Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Gitarska Produkcija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=108)
-   -   vječna borba producent vs gitarista (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33389)

MUzzY 06-04-2010 03:56 PM

Re: vječna borba producent vs gitarista

Quote:

Originally Posted by google (Post 276360)
Pun je k'o brod, pa moze da se razbacuje novcima. Ima se, moze se.

Nije sto on ima para nego zna sta hoce. A studio nije njegov i sigurno mu producent nije rekao "batice, nemoj da smaras sa tim custom plexi marshalom i 4x12, nego daj lepo da kulturno snimimo onog fender champ-a. Sad cu da ti dam jedu dist pedalu pa da vidis kako to na snimku zvuci do jaja".

Lepo kazem. Uslovi studija nazalost diktiraju to sta ces da doneses (ako imas naravno).

Quote:

Ja sam retko cuo neko ozbiljno pojacalo, mada se slazem da zvuk zavisi 80% od gitariste (najmanje). Dobar zvuk (ono sto sam cuo i zapamtio) imao je Vox ac 30, neki mali marsal od 20w, ne znam oznaku, Lab L5, jedan mali Roland i Fender tvin reverb, tako nesto, od 100w sa nabudzenim marsalovim drajvom. dobar ton sa marsalom od 100w je imao jedino Rambo Amadeus (nije sala) sa nekim Telekasterom ili nesto tome nalik. Verovatno je Rambo imao najbolji ton na svirki koji sam cuo. Ostalo je sve manje vise zvucalo kao promukli kojot na mesecini, brate.:D

Ok, o cemu pricamo onda ako cuo samo ta 3 pojacala? ...
Rambo ima odlican ton na svirkama (odusevio sam se na beer festu letos) ali to je samo jedna od varijanti. Za to sto on svira nasao je prelep ton. Sta cemo sa drugim pravcima?

A, da! Fender twin! Kako ga uvek zaboravim? :rolleyes:

Quote:

Impulsi? :confused:

http://www.redwirez.com/

Sledece nedelje dopnjujem kolekciju sa novim impulsima (marshall box sa drugim greenback zvucnicima, Bonger v30, Engl v30, par novih jensena).

google 06-04-2010 04:33 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 276367)
Nije sto on ima para nego zna sta hoce.

Obicno onaj koji zna sta hoce ima jednu dobitnu kombinaciju, onaj koji ne zna sta hoce kupuje sve sto vidi.:D

Quote:

Sad cu da ti dam jedu dist pedalu pa da vidis kako to na snimku zvuci do jaja".

Najbolji zvuk koji sam cuo je ili pojacalo + gitara, ili pojacalo + jedna pedala + gitara. Obicno gomila pedala samo kvari ton.

Quote:

Lepo kazem. Uslovi studija nazalost diktiraju to sta ces da doneses (ako imas naravno).

Mozes doneti sta god hoces, pitanje je na sta to lici kad se snimi. Obicno producent vija zvuk, a ne deciju sujetu. Mada, musterija je uvek u pravu i po def. gluva i slepa, tako da joj samo treba govoriti da je u pravu i da zvuci do jaja, i bice prezadovoljna.:D

Quote:

Ok, o cemu pricamo onda ako cuo samo ta 3 pojacala? ...

Samo ta pojacala su imala dobar zvuk, a cuo sam svakojakih zujalica & pistalica.

Quote:

Rambo ima odlican ton na svirkama (odusevio sam se na beer festu letos) ali to je samo jedna od varijanti. Za to sto on svira nasao je prelep ton. Sta cemo sa drugim pravcima?

Vazan je ton, a ne "pravac". Kad musterija pocne da filozofira, onda postoji samo jedan pravac> pravac napolje.:D

Quote:

Sledece nedelje dopnjujem kolekciju sa novim impulsima (marshall box sa drugim greenback zvucnicima, Bonger v30, Engl v30, par novih jensena).

Kolekcija? Sta si ti? Filatelista? Skupljas "impulse" kao sto deca skupljaju slicice?:D

MUzzY 06-04-2010 05:03 PM

Quote:

Originally Posted by google (Post 276369)
Obicno onaj koji zna sta hoce ima jednu dobitnu kombinaciju, onaj koji ne zna sta hoce kupuje sve sto vidi.:D

Tipican primer je ovaj lik ciji sam video okacio :) Tacno se vidi da pojma on nema sta hoce :)

Quote:

Najbolji zvuk koji sam cuo je ili pojacalo + gitara, ili pojacalo + jedna pedala + gitara. Obicno gomila pedala samo kvari ton.

Wow, slazemo se? :)
Mada ne mogu da zamislim setup bez delay i wah pedale.

Quote:

Mozes doneti sta god hoces, pitanje je na sta to lici kad se snimi. Obicno producent vija zvuk, a ne deciju sujetu. Mada, musterija je uvek u pravu i po def. gluva i slepa, tako da joj samo treba govoriti da je u pravu i da zvuci do jaja, i bice prezadovoljna.:D

Pa pricamo o kavalitetnoj opremi. Ne Squier od 30e u marshall MGX (ili kako vec) ...
Jos uvek stojim iza tvrdnje da nema tog tvrdoglavog i sujetnog gitariste koji te na kraju nece poslusati ako mu pokazes bolje resenje.

