Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   DAW: Razlike u kvaliteti zvuka (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42096)

Everbeatz 25-08-2012 04:20 PM

Re: DAW: Razlike u kvaliteti zvuka

Quote:

Originally Posted by fix3r (Post 332607)
Aj nemoj se osecati prozvanim, nije mi bila namera da spustam bilo kog. Samo ne osecam da bas ima dosta audio inzenjera koji bi se zezali s tim bez dobrog razloga. Ako gresim, my bad :)

Razlog sto navodim "2+2" kao primer dovoljan ljudima koji nisu programeri je zato sto tako u osnovi i funkcionisu daw-ovi: konacni sempl = sempl1 * volume + sempl2 * volume + ... i tu nema mesta varijacijama.
Nije problem da napisem detaljnije ako ima interesovanja, ali to tek kad se vratim kuci za koji dan, smrt mi je i ovo kratko tapkati na iPad-u.

A ne, krivo si me razumeo - i ja gresim, kao i G.Massenburg, Dave Derr i drugi puno veci autoriteti od mene (koje sam licno 'uhvatio' da nisu dobro shvatili neke stvari u digitalu) i volim da me isprave. Digital audio je bitch to understand i koliko vidim ima puno zabluda. I tu se slazem s tobom.

Naveo bi samo primer P.Frindle-a kog cenim iz razloga sto covek nadugacko i nasiroko pise o svojim iskustvima o digital audio i samim tim doprinosi opstem razumevanju materije. Ne secam se da se iko zalio da ih je smorio stavise...

U 'osnovi' tako funkcionisu, ali je problem u zdravo za gotovo dozivljaju istih jer iako je matematika u pitanju i ocekivanje rezultata bi 'trebalo' biti matematicki precizno, nije bas tako. I sam Steinberg je priznao da je u verziji 4 Cubase resavao i ispravljao matematicke greske koje su postojale u prethodnim verzijama vezane za sam sound engine. Moze u speciifikacijama svako da pise sta hoce, to me licno i ne zanima, ali generalno je digital i dalje u razvoju.

Mika Technika 25-08-2012 04:25 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 332569)
Možda grešim, ali mislim da DAW nema nikakve veze sa usnimavanjem, čak da prilikom usnimavanja i ne radi ništa osim što pušta playback i crta grafiku koliko-toliko sinhrono sa ulazom. Jedino što je važno za usnimavanje je AD konvertor (ako ulaziš analogno) i sposobnost hardvera da održi stabilan clock i upiše sve jedinice i nule (tj. da je dovoljno brz). Drugim rečima - ne snima se ni "kroz DAW" ni "u DAW" nego "kroz konvertor" i "na medij" (HDD, flash, štagod). Mislim, to pod uslovom da prilikom snimanja ne koristiš pluginove iz DAW-a u koji snimaš, naravno.

Pozdrav,

Vasa

Ma sorry, ja sam se lose izrazio, mislio sam kada exportujem taj snimak, drugacije mi zvuci, jer kao sto sam rekao mix radim u cubase-u, samo sto sam ja sve naopako rekao, znaci snimam u abletonu(ali export napolje) I tada sto neko rece placebo(sasvim moguce) :) ali taj export zvuci nekako "nice" :) e sada sam valjda jasniji :)

Sent from my Desire HD using tapatalk v2 on ICS 4.0.4

MUzzY 25-08-2012 10:03 PM

Quote:

Originally Posted by Khan (Post 332589)
/?/:confused::oklagija: No comment. Branoj brate, znaci, - STRASNO!

Mega LOL :D

Jos kad bi se znalo zasto u 16bit-a zvuci "toplije"... :rolleyes:

Mika Technika 25-08-2012 10:34 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 332618)
Mega LOL :D

Jos kad bi se znalo zasto u 16bit-a zvuci "toplije"... :rolleyes:

12bit rula!

fix3r 25-08-2012 10:53 PM

Quote:

Originally Posted by Mika Technika (Post 332619)
12bit rula!

Sudeci po cenama Akai S950 semplera trenutno mnogi bi se slozili

DaBear 25-08-2012 10:56 PM

Quote:

Originally Posted by Mika Technika (Post 332619)
12bit rula!

mislim, opste je poznato da nekoliko sint linija sa jevtinih i starih sintija (koji zvuce bedno sami za sebe) mogu da zvuce mega u miksu !!
Kad je sve "uglancano", sve stereo, i "sve skupo" - onda nema kontrasta i sve je nekako u istoj dimenziji...

Mika Technika 25-08-2012 11:15 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 332621)
mislim, opste je poznato da nekoliko sint linija sa jevtinih i starih sintija (koji zvuce bedno sami za sebe) mogu da zvuce mega u miksu !!
Kad je sve "uglancano", sve stereo, i "sve skupo" - onda nema kontrasta i sve je nekako u istoj dimenziji...

True!

Mika Technika 25-08-2012 11:17 PM

Quote:

Originally Posted by fix3r (Post 332620)
Sudeci po cenama Akai S950 semplera trenutno mnogi bi se slozili

Ja sreca imam elektron MD, pa uzivam 12bit :) a I mnm je 12 bit synth, tj ima 12 bit synth modove I udarce

Everbeatz 26-08-2012 10:23 AM

To je taj paradox - das ljudima high fidelity sound u svakom smislu, a onda krece nezadovoljstvo. Sad svi traze modelovanje suma, bitcrushing, crosstalk, i ostale vrste 'degradacije' signala. Pre 30-40 godina bi ubili za ovakve performanse, ali izgleda nisu bili u pravu..:)

DaBear 26-08-2012 11:22 AM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 332640)
To je taj paradox - das ljudima high fidelity sound u svakom smislu, a onda krece nezadovoljstvo. Sad svi traze modelovanje suma, bitcrushing, crosstalk, i ostale vrste 'degradacije' signala. Pre 30-40 godina bi ubili za ovakve performanse, ali izgleda nisu bili u pravu..:)

sve zavisi od vrste muzike. Jako puno producenata koristi white noise (sum, kshhhhhhhhhh) u matricama. negde je ispod bubnjeva..cak ga puste kroz razlglas, snime pa podvuku; negde je ritmicki kao deo pesme (u electro muzici posebno.. na side-chainu)...neki dan sam cuo (samo na sluskama) u nekoj pop pesmi. Mega popunjava prostor..

kad neka frekvencija nedostaje - ubaciti neki instrument u toj frekvenciji a ne peglati sa eq..

All times are GMT +1. The time now is 09:13 PM.