Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Promocija radova (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=94)
-   -   Gde je granica neukusa u tekstovima pesama? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=29799)

djape 09-10-2009 03:00 PM

Re: Gde je granica neukusa u tekstovima pesama?

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 258513)
Ja takodje ne opravdavam tekst ove pesme, niti takvo ponasanje (davanje droge zenama radi sexa, i generalno omalovazavanje zenskoga roda), ali mislim da to svi treba da shvate za sebe, a ne da neko dodje i da im kaze da tako treba, pritom ne objasnjavajuci zasto

pa ni pesma ne opravdava ponašanje, samo ispostavlja činjenicu, tj. urbani mit. drugo - johambin nije droga, tj. nije zabranjeno sredstvo, u slobodnoj je prodaji, ne stvara zavisnost, a taj uticaj koji ima na ljude a na osnovu koga je napravljen mit je preuveličan i upravo zato je mit. ako omalovažavanjem žena smatraš izraze "riba" i "vuna" onda možda možeš da kažeš da pesma omalovažava žene, ali mislim da je pesma, na tom površinskom nivou koji skriva ove dublje sociološke poente, pre podsmevanje "dečacima" i svemu što su u stanju da urade zbog seksualnog nagona.

ali zašto ne tumačiti pesmu pre svega kao minimalno stilizovano i funky ispostavljanje realnosti od kojeg je napravljeno celovito i višeslojno umetničko delo?

mislim pazi ti dubinu ovih stihova:

ćale i keva rano pale na pos'o

ili

pamćenje slabi, pogotovo u gradu

koliko je tu univerzuma spakovano a da ne pričam o onim "slobodnim" asocijacijama na kraju "93, 92, fu, b, mup..." i svim tim inter(kon)tekstualnostima

mala matura - deca kokaina
velika matura - deca yo!hambina

koje to društveno-političke konotacije ima...

Flamez 09-10-2009 03:47 PM

ja, stvarno, mislim da pesma u pitanju nije ni blizu opscena koliko sadrzaji tv stanica, sveprisutni i svima dostupni, tako da sam zato napisao da je suludo uzeti je kao inspiraciju za ovu temu. setite se audicija za idola granda, il kako se zvase. sasa popovic je besramno, javno izvrgavao ruglu sve jadne ljude, zaostale u razvoju, koji nisu imali nikoga da ih drugacije savetuje, koji su 'jurili san' prijavljivajuci se na njegove audicije. nakon pogledane emisije, mali decak, nesvestan sveta oko sebe, ce da izadje napolje i da maltretira moju sestru. GDE JE TEMA O OVOME? GDE JE CENZURA? GDE JE OVDE GRANICA NEUKUSA?

postovani alek019, zasto ne govorimo o ovome, umesto o veseloj pesmici nadarenih umetnika? da, naravno da smo shvatili licno, jer se samo o nasoj (gradskoj) muzici govori. gde je cenzura takvih dronfulja, kao sto su vendi, jelena karleusa... (mislim se da napisem 'bez uvrede' ali umesto toga cu napisem FULL FRONTAL, IN YOUR FACE, DISRESPECT!) ne vas fejs, vec njihov :)

i daleko je od toga da ne cenimo vase misljenje, ali, zaboga... 'kobasica grande, sve bitcherke pamte'? mislim, 'svi biste da vas jebe bekam u picku i u cmar'?! dajte, molim vas... ova numera o kojoj se toliko polemise ni izbliza nije opscena kao mnogo dostupniji materijali u medijima. stvar je tolko mladalacko, rebel, smekerska da nemam reci. super stvarcica.

a znanje koje, verovatno, imate, kao stari, iskusni, prekaljeni muzicar bi nam svakako svima bilo od dragocene pomoci. ajde da otvorite tred gde cete nam ukazivati na greske koje se ne ticu izrazavanja misljenja, vec stvarnih gresaka u stvaralastvu. ne ovo. sta je ovo? ovde pokusavate da nam kazete da se suzdrzimo od izrazavanja svojih misljenja. to, u najmanju ruku, nije fer.

respect.

djape 09-10-2009 03:52 PM

meni se čini da je gdin alek protiv "dostupnosti" svih tih pesama koje si pobrojao i yo!hambina i još mnogih... :grin:

SumAnuT 09-10-2009 04:13 PM

Vidi, nemam stav o pesmi zaista, niti zelim da ga stvaram, poslusao sam dva minuta pesme cisto da vidim o cemu se radi, nisam se udubljivao i isao dalje od onoga sto je jasno na prvu ... Nisam se ukljucio u temu radi rasprave o pesmi, vec radi rasprave o autoritetu.

Kada pricamo o autoritetu, ja i vas smatram autoritetom za klince iz kraja, i oni ce isto slepo slusati vas, ako vec ne slusaju roditelje, i ista prica vazi za svaki autoritet, bila to ulica, crkva, televozor (grand parada), radio, internet keva ili cale ...

Moze pevati ko o cemu hoce, dok taj neko ne postane autoritet u necijim ocima i taj neko ne pocne da ga kopira, stete ustvari nema.