Quote:

Samo ta pojacala su imala dobar zvuk, a cuo sam svakojakih zujalica & pistalica.

Nista messa boogie, Bogner, VHT ...?

Quote:

Vazan je ton, a ne "pravac". Kad musterija pocne da filozofira, onda postoji samo jedan pravac> pravac napolje.:D

Slazem se. Ton na prvom mestu. Jel postoji samo jedan ton(ili dva)? Koju si sve muziku (izbegavam da kazem "gitarsku", ali znas na sta mislim) imao prilike da produciras?

Quote:

Kolekcija? Sta si ti? Filatelista? Skupljas "impulse" kao sto deca skupljaju slicice?:D

Mora da jesam :rolleyes:
Procitaj sta pise na linku koji sam postavio, ovako zvuci kao jedna besmilena prozivka... Ipak pricamo o tonu? Pretpostavljam da znas koliku ulogu u tonu ima zvucnik, njihov broj i konstrukcija kutije?

google 06-04-2010 05:42 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 276373)
Wow, slazemo se? :)
Mada ne mogu da zamislim setup bez delay i wah pedale.

Bolje zvuci suv ton, nego sa dilejem. Onda imas filing, kao da si ispod satre na vasaru. U cemu je razlika izmedju narodnjackog dileja i gitarskog? Kazes jedan, cujes 11.

Quote:

Jos uvek stojim iza tvrdnje da nema tog tvrdoglavog i sujetnog gitariste koji te na kraju nece poslusati ako mu pokazes bolje resenje.

Onda je sve ok. Ne moze se ocekivati neki audiofilski snimak, a kad gitaristi produciraju, nece dobiti bas nista. Poenta je da gitaristi "bude lepo" dok "solira". Medjutim, ja mislim da treba da bude lepo i onom ko to slusa na male kutije i tiho. To su dve razlicite stvari. Jedno je kada ti slusas marsala kako grmi iz ogromne kutije, a sasvim drugacije se to cuje na zvucnicima od hi fi uredjaja.

Ko to uspe da shvati, blago njemu. :D

Quote:

Pa pricamo o kavalitetnoj opremi. Ne Squier od 30e u marshall MGX (ili kako vec) ...

Ubedljivo najbolji zvuk koji sam cuo je marsal od 20 w, ne znam model, nesto matoro, ima 3 potenciometra + wah/fuz pedala Morey (ima preamp+ wa+ fuz) + Telekaster. Posto volih wah, ako budes u prilici da uzmes takvu pedalu, odmah uzmi, to ima ubedljivo najbolji ton od svih pedala koje sam cuo. Na malom matorom marsalu + telekaster, to svira fenomenalno. Pravi ton, retko dobra kombinacija.

Isto je super radio Fender + Vox Ac30 + neki overdrajv, malo izoblicenje, kada se pojaca, bas lep zvuk. I na LabL5 su svi Gibsoni radili dod jaja (i telekaster je svirao fenomenalno, ali skroz drugacije) Probao sam tri Gibsona na Laba, sva tri su ubijala, bez ikakvih pedala, samo pojacalo + Gibson, ali to je cist ton, prilicno jazz, mada bolji ne treba.

To nije preaskupa oprema, a kvalitetna je da ne treba bolja, mnogo bolje zvuci od mnogo skupljih kombinacija. Npr. (Marsal + telekaster + Morli) kosta manje od jednog Jam 77fp, a daleko bolje zvuci, ne moze se porediti. Jedino sto nije vizuelno tako primaljivo, ali ton je savrsen. Ako nisi neki gitarista koji przi, to je idealna kombinacija za sve.

MUzzY 06-04-2010 05:57 PM

Zavisi koji delay koristis.
Analogni imaju taj "organski" zvuk i meni jako lepo zvuci. Doduse u zivoj svirci tesko to cujes. Jedino ako si solo gitarista pa je zvuk gitare 60% cele muzike.

Na producentu je da prenese energiju benda ako je ima. Ako nemaju energiju onda je mora sam stvoriti naglasavajuci odredjene stvari koje muzicki pravac diktira. Bar ja tako mislim ... jel' gresim?

google 06-04-2010 06:24 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 276384)
Zavisi koji delay koristis.
Analogni imaju taj "organski" zvuk i meni jako lepo zvuci.

To lepo zvuci gitaristi dok solira. Da sviram po kuci, stavi bi tonu dileja. Kad snimam gitaru, snimam je suvu. Ne bi rizikovao sa mnogo efekta.

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 276384)
Na producentu je da prenese energiju benda ako je ima.

Stalno se prica o "energiji", ja stvarno ne znam sta je to. Bend, ili zvuci, ili ne zvuci. Na sceni mogu da skacu kao blesavi i urlaju. Pa imas utisak da su "energicni". Ali to se ne cuje na snimku (skakanje i mlataranje rukama/nogama/glavama). Na snimku zvuce najcesce smesno.

