Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Pravna Pitanja (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=120)
-   -   kafici i diskoteke protiv SOKOJ-a !! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36182)

Bockie 19-01-2011 07:24 PM

Re: kafici i diskoteke protiv SOKOJ-a !!

Quote:

Originally Posted by Komplex (Post 296763)
Ja ne znam zasto se ljudi bune? Oke, neki se bune zato sto se mnogo placa u odnosu na standard! oke, to razumem i mislim da bi samo CLUBOVI tj najveci clubovi u srbiji trebalo da daju 1500-2000eura mesecno za to jer se u clubovima vrti mnogo mnogo muzike a okrecu se i parice :)

Kod nas u Svajcarskoj je, koliko sam ja cuo, sve automatizovano. I plus kad club zove DJ da mu vrti muziku i dj vrti neke poznate stvari, takodje placa club za to!

I opet kazem da mislim da ovi ovamo imaju cak mozda i neki uredjaj da bi playlista sama otisla do brojaca itd itd! znaci nesto NAJNORMALNIJE!

Ovde su ljudi podeljeni. Imas dve grupe :
jedna koje nece nista da placa i drga kojoj je pun ocin doskocica rezima kako da "protrese krosnju" pa sta popada...

Ja smatram da treba da se placa, ali da se mora uzetu u obzir sledece:

Rezimska statistika (obicno to "rezim" koriste oni koji nisu rezim, a tek mi od njih kiselo udari...) kaze da je ovde prosecna zarada oko 300e. :confused:
A ja bih voleo da znam kolika je prosecna zarada ako se u obzir uzmu najvise petocifrene zarade...?
Mislim da je katastrofalan podatak u pitanju... Ispod 200e...!!!

U takvim uslovima, koliko treba da je naknada za ovo?
Isto kao i tamo gde je plata 1500-2000e...?
Puna usta "malog" biznisa, a isti pod najgorom salvom sa svih strana!

Inovative_kg 24-02-2011 11:14 PM

Prosecna plata u Srbiji je u decembru mesecu 2010. godine bila 39.580,00 dinara, odnosno 370 eura :) .. Ne znam na sta se odnosi ovih 200 eura gore pomenutih :)

Bockie 25-02-2011 01:06 AM

Quote:

Originally Posted by Inovative_kg (Post 299971)
Prosecna plata u Srbiji je u decembru mesecu 2010. godine bila 39.580,00 dinara, odnosno 370 eura :) .. Ne znam na sta se odnosi ovih 200 eura gore pomenutih :)

Ako procitas text, bice ti jasno.:wink:

Ta prosecna plata od skoro 39.580,00 je "prosecna" jer se u obzir uzimaju platurine poslanika, direktora javnih preduzeca, gradonacelnika i ostalih raznih stranackih namesnika od 200, 300 i vise stotina hiljada dinara...!!!

Dakle, ja samo kazem, hajde da obracunamo kolika je prosecna plata u zemlji, ako se u obzir uzmu samo plate ciji neto iznos ne prelazi 100.000din.
Verujem da je ubedljivo najvise ovakvih plata !

Onda ces vrlo lako doci do onih tragicnih 200-tinak evra...
Da ne kazem da je i to optimisticno...

boggy 25-02-2011 09:17 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 299977)
.........
Dakle, ja samo kazem, hajde da obracunamo kolika je prosecna plata u zemlji, ako se u obzir uzmu samo plate ciji neto iznos ne prelazi 100.000din.
Verujem da je ubedljivo najvise ovakvih plata !
.......

Sad ako hoces da uracunas u statistiku narod kome "poslodavci" ne placaju poreze i doprinose, vec daju 100-200EUR "na ruke" mesecno, verovatno bi rezultati bili jos gori nego sto navodis, na zalost takvu statistiku je nemoguce izracunati jer i nema evidencije, besmisleno je pricati o tome.

pozdrav

bogi

Inovative_kg 25-02-2011 10:03 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 299983)
Sad ako hoces da uracunas u statistiku narod kome "poslodavci" ne placaju poreze i doprinose, vec daju 100-200EUR "na ruke" mesecno, verovatno bi rezultati bili jos gori nego sto navodis, na zalost takvu statistiku je nemoguce izracunati jer i nema evidencije, besmisleno je pricati o tome.

