Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=137)
-   -   Hip-Hop muzika // karakteristike produkcije (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=32405)

DaBear 11-08-2010 05:49 PM

Re: Hip-Hop muzika // karakteristike produkcije

Quote:

Originally Posted by Midi (Post 284688)
bus kompresor je u prijevodu limiter?

vidio sam da postoje razliciti za razlicitu muziku, ima takvih podjela i kod software-a?

pa...bus compressor je bus (stereo) compressor, a limiter je limiter..koliko ja znam nema "razlicitih za razlicitu muziku"...koristi ko sta ima. Probas - vidis!

Midi 30-08-2010 09:16 PM

Sljedeća stvar koja me jako zanima je kako slo?iti cool stereo sliku pjesme. Ba? se čuje da svaki zvuk ima svoje mjesto (prostor) u pjesmi. Dali je sve u paniranju i eq-u?

http://www.youtube.com/watch?v=9ABILdDMxAA

Jan 30-08-2010 10:51 PM

Quote:

Originally Posted by Midi (Post 286013)
Sljedeća stvar koja me jako zanima je kako složiti cool stereo sliku pjesme. Baš se čuje da svaki zvuk ima svoje mjesto (prostor) u pjesmi. Dali je sve u paniranju i eq-u?

http://www.youtube.com/watch?v=9ABILdDMxAA

Pa u samom miksanju, ne samo hiphop muzike, imas, iz mog iskustva, 4 dimenzija.
Prva, panorama, levo-desno
Druga, frekvencije, sto je nesto frekventno vise imas utisak da se nalazi na vrhu zvucne slike, sto je nize, utisak je kao da je na dnu u prostoru.
Treca, kompresija, sto vise kompresujes signal on postaje stabilniji, prisutnijih od ostalih.
Cetvrta, prostori (reverb, delay razni drugi vremenski efekti), jako bitni, cesto u pesmama gde i ne cujes da ga ima reverba ima ultra kratkih reverba, tzv, earlier reflections.

Naravno da treba da se panoramise, imas i raznih imidzera (ja konkretno koristim PSP Stereo pack), ali oprezno sa njima da ne bi zeznuo faze itd...
Ovde na ovom primeru sto si dao na sintu koji svira u pocetku sam cuo da postoji neki autopan, da cas ide levo cas ide desno, imas i takvih procesora/pluginova.

Igraj se sa prostorima, recimo posalji signal neznatno levo, a njegov reverb, neznantno, ili znatno desno, ili delay, ili sta god :)
Mrdaj levo desno dok ti ne zvuci cool, nema pravila

Midi 31-08-2010 12:14 AM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 286020)
Pa u samom miksanju, ne samo hiphop muzike, imas, iz mog iskustva, 4 dimenzija.
Prva, panorama, levo-desno
Druga, frekvencije, sto je nesto frekventno vise imas utisak da se nalazi na vrhu zvucne slike, sto je nize, utisak je kao da je na dnu u prostoru.
Treca, kompresija, sto vise kompresujes signal on postaje stabilniji, prisutnijih od ostalih.
Cetvrta, prostori (reverb, delay razni drugi vremenski efekti), jako bitni, cesto u pesmama gde i ne cujes da ga ima reverba ima ultra kratkih reverba, tzv, earlier reflections.

Naravno da treba da se panoramise, imas i raznih imidzera (ja konkretno koristim PSP Stereo pack), ali oprezno sa njima da ne bi zeznuo faze itd...
Ovde na ovom primeru sto si dao na sintu koji svira u pocetku sam cuo da postoji neki autopan, da cas ide levo cas ide desno, imas i takvih procesora/pluginova.

Igraj se sa prostorima, recimo posalji signal neznatno levo, a njegov reverb, neznantno, ili znatno desno, ili delay, ili sta god :)
Mrdaj levo desno dok ti ne zvuci cool, nema pravila

Ovo si kratko i jasno objasnio, super post..

Jedno pitanje ?to se tice kompresora - dali je uobičajeno kompresionirati svaki kanal? Ako imam bass, npr. uvijek mi je iza njega eq pa kompresor, za snare koristim poseban battery (koji ima u sebi eq i komp), a za kick također poseban (zbog sidechaininga). Onda, ako imam synth, opet eq i kompresor na kanalu itd.

Jan 01-09-2010 09:48 PM

Quote:

Originally Posted by Midi (Post 286028)
Ovo si kratko i jasno objasnio, super post..

Jedno pitanje što se tice kompresora - dali je uobičajeno kompresionirati svaki kanal? Ako imam bass, npr. uvijek mi je iza njega eq pa kompresor, za snare koristim poseban battery (koji ima u sebi eq i komp), a za kick također poseban (zbog sidechaininga). Onda, ako imam synth, opet eq i kompresor na kanalu itd.

Pa ja licno nemam nuzno na svakom kanalu kompresor...
Kad cujem da ne treba, ne stavim...
A inace koristim EQ posle kompresije, pre sam koristio obrnuto ali sad radim EQ posle kompresije... Recimo ako mi neki signal koji stavljam u miks (recimo vokal) ima previse low enda, onda taj low end koji mi ne treba skinem, pa onda kompresujem pa onda novim eq-om iza dodajem ono sto mi treba... Sve je pitanje da li zelis da vec kompresovani signal bojis eq-om ili pak zelis da obojeni signal da kompresujes :) Meni bolje radi ovo prvo EQ posle kompresora. I nema pravila, uradi sve sto ti se cini da dobro zvuci, ja barem cesto koristim raznolike metode

InsaneEyes 10-09-2010 01:32 PM

po meni za dobar hip hop produkcija je na zadnjem mestu il ima dusu il nema

<object width="480" height="385">

<embed src="http://www.youtube.com/v/0W4BhhVbxKM?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></object>

cak ni ovaj nas mish sa vozdovca nije los nema produkcije al pesma udara

<object width="480" height="385">

<embed src="http://www.youtube.com/v/o2A0dUcK2xo?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></object>Download:
FLVMP43GP
Download:
FLVMP43GP

Tormentor 13-09-2010 08:08 AM

jesi ti normalan da te pitam

Midi 14-09-2010 01:24 AM

Kada ja stavim kompresor na master da mi stvar di?e, pumpa itd. sto smo ranije komentirali - dali se ja time petljam u mastering ili to spada pod eq? Ako recimo hocu napraviti profesionalniji mix i master u nekom studiju, kako ce to utjecat, smetat itd.

Jan 14-09-2010 01:33 AM

Quote:

Originally Posted by Midi (Post 286984)
Kada ja stavim kompresor na master da mi stvar di?e, pumpa itd. sto smo ranije komentirali - dali se ja time petljam u mastering ili to spada pod eq? Ako recimo hocu napraviti profesionalniji mix i master u nekom studiju, kako ce to utjecat, smetat itd.

Zavisi kako za kog mastering inzinjera.
Ja licno ne mogu da miksam bez bus kompresije

DaBear 14-09-2010 07:37 AM

Quote:

Originally Posted by Midi (Post 286984)

ne bi trebalo da smeta, jer je to tvoj zeljeni sound. Mastering treba samo da pojaca celu matricu i popravi eq (ako treba) .

All times are GMT +1. The time now is 11:24 AM.