Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Recenzije (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=100)
-   -   VIFA Pico- Lino (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=19337)

Moritz 01-02-2008 06:55 PM

Re: VIFA Pico- Lino

Da, mogao bi i Retroman da da svoj sud :)

analog 02-02-2008 08:51 AM

Boggy, šta vi mislite, da li je bezbedno po rad zvučnika praviti ovoliki zadnji otvor sa 'S' faltama koje će se šrafiti sa četiri šrafa (2 na zadnjoj strani i 2 na bočoj) koji se pritežu na metalne navoje u drvetu?

boggy 02-02-2008 12:37 PM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 189480)
Boggy, šta vi mislite, da li je bezbedno po rad zvučnika praviti ovoliki zadnji otvor sa 'S' faltama koje će se šrafiti sa četiri šrafa (2 na zadnjoj strani i 2 na bočoj) koji se pritežu na metalne navoje u drvetu?

Sto se tice "bezbednosti", odnosno ja to shvatam... kao... "da li ce da rikne" zbog "S" falte... onda mislim da nije nebezbedan zbog toga....

Jedino sto mislim je da taj otvor nije toliko neophodan (stari picolino to nije imao, i previse je kabinet uzan i malen da bi se to realizovalo) ... i ja bi poklopac "zakeksao" za bokove, a "S" faltu, i sve okolo zalepio... sve presmirglao i zavrsio pricu sa tim... (to sam samo ja... jel'te ;) )... majstoru se komplikuje posao, poskupljuje (bez jakog razloga), a pri tom nisam siguran da ce to za duzi period godina i posle cestog odsrafvljivanja i zasrafljivanja.. drzati kompresiju u kutiji na pristojnom nivou. Materijal od koga radite je medijapan,... i ne treba ocekivati da ce se on ponasati isto kao i drvo... jer od drveta, tu ima samo drvene prasine... ostalo je lepak.

Za kredenac ili vitrinu... ovakav poklopac (samo da nesto "pokrije") je ok... ali za zvucnik... ne... (ponavljam ... ovo je samo moje licno misljenje.... mozda ja preterujem)

Ako treba ista, sto u originalnom projektu nije planirano, zakomplikovati i poskupeti, onda je bolje zaobliti ivice unutrasnjih pregrada, i ivicu otvora za drajver sa zadnje strane... (opet... iznosim samo i jedino svoje licno misljenje)

:)

pozdrav

bogi

analog 02-02-2008 02:12 PM

Hvala Boggy, za lično mišljenje sam i pitao, jer sam pomislio da ne bi bilo baš lepo da mi izpumpava vazduh i na zadnjoj strani pomalo. :)
To sam podrazumevao pod 'bezbednost'.. Možda nisam baš upotrebio najidealniji termin :)

Tomislav 02-02-2008 03:54 PM

Nacrti su poslani. Budem javio kolika bi bila cjena.

boggy 02-02-2008 07:07 PM

Quote:

Originally Posted by Tomislav (Post 189518)
Nacrti su poslani. Budem javio kolika bi bila cjena.

Super! :)

pozdrav

bogi

RetroMan 03-02-2008 08:56 AM

Quote:

Originally Posted by sasaristic (Post 189344)
Mogao bi i Retroman da iznese svoje utiske.

Zeleo sam da cujem to cudo, sa mojim Quadom 405 II, cuo sam - ostao sam bez texta.

RM

sasaristic 03-02-2008 09:09 AM

Quote:

Originally Posted by RetroMan (Post 189621)
Zeleo sam da cujem to cudo, sa mojim Quadom 405 II, cuo sam - ostao sam bez texta.

RM

Ozbiljno.... daj malo pojedinosti...poredjenje sa originalnim Quested satelitima i sl.

poz

Moritz 03-02-2008 12:34 PM

Poklopac na poskupljuje pravljenje kutije,"S" falta jako dobro drzi (dihtuje) i to bezi i jednog srafa i zalepljene stranice - licno sam se uverio u to .