Da, ovo je najgori problem nase (sive) ekonomije, jer gomila novca na ovaj nacin ne prodje kroz legalne tokove i jednostavno se izgubi. Najvecu stetu pored samog radnika trpe PIO i zdravstvo.. Kroz PIO trpe penzioneri (hajde, za mene je pio ionako jedan veliki promasaj kad se sagleda funkcionisanje tog sistema u poslednjih 40 godina u celom svetu, ne samo kod nas) a trpece jos vise,jer cemo doci do tacke kada ce PIO njima isplacivati samo ono sto bude moglo da se izdvoji iz fonda itd.. S druge strane, gomila njih koji su na ko zna koji nacin otisli (nezasluzeno) u invalidsku, dodatno opterecuje isti sistem pa i samu drzavu (ovde ne mislim na ljude koji su stvarno imali povrede sa trajnim invaliditetima, bolesti sa progresivnim invaliditetima itd, vec znate na koga ..). To je jedan zacarani krug kome se kraj ne vidi. U najvecem delu teksta se slazem s vama, al' se opet ne slazem sa ovih 200 eura.. Ne slazem se ni sa onih 370, al' 310-320 je (opet kazem za mene, ne diram tudja misljenja) realno.

Pozdrav :)

sira 25-02-2011 10:24 AM

Quote:

Originally Posted by Evan Gore (Post 294103)
Opet lupeta?!!!
Daj, molim te, informiraj se malo...

U UK, Njemačkoj, Francuskoj, ?vedskoj, Finskoj svaka radio i tv stanica MJESEČNO ?alje playlistu ( HRV se to radi godi?nje) i za svaku izvedbu nositelji prava imaju svoj dio.

Sa druge strane, hrvatski ZAMP ne rije?ava prava stranih izvodjača.

Pa, ?ta misli?, za?to nemamo itunse?!?!

ZAMP je sam po sebi potreban, ali je problem u tome ?to ne rade svoj posao.

Mjesečno se ?alju i u Hrvatskoj ZAMP-u playliste

boggy 25-02-2011 10:52 AM

Quote:

Originally Posted by Inovative_kg (Post 299984)
Da, ovo je najgori problem nase (sive) ekonomije, jer gomila novca na ovaj nacin ne prodje kroz legalne tokove i jednostavno se izgubi. Najvecu stetu pored samog radnika trpe PIO i zdravstvo..

Da... dosta ljudi nema regulisanu zdravstvenu zastitu, a da pri tom ne dobija dovoljno veliku nadnicu da bi se mogli leciti kod privatnika... (znaci nema NI jedno NI drugo...) ...
Quote:

Kroz PIO trpe penzioneri (hajde, za mene je pio ionako jedan veliki promasaj kad se sagleda funkcionisanje tog sistema u poslednjih 40 godina u celom svetu, ne samo kod nas) a trpece jos vise,jer cemo doci do tacke kada ce PIO njima isplacivati samo ono sto bude moglo da se izdvoji iz fonda itd..

Problem postoji, slazem se... ali je "praksa" da se penziono i socijalno ne placa od strane poslodavca pod "izgovorom" da ce to ionako da propadne... ja se pitam samo zbog cega ce pre da propadne, jel' zbog toga sto se ne uplacuje za gomilu ljudi, ili zbog "konceptualnih" problema. Ti ljudi kojima se ne uplacuje, btw, nikada nece moci ni da traze nikakvu penziju ni od koga, kad im bude bila neophodna (!)... jer im poslodavac (kad je vec tako "dobro" upucen u to sta ce da propadne a sta ne) ne placa dovoljno veliku nadnicu da penziju mogu regulisati na neki drugi nacin... tako da lepo ti pricas, ali poenta je sto se ta prica zloupotrebljava za isplacivanje premalih nadnica...
Ukratko... slazem se sa tvojom pricom.... ali PIO je osnovni nacin resavanja penzije u ovoj drzavi jos uvek, nije napravljen nijedan bolji jos uvek, tako da izbegavanje tog "loseg" nacina nije resenje a da pri tom ne dodje bolji... jer najgore da nema ni jednog, sto je sad cinjenica u velkom broju slucajeva.
Quote:

