![]() |
Re: Skyline Diffusor Samogradnja
uh..da..:D
ako sam dobro shvatio, ima 12x13 letvica i SVE su razlicite duzine???:shock: |
e pa da, ba? tu je čar:D
... uskoro ču lansirati ba? te komercijalne akustičke elemente i iz pridobljenog izkustva mogu da ka?em; pa ima dosta rada sa jednim elementom iako CNC seče po programu na vi?e od 0.5mm detaljno, i onda po podlo?enoj matrici je puno lepljenja, ima 156 ?katulja iz kojih se uzima pripadajuča du?ina ?tapiča... Mo?e? da se postara? kada treba da ih napravi? nekoliko deset a da nema? koliko toliko avtomatizirano i utječeno. Druga metoda je duvanje expandiranog polystyrena u kalup pod velikim tlakom ali kalup je vrlo skup (oko 12.000?...). Rezultat je sigurniji kod prvog principa (drugi mo?e da ima lunkere/ mjehuriče). |
Ima li ko predstavu o okvirno potrebnom vremenu da se sastavi jedan 12x12 (PN7) a koliko 12x13 (pn157)...... od trenutka kada je ostrugana letva na 5x5cm - znaci, rezanje i skljapanje
|
Pa pravi Skyline sa "pn157" traje oko tri sata (CNC rezanje i ručno lepljenje ?tapiča).
|
Quote:
|
Da ali kod ručnog če? dosta vremena potro?iti na ?aganju različitih du?ina (156). Ne znam koliko če ti to uzeti ali znam da kad bude? zavr?io, da ti neče biti ?ao. A kad več bude? u elanu onda napravi jo? nekoliko, sigurno če? im nači mjesto:D
|
Malo gledah situaciju na terenu.... pa je problematika sledeca -
Radio bih skyline sa pn 157:da:, ali ne postoji daska od 6 cm iz goje bi se izvukle grede i orendisalo na 5x5 letve iz koga bi se dalje seklo.... Postoji 8cm daska (iz nje se moze dobiti 7x7) i 5cm daska (za 4x4 letve) Posto je ovo i ovako zeznuto za napraviti - Da li smem da pravim skyline od gredica 7x7 cm sa korakom od 2mm (znaci, najduzi komadic bi bio oko 31cm).... napominjem, da cu od zadnjeg zida gde bih stavio difuzore, biti odmaknut preko 4 metra Za BBc sa PN7 sam nasao kalkulator koji mi lepo da granicne frekv. delovanja difuzora, ali za ovj komplikovani nemam kalkulator......da li se sme uzeti da ce donja granjicna frekv biti na polovini talasne duzine dubine (ako je 0.31m dubina, to mu dodje malo preko 500hz......? Hvala! |
1 Attachment(s)
da mo?e da modificira? konstrukciju iako je skyline teoretski optimiziran za te mjere ali ni?ta posebno se neče desiti.
Najva?nije je da u sweet spotu uspostavi? kvalitetno difuzijsko polje od cca. 1000Hz (svakako mo?e i od 500Hz) pa do 5000/6000Hz. Tako zaznava i ljudsko uvo najznačajnije frekvencije za čovjeka (Fletcher Munson krivulja). |
fletcher munson krivulja oznacava da ljudsko uho, raslicite frekvencije osjecaj razlicito jako i ako su iste jacine. nenad.
molim te mi objasni koju ulogu igra to sa difuznim poljem u sweet spotu. i u Sput sta je za tebe Difuzno polje ??? Molim te Pozz Denis |
Da isto mislimo Dema oko ljudskog čula.
Ima vi?e toga za?to nema nekakvog smisla difuzirati frekvencije ni?e od cca. 500Hz (ima i vi?e tabora u akustičkoj struci...) i kako nema smisla difuzirati iznad recimo 8000Hz. Visoke frekvencije se i polako absorbirajo kroz vazduh (veči volumen prostora...)... Pa dobro bi bilo da je difuzno polje tako veliko kao ceo studio da ali to je te?ko dostiči, zato se je potrebno orijentisati da je sweet spot čim veči sa dobrim difuznim poljem. ?ta je difuzno polje?! To je polje/ prostor gdje je zvuk difuziran, razpr?en... Ne znam kako da drugačije objasnim. |
All times are GMT +1. The time now is 04:27 PM. |