Sto se tice otvaranaj i zatvaranja ja ne vidim neki razlog da kada jednom namestis damping da ti svira kako ti zelis ( to podrazumeva nekoliko otvaranja i zatvaranja) otvaras kutiju bez neke jake potrebe ( npr. servis ). Ako tako gledas na taj pokopac onda nema razloga da tu nesto ne radi kako treba.

Sto se tice produvavanja sa strane mislim da brines bez potrebe, ako veliki PMC ( IB2s) moze to da ima a da mu ne skodi sto ne i Pico Lino 1...na kraju i Pico Lino 2 to ima po projektu pa opet radi. To je neko moje misljenje :)

RetroMan 03-02-2008 10:10 PM

Quote:

Originally Posted by sasaristic (Post 189623)
Ozbiljno.... daj malo pojedinosti...poredjenje sa originalnim Quested satelitima

Prvo da kazem da je moja soba za sada (ili jos uvek) ne samo akusticki nesredjena, vec potpuno goli zidovi i gomila metala (sprave u rekovima), bez icega sto bi bar malo upilo zvuk (osim nas trojice koji smo bili u sobi i slusali) zvuci (bolje receno zveci) uzasno, tako da ni jedan zvucnik u njoj ne zvuci prijatno za slusanje. Drugo, od Questeda je bio samo VS2108 (koji tesko da se mogu nazvati satelitima), a S7 (za koje sam planirao sub) je vec nasao srecnoog vlasnika, a i on izgleda nije pravi "satelit" za sub, posto sam ima sasvim dovoljno basa i solidnu snagu. S6 bi bio pravi satelit za taj sub, ali on ce morati da saceka sledecu turu Quested narudzbina.

Znaci poredjenje je bilo samo sa VS2108, sto nije fer, jer je ta kutija 5 puta skuplja od Picolina i pojacala (Quad) zajedno, a skoro 1000 EUR skuplja od Picolina + Quested sub.
Uzevsi to u ozir nije cudo da VS2108 zvuci otvorenije sa sirom stereo slikom i definisanijim basom, s tim da je bas u VS2108 jedan od (ako ne i naj) definisanijih i najbrzih baseva koje sam ikad cuo, a esotec visokotonac daje, mada ne najimpresivniji, najprirodniji zvuk u poredjenju sa mnogim drugim popularnim monitorima. Direktno sam ga poredio sa Genelek 1031 posle koga kad se presao na VS2108 kao da sam izvadio vatu iz usiju. Adam P22a se prosto dere i umara, sa neprirodno naglasenim visokim i razlivenim basom (u takodje losoj prostoriji), A7 manje problema u basu, ali visoki takodje prenaglaseni (mada manje). Klein & Humel O300D znato blizi Questedu po prirodnosti visokih, ali brzina i preciznost VS2108 basa i opsti utisak i dalje ocigledno u korist VS2108, iako je K & H dosta skuplji monitor od VS2108. E sad ako kazem da je zvuk Picolina (+ Quested sub) po preciznosti i prirodnosti znato blizi zvuku VS2108 nego svi ostali navedeni monitori, ukljucujuci i K & H O300D, mislim da sam sve rekao. Uz to treba uzeti u obzir da sub i Picolino nisu (mogli) bili u idealnom polozaju (po preporuci Questeda) + da su sva podesavanja intenziteta sub-a i frekvencije skretnice bila odokativna, a da podesavanje faze nismo ni pokusavali, jos vise naglasava izuzetnost postignutih rezultata. Ja posedujem analajzer, ali nije bilo vremena za preciznije podesavanje i eksperimentisanje, a nije ni bilo svrhe u losoj, akusticki ne tretiranoj prostoriji.
Jedina zamerka mi je bila sto sam kod Picolina cuo neku izrazenu frekvenciju u srednjim koja je nekim vokalima davala neprijatnu boju, ali i Quested ima neku malo drugaciju i malo blaze izrazenu frekvenciju (verovatno na frekvenciji skretnice), s tim da predpostavljam da se to i kod Picolina moze smanjiti uz malo eksperimentisanja i sa vise dampinga unutar kutije. Sve u svemu, za razliku od Adam i Geneleca, Picolino se nije obrukao pored Questeda, i po meni bolji je i od K & H u svemu sem u ukupnoj snazi.

