![]() |
Re: Studijski monitori i hi fi
Quote:
pozdrav bogi |
Mozda sam glup ali i dalje ne znam jasnu razliku izmedju HiFi i Studijskih monitora!
Mislim, ona je vrlo jasna, i slusno i kvalitativno, u nizem cenovnom rangu ali u rangu preko 1000 ili 1500 eura mi nije najjasnije koja je razlika. I u jedne i u druge se ugradjuju "vrhunske" komponente. Sta je onda razlika? |
Quote:
|
Quote:
Po mom misljenju studijski monitor treba brutalno prikazati sve greske i propuste u snimanju i produkciji (postoje tehnike i postupci kojima se to moze do neke mere kontrolisati, deo sam vec naveo)... Znaci detaljno i bez milosti. Takodje, ako se na njemu smiksa da zvuci dobro ... svuda mora zvucati dobro... na svim slusanjima... od Genius zvucnika, preko iPod i auta pa do audiofilskih sistema... (ovo zadnje nekad izbegnu)... pri tom treba biti izdrzljiv i predimenzionisan da bi mogao dugo neprekidno raditi uz povremena preopterecenja... (mada Yamaha NS10 ne trpi pojavu mikrofonije...)... znaci ne sme da izneveri u najgorem trenutku, jer od njega moze zavisiti posao koji vise vredi od njega. S druge strane HiFi zvucnik je za odmor i razbibrigu, ne treba da bude detaljan ni malo, poenta mu je da na njemu i lose producirana muzika svira super... ne treba da skrece paznju na greske, da smara slusaoca glupostima itd, mora da zvuci prijatno bez obzira na sve... nece trpeti preopterecenja... itd... i da napomenem, da i za ovakav tip zvucnika postoje metode i postupci kojima se kontrolise i postigne na kraju efekat kakav sam opisao. Eto to je neko moje misljenje o ovom pitanju... sada skraceno... zahtevi su opozitni, a nece biti nikakvo cudo da se na ovom forumu nadje neko ko ce obrnuti celu pricu "naglavacke"... i izneti svoje misljenje koje je apsolutno suprotno od ovog mog... ali i to je normalno ;) pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
Opet, ima i hifi zvucnika koji nemaju smiley... znaci... ni to ne vazi.. uvek. Sto rece slowstar... frekventna karakteristika je najmanje bitna... bez obzira sto vam to zvuci nelogicno... u pravu je! Ok, treba biti solidno ravna... ali nije to poenta. pozdrav bogi |
Quote:
A kako ja da znam kakav odgovor ocekujes da procitas? :p :rolleyes: pozdrav bogi |
Quote:
Pozdrav |
Ja ne znam zasto na ovom forumu konkretna pitanja imaju po 100 razlicitih oprecnih odgovora! Monitor je kao sto mu ime kaze sprava za pracenje zvuka, i treba da ga sto vernije prenese iz izvora do usiju. Ne treba da unese izoblicenja, treba da ima sto ravniju karakteristiku i da pokriva sto veci deo cujnog spektra. Treba da bude u stanju da proizvede odredjeni SPL i to je to. HIFI je pravljen za slusanje raznih vrsta muzike i nije prolazio ni kroz kakvu rigoroznu kontrolu linearnosti. Ne postoji organizacija koja bi to kontrolisala, ali u krugu ljudi koji koriste ovu opremu dobro se zna sta je monitor a sta ne.
Dakle hifi moze sebi da priusti da ima "dobar bass" i neku nelinearnu dinamiku (pa se ne cuju sve primese sto neko rece suskanje u studiju dok je snimano) Ako neki hifi moze da prikaze cak i to - odlicno, ali postoji odredjeni broj firmi koji streme ka odredjenim ciljevima koje monitor postavlja i to su MONITORI. Neko uspe vise, a neko manje da dostigne zadate ciljeve, ali niko od proizvodjaca monitora ne stremi ka tome da zvucnici daju "sladak" zvuk. O pojacalima ovde nije rec, ali i ona treba da rade na slican nacin - 0% distorzije - full propusni opseg, linearni frekventni odziv... Jos nesto o prostoru: Prostor u studiju takodje treba da je tretiran na slican nacin, uz projekat koji ce omoguciti linearnost zvuka. Kada se sva tri faktora spoje (monitor, pojacalo i prostor) dobija se prilicno realna kontrolna soba. E sada jos ostaje da osoba koja radi zna sta ce sa tom informacijom, ali ovo gornje obezbedjuje da do njega dopru minimalno izmenjene informacije o mixu Hifi s druge strane mora da svira dobro u svakom prostoru, krajnji cilj nije preciznost vec dobar prijajuci zvuk. Cist homogeni zvuk iz monitora moze da zamori mozak i uvo jer se ne trudi da nista istakne niti prigusi, dok hifi moze da ima razne nelinearnosti koje ce u krajnjem slusanju sakriti pomenuto suskanje u snimku, a naglasiti donje baseve, primenom raznih trikova da bi bili dobri u svakom prostoru, tj da bi se uklopili u zahteve ogromne vecine slusalacke publike. Kada |
Quote:
Tesko da ce prikazati greske u nekoj frekvenciji ako je ista prigusena (naravno pod prigusenjem mislim bar od -3db) Mozak je u stanju da kompenzuje krivu pa kad neko navikne na slusanje npr geneleca 1030 i dobije da radi sa NS10, skinuce srednje i istaci visoke, trudeci se da u glavi izjednaci karakteristiku ta dva modela. Samo da dodam: Po meni bi idealan monitor bio onaj koji bi pratio frekventnu karakteristiku uva (kako se vec ono zvase ta karakteristika) sto je u sustini blagi smajli, zato se neki odlucuju za ovo kao referencu. |
All times are GMT +1. The time now is 08:11 PM. |