Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Vlado Georgiev (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=105)
-   -   Mastering studio / ing. (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10806)

SandRob 27-03-2005 01:56 PM

'cijeniti' ili 'precijeniti'. :roll:

milosjeftic 27-03-2005 02:18 PM

Hvala na odgovorima .

Gospodo , zasto ne probati sve sto je dostupno pa izabrati najbolje bez obzira bilo nase , bilo Americko , bilo svoje , bilo tudje ; skupo ili jeftino - jedino je vazno da zvuci ( a to se cuje ) .
Zato sam i pitao za Studio ili inzinjera . Ako neko zna uraditi odlicno i sa tri plagina - sto da ne ? Zivela konkurencija . Producentski / mastering patriotizam dolazi u obzir kad pokaze najbolji rezultat ( ne sumljam ni u koga , ni u zemlji ni u inostranstvu ) .

Ja bih uvek izabrao onog inzinjera koji pokaze najbolji rezultat sa mojim ili Vasim snimkom . Onaj koji je najvise placen ne mora biti i najbolji , ili ne mora moj ili Vas snimak uraditi najbolje . Slazem se da je to najverovatnija solucija ali zasto je ne proveriti ?

Upravo zato sluzi onaj probni minut sa pocetka teme . Neka svako pokaze sta i kolko moze i zna . Ne vredi raspavljati " na slepo " : 1. cujemo 2. uporedimo 3. pohvlimo rad 4. kritikujemo 5. odemo na pivo :beer:

Jos jednom pozdrav svima i hvala na odgovorima .

akowalee 27-03-2005 02:50 PM

milosjeftic kraljljlj :wink: 8)

idekius 27-03-2005 04:01 PM

I Karleusa je snimala album u Atini... Gromoglasno najavljivan... Navodno, vrtece to MTV, pa ispade "tresla se gora, rodio se mis" (izvinjavam se misevima...)

Posle sam cuo da u Beogradu ima barem 5 boljih studija od tog u Atini... Sto se tice MTV-a, nisu to bile prazne price, vrtela je to (M)irkovacka (T)ele(V)izuja :D

Koliko znam i Galija je radila mastering pitaj boga gde, valjda Kanada... Sad, nekome se svidja ovo, nekome ono, ali siguran sam da rezultate koje ima Galija sa ovim albumom uopste nije tesko dobiti i u Jugi...

vlado 27-03-2005 04:33 PM

...ako treba, u odnosu na nadrkane i PRECIJENITI 8)

akowalee 27-03-2005 04:54 PM

Quote:

Originally Posted by vlado
...ako treba, u odnosu na nadrkane i PRECIJENITI 8)

Tako je majstore :!:

SandRob 27-03-2005 05:37 PM

znaci ipak 'precijeniti'. to san i misli. :lol:

djole970 27-03-2005 08:40 PM

Ako vec oprema mora da bude zapdnjacka zasto mora i muzika da zvuci zapadnjacki? Sta smo onda mi ? Vidim da mnogi cak i snimaju na engleskom .... Apsolutno mi nista nije jasno ?! Cemu to vodi? Ja sam vise za to da bude autenticno pa makar zvucalo losije ali bar znas da je tvoje a ne necija bleda kopija. :?

Gianfranco 27-03-2005 10:33 PM

Za Pure-a: Nije isto!

Jer kada radis i sa svezim usima vec si se navikao da slusas na odredjeni nacin. Mozes i sam da radis,ali je u prednosti neko ko prvi put cuje,jer njemu svi nedostaci odmah upadaju u usi !

Vlado:

Quote:

Zasto je bolje da neko drugi radi mastering (naravno neki pro mastering inzenjer)?
Ne radi se tu o paru svezih usiju,vec zato sto je autor previse u tome,cuo je stvar 15 999 000 puta i sada odjednom treba da bude spreman da kaze...
Uuuu pa ovo zahteva zesce korekcije.Odakle njemu sada odjednom taj nagli skok u percepciji? .

Izem ti onda i mix i pjesmu. I producenta.
Uopste ne razumem sta znaci ova recenica...mada mislim da si mislio na ovo da su potrebne zesce korekcije.
Svakom mix-u pa i onom najboljem treba kvalitetan mastering.
Vrlo prosto... Dok radis mix tebi je sve super.Mix je sjajan. A opet dolazimo do Pure-ovog pitanja,na koji sam vec dao odgovor.

Quote:

Takvim razmisljanjima se doprinosi nedostatku volje za rad i osjecaja vrijednosti ovih ovdje potencijala sa naseg podrucja. Zasta vam je svako govno samo da je iz Amerike milije? Mislis bas niko ne zna posao ovdje?

Necu se sloziti sa tobom.
E, a sto otvaras studio kad oni gore imaju bolje?
Da li Dave Pensado radi mastering za svoje mix-eve? Ili neki drugi strani mix inzenjeri?
U Americi se neguje duh timskog rada,ali zato mi Srbi radimo sve sami.
Tako nas i skoluju.
Evo odmah da se pohvalim da ja extra radim mastering.
Da skratim pricu.
Prvo saljem singl da se uradi mastering.
Uporedim sa onim sto sam ja uradio. Ako me presisaju,svaka cast i sve radim kod njih.

Studio koji pravim je na nivou studija koji ima Peter Luts,najbolji belgijski producent i specijalizovan je za vrstu muzike kojom se bavim.Dakle nece biti nikakvih izgovora sa moje strane "eh da sam samo imao ovo ili ono..."

Za Idekiusa:

Tako je i Zorana prema mojim informacijama slala da joj se radi mastering u Svajcarsku. Mastering je bio gotov a nasi nisu bili zadovoljni sa onim sto su dobili. Potom ih je taj inzenjer pitao... sta kod vas u Srbiji najbolje ide,koja privredna delatnost? Odgovor: zemljoradnja i stocarstvo. Inzenjer: Drzite se toga.

Idekius,nema pomoci za los mix . Mastering moze samo od odlicnog da napravi sjajno.

Djole:

[quote]Ako vec oprema mora da bude zapdnjacka zasto mora i muzika da zvuci zapadnjacki? Sta smo onda mi ? Vidim da mnogi cak i snimaju na engleskom .... Apsolutno mi nista nije jasno ?! Cemu to vodi? Ja sam vise za to da bude autenticno pa makar zvucalo losije ali bar znas da je tvoje a ne necija bleda kopija. Confused[code]

Da ja snimam na engleskom,slusam 99,99% stranu muziku,muzika mi zvuci zapadnjacki,cilj mi je da napravim veliki uspeh tamo...Nemam ama bas nikakve veze sa onim sto se smatra "nasim".
Ako zvuci zapadnjacki zasto to znaci da ne mora da bude autenticno i necija bleda kopija.Ja sam u zadnje 2 godine prelomio i tu kljucnu fazu a to je da dodjem do neceg novog i za inostranstvo,do svog prepoznatljivog stila.
-----------------------------------------------------------------------------------
Cela ova moja prica sa masteringom nema veze sa vecinom vas,jer ne napadate inostranu scenu. Za domacu scenu bez ikakve frke mozete sami da radite mastering ako imate sva predznanja,dobar monitoring i iskustvo od bar 2-3 godine.Ako ne mozete sami sigurno znate ko moze ovde i koliko.

SandRob 27-03-2005 10:58 PM

svaka cast, gianfranco. samo tako naprid. zelin ti svu sricu. 8)

All times are GMT +1. The time now is 11:21 PM.