RM

Tomislav 17-02-2008 11:19 AM

Moj frend će uradit CNC rezanje za 100e pa koga zanima može me kontaktirati preko MSN-a ili emaila ili PM-a da vam dam kontakt.

Nalazi se u Slavoniji (HR), točnije u Gradištu kraj Županje.

boggy 17-02-2008 11:21 AM

Quote:

Originally Posted by Tomislav (Post 191387)
Moj frend će uradit CNC rezanje za 100e pa koga zanima mo?e me kontaktirati preko MSN-a ili emaila ili PM-a da vam dam kontakt.

Nalazi se u Slavoniji (HR), točnije u Gradi?tu kraj ?upanje.

Hvala Tomislave! :)

pozdrav

bogi

Moritz 22-02-2008 05:42 PM

Pa dobro Analog hoces li se pohvaliti ili ja moram da ti cupam reci iz usta :) ?

Jos jedan par vifa je prosvirao...jos samo da se gazda javi sa utiscima.

analog 22-02-2008 06:45 PM

4 Attachment(s)
Konačno! Konačno! Konačno! :)
Posle sedam meseci čekanja, tra?enja stolara i ostalih zavrzlama, napokon su prosvirali :) Srećom, vredelo je čekati. ?elim prvo da se zahvalim Moritz-u i Boggy-ju na na svoj pomoći! Bez njih, te?ko da bi se i?ta ostvarilo.
Neku detaljniju recenziju ću napisati malko kasnije.. prvo da ih lepo pozicioniram. Za sada samo slike :)
Trebaće jo? da se izgituju, o?mirglaju i ofarbaju.. Ako znate nekoga u Beogradu ko bi to mogao uraditi javljajte. Hvala.

Pozdrav

lesha 22-02-2008 07:57 PM

sa srecom ti svirali :)

sad mozes da promenis potpis :wink:

Moritz 26-02-2008 12:49 AM

I, Analog ....? Rade li ti zvucnici ili ne? :)...ajde nemoj da se stidis

analog 26-02-2008 03:59 PM

Hm.. ne bih ba? sada da se izja?njavam.. kao ?to rekoh učiniću kroz koji dan jer tek sutra mi sti?u stalci pa ću malo da se poigram sa pozicijom. Takođe primećujem da ima osetno manje detalja nego tvoj picolino1 koji sam slu?ao. E sad ne znam da li je razlika u D/A konverziji između RME HDSP i EMU1212m učinila svoje ili soba ili ne?to treće.. Ja sam ih jo? pre ugradnje povezao sa radiom i pu?tao ih 7/24h na tiho. Sada to isto radim za vreme noći, samo sa belim ?umom. Mo?da se nisu jo? ni razradili drajveri pa je to problem.. ne znam..
O da.. i čujem konstantan ?um kroz zvučnike, nezavisan od pojačanja na kartici.. ?um tek kreće nakon učitavanja EMU drajvera/windowsa..

nedostaje mi 'to ne?to', ti neki vrhunski detalji koji su me kupili. Mada ka?em, videćemo ?ta će se desiti kroz mesec dana kada se sve razradi i pozicionira.. A i malo stavi neki azmafon po zidovima tu i tamo..

Pozdrav

LACKY 27-02-2008 12:30 AM

Jedno pitanje. Koliko na kraju to zadovoljstvo kosta? Dajte cenu okvirno +-10%.
Pratio sam tread sporadicno, pa me zanima koliko nakraju treba izdvojiti za to.

Moritz 27-02-2008 08:30 AM

Za PicoLino 2 sa standardnom elektronikom bi kostao do 400 eura bez farbanja.