S druge strane, gomila njih koji su na ko zna koji nacin otisli (nezasluzeno) u invalidsku, dodatno opterecuje isti sistem pa i samu drzavu (ovde ne mislim na ljude koji su stvarno imali povrede sa trajnim invaliditetima, bolesti sa progresivnim invaliditetima itd, vec znate na koga ..)...............

Ne bih ceprkao preterano po tome, jer ima i puno zdravijih tema za diskusiju i kritiku od regularnosti necije invalidnine... evo, licno verujem da je steta koja se cini zaposlenima (svakako nekakvim buducim penzionerima) ali i sadasnjim penzionerima, na gore opisane nacine, daleko veca od ovog poslednjeg tvog pitanja.

pozdrav

bogi

Inovative_kg 25-02-2011 12:14 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 299987)
Da... dosta ljudi nema regulisanu zdravstvenu zastitu, a da pri tom ne dobija dovoljno veliku nadnicu da bi se mogli leciti kod privatnika... (znaci nema NI jedno NI drugo...) ...

Problem postoji, slazem se... ali je "praksa" da se penziono i socijalno ne placa od strane poslodavca pod "izgovorom" da ce to ionako da propadne... ja se pitam samo zbog cega ce pre da propadne, jel' zbog toga sto se ne uplacuje za gomilu ljudi, ili zbog "konceptualnih" problema. Ti ljudi kojima se ne uplacuje, btw, nikada nece moci ni da traze nikakvu penziju ni od koga, kad im bude bila neophodna (!)... jer im poslodavac (kad je vec tako "dobro" upucen u to sta ce da propadne a sta ne) ne placa dovoljno veliku nadnicu da penziju mogu regulisati na neki drugi nacin... tako da lepo ti pricas, ali poenta je sto se ta prica zloupotrebljava za isplacivanje premalih nadnica...
Ukratko... slazem se sa tvojom pricom.... ali PIO je osnovni nacin resavanja penzije u ovoj drzavi jos uvek, nije napravljen nijedan bolji jos uvek, tako da izbegavanje tog "loseg" nacina nije resenje a da pri tom ne dodje bolji... jer najgore da nema ni jednog, sto je sad cinjenica u velkom broju slucajeva.

Ne bih ceprkao preterano po tome, jer ima i puno zdravijih tema za diskusiju i kritiku od regularnosti necije invalidnine... evo, licno verujem da je steta koja se cini zaposlenima (svakako nekakvim buducim penzionerima) ali i sadasnjim penzionerima, na gore opisane nacine, daleko veca od ovog poslednjeg tvog pitanja.

Slazem se sa svime ovde recenim :) ! Sto se propadanja samog PIO sistema tice , tu su svi i sve povezani kao creva tako da ne mogu da stanem ni na ciju stranu,mada su same studije o odrzivosti koncepta jako jasne za svakoga ko zeli da ih izvede ili procita. Potpuno podrzavam izjavu da propadanje samog sistema ne sme da bude izgovor za neplacanje doprinosa od strane poslodavaca. A sa druge strane,sama situacija je takva da trenutno nista ne moze da se menja, jer kad bi sama drzava ponudila alternativne puteve pronalazenja resenja za dodatni stub socijalne sigurnosti u trecoj zivotnoj dobi, to bi napravilo opsti haos,prevashodno u samom fondu,jer bi nedostajala sredstva za isplatu penzionerima (koji su ih zasluzili!) .Mnoge drzave u okruzenju su pocele polako da uvode poreske olaksice, bas zbog ovog problema i to je jako dobro resenje, no da ne raspredam o tome. Izvinjavam se sto sam se ovako bio raspisao,al' radim u ovoj oblasti i mnogo volim to sto radim. Necu vise :)

