Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Producentska etika (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15320)

Dushan_S 15-09-2006 12:36 PM

Re: Producentska etika

Namerno kasnim sa uključenjem na ovu temu. Ja bih samo primetio da ovakve priče kao podlogu imaju su?tinska pitanja, "?ta je umetnost", "?ta je kreativnost" itd na ?ta je jako te?ko dati pravi i jednostavan odgovor.

Ono ?to se mo?da mo?e reći, je da iza svega ?to ljudsko biće radi postoji neko usmerenje, neki cilj. To je prvi element, da li je cilj "visokog tipa" da li osoba radi ne?to da izrazi sebe da promeni svet ili samo tehnički, zbog novca, da pre?ivi, kao posao. Ljudi koji malo razmi?ljaju očigledno ovo uzimaju često kao merilo. Međutim, problem je ?to postoje jako talentovani muzikalni ljudi koji rade posao, zbog posla a ne zato da menjaju svet, međutim njihov talenat je toliki da su rezultati magični iako je to rađeno kao posao. Sa druge strane mnogo ljudi pravi muziku zato da menja svet i zato da izrazi sebe, pa to ne liči ni na ?ta. Znači iako intencija za?to se ne?to radi ima veze, malo, mnogo je bitniji talenat i muzikalnost. Time u stvari prestaje biti va?no da li se radi o komercijalnom proizvodu ili o nečemu rađenom sebi za du?u, već o tome koliko se onaj koji radi muziku ume dati tome, raditi to 101% od srca, u ?elji da uradi to najbolje moguće. Postoji naravno prirodno da neki ljudi to ne mogu, i da nije ba? inspirativno dati se srcem da radite neki materijal koji vam se niti malo ne dopada. Sa druge strane neki "veliki" producenti čija imena znamo, upravo to rade, tuđe albume sa 101% srca.
Tako da ja negde vrednujem tu srčanost, da li je ne?to rađeno iz srca ili samo onako, i vrednujem talenat+znanje, jer je srčanost d?aba ako to ne postoji.
Kad se sve to vrati na onu priču o loop-ovima, svejedno je kako čovek radi, nego da li zna, da li ume, da li dobija tehnički dobar rezultat, da li to radi iz srca, punom snagom i da li je to muzikalno. ako ispunjava sve te elemente, nebitno je i da je koristio samo loop-ove. Uostalom onaj ko misli da je moguće samo "naređati loop-ove" i evo pesme i da će to dobro zvučati je naivan i ne poznaje materiju.

awacs 16-09-2006 10:26 AM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S
Kad se sve to vrati na onu priču o loop-ovima, svejedno je kako čovek radi, nego da li zna, da li ume, da li dobija tehnički dobar rezultat, da li to radi iz srca, punom snagom i da li je to muzikalno.

Evo dijaloga izmedju jednog mog prijatelja (NK) i jednog Indusa (IS) koji studira u Beogradu. Dijalog se desava pre par godina u sali Kolarcevog narodnog univerziteta na Studenskom trgu, tokom svirke izvesnog orkestra iz Indije/Pakistana/Kasmira/Wherever. Sitarista razvaljuje sve u sesnaest (preteruje, sto bi rekao Vrach) i moj prijatelj (NK) kaze Indusu (IS):

NK: Ja nisam poznavalac indijske muzike, ali mi se cini da ovaj tip ume da svira sitar.

IS: Niko ne ume da svira sitar.

NK: E sad, a Ravi Shankar?

IS: Niko ne ume da svira sitar.

:D

DaBear 16-09-2006 10:39 AM

:D IS: Niko ne ume da svira sitar.

:D[/quote]

fenomenalno..! Mudra glava, lepo kaze...

awacs 16-09-2006 11:18 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear
fenomenalno..! Mudra glava, lepo kaze...

Jes' vala, samo je jos falio John Cage da kaze: I've never heard any sound that I didn't enjoy: the only trouble with sounds is music.

Zaista, pitanje je zasto se ljudi toliko opterecuju muzikom, kada je mnogo lakse uzivati u zvukovima koji nas okruzuju.

I... hm... to opterecivanje muzikom je ustvari opterecivanje sebe samog potencijalnim dometima te muzike.

Muzika se proizvodi ili

1. zarad ciste komunikacije (u tom modelu i ritmicki artikulisan prdez i rec POPOKATEPETL izgovorena kroz podrigivanje su muzika), ili

2. zarad oplodjavanja sredstava ulozenih u produkciju. Koliko pasulja i piva - toliko muzike.

U oba slucaja - od istog pasulja i istog piva svako ce prdeti i podrigivati drugacije.

U potonjem slucaju potrebno je samo pronaci kupca kome je stalo do prdeza i Popokatepetla. To ustvari i nije tesko - svet je velik.

:blabla: :wc: :beer: :ljutpc: :dj:

DADDY Z 16-09-2006 01:20 PM

ja sam pristalica toga da treba sve sam programirati,ali opet sa druge strane umetnost je i to programirano kombinovati sa necim vec ponuđenim(loop,zvuk,whatever) tako da ne vredi polemisati previše..opet ćemo se vratiti na to da je ideja srce svega,npr : http://www.youtube.com/watch?v=hamvDpWrPh4...onaj ko malo truda uloži u muziku tako će i biti nagrađen i cenjen(barem od onih koji se u muziku koliko toliko razumeju),zar ne?