Razmatramo opciju da u tu cenu udje i farbanje, mada iskreno receno uvek je lakse da kasnije sami smislite boju koja vam odgovara pa da to uradite kod koga vi zelite i sa bojama sa kojim vi zelite, jer neke boje traze odgovarajuce podloge pre nanosenja na drvo a bas i nisu jeftine.

sasaristic 27-02-2008 09:57 PM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 192975)
Hm.. ne bih ba? sada da se izja?njavam.. kao ?to rekoh učiniću kroz koji dan jer tek sutra mi sti?u stalci pa ću malo da se poigram sa pozicijom. Takođe primećujem da ima osetno manje detalja nego tvoj picolino1 koji sam slu?ao. E sad ne znam da li je razlika u D/A konverziji između RME HDSP i EMU1212m učinila svoje ili soba ili ne?to treće.. Ja sam ih jo? pre ugradnje povezao sa radiom i pu?tao ih 7/24h na tiho. Sada to isto radim za vreme noći, samo sa belim ?umom. Mo?da se nisu jo? ni razradili drajveri pa je to problem.. ne znam..
O da.. i čujem konstantan ?um kroz zvučnike, nezavisan od pojačanja na kartici.. ?um tek kreće nakon učitavanja EMU drajvera/windowsa..

nedostaje mi 'to ne?to', ti neki vrhunski detalji koji su me kupili. Mada ka?em, videćemo ?ta će se desiti kroz mesec dana kada se sve razradi i pozicionira.. A i malo stavi neki azmafon po zidovima tu i tamo..

Pozdrav

Ne sekiraj se puno....ja sam bio uveren da mi je jedan driver poluispravan, jer je zvuk bio tako zaguljeno fazno usinut da sam i elektroniku proveravao nekoliko puta......glava mi je pucala posle samo 5-6 min slusanja.
I taman kad sam mislio da nabavim novi driver.......prosvirali su ...ma milina da ih slusas.Sve to zezanje i razradjivanje drivera je u mom slucaju trajalo mesec dana...najmanje.
Budi strpljiv i razradjuj ih najmanje jos 2-3 nedelje.

Moritz 28-02-2008 11:15 AM

Super da si se javio, bas sam hteo da te zovem da vidim kako rade kutijice. Raduje me sto se problem resio sam od sebe :).
Analog, eto resenja - malo strpljenja :)

Nego , jedno pitanje za sve vas zainteresovane za PicoLino.

Koliko bi ste bili spremni da date para za aktivne verzije PicoLino-a, mislim na par zvucnika?
Razmatramo pravljenje pojacala ( sklapanje po komponentama) u dve moguce varijante :
  1. Da se kutija zvucnika fizicki produbi da bi stalo pojacalo unutra, unutrasnja zapremina i dimenzije bi bile ne taknute jer bi se bocne, gornja i donja stranica produzile ( 6-7 cm u dubinu) za toliko da mogu da prime pojacalo unutra koje bi se kacilo na zadnju stranicu zvucnika.
  2. Ili da se pravi metalna kutija koja bi se kacila slicno kao na PMC-u pozadi, samo sto bi to poskupilo izradu u startu.

Moritz 01-03-2008 10:15 PM

Nikog vise ne zanimaju Vife?

Lordcuprija 10-03-2008 09:34 PM

Ovaj post sam prilicno pratio od pocetka.
Zadnjih dana sam zainteresovan da nabavim dva para za kafic.
Ne pokusavam da ga ozivim ali :
nasao sam dva de. sajta-u kompletu t.j. kitu:drajveri,skret.,medijapan,priklj.
najjednostavnija verzija kosta 140 e
najbolja verzija je od 260 do 310 e
cene su za par kutija.

Da ne pravim zabunu : neki lokalni stolari(Cuprija), da ne kazem ja,
za rad ne bi uzimali vise od 50 do 60 e.
Jedina alatka koja stvarno treba da bude profi je frejzer
koju i vecina hobi stolara ima.
Za farbanje Vam treba 500 do 600 dinara verzija lakiranje
t.j. 1300 do 1500 za poliuretan.

Koja bi cena bila da se naruci par kompletno gotovih kutija (srednji kvalitet) ?