Ima energicnih vokala, npr. poslusaj ovu devojku, peva baladu Indeksa Budi kao more. To je zivo izvodjenje, bez peglanja. Preterano sentimentalno, ali zena ubija, izuva iz cipela. Bez obzira da li neko voli takvu muziku, to su pesme od par decenija.

http://www.youtube.com/watch?v=JNSlt...x=0&playnext=1

Mozes uporediti sa Biserom, cuj kako se Bisera vuce. A Bisera je odlicna pevacica (kakvih ima).

http://www.youtube.com/watch?v=BrijC...eature=related

Bar ja imam utisak da prvi vokal vuce bend za sobom, a druga se vuce za bendom. Mozda gresim?

sira 06-04-2010 06:35 PM

Quote:

Originally Posted by google (Post 276386)
Ima energicnih vokala, npr. poslusaj ovu devojku, peva baladu Indeksa Budi kao more. To je zivo izvodjenje, bez peglanja. Preterano sentimentalno, ali zena ubija, izuva iz cipela. Bez obzira da li neko voli takvu muziku, to su pesme od par decenija.

Ja očekivao neko djevojče nepoznato a ono Kaliopi :rotfl:

MUzzY 06-04-2010 06:45 PM

Quote:

To lepo zvuci gitaristi dok solira. Da sviram po kuci, stavi bi tonu dileja. Kad snimam gitaru, snimam je suvu. Ne bi rizikovao sa mnogo efekta.

Obicno se snime ciste situacije gitara+ono sto izlazi iz amp-a tj. zvucnika ;) (sta ako neko tera pojacalo sa overdrive pedalom?) Pa se kasnije dodaje.
Mada ima izuzetaka. Andy Timmons koristi 2 analogna delay-a (memory man, jako lep delay) stalno. I na CD-u.

Quote:

Stalno se prica o "energiji", ja stvarno ne znam sta je to. Bend, ili zvuci, ili ne zvuci. Na sceni mogu da skacu kao blesavi i urlaju. Pa imas utisak da su "energicni". Ali to se ne cuje na snimku (skakanje i mlataranje rukama/nogama/glavama). Na snimku zvuce najcesce smesno.

Mozes uporediti sa Biserom, cuj kako se Bisera vuce. A Bisera je odlicna pevacica (kakvih ima).

http://www.youtube.com/watch?v=BrijC...eature=related

Bar ja imam utisak da prvi vokal vuce bend za sobom, a druga se vuce za bendom. Mozda gresim?

Pobogu ... pa naravno da bend mora imati energiju? Najcesce je za to zasluzna bas kombinacija ljudi koji ponaosob imaju to nesto ali ne u tolikoj meri, ali se jednostavno kapiraju.
Aj najbanalniji primer - Metallica. Ponaosob prosecni muzicari. Zajedno - imaju to "nesto". Pogotovo uzivo.

U ovim primerima koje si naveo tacno si pokazao da je potrebna - energija. Sta, gitaristi, basisti, bubnjari itd. ne mogu da "nose" svojom svirkom?
Imam utisak da previse generalizujes stvari.

google 06-04-2010 06:47 PM

Quote:

Originally Posted by sira (Post 276390)
Ja očekivao neko djevojče nepoznato a ono Kaliopi :rotfl:

Verovatno je nekima nepoznata. Ali to je cudo kako zena oduvava, strasno, strasnije, najstrasnije. :D

Peva na granici pucanja glasa, prilicno visoko za tu tehniku pevanja. Ima i neki kancerogeni vrisak, negde oko f3, poplasis se kad cujes.

google 06-04-2010 06:56 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 276391)
Obicno se snime ciste situacije gitara+ono sto izlazi iz amp-a tj. zvucnika ;) (sta ako neko tera pojacalo sa overdrive pedalom?)

Ako je pedala dobra, treba je snimiti, ne smeta.

Quote:

Pobogu ... pa naravno da bend mora imati energiju? Najcesce je za to zasluzna bas kombinacija ljudi koji ponaosob imaju to nesto ali ne u tolikoj meri, ali se jednostavno kapiraju.
Aj najbanalniji primer - Metallica. Ponaosob prosecni muzicari. Zajedno - imaju to "nesto". Pogotovo uzivo.

Moguce. Meni neki metalci za koje se tvrdi da su energicni, uopste nisu. To je vise trip dece koja se loze na nesto, ili bolje receno na nista. :D

Quote:

U ovim primerima koje si naveo tacno si pokazao da je potrebna - energija.

To je "energija" po mom shvatanju. To je nesto mnogo drugacije od mlacenja glavama. Neki pevac ima dinamiku, izraz, tehniku i izvodjenje.

Drugi to nemaju, pa mlate glavama i skacu kao poludeli po sceni da to nadomeste. To tako izgleda meni koji se ne lozim na to. Gomila cudnih ljudi koji se pomeraju dinamicnije nego sto bi trebalo, a da pritom ne proizvode nikakav efekat, osim vizuelnog.

All times are GMT +1. The time now is 08:11 AM.