![]() |
Re: FreeG Meter i cela diskusija o Nivoima????
Ok,ok....nisam pratio ali sada videh o cemu je diskusija:).Jbm-li ga,istina je da je danas sve dosta agresivnije nego nekada....kola su brza,zivi se brze,drugaciji senzibilitet...ali....sta mi tu mozemo u sustini....ja i dalje slusam neki akusticni soft jazz od pre par decenija i uzivam....sta drugo:).Pozzzz
|
Kvejče, pitaš ribu 'oće li u vodu...:D
Fuck yeah! Quote:
Da, pa kad se dodje do granice (ne)upotrebljivosti glasnoćom, onda ostaje samo EQ koji može da "istera u prvi plan" nečije (ne)delo...! To je stara fora sa radio reklama, prvo sam kao - prvo urednik, posle producent različitih radija dobijao od mark.agencija "prepucane", smrskane, tehnički polu ispravne radio spotove, a posle su se "smirili" i počeli da šilje visoke tonove, jer je tako lakše ubediti seljačine koje poručuju spot, da "zvuči lepše od ostalih" reklama u bloku... Na žalost, vreme je takvo da "oni odlučuju" o tome... |
Nekada davno, u ona stara analogna vremena, bilo je jo? nekih sitnih tehničkih zavrzlama koje su nas ?titile od preterane upotrebe visokih. Naprimer, ono ?to zovemo "headroom" u analognim sistemima nikada nije bilo linearno, naročito ne kod magnetofona i vi?ekanalaca, pa čak i kod miksera, i to onih velikih i skupih.
Uglavnom, headrooma je bilo koliko ti srce 'oće (ili i?te) na niskim frekvencijama, ponekad čak i do 28dB (kao npr na MCI JH24)! Ali zato iznad 10 Kila, najvi?e 10dB, a najče?će ni toliko. Prema tome, ?iljenje je bilo onemogućeno u samom startu, pa ako se tokom miksa i drzne? da napanji? visoke, na kraju te sačeka dvokanalna master ma?ina sa istim karakteristikama. Sa druge strane, u ta stara analogna vremena, nisi mogao ni basove da odvrće? mnogo, jer to nije moglo da se re?e na vinil od 33 obrtaja. Mnogo basa = velika lateralna brzina igle = iskakanje iz brazde. Mastering se sastojao u kontroli frekventnog sadr?aja materijala i u ujednačavanju nivoa izmedju trekova, ako to nije bilo uradjeno za vreme miksa. A ovi ?to ?ilje radio reklame... te?ko za podneti! |
All times are GMT +1. The time now is 11:25 PM. |