Moritz 11-03-2008 04:57 PM

Quote:

Originally Posted by Lordcuprija (Post 194883)
Ovaj post sam prilicno pratio od pocetka.
Zadnjih dana sam zainteresovan da nabavim dva para za kafic.
Ne pokusavam da ga ozivim ali :
nasao sam dva de. sajta-u kompletu t.j. kitu:drajveri,skret.,medijapan,priklj.
najjednostavnija verzija kosta 140 e
najbolja verzija je od 260 do 310 e
cene su za par kutija.

Da ne pravim zabunu : neki lokalni stolari(Cuprija), da ne kazem ja,
za rad ne bi uzimali vise od 50 do 60 e.
Jedina alatka koja stvarno treba da bude profi je frejzer
koju i vecina hobi stolara ima.
Za farbanje Vam treba 500 do 600 dinara verzija lakiranje
t.j. 1300 do 1500 za poliuretan.

Koja bi cena bila da se naruci par kompletno gotovih kutija (srednji kvalitet) ?

Nije mi jasno kako si mogao doci do cene od 140 eura za komplet par sa drvetom, kada samo najosnovnija elektronika sa drajverima za dve kutije kosta od 120 do 140 eura plus transport 10 do 30 eura. CNC drvo u Nemackoj kosta od 100 do 120 eura plus troskovi transporta od 15 do 35 eura. Ovo govorim za isporuku unutar Nemacke.

Ono sto pokusavam da izbegnem u daljem pravljenju PicoLino jeste da komponente nabavljam iz Nemacke, vec da sve kupim ovde u Srbiji. Moguce je da ce cene biti vece, jer je ovde kao sto je poznato sve barem 30% skuplje nego napolju, stoga mislim da cu celu prico oko pravljenja bataliti.

Sto se tice pravljenja samih kutija ceo posao je dosta komplikovan zbog unutasnjih pregrada koje moraju biti vrlo precizno izmerene i napravljene pod uglovima .

Mislim da u celom ovom thread-u ima vise nego dovoljno informacija da sami napravite sebi kutije.
AKo neko stvarno misli da moze da ih napravi za jako male samo napred.
Malo sam se umorio od objasnjavanja sta, kako i koliko kosta pa da posle toga stalno dolaze neke mudre ideje o tome kako to sve moze mnogo jeftinije i lakse.
Iskreno bih voleo da je mnogo vise nas koji imamo ove zvucnika tako da ..... Imate sva uputstva pa izvolite :wink:...srecna gradnja.

sasaristic 19-03-2008 07:12 PM

1 Attachment(s)
Picolino je sve samo ne jeftina i laka kutija za DIY.Minimalni troskovi su od 250 do 300 eur , uz svu muku i rizik da nesto ne uradis kako treba.
Mozda je malo off...komsa koji je cuo Picolino resio se za slican koncept sa 8" Fostex driverom.Evo kako to izgleda za sad:

BRNNN 12-10-2008 06:32 AM

Quote:

Originally Posted by sasaristic (Post 193193)
Ne sekiraj se puno....ja sam bio uveren da mi je jedan driver poluispravan, jer je zvuk bio tako zaguljeno fazno usinut da sam i elektroniku proveravao nekoliko puta......glava mi je pucala posle samo 5-6 min slusanja.
I taman kad sam mislio da nabavim novi driver.......prosvirali su ...ma milina da ih slusas.Sve to zezanje i razradjivanje drivera je u mom slucaju trajalo mesec dana...najmanje.
Budi strpljiv i razradjuj ih najmanje jos 2-3 nedelje.

''Razradjivanje drajvera'' -- E bas svasta --- ( kakvi su to zvuchnici, koji treba da se razgaze kao tesne cipele da bi '' proradili ''

p.s. Mozda treba da ih potopis u shtirak pre ugradnje...hyhyhy

idekius 12-10-2008 07:05 AM

Quote:

Originally Posted by BRNNN (Post 220204)

?Ej, Hyhyhy :) , mozda bi ti mogao da prekines da kucas boldiranim slovima. Vidis da niko od nas to ne radi...

