![]() |
Re: Novi Zakon Za muzicare ?
Quote:
|
zanimljiva tema...
mozda to treba sagledati sa svetle strane, u smislu,- dobro da se nisu setili fiskalnih kasa pa tek fiskalna za studio sreca pa je ministar mekog srca prema muzicarima |
Quote:
|
Quote:
nista bitno, ne diram ja bivseg ministra finansija i sadasnjeg ekonomije, oduvek mi je bio simpa no hard filings pozdrav |
Quote:
Pozdrav |
Quote:
zavrsi bend tezgu, pa fino gazdi uruci fiskalni racun smixas pesmu, pa urucis bendu fiskalni itd.... al to je ok, imas garanciju automatski godinu dana kazes producentu, jebiga, ovo moje nece niko da slusa- mixaj ponovo inace zovem trzisnu inspekciju i tako godinu dana pozdrav |
Quote:
Pozdrav |
Izmedju samih udruzenja postoji uzasan raskol i svako izdaje licence, ali je ziva istina da su ove harmonikasko-radikalske jedine vazece, jer su provucene kroz neki sluzbeni list.
I svako udruzenje kaze "Da, naravno, mi izdajemo licence", ali je cinjenica da ljudi imaju problema. Takodje je cinjenica da NI JEDNO "UDRUZENJE" ne bi smelo da izdaje licence, jer to je kao da ti udruzenje gradjana izda saobracajnu dozvolu, registarske tablice ili potvrdu o drzavljanstvu... |
Prvi put cujem za ovo (licence za prelazak bendova preko granice, i SOKIRAN SAM!!!!)
Sto se ATA karneta tice, to je po medjunarodnom pravilniku, i bojim se da je obavezan, ili ga je veoma tesko izbeci, ali sto se nekih "licenci" tice, pogotovo za odlazak u inostranstvo, to je NECUVENO!!! Clan sam tzv "JAZZ" udruzenja (skraceno) veeeeliki broj godina, i niko mi u sekretarijatu u Bircaninovoj nije ni pomenuo nekakvu :Licencu" pogotovo ne licencu koju bi odobravao izvesni Branimir Djokic, ali tim povodom moram da vam kazem da je doticni Djokic kriv sto imam 3 godine staza manje, iz njegovog hira. Naime, meni kao nekom tzv. "Istaknutom" umetniku, po odluci ministarstva kulture valjda (ima nas jos 30-ak) grad placa penzijsko i zdravstveno osiguranje (trebalo mi je preko 25 godina sljake i dobrovoljnih nastupa, kao i nagrada da zasluzim to) grad to placa na osnovu spiska koje moje (Jazz) udruzenje salje, ali do sada to nije bilo direktno, nego je sve islo preko SEMUSa. Od kada je grad trazio "reviziju" spiska umetnika (likovnih, muzickih, raznih nadobudnih pesnika i knjizevnika) doticni harmonikas se razgoropadio i izjavio da ako ne mogu svi koji su bili do sada, ne moze NIKO, i tako nije prosledio spisak muzicara gradu, koji je inace bio spreman da uplati novac po tom spisku. To ce, kada bude vreme da odem u penziju, da me kosta oko 3000 evrica, ako ne i vise, da bi platio te 3 propustene godine. Toliko da znate o famoznom harmonikasu. Moje se udruzenje (valjda, kako cujem) izborilo da ne salje spiskove preko SEMUSa, nego direktno, ali sta da radim sa te 3 izgubljene godine? Sto se licenci tice, mislim da je to glupost, ali takodje mislim da bi svako ko zeli iole profesionalno da se bavi muzikom, to jest da svoju muziku, svirku, nastupe naplacuje, morao da poznaje neku najosnovniju teoriju muzike, kao sto je notni sistem,skale, osnovni solfedjo, rudimentarnu harmoniju i kontrapunkt, ne zbog neke glupave licence, nego zbog svog estetskog pristupa muzici, koja je i pored sve kreativne slobode, koja nekima sluzi kao opravdanje za neznanje, ipak, dobrim delo i nauka, nadam se da cete se sloziti. Sto se SEMUSa i Branimira Djokica tice, i pored toga sto ga postujem kao instrumentalistu, mislim da nema nikakvo pravo da bude arbitar ili ispitivac muzickog znanja i talenta, ni on, a ni njegov SEMUS. To je moje misljenje. ponavljam, ATA karnet je medjunarodni propis, i mora se postovati, ali neke licence....kojesta!!! |
:shock: po prvi put se slazem sa Vama 100% !
hvala Vam sto ste nesto korisno rekli na ovu temu :] |
All times are GMT +1. The time now is 05:27 AM. |