Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   DIY Vocal booth & Control room?! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239)

analog 22-03-2011 01:46 AM

Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Jel brodski pod značajno povoljniji od parketa? Ako jeste, mo?da i to da uzme? u obzir?

boggy 22-03-2011 03:16 AM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 302233)
Jel brodski pod značajno povoljniji od parketa? Ako jeste, mo?da i to da uzme? u obzir?

predebelo za njegove uslove...

ali da.... to je ok

pozdrav

bogi

Eomsy 30-03-2011 03:19 PM

Ajd, jedno pitanjce. ?to je sa varijantom da zalijepim pluto na pod i da ga debelo prelakiram ... Kak pluto stoji sa absorpcijom vs. refleksijom? Jel se to mo?e smatrati isto kao tapison?

boggy 30-03-2011 03:27 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 303059)
....
Jel se to mo?e smatrati isto kao tapison?

Nisam bio sasvim jasan.....
Cilj je NE stavljati apsorpciju na pod.

pozdrav

bogi

Eomsy 30-03-2011 03:29 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 303062)
Nisam bio sasvim jasan.....
Cilj je NE stavljati apsorpciju na pod.

pozdrav

bogi

Ma bio si potpuno JASAN. Ali me zanimalo jel bi i DEBELO LAKIRAN pluto vr?io absorpciju (koja je nepo?eljna)?

boggy 30-03-2011 03:41 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 303063)
Ma bio si potpuno JASAN. Ali me zanimalo jel bi i DEBELO LAKIRAN pluto vršio absorpciju (koja je nepoželjna)?

Ne znam, nisam nikada probao.
I da, verujem da bi apsorbovao vise od hrastovog parketa na betonskoj podlozi.

Refleksija od poda bi morala da postoji u kontrolnoj sobi. Parket na podu postuju apsolutno SVI principi akustickog sredjivanja kontrolne sobe.... bez izuzetaka.

Obican premaz preko betona moze da narusi zvucnu sliku koju je soba imala kad je bila samo sa golim betonom... imas u ovom (starom) threadu: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=17127

Pod je veoma bitan u akustici kontrolne sobe, zelja mi je bila da te upozorim, ali pri tom nemoj da mislis da te prisiljavam da radis nesto sto ti nece biti prakticno i korisno (niti to zelim, niti sam to u stanju)... moje je da kazem sta mislim po sopstvenom iskustvu i znanju, dok je tvoje da uradis ono sto mislis da ti najvise odgovara... te ako ti je ovo prevelik problem... mozda je najbolje da uradis kako si naumio pa da nam preneses utiske... ako sve bude u redu... super!

pozdrav

bogi

Eomsy 30-03-2011 04:01 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 303064)
Ne znam, nisam nikada probao.
I da, verujem da bi apsorbovao vise od hrastovog parketa na betonskoj podlozi.

Taj dio ne sumnjam, ali ovdje je dvojba između 10 mm OSB-a i pluta,. Sa plutom bi mi bilo puno lakše za raditi (a i manje vremena bi mi uzelo), jer sa OSB-om ima zajebancije. Lijepiti, kitati, brusiti u prostoriji (što bih volio da izbjegnem sa svim gotovim elementima unutra ...), pa tek onda lakirati ....
Quote:

Refleksija od poda bi morala da postoji u kontrolnoj sobi. Parket na podu postuju apsolutno SVI principi akustickog sredjivanja kontrolne sobe.... bez izuzetaka.

A ja za njeg nemam mjesta :banghead: ... al to znaš :wink: ...

Quote:

Pod je veoma bitan u akustici kontrolne sobe, zelja mi je bila da te upozorim, ali pri tom nemoj da mislis da te prisiljavam da radis nesto sto ti nece biti prakticno i korisno (niti to zelim, niti sam to u stanju)...

Niti ja to želim :wink: ... Ali do sada sam "već" zaključio da ne sipaš gluposti, već vrijedne riječi za razmatranje, pa me zanimalo jel si se susreo sa time, a na to si mi odgovorio ....

Quote:

... te ako ti je ovo prevelik problem... mozda je najbolje da uradis kako si naumio pa da nam preneses utiske... ako sve bude u redu... super!

E, zato sam i pitao da li pluto isto absorbira kao i tapison, ili se lakirani može ponašati kao Lakirani parket? Moja logika nalaže da se debelim lakom dobiva reflektivna površina za više frekvencije ... a za to mi je i bitno, zar ne?

NLP 30-03-2011 07:04 PM

... osobno mislim da u tvojem konkretnom primeru nije tako strašno ako ideš sa plutom + lakirano (ali mat lak)... kompromis... jbg...

Za pod je kod svih dizajna kao što več kikiričemo, je poanta da je refleksivan jer to mozgu psihoakustički odgovara (iako je i pod prva refleksija...), i za to je prvi odabir pravo tvrdo drvo a ako ne ide onda... kompromisi...

Nešto je sigurno, dobro lakirana pluta neče baš nešto absorbirati.

Ipak ako može OSB, ako ne neče biti taj kompromis baš toliko važan, da nečeš moči raditi referentne snimke.
Uvijek može bolje... pa i gore:wink:

boggy 30-03-2011 07:22 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 303066)
...........

E, zato sam i pitao da li pluto isto absorbira kao i tapison, ili se lakirani mo?e pona?ati kao Lakirani parket? Moja logika nala?e da se debelim lakom dobiva reflektivna povr?ina za vi?e frekvencije ... a za to mi je i bitno, zar ne?

Debelim slojem laka se formira opna - membrana preko, inace, meke plute, ponasanje tako necega nisam u stanju ni da nagadjam...

Mislim da ce ti stolica odrati plutu za kratko vreme, jer se i lak + parket odere, a kamo li lak + pluta nece...

pozdrav

bogi

NLP 30-03-2011 07:30 PM

... pa mo?e da da preko plute tvrdu gumi podlo?ku/"plahtu" za stolice (ima u Bauhausu i sličnim trgovinama).

...ako če imati rezonatore u sobi onda to i nije sve tako stra?no...

Vi?e puta sam video u večim studijima, da imaju i tepih ispod i oko stola... nije dobra odluka akustičko gledano ali mogli su da rade posve normalno... jeste bili su veči studiji koji imaju visok RT60...

All times are GMT +1. The time now is 11:16 PM.