Boldiranje ne daje znacaj tome sto se kaze, vec izgleda kao nadvikivanje u kafani, a mi nismo kafana, niti volimo da se deremo :wink: :)

Moritz 12-10-2008 09:51 AM

Quote:

Originally Posted by BRNNN (Post 220204)
''Razradjivanje drajvera'' -- E bas svasta --- ( kakvi su to zvuchnici, koji treba da se razgaze kao tesne cipele da bi '' proradili ''

Osim prestanka boldovanja bi dobro doslo i malko citanja strucnije literature, odnosno pazljivo studiranje zilion postova na temu zvucnika na ovom forumu...malo, onako informativno da ne bude ovakvih bisera sa cipelama :wink:

Oggy 12-10-2008 09:09 PM

Kada kupis nove Dynaudio zvucnike, dobijes sa njima i User Manual gde pise kako tacno i koliko dugo treba razradjivati kutije kako bi one optimalno svirale. I znate sta? Zaista postoji ogromna razlika u zvuku izmedju prvog i petnaestog dana, koliko je navedeno u uputstvu da treba da se "razgaze". Zato treba voditi racuna da se ne komentarise nesto, ako se ne zna mnogo o tome ;)

HeatMan 13-10-2008 02:47 AM

a to mi nije nikad jasno bilo.. ok, verujem u to shto prichate.. ali cale moj je lepo rekao jednu stvar:

ako se posle 15 dana drastichno promeni zvuk, kako ce biti tek posle godinu dana ili vishe?

znatizelja, shta god.. verujem u to shto prichate, al mi treba neko objashnjenje, da bih ja dalje shirio tu prichu.. :)

poz

Oggy 13-10-2008 03:34 AM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 220360)
a to mi nije nikad jasno bilo.. ok, verujem u to shto prichate.. ali cale moj je lepo rekao jednu stvar:

ako se posle 15 dana drastichno promeni zvuk, kako ce biti tek posle godinu dana ili vishe?

znatizelja, shta god.. verujem u to shto prichate, al mi treba neko objashnjenje, da bih ja dalje shirio tu prichu.. :)

poz

Pa materijalu treba odredjeno vreme da postigne punu funkcionalnost. Od tog momenta, pa na dalje, zvucnik svira kako svira. Savet je da u periodu razradjivanja, na primer kod bm15, ne teras zvucnike preko 1/3 snage prvih 15 dana. Ne bi to ljudi pisali bez razloga...

Bitch 13-10-2008 11:57 AM

Quote:

Originally Posted by Oggy (Post 220364)
Pa materijalu treba odredjeno vreme da postigne punu funkcionalnost. Od tog momenta, pa na dalje, zvucnik svira kako svira. Savet je da u periodu razradjivanja, na primer kod bm15, ne teras zvucnike preko 1/3 snage prvih 15 dana. Ne bi to ljudi pisali bez razloga...

Upravo tako. Meni kad su stigli PMC AML1, nisam izdrzao a da ne probam da ih na brzaka povezem u sobi i da cujem. Nisam uopste bio zadovoljan, i malo sam se smrz'o od straha (s obzirom na cenu surround seta AML1 :shock: ) ali kao sto kaze na prvoj strani njihovog uputstva "do not judge aml1 performance right away! allow 3 weeks of evolving".... tako nesto... nisam bas citirao precizno.... i tako, zakljucam ja svih 5 komada u kanc, i na tiho stavio white i pink noise naizmenicno, mesec dana tako, i onda kad sam ih pustio, skontao sam da je to taj sound zbog kojih sam ih i narucio :)

pozz

RetroMan 13-10-2008 11:10 PM

Quote:

... al mi treba neko objashnjenje

Vesanje zvucnika treba da ima odredjenu elasticnost, a kod novog zvucnika je kruce, pa zbilja treba da se razradi da bi dobilo optimalnu vrednost + Dynaudio zvucnici imaju ferofluid koji je gusci kod novog zvucnika i takodje sviranjem postize optimalnu vrednost, i ako zvucnik neko duze vreme (mesec dana) ne radi, ferofluid ima tendenciju da se zgusne, pa je opet potrebno neko vreme da se ponovo razradi.

