedi...n_Response.png Zbog cinjenice da je izolacija od vibracija gumom i oprugom pretezno reaktivna (odnosno ima izrazen PEAK u frekventnoj karakteristici i POJACANJE vibracija na toj frekvenciji), najsigurnija varijanta ispod zvucnika je azmafon/kamena vuna (kao sto sam vec preporucio), zato sto su oba materijala pretezno rezistivna (veliki damping), ako ne zelis da, zbog primene pogresne gume, zvucnik vibrira vise nego bez icega na nekoj specificnoj frekvenciji, jer u slucaju gume postoji rezonantna frekvencija, na kojoj su vibracije POJACANE, a ta frekvencija zavisi od mase opterecenja (zvucnik) i karakteristika elasticnosti gume (koje ne znas za lateralan slucaj), te lako (mehanicka) rezonancija moze biti u cujnom opsegu (mnogo lakse nego sto mozes pretpostaviti). vise o tome imas, recimo, u http://books.google.com/books?id=jw4...page&q&f=false (knjiga je prilicno ozbiljna, ali na ovu temu nema "neozbiljnih") Inace se slazem da je izolacija od vibracija reaktivnom metodom (guma, opruga) bolja od rezistivne metode (azmafon, kamena vuna)... POD USLOVOM da je moguce jednostavno proracunati sve parametre i nabaviti odgovarajucu gumu, odnosno gumu u odgovarajucem obliku, te to uklopiti sa konstrukcijom podloge, kao i masom zvucnika... i pod uslovom da su ti proracuni uradjeni tacno i da se u realnosti sve i ponasa kao po proracunu. U suprotnom se dobijaju gori rezultati od nikakve izolacije, a tek mnogo gori od izolacije azmafonom i kamenom vunom. Za amatere to nije lako dohvatljivo, i zbog opasnosti da se stvari ucine gorim, ovakve metode/materijale ne preporucujem DIY zajednici. pozdrav bogi |
Da jeste da, tako je.
Iskustveno upotrebljavam kombinaciju sendvič gume/Sylomera i kamene vune, jer samo sa kamenom vunom nisam dostignuo mnogo. Svakako treba je odabrati pravu čvrstoču, bez toga je badava, nije dobro ni pretvrdo ni premekano svakako, inače če biti jo? slabije nego da ne bi upotrebili ni?ta. |
Quote:
1. "Pretvrdo" povisuje rezonantnu frekvenciju i to je obicno prvi problem i za plivajuce podove i montazu zvucnika, jer izaziva rezonanciju na nekoj specificnoj frekvenciji koja moze biti u cujnom opsegu, i tada je "plivajuce" resenje gore nego da nista nismo radili. 2. "Premekano" ima problem sa "nosivoscu" gde je, kao sto ime kaze, premekano da bi izdrzalo masu (opterecenje), iako je (teoretski) rezonantna frekvencija dovoljno ispod cujnog opsega, odnosno opsega u kome vibracija uopste ima, ali je, nazalost, neizvodivo u realnosti... Izmedju ove dve krajnosti se nalazi resenje, ali ga nije trivijalno naci. Samo kamena vuna ili samo azmafon NEMA (ovako izrazenu) pojavu rezonancije, ali ipak do neke mere smanjuje vibracije koje se prenose na konstrukciju (sto je ovde slucaj) pozdrav bogi |
Pa ba? sam to napisao, nekoliko prosto da ne zbunim DIY-erse, ne razumem.
|
Quote:
pozdrav bogi |
Koja debljina azme bi odgovarala da bude ispod zvucnika,u mom slucaju stavio sam jedno 2cm,sada je gotovo ako cu morati deblji sloj,ne gine mi prepravka.
Pozz! |
Quote:
pozdrav bogi |
3 Attachment(s)
Poceo sam da redjam vunu,ali sam se setio, da li je pametno preci silikonom sve spojeve na rostilju, da ne bi izlazila prasina ,mada ce ona uvek naci neki prolaz :(. Veliki pozz!
|
Pa mo?e? ako misli? da če pomoči.
Daj nabavi si konkretnu tkaninu i ako nema? sigurnosti u odabranu tkaninu upotrebi kao prvi sloj koprenu za vrtove http://www.tosama-trgovina.si/b/84_VRTEKS te posle preko dekorativnu tkaninu. |
3 Attachment(s)
Napokon cu dobiti nekih 15 dana slobodno,pa se nadam da cu zavrsiti.Ostavio sam rupu u kamenoj vuni da mogu ruku da provucem u slucaju da mora nesto oko kabla da se radi:wink: evo i slike.Nadam se da nisam nigde zabrljao,ne mogu da verujem da je do sada otislo vise od 15 bala kamene vune i ko zna jos koliko ce.