Znaci koliko sam protiv autoriteta roditelja i crkve, toliko sam protiv autoriteta kraja, ortaka, ulice, tv-a, radija i interneta ...

Flamez 09-10-2009 04:21 PM

@djape: a, pa, jbg, onda. dostupan je i irreversible. mnogo gadnih scena, al ljudi pogledali. neko se zgrozio, neko otiso, pa primenio :grin:. mislim da je, sa tog stanovista, pravo pitanje, da li jedan covek, zaista, moze da napravi difference. moze li? mislim da ne. u pitanju je kolektivna svest. svet je otisao u kurac. daj samo najgore. pocelo je da prolazi najprljavije, groteskno, van svake pameti. boze, verovatno nije trebalo da se drogiramo tolko kad smo bili mali :grin:

razumem ja aleka, znam da mu smeta da mu klinac slusa grozote, ali on mora da bude jedini, pravi referentni izvor definisanja dobrog i loseg svom klinji. te stvari krecu iz porodice. kazes: sinko, ovo je vrlo lose iz tog i tog razloga. nemoj ih prihvatati zdravo za gotovo. uporedi hiljadu spesimena. i na kraju - odluci sam. ja znam da su mene tako vaspitali, tako sam i naucio. pobogu, slusao sam lepu brenu, ej! :grin: ali, brate, ukus se istancao, pristup svemu je jedini nacin da odredis sta te pokrece.

SumAnuT 09-10-2009 04:30 PM

Ma ima covek cerku, a u pesmama se peva o tome o cemu se peva, pa ...

alek019 09-10-2009 04:42 PM

Gospodo draga, zaista sam Vam zahvalan na svim va?im ovde iznetim mi?ljenjima. Nikog ne vredjam, razgovaramo (na ovaj način ako se to mo?e ovako posmatrati). Nemam ni ideju ni nameru da nekog na bilo koji način sputavam. Ova pesmica je dakako bila meni povod da pokrenem ovu diskusiju.Ne morate me razumeti ali bar prihvatite da sam protiv vulgarnosti bilo koje vrste. Nemojte me terati da repliciramo Pink, nisu vredni toga.

Sa druge strane vi jeste vredni rasprave bilo koje vrste jer Vas po?tujem i iz tih razloga na ovaj način komuniciramo i to javno. Da mislim bilo ?ta lo?e o vama pa ne bi ni razgovarao i gubio vreme. Da se neko ne uvredi jer neznam koliko ko od Vas ima godina, ko ste, ?ta radite jako mi je te?ko da povučem i izaberem prave argumente prikladne za ovu temu, mene i vas. Znam samo da Vas sve i mene povezuje jedna nit, muzika i toga se striktno dr?im, koliko uspevam u tome neznam.

Ajde da moje mi?ljenje iska?em u drugom obliku.

?elite biti muzički stvaraoci. Već jeste, na ovaj ili onaj način.To znači da ?elite neku svoju poruku (muzičku) poslati drugima i ?elite da ista bude i prihvaćena i podr?ana. Na taj način (prihvatanjem i podr?avanjem) masa utiče na Vas (zaboravite odbijanje, nije relevantno za ovu priču). Ne utiče samo slu?alačka masa na Vas nego i vi na nju. Tu vam samo dobronamerno ka?em da izbegavate vulgarnosti. Ako i sada Vi mislite da to prolazi, mo?e Vam kasnije zasmetati (u stvaralačkom radu) i obja?njenja tipa pa u tom dobu je to bilo ok i dozvoljeno niko vam neće prihvatiti i smejaće vam se iza ledja.
Tu Vam ni podr?ka mase neće pomoći. Ovo mi morate verovati.
Neozbiljnost u bilo kojem dobu se plaća penalima. Nemojte sebe u tu sitaciju dovoditi.

Smatram da je muzika Va?e trenutno interesovanje sa stvaralačkim ambicijama za koje se spremate boriti i ako mogu pomoćiću. Poma?em Vam i sada na neki način.

BTW nemam ćerku već dva sina ( 13 i 7).

Pozdrav

alek019 09-10-2009 05:26 PM

Malo ja bio preozbiljan u prethodnom obraćanju, pa da u unesem malo svetlosti.

Razmi?ljam ne?to, univerzum veliki, ogroman, Kako li mi promače? Ajd ?to meni promače ali izgleda da ga ni SuMaNUT nije spazio.Mislim da ni Flamez to nije skonto inače bi mi skrenuo pa?nju. Dal da preslu?am ponovo?
Da pustim usporeno da mogu da povatam svu tu poeziju pa da kasnije razmisljam na tu temu.

Ne?to me strah da pustim ovo ponovo, Da se ne udavim u tolikim dubinama.

djape 09-10-2009 05:34 PM

nema potrebe da budete cinični gospodine alek :)

Rhino 09-10-2009 05:38 PM

Svasta li napricaste.

Pozdrav pedja iz pg:)

All times are GMT +1. The time now is 02:45 PM.