Danny Lou 17-09-2006 07:01 PM

joj ovo je tema od koje me hvata jeza... Gledam svakog dana u mojoj okolini (Bosna) konstantno nichu "producenti". Kategorija u koju moze da se svrsta i lik koji ima Cool Edit,koji skida semplove sa neta pritom snimajuci vokal sa internet mikrofonom i koji kaze da ima svoju "PRODUKCIJU"!!!!!!!!!!!!!!!! i da naravno treba takodje spomenuti "producente" koji ni note ne znaju... itd.itd.

ma dajte ljudi. Danasnji muzicharski kosh u sebe ubraja i tezgarosha koji svira sa tri prsta i akademca sa 16 god skolovanja!
Ajde otvoreno da prichamo, chudna mi je ova situacija, generalno svaki home studio na Balkanu ima 10 puta vishe softvera od nekog profi studia u Evropi! Zar nije logicno da ako neko ima vise resursa i mogucnosti od drugog da ce bolje raditi??? Vidite da nije a razlog je jedan jedini.... LJudi...
pa uzmite to kako hocete ali mislim da je to do ne postovanja medju ljudima, do nepostojeceg sistema vrijednosti, do konzumenata, do trzista...

sad se postavlja pitanje:

kako rijesiti taj problem?

Kako zavesti red u tu sferu na nasim prostorima?

Duzno postovanje za sav rad i trud svih na forumu

Arthur 18-09-2006 09:59 AM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S
Namerno kasnim sa uključenjem na ovu temu. Ja bih samo primetio da ovakve priče kao podlogu imaju su?tinska pitanja, "?ta je umetnost", "?ta je kreativnost" itd na ?ta je jako te?ko dati pravi i jednostavan odgovor.

Ono ?to se mo?da mo?e reći, je da iza svega ?to ljudsko biće radi postoji neko usmerenje, neki cilj. To je prvi element, da li je cilj "visokog tipa" da li osoba radi ne?to da izrazi sebe da promeni svet ili samo tehnički, zbog novca, da pre?ivi, kao posao. Ljudi koji malo razmi?ljaju očigledno ovo uzimaju često kao merilo. Međutim, problem je ?to postoje jako talentovani muzikalni ljudi koji rade posao, zbog posla a ne zato da menjaju svet, međutim njihov talenat je toliki da su rezultati magični iako je to rađeno kao posao. Sa druge strane mnogo ljudi pravi muziku zato da menja svet i zato da izrazi sebe, pa to ne liči ni na ?ta. Znači iako intencija za?to se ne?to radi ima veze, malo, mnogo je bitniji talenat i muzikalnost. Time u stvari prestaje biti va?no da li se radi o komercijalnom proizvodu ili o nečemu rađenom sebi za du?u, već o tome koliko se onaj koji radi muziku ume dati tome, raditi to 101% od srca, u ?elji da uradi to najbolje moguće. Postoji naravno prirodno da neki ljudi to ne mogu, i da nije ba? inspirativno dati se srcem da radite neki materijal koji vam se niti malo ne dopada. Sa druge strane neki "veliki" producenti čija imena znamo, upravo to rade, tuđe albume sa 101% srca.
Tako da ja negde vrednujem tu srčanost, da li je ne?to rađeno iz srca ili samo onako, i vrednujem talenat+znanje, jer je srčanost d?aba ako to ne postoji.
Kad se sve to vrati na onu priču o loop-ovima, svejedno je kako čovek radi, nego da li zna, da li ume, da li dobija tehnički dobar rezultat, da li to radi iz srca, punom snagom i da li je to muzikalno. ako ispunjava sve te elemente, nebitno je i da je koristio samo loop-ove. Uostalom onaj ko misli da je moguće samo "naređati loop-ove" i evo pesme i da će to dobro zvučati je naivan i ne poznaje materiju.

smanji kafu!!
Bre! :D :D :D ;)

kVu 18-09-2006 10:35 AM

moje shvatanje umetnosti.. kao takve :D

radis posao koji volis najbolje sto mozes. Podrazumeva se da imas svoj prepoznatljiv "trip" koji oduvek nosis u sebi (inace kakav si ti uopste umetnik ako toga nema)... dakle, neko svoje shvatanje te iste umetnosti.. kada materijalizujes sve to na nacin na koji si zamislio, moze se reci da si napravio svoje umetnicko delo.. dal su to loop-ovi ili zesca rock svirka ili "jazz" sa gomilom tempo i key variations-a, potpuno je nebitna stvar... end of story

R A V E N 19-09-2006 08:54 AM

Quote:

Originally Posted by awacs
...
Zaista, pitanje je zasto se ljudi toliko opterecuju muzikom, kada je mnogo lakse uzivati u zvukovima koji nas okruzuju.

...

Ali mnogim ljudima muzika je filozofija života i predmet identifikacije.Tu je puno
više od jednostavnog hedonističkog pogleda na muziku i svijet.

All times are GMT +1. The time now is 04:00 AM.