![]() |
Re: Kako da dobijem čistinu zvuka?
Quote:
|
Pozdrav svima..
Na ovom forumu (uz svo duzno postovanje) stvarno ima izobilje tipova koje covik pita : cuj frend, jesi zavrsijo taj fax, a on odgovara: pa eto mama mi ima temperaturu 38,5 al dobro je jer je juce imala 39... il slicno nesto.. pa mislim.. Ovaj decko je bas starter.. Dajte mu neki savjet shodno tomu jbg.. Sinak, cini mi se da imas dalmatinski naglasak, ako jesi dalmos ja ti savjetujem da zamolis nekoga ko zna o tom (u dalmaciji je ih 100 naj manje, zato velim) da ti objasni osnove produkcije, al ne samo teorecki vec i prakticno pokaze.. Inace ces vjerojatno duge godine sliniti, i neces napraviti kako treba.. (mozda se i varam).. al ok... U jednom od postova si spomenuo da komprimiras samo stvari koje zelis da se vise cuju (sta je pocetnicki i smijesno za ljude koji malo vise znaju o tom), ili sta si vec rekako.. Uglavnom krivo.. Komprimira se uglavnom skoro sve, samo nesto malo zesce, a nesto blaze. (Kompresor pegla , a to je neophodno za mix!! Kompresija je vazna, a EQ-ing ti je jos vazniji, a di su halovi, pa svi drugi efekti za razlicite instrumente (flanger, phaser, corus).. itd itd... Evo ti par informacija UGRUBO vezano za osnove Bubnja recimo... Noga; Tehnicka kompresija 4-5 db gein reduction. EQ; Odrezi frekvencije do 47 Hz, druk trazi od 60 do 100 Hz, blago izvuci vani i frekvencije od 200 Hz, oko 2,6 kHz malo spustiti, i od 6 do 8 kHz podici. (Ovo su frekvencije di kick radi, al opet zavisi kakav ti je saund sam po sebi) mores nauciti slusati, i izgurati frekvencije koje fale, odnosno ubiti koje ti smetaju!!) To ti vrijedi za sve instrumente.. Snare; Kompresija odprilike -10 Db gein reduction, ratio 3:1 EQ: Rezati frekvencije do 80 Hz, druk mu je od 350 do 500 Hz, mrezicu trazi od 3,8 kHz do 5,2 kHz, i u visinama podigni negdi od 6 kHz do 10 kHz di imas naj vise prostora u mixu. Fus: Ja obicno ne komprimiram :)) EQ: Rezati do 370 Hz, a podici malo frekvencije od 500 Hz, i 4,7 kHz odprilike.. Tomovi: Za tomove ti nerijetko treba Gate da odjebes onu zvonjavu glupu na kraju. Kompresija za tom 1 - Ratio 4:1 i mali attack (1ms), i dugi Release.. EQ: Rezati do 75 Hz, druk je na 140 Hz, zvoni na oko 170 Hz, malo spustiti oko 300 Hz, i u visinama mu daj malo od 6 do 10 kHz di ti najbolje zvuci.. Tom 2: Gate i kompresija isto ko i tom 1. EQ: Rezati do 60 Hz, druk je oko 100 Hz, zvoni na oko 300 Hz, kozu ces mu cuti na oko 1,2 kHz, i u visinama ga malo spusti na 6-10 kHz. Cinele: ja isto ne komprimiram, ti mozes probati ako zelis.. :) EQ: Rezati do 170 Hz, malo podici kod 240Hz i malo vise kod 3,3 kHz.. Eto, sad usnimi neke bubanj dionice pa se malo drkaj s ovim sta sam ti napisao.. pa cu ti za koji dan napisati i kako da ugrubo radis i sa drugim instrumentima u mixu.. ukoliko te zanima naravno... :wink: Pozdrav |
Quote:
|
Quote:
|
Imam jo? jedno pitanje malo je of topic. Ispricavam se moderatoru sta sam vec na jednom tredu postavio pitanje ali mi je masu bitno.Nigdi nisam nasa odgovor a ne mogu radit bez toga. Pitanje je ?to se tiće rewire Reason 4-Cubase sx3.Problem mi je kako equlizer staviti da mi radi na oba mono kanala iz reasona. Nasa sam neke odgovore ali mi se javlja drugi problem.Npr. kada znaci dva mono kanala posaljem u stereo grupu a to napravim tako da na mono kanalu idemu send i staim tu grupu i uno crtu dignem do 0 i ukljucim na onaj gumb "on".Mono kanale stavim ljevo i desno dobijem stereo zvuk.Ali problem je u tome sta se i zvuk pojaca kada sendam i podignem onu jacinu do 0 i onda mi se puno jace cuje i kada eq-uom skidam frekvencije onda ne skida sve.Ubiti eq djeluje samo na taj pojačani dio (i svi ostali pluginovi) .I kada npr. na stereo grupi smanjim volume na nulu meni se i dalje cuje samo se smanji to ?to mi se prethodno dodalo sendanjem.Ne znam da li sam jasan:confused:.Da li negdi treba nesto iskljuciti ili sl?
|
Quote:
|
Quote:
|
s'tim sto redrum zvukove ne moras ici na stereo svaki bubanj , osim ako je sam sempl stereo tek onda idi na stereo ... elem jludi kako vam se cini thor ??? meni je dodavanjem thora , reason poceo da lici na nesto ...
|
Quote:
|
da li mono kanale shaljesh na grupu preko "send-a" ili ih rutash na stereo grupu? U cubase-u iznad channel strip-a imash "route" za svaki kanal... obichno su svi kanali po default-u rutani na "stereo out". Tamo klikni i odaberi "group channel"... Kad stishash grupu nishta se ne smije chut.
inache... kad sve drugo zakazhe... RTFM! :D |
All times are GMT +1. The time now is 10:01 AM. |