|
Ako hoče? ne?to ozbiljno da napravi?, tako i treba, samo napred!8-)
|
Svaka čast, lepo napreduje, idemo dalje! :)
|
Grado, pridruzujem se "drugarskom tapsanju po ramenu" :D
Dobro izgleda... pozdrav bogi |
Hvala na podrsci,naravno da ne odustajem.Imam jedno pitanje,a tice se estetike.Nesto gledam i cini mi se da bi lepo izgledalo ako bih brodskim podom zatvorio jedno pola metra od plafona,naravno sve ostalo bi bilo otvoreno tj u platnu i letvicama oko zvucnika.Sada ako bi to pravilo neki akusticki problem, onda nista :(
pozz1 |
Quote:
O MLS smo vec pricali u nekoliko tredova... glavna diskusija je bila u Eomsy-jevom legendarnom threadu. pozdrav bogi |
1 Attachment(s)
Mislim na ovaj deo iznad prozora bude zatvoren brodskim podom do plafona,naravno ako to ne pravi neki problem.
pozz |
Brodski pod do plafona ili MLS do plafona je prilicno slicna intervencija. Razumeo sam te sta si mislio... mada jos uvek treba da ga popunis kamenom vunom.
pozdrav bogi |
2 Attachment(s)
Uspeo sam da napunim kamenom vunom sve.Sutra cu pokusati da okacim plafon,ali pre toga moram jos u nabavku kamene vune,do sada preko 25 bala,a zidove nisam ni poceo, kao ni vokal booth :shock:,ne znam samo gde nestaje sva ta kolicina.Utisci, soba mi i dalje zvoni na pljesak,videcu kad se okaci plafon.
Pozz! |
Quote:
Quote:
Tretiraj zidove. Kad sredis jednu stvar, pojavi se druga, koju nisi do tada cuo zbog prve... to je jos jedan (takodje poznat) "fenomen". pozdrav bogi |
Flutter echo če na paralelnim golim povr?inama jo? uvijek postojati, otkloni se ga sa absorbcijom, difuzijom ili kombinacijom obojeg.
Ali on nije ba? tako stra?an ako ga nema u sweet spotu, nego nesređeni basevi a na tom predmetu upravo radi?. Flutter brzo re?i? jer se de?ava na dosta visokima frekvencijama (čak i usrani akustički sundjeri su dovoljni za ta zadatak) a niske te?ko jer treba stvarno dosta absorpcijskog materijala u malim kubika?ama/prostorijama. |
Super napreduje Grado! :jupi:
Da li mo?e? da proceni? koliko ti je vremena trebalo za sečenje i montiranje kamene vune [bez drvene konstrukcije]? Nisi fotografisao, ali predpostavljam da ima? sličan tretman i na zidu iza leđa? Ovaj u koji gađaju monitori. |
Quote:
Na zadnjem zidu osim supercunkova nemam nista.Planirao sam da tu stavim neki difusor,ali ne znam da li bi trebalo neka merenja uraditi da bi se pogodile prave frekfence koje ce se gadjati,ili se to radi onako koliko prostor dozvoljava.Predpostavljam da treba ici na vise frekfence preko 1000? Mozda to ostavim za kraj,da samo postavim apsorbere i malo naviknem uvo i vidim kako to sve radi,pa onda raditi difusor?Kamenu vunu sam jako brzo poredjao to ide brzo,ali savetujem sve koji rade sa njom da nose rukavice,ja nisam pa sam se odrao cesajuci :banghead: pozz! |
4 Attachment(s)
evo i fotke
|
Quote:
da dodam.... Ne samo rukavice vec i kakvu takvu masku za disanje , a kada se radi na visini(plafon i sl.) , obavezno kapa i naocare. Inace vuna koja je tezine ispod 50 kg/m3 se jako lako raspada , tako da se sa njom dosta teze manipulise. Jos jedan mali tip kako iskoristiti ostatke i sitne delove koji ostanu od secenja a koje sam ja u pocetku uglavnom bacao......uzme se dzak od kafe i sve se natrpa u njega , normalno , izvrsi se i pritisak pri pakovanju da bi se dobilo na gustini....onda se nagura gde vec fali vune i na taj nacin moze da se na vecoj kolicini ustedi i do 1m3 vune, koja bi se inace ,ili bacila.... ili pravila dodatni rizik od emitovanja sitne prasine koja je kod odpadaka od secenja jako prisutna. |
Quote:
|
Quote:
|
Ja bih tu stavio difuzor od 1khz
Edit: a proveri i gde ti gađaju tweeteri na taj zadnji zid, možda ovaj 1k difuzor postavljen u sredini zadnjeg zida neće imati puno posla |
Ustvari kada pogledam specifikacije nekih tweetera, uglavnom pad kreće oko 4k pri uglu od 30 stepeni, tako da taj difuzor u sredini ipak nebi bio gubljenje vremena i novca.
|
1 Attachment(s)
Proverio sam ogledalom i oba zvucnika se vide na zadnjem zidu levo i desno s tim sto je taj deo sobe nizi za nekoh 15 cm od prednjeg dela,sto znaci da su zvucnici iz te pozicije visi za 15 cm u odnosu na pravo slusanje.Sada da li to ima neke veze ili ne? Pitam jer pominjes ugao od 30 stepeni.
|
All times are GMT +1. The time now is 09:26 PM. |