Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   windows 7 vs. audio ??? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=34012)

Surfer 24-01-2011 05:43 PM

Re: windows 7 vs. audio ???

Pitanje u vezi ovog 3 GB switcha.
Ne pada mi na pamet instalirati Windows 7, eventualno tamo negdje oko 2016. godine, pa bih volio malo pojačati RAM sa 2 GB na 4.
Imam xp2,core 2 duo, i zanima me da li mogu sa tim switchem podići tih realnih 1,5 GB koje sad imam na realnih 2 GB jer bi i sa tim bio zadovoljan.
Da li mogu instalirati jo? 2 GB i upaliti ovaj 3 GB switch a da ne petljam po BIOS-u jer nemam blage veze o kompjuterima?
Hvala

psionic 14-02-2011 01:50 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 297337)
Pitanje u vezi ovog 3 GB switcha.
Ne pada mi na pamet instalirati Windows 7, eventualno tamo negdje oko 2016. godine, pa bih volio malo pojačati RAM sa 2 GB na 4.
Imam xp2,core 2 duo, i zanima me da li mogu sa tim switchem podići tih realnih 1,5 GB koje sad imam na realnih 2 GB jer bi i sa tim bio zadovoljan.
Da li mogu instalirati jo? 2 GB i upaliti ovaj 3 GB switch a da ne petljam po BIOS-u jer nemam blage veze o kompjuterima?
Hvala

Paljenjem ovog switcha, dobices malo vise upotrebljivog rama, oko 2GB. Mozda malo vise. Problem je sto mozes tako da aktiviras memoriju koja se preklapa sa gornjim adresnim prostorom, koji je rezervisan za hardver (zavisi od ploce, komponenti) tako da u najgorem slucaju dobijes probleme sa grafikom. Postoji jos jedna varijabla i sa njom mozes da stavis limit memorije negde ispod 3GB (setuserva=2800 npr je meni radilo)

Predlozio bih ti da probas da stavis 64 bitni XP, i da tu pokusas sa 32bitninm Cubasem. Uspevao sam da dobijem vise upotrebljive memorije ovako, jer za razliku od XPa gde je adresni prostor aplikacije samo 2GB (sa tim switchem se dodeljuje 3GB), po defaultu 4GB, bez obzira na instalirani fizicki RAM. Pri tome nema konflikta sa preklopljenom memorijom...
Nikad mi nije bilo jasno zasto Cubase puca posle 1.5GB... Valjda on sam zauzme tih 0.5GB pa je to ukupno 2GB, bez tog switcha.

Stavljanjem 4GB rama ces dobiti samo 3,2 - 3,5 GB koje ce ti sistem videti. Mislim da ces dobiti malo na performansama, jer ce se smanjiti swapovanje sa harda... Nisam bas siguran u ovo.

Sto se tice Windowsa 7 i 2016 - ne boj se... Naterace tebe Bili da predjes malo ranije na 7 :D :D

Luka_000 15-02-2011 08:37 PM

Pozdrav...trebam da kupujem nov lap top prevashodno mi treba za audio software, drug mi se zalio da je imao problema pri snimanju sa windows 7, ne vidi line in....jurim ozbiljniji konfiguraciju ciji driver-i uglavnom podrzavaju samo 7-icu...varijantu eksterne zvucne kartice ostavljam za kasnije, tako da u pocetku bi se njakao sa zvucnom koja ide sa samim lapom....Ukratko pitanje je koliko je pametno uzimati Windows 7 u ovom slucaju? Sto se tice programa najcesce bi radio na Cubase-u, Wave lab-u i Sound Forge-u. Hvala unapred na savetima.8-)

Surfer 17-02-2011 10:52 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 299280)
Paljenjem ovog switcha, dobices malo vise upotrebljivog rama, oko 2GB. Mozda malo vise. Problem je sto mozes tako da aktiviras memoriju koja se preklapa sa gornjim adresnim prostorom, koji je rezervisan za hardver (zavisi od ploce, komponenti) tako da u najgorem slucaju dobijes probleme sa grafikom. Postoji jos jedna varijabla i sa njom mozes da stavis limit memorije negde ispod 3GB (setuserva=2800 npr je meni radilo)

Predlozio bih ti da probas da stavis 64 bitni XP, i da tu pokusas sa 32bitninm Cubasem. Uspevao sam da dobijem vise upotrebljive memorije ovako, jer za razliku od XPa gde je adresni prostor aplikacije samo 2GB (sa tim switchem se dodeljuje 3GB), po defaultu 4GB, bez obzira na instalirani fizicki RAM. Pri tome nema konflikta sa preklopljenom memorijom...
Nikad mi nije bilo jasno zasto Cubase puca posle 1.5GB... Valjda on sam zauzme tih 0.5GB pa je to ukupno 2GB, bez tog switcha.