RM

HeatMan 13-10-2008 11:58 PM

aaa.. ja sam mislio da su mi mixevi loshi.. ustvari josh mi se nisu razradili zvuchnici.. hhahahahah

sad kapiram.. hvala na objashnjenju

DeMa 15-10-2008 11:08 AM

Quote:

poz

To ti je razlika izmedju jeftini zvucnika i skupi zvucnika.
Skupe zvucnici za razrade i stau na optimalnom nivou.
Jefzine nikad kraja.

Pozz
Denis

HeatMan 17-10-2008 02:46 PM

ma jeftini su loshi pa loshi.. chak i kad se "razrade" ne verujem da mogu biti bolji za vishe od 10%..

i meni se chini da mi questedi rade drugachije od kad sam ih prvi put chuo.. al sam mislio da je to neki subjektivni trip.. nem pojma...

poz

ghostarbeiter 06-11-2008 03:26 AM

Moritzovom ljubaznošću sam i ja stigao da čujem picolino. jeste da mi je trebalo vremena da odem, ali nisam zažalio.

neki su ovde vidim rekli da je ovaj thread dosadan, ili zarazan ... ja mogu samo da kažem da ništa nije džabe. mislim da bi na ovome trebalo još i više insistirati; mislim da bi ove kutije trebalo svi da čuju (svi koje uopšte zanima). ne kažem da mora i da im se dopadne, prosto treba ih čuti!

najmanje što mogu da kažem je da je ovo posebno iskustvo. nije da mi je bio neki dan i nisam na kraju, kad sam stigao do Novog Sada i do Moritza, uopšte bio u nekom naročitom raspoloženju; rekoh, ajd da vidimo i to pa da se pakujem u bus i u krevet. nisam bio ni najmanje naložen. međutim, kako sam počeo da slušam, raspoloženje je počelo da mi se menja, drastično.

recimo da prosto nisam bio spreman na ono što sam čuo. ovo nije priča tipa "male kutije - veliki zvuk" i sl. to su male kutije, vrlo usmerene i ne treba očekivati da će soundstage biti veliki kao bina. ono što me je zapanjilo je sadržina svega što sam slušao.
bio sam malo konzervativan u pogledu odabira diskova koje sam poneo. pošto sam čuo manje-više sve što sam poneo bilo mi je malo žao što nisam poneo i malo starog fanka i elektronike, uf! ma, žao mi je bilo što nisam imao sve svoje diskove i jedno 3 dana sa zvučnicima, da se naslušam. probudio mi se apetit. da li može veći plus za neku spravu?

slušali smo tori amos - under the pink; nisam ovo slušao u stvari par godina, ali ispostavilo se kao da je pravljeno za testiranje zvučnika. ogromna dinamika- i mikro i makro, puno "materijala" (teksture) i u glasu i u svakom instrumentu, širina slike, vrhunski aranžmani. picolino je najprostije rečeno oduvao. kao da je pravljen za ovakve stvari. ono što me je kupilo je mikro dinamika, odnosno brzina: svaki i najmanji decay je istrajao taman koliko sam osećao da je prirodno. svi repovi od prostora, dugački reverbi - sve je bilo na mestu. možda je prava reč za način na koji picolino radi: prirodno.

u stvari je to taj najjači utisak od celog ovog slušanja, ja sam verovatno očekivao (i sumnjao u isto vreme u) određeni kvalitet negde na lestvici iznad najčešćih malih aktivnih monitora. recimo mali genelec (8020,8030), event, dynaudio bm5a, ili alesis - mislio sam ok, kad toliko hvale, ajd da vidimo samogradnju koja radi malo bolje od onoga što već uglavnom znam. ali, zaprepastilo me je koliko je ovo poptpuno drugačije. da se razumemo, ne govorim da su sve ove kutije iste, samo da je picolino sasvim drugačiji od svega što sam slušao.

