Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=19468)

perun 24-09-2007 06:26 PM

Re: Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?!

Quote:

Originally Posted by Oggy (Post 170474)
1200

TESKO!!! 12" je malo vise od ovoga na slici. Neke desetke...

Oggy 25-09-2007 12:06 AM

Jedino sys 1000 i sys 1200 imaju takav prednji panel. Imao sam sys 800 koji ima ravan prednji panel, a takodje ravan ima i sys 600. Tako da ako nije 1200, onda je 1000 ;)

Tazman 27-10-2007 02:59 PM

mislim da niko nije pomenuo ovde. ima jedan kraci tekst/tutorijal od bob katz-a koji se zove upravo "how to achieve depth and dimension in recording, mixing and mastering" a sobzirom da je to naslov ovog threada mozda bi ti bilo zanimljivo to da procitas (ako vec nisi)

tomycrosound 21-03-2011 02:19 PM

bilo bi zanimljivo kad bi netko to preveo i okačio ovdje :-)

tomo 22-03-2011 11:03 AM

Quote:

Originally Posted by tomycrosound (Post 302177)
bilo bi zanimljivo kad bi netko to preveo i okačio ovdje :-)

nisam vican bas u prevodjenju ali evo torrent-a za studiranje ne engleskome.
medju ostalim knjigama je i katz-ova o dubini i sirini.
http://isohunt.com/torrent_details/1...7/?tab=summary

LACKY 01-04-2011 01:05 AM

Quote:

Originally Posted by oliver10 (Post 170275)
Bavim se muzikom skoro 15 godina(komponovanjem,pisanjem tekstova,izdavanjem albuma)ali tek od prosle godine sam se zainteresovao za rad na aranzmanima i produkciji pesama.Citao sam dosta i trudio se da sto bolje izucim nacin mixanja(dosta stvari sam naucio na Rumskom)ali jos uvek me intrigira kako to da je bas izrazena jedna razlika izmedju domacih mixeva(mislim na ceo prostor stare jugoslavije)i inostranih mixeva u recimo 90 % slucajeva.
Urade nasi i paning i odlicno oboje i komprimuju instrumente ali kad slusas recimo snimak nekog stranog izvodjaca i uporedis sa nasim dobijes utisak da sekvencer(na primer)daleko u daljini,stringsi nekeko opet malo blize ali ne "udaraju u glavu"i tako dalje.
U razlicitim tutorijalima to se naziva dubina snimka i dobija se (tako barem kazu) reverbima i dilejevima.
To je stvar koja mi uvek prva zapadne za oko kad upredjujem neki snimak sa svojim ili nekim dobrim snimkom domaceg izvodjaca sa nekim snimkom iz recimo Engleske ili USA.
Mozda cu ispasti neozbiljan posto postavljam ovo pitanje ali u cemu je problem?
Razlika u hardveru(kolko para toliko muzike)ili u muzickim inzinjerima?
Da li neko moze da mi pomogne da dobijem vise DUBINE u svom mixu?
Unapred sam zahvalan!!!

Ja se potpuno slazem sa tobom. Definitivno si shvatio da je kod nas problrm u muzickim inzenjerima. Ta doticna gospoda nemaju pojma! A od hardvera treba da kupis ''Dugme Za Super'' i resio si problem dubine!

Bockie 01-04-2011 03:43 AM

Quote:

Originally Posted by oliver10 (Post 170414)
... i zao mi je sto ljudi poput mene koji ne mogu da odu na Berkly ali vole posao kojim se bave nemaju vise prostora i mogucnosti da nauce ono sto ih zanima...

Meni je zao sto ljudi misle da oni znaju sve!
A opet mi je zao sto ljudi ovde misle da znaju sve....!

Trebalo je da imamo neku svoju skolu i to je to...!:wink:

Jingis Can 01-04-2011 04:27 AM

Eto jedno konkretno pitanje. Na koji način dobiti prosječnu glasnoću snimke, kakva se mo?e čuti na albumima domaće i strane, produkcije?
Dakle, RMS mojih snimaka je oko -11db, dok "prifesionalne" snimke idu i do -13, a osjetno su glasnije. Glasnoću kakvu tra?im mogu dobiti samo ako snimak stisnem na -10,-9db RMS. Od ostalih podataka spomenut ću da je miks dobro odrađen, glasnoća bez masteringa ide do 0 db, a na master kanalima koristim eq (waves,API 560, često preset "mastering and oldies"koji obično minimalno moduliram, obično samo skinem frekvencije ispod 40hz), zatim waves Rcomp (kojem treshold također minimalno podesim, dakle ako mi suha snimka ide do 0 db, treshold granica je maksimalno -2.5 do -3.5db) i na kraju limiter PSP Xenon, gdje obično rabim gotove presete. U posljednje vrijeme koristim i tape simulator, budući da sam primjetio da mi je snimka definiranija, pa čak i u smislu ove teme o kojoj se priča u ovom topicu...
Eto nadam se da je pitanje dovoljno konkretno, uz napomenu da ?togod poku?ao na master kanalima, rezultira većim RMS-om, a to ne ?elim, ?elim samo ne?to glasniju snimku.
Odgovori o profi studijima i vrhunskoj hardverskoj opremi ovdje mi neće pomoći, jer sam čuo i snimke iz kućne radinosti s atributima kakve ja trebam.

STUDIOTON 01-04-2011 07:09 AM

Dje iskopaste ovu temu :D

DaBear 01-04-2011 10:00 AM

Quote:

Originally Posted by Jingis Can (Post 303211)
Eto jedno konkretno pitanje. Na koji način dobiti prosječnu glasnoću snimke, kakva se mo?e čuti na albumima domaće i strane, produkcije?
Dakle, RMS mojih snimaka je oko -11db, dok "prifesionalne" snimke idu i do -13, a osjetno su glasnije. Glasnoću kakvu tra?im mogu dobiti samo ako snimak stisnem na -10,-9db RMS. Od ostalih podataka spomenut ću da je miks dobro odrađen, glasnoća bez masteringa ide do 0 db, a na master kanalima koristim eq (waves,API 560, često preset "mastering and oldies"koji obično minimalno moduliram, obično samo skinem frekvencije ispod 40hz), zatim waves Rcomp (kojem treshold također minimalno podesim, dakle ako mi suha snimka ide do 0 db, treshold granica je maksimalno -2.5 do -3.5db) i na kraju limiter PSP Xenon, gdje obično rabim gotove presete. U posljednje vrijeme koristim i tape simulator, budući da sam primjetio da mi je snimka definiranija, pa čak i u smislu ove teme o kojoj se priča u ovom topicu...
Eto nadam se da je pitanje dovoljno konkretno, uz napomenu da ?togod poku?ao na master kanalima, rezultira većim RMS-om, a to ne ?elim, ?elim samo ne?to glasniju snimku.
Odgovori o profi studijima i vrhunskoj hardverskoj opremi ovdje mi neće pomoći, jer sam čuo i snimke iz kućne radinosti s atributima kakve ja trebam.

..hehehe...kakvo pitanje?! :confused:
Idi u mastering forum pa malo potrazi, bilo je o tome vec dosta - a definitivan i tacan odgovor koji ce bas tebi "funkcionisati" ti niko ne moze dati...
keep trying !!

All times are GMT +1. The time now is 08:28 AM.