Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Snimanje bubnja FOTO THREAD (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35988)

Bockie 17-12-2010 07:52 PM

Re: Snimanje bubnja FOTO THREAD

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 293960)
Mada mi je generalni problem, ne mogu nikad da postavim overheade tako da mi elementi (snare i tomovi) budu u stereo slici tako kako bi zeleo (snare u centar, tomovi malo levo pa desno:)).. a da mi pritom i cinele budu dobre po balansu, prostoru i boji..... obicno ovo drugo uspem, ali mi oba toma (kad covek ima samo dva), vuku na jednu stanu..... a inace u mixu panjim overheade podobro, pogotovo od kada sam u novoj sobi koja mi jako lepo radi

Off-e,

Stara jedna fora, jako dobra (a ne goji), probaj ovo. Postavi overheade drugacije. Klasicna postvka zanemaruje "drvo" u odnosu na cinele. Dobos je u levo,dva toma u desno,itd.. Zavisi kako ih postvis ali sto su blizi,gora je zvucna slika... Malo sam ovo na brzaka nakucao... Vidi, crvene tacke pre'stavljaju mikrofone:

Klasicna (old school) postavka otprilike:
http://dl.dropbox.com/u/2806767/Drum...%20classic.gif

Dijagonalna postavka gde je "drvo" bubnja mnogo vise u centru paznje i u logicnije u rasporedu stereo slike. Dobos je u sred centra, timpani prakticno vec panoramski rasporedjeni kako treba...:

http://dl.dropbox.com/u/2806767/Drum-Set-mic%20diag.gif

Dakle kazem, p r o b a j , pa onda donesi sud...

Bitch 17-12-2010 08:02 PM

da. ali najbezbolnije je definitivno da overi budu na ekvidistanci od dobosa. stara fora, ali radi najbolje :) cak i ako neka cinela nije usput na distanci, bice mnogo prirodniji decay, tako da brige nema :)

Bockie 17-12-2010 08:07 PM

Quote:

Originally Posted by Bitch (Post 293987)
cak i ako neka cinela nije usput na distanci, bice mnogo prirodniji decay, tako da brige nema :)

:thumbsup:

OFF 18-12-2010 03:02 AM

Quote:

Originally Posted by Bitch (Post 293987)
da. ali najbezbolnije je definitivno da overi budu na ekvidistanci od dobosa. stara fora, ali radi najbolje :) cak i ako neka cinela nije usput na distanci, bice mnogo prirodniji decay, tako da brige nema :)

To redovno radim, ali su mi tomovi problem.... probacu ovako...... sa dijagonalnom postavkom.....

Arthur 18-12-2010 11:25 AM

ja imam nešto drukčiji pristup ipak. Kačim nezavisno spot mikrofone na činele, u zavisnosti od broja istih (svake 2 činele na spoju dobiju po jedan c451), a onda posebno zakačim jedan stereo par na ortf šini, direktno iznad glave bubnjara. Taj par je u principu na istom rastojanju od doboša i nemam nikakve probleme sa panoramom, čak mi i tomovi solidno padaju u pozicije već tu. Ove spot mikrofone kačim tako da bude maximalna separacija elemenata, i svakom posebno u mixu dajem različitu ekvalizaciju, ne bi li na kraju čuo tačno ono što želim funkcionalno.

Bitch 18-12-2010 01:29 PM

i to je vrlo legitimna metoda, samo zahteva dobru praksu i iskustvo, zbog faznig problema oko smearinga visokih... mada s obzirom da si se nasnimao zilion bubnjeva, siguran sam da kod tebe problema nema :wink:

quake2 21-12-2010 07:15 PM

Meni ipak u poslednje vreme najvise igra XY.Nema problema sa drvetom,milion solucija kasnije u mixu sto se tice kompresije i postavke kompleta,daje neku cvrstinu stereo slici,najbrze nadjem poziciju mikrofona...

OFF 21-12-2010 08:00 PM

Quote:

Originally Posted by Bitch (Post 294024)
i to je vrlo legitimna metoda, samo zahteva dobru praksu i iskustvo, zbog faznig problema oko smearinga visokih... mada s obzirom da si se nasnimao zilion bubnjeva, siguran sam da kod tebe problema nema :wink:

to nisam probao jos od skolskih dana, ali cu prvom prilikom... verujem da se mikrofoni na cinalama seku dosta visoko u toj situaciji, cak i do 300hz?

Ima li smisla tad probati sa MS parom iznad glave bubnjara, to mi je nekako fazno prilicno sigurna varijanta.... usmeriti M prema dobosu npr

Bitch 21-12-2010 09:34 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 294276)
to nisam probao jos od skolskih dana, ali cu prvom prilikom... verujem da se mikrofoni na cinalama seku dosta visoko u toj situaciji, cak i do 300hz?

meni je bas 300-350 neka everyday varijanta

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 294276)
Ima li smisla tad probati sa MS parom iznad glave bubnjara, to mi je nekako fazno prilicno sigurna varijanta.... usmeriti M prema dobosu npr

vrlo ima smisla :wink: mnogo zajebana i punchy fora, samo mora oprezno

OFF 21-12-2010 11:09 PM

Quote:

Originally Posted by Bitch (Post 294284)
meni je bas 300-350 neka everyday varijanta

vrlo ima smisla :wink: mnogo zajebana i punchy fora, samo mora oprezno

e, pa tu ja 'gresim'.... ostavim nisko hipass na overima, da bi imao masu na tomovima (100-150)

All times are GMT +1. The time now is 07:48 AM.