slušali smo još vivaldija (imam to genijalno izvođenje na starim instrumentima, sonatori de la gioiosa marca) i nisam se razočarao. ovo je digitalni usnimak, samo mikrofoni ... nema kompresije, ekspandera, nema nasnimavanja. nema veštački potencirane dinamike. picolinu ništa nije smetalo. dinamički, jednako bogato kao tori, sa svim nijansama u svakom instrumentu.
coltrane - a love supreme, e ovo je interesantno: čula se boja basa sve vreme. to nije slučaj kod većine kutija na kojima sam ovo slušao, pošto je to naravno stara škola gde je bas često maskiran, naročito kad uđe solista. mada imao sam utisak da bas možda i previše zvoni. Moritz, a i drugi ovde pominju tu rezonancu na 125 Hz. nisam siguran, prosto utisak nije bio toliko jak. možda posle više slušanja ...

uf, baš dosta teksta, a bilo bi još da se kaže. da skratim, slušali smo picolino MK2, uz kratak svič na picolino MK1. nije da sam primetio razliku, za to ipak treba detaljnije slušanje, ako razlika i postoji. eh da, pojačalo 8-)... možda se nekad organizujem da čujem uporedne testove picolina sa različitim pojačalima, ili druge kutije, sigurno je veliki deo priče i tu ...

hvala Moritzu. jako je dobro što ovaj thread postoji. drago mi je da sam se ipak na kraju iscimao i poslušao ove kutije; što pre nabavka kita i sklapanje ...

Moritz 02-12-2008 10:53 AM

@ghostarbeiter

kakvi su ti sada utisci posle duzeg slusanja kod kuce, koliko se raalikuje od onog sto si cuo kod mene?
Nadam se da si i dalje zadovoljan :)

ghostarbeiter 17-12-2008 05:57 PM

pozdrav,

bio sam u gu?vi ovih mesec dana.

sad kad sumiram, zvučnici su mo?da i bolji nego ?to sam stekao utisak na prvo slu?anje.
zasad sam ih probao sa:
- svojim starim pojačalom (nemački tranzistorac, cirka 1983 god.) i tu je zvuk očekivano smek?an, sa ne?nijim srednjim i manje definisanim basom;
- Alesisom RA150 - hm, i nije neki pomak u odnosu na ovo gore, bar ne koliko sam očekivao. jeste prisutnije negde preko 500-600Hz, ali bas mi se i nije ne?to dopao;
- i jo? nekim Acoustic snaga?em - ovo mi se najvi?e dopalo, ali nisam smeo mnogo da se igram, ipak je to ma?ina koja izbacuje 2 x 250W.

varijacije u zvuku sa ovim pojačalima postoje, ali meni su te varijacije naravno manje upadljive u odnosu na razliku između Picolina i drugih kutija, na bilo kom od ovih pojačala. da budemo iskreni, nijedno od ovih pojačala verovatno ne bi ni bilo upaljeno u nekom ozbiljnom studiju, ali ja sam trenutno prinuđen da krenem sa "donjeg kraja"

nisam jo? organizovao uporedno slu?anje sa nekim ozbiljnijim kutijama, ali nadam se da će biti i toga.

jo? uvek mi je prioritet pojačalo. za ?ta se na kraju odlučiti? nemam love za BOZO, tako da će najpre biti samogradnja. jednostavno ne vidim koja komercijalna opcija bi radila bar blizu takve preciznosti. hi-fi definitivno ne.

Max 17-12-2008 06:22 PM

Quote:

Originally Posted by ghostarbeiter (Post 230059)
još uvek mi je prioritet pojačalo. za šta se na kraju odlučiti? nemam love za BOZO, tako da će najpre biti samogradnja. jednostavno ne vidim koja komercijalna opcija bi radila bar blizu takve preciznosti. hi-fi definitivno ne.

http://www.hypex.nl/

Ovo ce ti raditi otrpilike u toj klasi ..... oba su D class

Pozdrav

All times are GMT +1. The time now is 06:53 PM.