![]() |
Re: Analog summing na "običnom" mikseru?
Pogledajte kako ovu problematiku vidi pametan i uspešan producent koji nije postao žrtva komercijalne fetišizacije...
https://www.youtube.com/watch?v=C53G5eYihAM |
Quote:
|
1 Attachment(s)
awesomeness level: maximum
|
Ok ljudi.....
Mogu li ja da zamolim bilo koga ko ima C5 i C8 da protera isti projekat kroz oba i okaci exporte bez da kaze koji je koji... Ako je i to validan test zbog milion odesavanja koja mogu da pobegnu |
Quote:
|
Quote:
Videću ovih dana pošto ionako ne planiram da izlazim do jula/avgusta zbog ovog vremena. |
Frank je u svom intervju-u rekao jednu sjajnu stvar - da bi se nesto uradilo kako treba, mora se biti siguran u to sto se radi. Mozda i najbitnija stvar u svemu tome. Ljudi koji znaju sta rade, dobice dobar rezultat i na pultu i u DAW-u - to je fakt. Jedina je razlika u procesu do finalnog produkta, da li ce to biti analogno ili digitalno. Sva ova filozofiranja tipa ''cubase mi pojeo trakove, treba mi analogna suma jer su mi se po*ebali bitovi, ovaj mi zvuci bolje ovaj losije'' i tome slicno su nista drugo do trazenje izgovora za vlastito neznanje i svaljivanje krivice na neke totalno druge stvari.
U medjuvremenu, uz jednu cigaru cu dici noge na sto i uzivati u jednoj sjajnoj pjesmi, koja (iako igrom slucaja znam da je miksana ITB) zvuci jednostavno tako da me zaboli d*pe u cemu je radjena. Ah, taj stari dobri Frank. https://www.youtube.com/watch?v=qq9rCYcAdfU |
Možda je medijski spin, ali je ipak zabavno. Nije loše poznavati alat koji koristiš.
http://www.nydailynews.com/autos/dri...icle-1.2425651 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/3em6cTkDX3k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Pozdrav, Vasa |
Da bi se nekad došlo do rešenja problema potrebno je pojednostaviti stvari do nivoa banalnosti. U ovom slučaju to bi izgledalo ovako:
1. Da li postoje ITB miksevi koji zvuče toliko dobro da ti se naježe dlake na rukama? Da, definitvno. 2. Da li postoje OTB miksevi koji zvuče toliko dobro da ti se naježe dlake na rukama? Da, definitvno. Dakle, nije kvalitet sabiranja taj faktor koji pravi suštinsku razliku, već znanje onog koji alat koristi. Razlika između ova dva pristupa je samo u ergonomiji rada i vrsti zvuka koji želiu neko da postigne, što nema nikakve veze sa tim da li može ili ne može da se postigne izvanredan rezultat. Valjda smo ovo do sada trebali apsolvirati. U prilog činjenici da je bitniji front end opreme od načina miksanja, postavljam i ovo pitanje: Kako će zvučati vokal koji je odlično otpevan, usnimljen kroz vrhunski mikrofon i vrhunski preamp ali miksan sa pluginovima tipa waves cla76, maag eq, lex pcm native itd...? Odgovor je: zvučaće vrhunski. Ja nemam ništa više da dodam na ovu temu. PS. Sad očekujem repliku nekog ko će mi u 725 rečenica objasniti da je u A/B testu između soft/hard verzije nekog izvikanog kompresora uočio kako je B uređaj imao više "teksture i midlovima" kao i "sizzle" u "top endu" tipičan za lampaške kompresore iz 1979 godine. Samo ga molim da me ovaj put zaobiđe... |
Quote:
Uradite isto sa cubase i ostalim dawovima, a mozemo isto da uradimo i sa tvojom sabirnicom, ne bi se ponistile faze naravno, ali mozemo da napravimo ab test, pa da vidimo koliko nas bi culo razliku? Meni se cini da ta razlika u zvuku (i meni cubase zvuci plasticno), ne dolazi iz sabiranja, pre ce biti da to dodaju interni pre svega ekvalizeri a i ostali efekti. Zato verovatno ne zvuci isto cubase 5 i 8? |
All times are GMT +1. The time now is 03:50 PM. |