Stavljanjem 4GB rama ces dobiti samo 3,2 - 3,5 GB koje ce ti sistem videti. Mislim da ces dobiti malo na performansama, jer ce se smanjiti swapovanje sa harda... Nisam bas siguran u ovo.

Sto se tice Windowsa 7 i 2016 - ne boj se... Naterace tebe Bili da predjes malo ranije na 7 :D :D

Uf, preteško je ovo gradivo za mene.
Ne bih mijenjao ništa osim fizičke memorije ako je ikako moguće.
Još jedno pitanje.
Ako samo stavim novu memoriju, da li to može nekako utjecati na sistem na način da se postavke u sistemu promjene same od sebe ili će XP jednostavno prepoznati novu memoriju i nastaviti sa radom kao da se ništa nije dogodilo?
Osim što će sad vidjeti 4 GB memorije, naravno.
Ja imam ghost fajlove sistema ali ne znam da li se može nešto zeznuti u biosu.To me brine jer ja to neću znati sam popraviti.
Hvala

sinvelikogmajstora 20-02-2011 04:57 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 299505)
Uf, prete?ko je ovo gradivo za mene.
Ne bih mijenjao ni?ta osim fizičke memorije ako je ikako moguće.
Jo? jedno pitanje.
Ako samo stavim novu memoriju, da li to mo?e nekako utjecati na sistem na način da se postavke u sistemu promjene same od sebe ili će XP jednostavno prepoznati novu memoriju i nastaviti sa radom kao da se ni?ta nije dogodilo?
Osim ?to će sad vidjeti 4 GB memorije, naravno.
Ja imam ghost fajlove sistema ali ne znam da li se mo?e ne?to zeznuti u biosu.To me brine jer ja to neću znati sam popraviti.
Hvala

windows ce prepoznati memoriju ali ne citavu sem ako nije 64bit
nista ne mozes zeznut, kako god okrenes

Dexxy 21-03-2011 07:00 PM

Instalirao po ko zna koji put win 7... Imam problem sa digi 03 i Cubase 5. Kada pustim da svira projekat cuje se neko krcanje i distorzija. pokazuje da je cpu u crveno ali stoji na oko 20%. ProTools 8.0.4 svira normalno kao i sound forge.
Onda sam instalirao asio4all i sada radi...?
Ima li neko slicnih problema...?

misovoj 21-03-2011 10:25 PM

http://www.rumski.com/forum/showthre...t=36094&page=8
:wink:

Dexxy 21-03-2011 11:06 PM

Procitao sam sve... Probacu sutra ovo sto si napisao na kraju... Mada mislim da je do digi 003 i asio problem...

Sent from my iPhone using Tapatalk

psionic 22-03-2011 09:48 AM

Quote:

Originally Posted by Dexxy (Post 302219)
Procitao sam sve... Probacu sutra ovo sto si napisao na kraju... Mada mislim da je do digi 003 i asio problem...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Proizvodjaci audio hardvera su teski na prelazak na 7cu ili vistu. Kada jednom izbace stabilan drajver, onda moze da se normalno radi i u sedmici, samo je problem da ljudi koji pisu drajvere dobro skapiraju novo okruzenje. Problem je sto se oni cesto odluce da izbace novu karticu kao sa prodrskom za sedmicu, a za starije modele ih boli uvo da apdejtuju drajver, pa samo napisu - discontinued :(

Kljucno ovde je: da bi sedmica lepo radila kao DAW, potreban je i interfejs koji lepo radi na sedmici i za koji vec postoji nekoliko verzija drajvera pod sedmicom - sto bi se reklo - zreli drajveri.

Dexxy 22-03-2011 10:37 AM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 302247)
Proizvodjaci audio hardvera su teski na prelazak na 7cu ili vistu.

Kljucno ovde je: da bi sedmica lepo radila kao DAW, potreban je i interfejs koji lepo radi na sedmici i za koji vec postoji nekoliko verzija drajvera pod sedmicom - sto bi se reklo - zreli drajveri.

Znam, nadam se da ce AVID izbaciti drajvere za "stare karte".

All times are GMT +1. The time now is 10:15 AM.