![]() |
Re: Razlika (aktivni vs pasivni monitoring)
Ok boggy skidam kapu predajem se ,ipak si ti u struci ali puno mistifikujes:banghead: nemas svoj stav.
quake2 "Da bi "tvoj stav" imao bilo kakvu tezinu morao bih prvo da znam ko si i sta su tvoje referense a dotle cu da verujem svojim iskustvima i naravno svojim usima,marketinske price me retko zanimaju a nadam se da ces i ti uskoro prestati na njih da nasedas." Behringera sam kupio kada sam cuo kako svira(njegov DAC).Za mene nije bitno da li je to Behringer ili neki drugi uredjaj jednostavno sam na njega naleteo.Verovao sam da ce zvuk biti puno bolji kada izbacim pasivnu skretnicu. Zvuk je puno bolji....... Nisam od onih koji puno veruju marketingu. Nisam cuo puno lampaskih pojacala ali ono sto sam cuo je bilo prilicno nedefinisano tromo bez ikakve definicije basa. U sustini lose iskustvo. Voleo bih da cujem tvoj sistem a ujedno te i pozivam na kafu?Naravno kad se ima vremena. "Ne slusaj muziku sugestivno,u takvim situacijama su svima svoje omiljene spravice sa kojih redovno brisu prasinu i pokazuju ih gostima najbolje.Vremenom ces shvatiti da i ono "koliko para,toliko i muzike" i te kako ima smisla" Tu se slazem koliko para toliko muzike ali takodje mislim da moze da bude puno para a nista od muzike.Zato volim malo da eksperimentisem da cujem drugo misljenje da cujem drugi sistem itd... "Pa da malo za promenu pitam nesto i ja tebe:).Jesi li ti ikada poredio bilo kakav pristojan kabl od barem 50-tak evra sa onim sto si imao ili imas?Probaj jednom:wink:,ali onako objektivno,daj sve od sebe." Probao sam par puta neke kablove stvarno neznam naziv bili su dosta skupi 300-400 eur i da oni menjaju stvari u sistemu.Ponasaju se kao filter tako da je moguce na primer da ti obore malo visoke itd za drugo ne znam mozda mi ti mozes nesto vise reci o tome? |
Zamolio bih vas da prekinete prepirku...
pozdrav bogi |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Ne treba vracati takve komentare "istom merom", odgovarati na provokacije "istom merom"... jer i nije nikakva "ista mera", trpi samo forum a ne doticna osoba kojoj je "ista mera" upucena... Ako nemate (obojica) boljih argumenata... pametnije je ne pisati nista. pozdrav bogi p.s. Sredicu thread kada budem imao vise volje... ima tu i akustike,... svacega p.p.s. Da... zaboravih... niko vam ne brani da mislite da odredjena osoba lupeta najstrasnije :shock: ... samo to nemojte pisati!!! :da: ;) |
Boggy
"Ideja je bila da se slozimo sa konstatacijom da su digitalne skretnice "najbolje", i ja se nisam mogao da slozim sa tim jer to nije apsolutno tacno.... i koliko vidim to je postao problem, sama ta cinjenica da se ne slazem... te sam odmah dobio i kvalifikacije... da ne ponavljam... i nije mi prvi put da naletim na clana foruma koji je naumio da izjavi nesto sa cim se moraju sloziti svi jer je odmah "u pravu"... Takodje za konkretan odgovor je (barem) neophodno konkretno pitanje, a ja takvo ovde nisam dobio. Konkretno pitanje bi moglo biti, koji tip skretnice koristiti u projektovanju zvucnika? Odgovor je Linkwitz-Riley drugog i cetvrtog reda, akusticki odziv... iz mnogo razloga, da ne nabrajam... pri tom L-R tip filtra nije idealan, daleko od toga... ali ima dovoljno elemenata da bude apsolutno bolji metod od ostalih. Ali za takvo pitanje treba imati vise znanja i vise se moras potruditi ... da barem dodjes do uzeg izbora necega (namerno kazem "izbor", mora biti poznavanje sire od laickog)..." Boggy nisam ocekivao da se slozis da je digitalna skretnica najbolja nego da kazes svoje misljenje (da digitalna skretnica je dobra zato i zato ili nije dobra zato i zato itd... ili pasivno je bolje zato i zato) Po tvom misljenju su podjednako dobre i aktivna i pasivna kada se urade kako treba da li je to tacno??? Linkwitz-Riley ok zasto je ovaj tip skretnice bolji od recimo buter worth ili bessel i to drugog i cetvrto reda,rekao si zbog akustickog odziva-cega? molim te malo pojasni ? Jasno mi je da kod L-R moze da se na preseku dobije ravniji odziv i da je pad 6db itd ali ja sam probao sva tri nacina i mislim da to sve zavisi od odziva drivera mesta secenja i same kutije?? Fazni pomeraji su takodje bitni kod skretnice to sam primetio ali ne umem da objasnim neznam tacno sta se tu desava, da li moze pomoc-objasnjenje ,ne samo smernica internet je veliki ja sam se tebi obratio?? Bolje rezultate sam dobio sa (buter worth treceg reda) nacinom secenja kod trosistemske kutije gde su faze (90 bass-0 srednjak-90 visoki) stepeni. Mozda negde gresim voleo bi neki komentar jer stvarno mislim da moze bolje a voleo bih i da znam i zasto je bolje. U pravu si nemam znanja da sam odaberem nego sve sto sam mogao je da merim odziv kutije da slusam zvuk da probam -eksperimentisem i na osnovu toga donesem neke zakljucke mozda dobre mozda lose ali zato i pitam druge za misljenje. Sta se desava sa faznim pomerajima kod pasivne skretnice a sta kod aktivne? Znam da puno pitam ali zar nije ovaj forum i zbog toga napravljen? Pozdrav |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Sve je isto. Digitalna skretnica omogucuje FIR filtriranje, ali to je sasvim druga prica... nista spektakularno ne moze dati sto vec ne moze L-R... cak i ako faze budu dobre.. javi se problem u polarnoj karakteristici. Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Quake, ako moze sa malo vise takta. Nebitno sada sto mislim da u nekim stvarima stvarno nisi u pravu, za neke i jesi (al to sad nije bitno, jer i ja ne moram biti u pravu), ali nastup ti je los, i u njemu je glavni problem, pa cu se u ovom slucaju jednim djelom sloziti sa psionicom. Dajte malo vise takta i drzite se teme. Boggy ti sredi temu kasnije kako mislis da valja. Poz svima. |
Divineru,lako cete resiti problem ako je samo moj nastup na ovom forumu los, posle toga nema daljih briga,procvetacete....Podseticu samo da nisam ja na ovoj temi taj koji je prouzrokovao takav ton diskusije,niti sam ja Psionic-a naterao da nam svima ukljucujuci i Boggy-ja objasnjava sta smo trebali da radimo i kako da se ponasamo.Moji postovi su posledica,a ne uzrok bilo cemu.Moje ponasanje je na kraju stavljeno pod lupu pa mi se prelistava svaki post i traze mi se mane???Imali smo konstatacije u poslednje vreme da su i moderatori imali i te kakvih "falinki" u ponasanju,kakve to sad veze ima sa ovom temom i ovom diskusijom? Jel treba ja sada Boggy-ja da vracam na temu u kojoj je napisao nesto sto nije trebao?Kako je "pametno" ponasati se na forumu a kako ne, je relativna stvar,sigurno ni pod kakvom pretnjom banom ili slicnom, necu ni nadalje dozvoliti da neko prema meni bude nekorektan.Postoje osecaji koji su u zivotu mnogo bitniji nego biti prisutan ovde.NISAM zapodenuo ovakvu diskusiju ovde i poslednji sam koga bi trebalo da upozoravas a ne prvi.Pozdrav
|
Boggy
"Butterwoth i Bessel se obicno koriste samo za definisanje low end odziva." Ova izjava nije tacna ili je nedorecena!! Kakva (BUT, L-R,Bessel) je skretnica kod dosta referentnih kutija?? Stvarno ne razumem pa digitalna skretnica moze da koristi L-R filter a moze i da pomera faze po zelji,sve tri vrste filtera se mogu koristiti kod digitalne skretnice bar na ovoj koju ja imam???Zasto kazes "Digitalna skretnica omogucuje FIR filtriranje, ali to je sasvim druga prica... nista spektakularno ne moze dati sto vec ne moze L-R... cak i ako faze budu dobre.. javi se problem u polarnoj karakteristici." Za FIR filtriranje nisam ni znao.Evo malo sam citao. http://www.netrino.com/Embedded-Syst...ilters-FIR-IIR "Probao sam vise puta da dam ljudima koji fenomenalno cuju, da mi ekvilajzerom poravnaju odziv zvucnika koji NIJE ravan... iako su culi da nije ravan... nisu uspeli da podese filtre tamo gde stvarno jeste bio problem... tako da verujem da covek (cak ni producent profesionalac) ne moze na osnovu sluha da podesi neravan odziv zvucnika da bude ravan... odnosno da takvog ja jos nisam sreo. Jedini nacin je merenje u anechoic uslovima pa tek potom dizajn skretnice na osnovu merenja. Ne kazem da ne moze da se podesi zvucnik da "dobro" svira... na sluh.... nego da ne moze na sluh da se podesi da bude ravan kada se izmeri anechoic posle." Ti kazes Jedini nacin je merenje u anechoic - a da li moze negde van sobe na otvorenom?? U redu ,naj bolje je u anechoic prostoriji. "Napravljen je da se postavljaju pitanja, ali, imaj u vidu da pri tom niko nije u obavezi da ti odgovara... niti mora da trosi vreme na odgovaranje vise nego sto ima mogucnosti i volje. Sto vise postavis konkretno pitanje, lakse ces dobiti odgovor. Niko ovde nije spreman da pise detaljno uputstvo za dizajn zvucnicke skretnice... posto ni na mnogo ozbiljnijim mestima od ovog, takvog uputstva nema... sam zakljuci zasto." Ne ocekujem da iko ima obavezu da mi odgovori nego ocekujem da mu bude zadovoljstvo da prenese neko svoje iskustvo ili znanje. Znaci govoris u ime svih clanovima foruma?? Ja na primer da to mogu ja bih napisao (sve za bolji zvuk). Stvarno nisam znao da je ovo neozbiljan forum:D. |
Quote:
Zoki, ako te zanima PRAVA i ozbiljna (aktivna) digitalna skretnica pogledaj pdf-ove na ovoj strani: http://www.dolby.com/professional/pr...ive-sound.html A ako te zanima nesto "specijalno" sto mogu samo (aktivne) DIGITALNE zvucnicke skretnice pogledaj ovaj dokument: http://www.dolby.com/uploadedFiles/z...WhitePaper.pdf i taj dokument je opet vezan za spomenuti Dolby Lake Processor. Na zalost sprava se vise ne proizvodi! :( pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 11:22 PM. |