Pozdrav

boggy 25-02-2011 12:27 PM

Quote:

Originally Posted by Inovative_kg (Post 299991)
Slazem se sa svime ovde recenim :) ! Sto se propadanjem samog PIO sistema tice , tu su svi i sve povezani kao creva tako da ne mogu da stanem ni na ciju stranu,mada su same studije o odrzivosti koncepta jako jasne za svakoga ko zeli da ih izvede ili procita. Potpuno podrzavam izjavu da propadanje samog sistema ne sme da bude izgovor za neplacanje doprinosa od strane poslodavaca. A sa druge strane,sama situacija je takva da trenutno nista ne moze da se menja, jer kad bi sama drzava ponudila alternativne puteve pronalazenja resenja za dodatni stub socijalne sigurnosti u trecoj zivotnoj dobi, to bi napravilo opsti haos,prevashodno u samom fondu,jer bi nedostajala sredstva za isplatu penzionerima (koji su ih zasluzili!) .Mnoge drzave u okruzenju su pocele polako da uvode poreske olaksice, bas zbog ovog problema i to je jako dobro resenje, no da ne raspredam o tome.

Kako god da se organizuje, posto sam donekle i ja upucen u neke od vidova osiguranja, iako mi to nije primaran posao, nekakvi novci se MORAJU uplacivati da bi se ostvarilo pravo na to... a da li ce ti novci biti tvoja stednja, pa ces u "trecoj dobi" da dobijas pare odatle u vidu penzije ili ces sve da podignes i popijes u kafani.. stvarno je marginalno pitanje u ovom trenutku... zato sto je sustinsko pitanje: uplacivanje dovoljno novca za zivot u buducnosti BEZ prihoda, odnosno od ustedjevine, u smislu pitanja da li placas penzionom i invalidskom fondu ili nekoj banci je potpuno irelevantno ako NEMAS dovoljno para ni za jedno ni za drugo, i to je problem....

Ali barem taj neko moze biti siguran da ce nemastina biti samo njegova kada dodje vreme za to, a to mu je poslodavac "zaboravio" da kaze.

Quote:

Originally Posted by Inovative_kg (Post 299991)
Izvinjavam se sto sam se ovako bio raspisao,al' radim u ovoj oblasti i mnogo volim to sto radim. Necu vise :)

Pozdrav

Po mom misljenju ne moras da se izvinjavas, posto je sam Big Bockie dotakao prilicno ozbiljnu temu, svojim procenama prosecne zarade,... a i podforum je ok... ako se nadje da je suvise "offtopic" mozemo move u novu temu i nastaviti dalje! :) Mada mozemo na kraju da ispadnemo previse "idealisticni" ko ce ga znati. :D

pozdrav

bogi

Inovative_kg 25-02-2011 12:33 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 299993)
Kako god da se organizuje, posto sam donekle i ja upucen u neke od vidova osiguranja, iako mi to nije primaran posao, nekakvi novci se MORAJU uplacivati da bi se ostvarilo pravo na to... a da li ce ti novci biti tvoja stednja, pa ces u "trecoj dobi" da dobijas pare odatle u vidu penzije ili ces sve da podignes i popijes u kafani.. stvarno je marginalno pitanje u ovom trenutku... zato sto je sustinsko pitanje: uplacivanje dovoljno novca za zivot u buducnosti BEZ prihoda, odnosno od ustedjevine... te cinjenica da li placas penzionom i invalidskom fondu ili nekoj banci je potpuno irelevantna ako NEMAS dovoljno para ni za jedno ni za drugo, i to je problem.... ali barem taj neko moze biti siguran da ce nemastina biti samo njegova kada dodje vreme za to, a to mu je poslodavac "zaboravio" da kaze.

Potpisujem sve izreceno :D

All times are GMT +1. The time now is 11:18 PM.