Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Test mix - kanali za vezbanje... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28658)

kravadinka 25-10-2012 06:31 PM

Re: Test mix - kanali za vezbanje...

Tiho, pa tiho... :)
Nije tvoj posao da o tome misliš, sa jačinom se kasnije pati onaj ko radi mastering, a ako si ti taj onda ostavi za kasnije, korak po korak.

Evo probaj ovako, importuj trake, smanji sve kanale na -10, pa onda napravi odnose.
Ne gledaj peak metar nigde osim na mster kanalu, SAMO tu možeš da zaklipuješ DA i tu držiš sve na -10db
Ove cifre su proizvoljne, to valjda razumeš.

Napravi odnose da ti se sve lepo čuje, postavi sve po panorami, jedna gitara levo, druga znači desno, hihat desno, shaker levo i tako redom, praviš da slika bude ujednačena, da slične stvari odvojiš jedne od drugih, a opet i da one balansiraju levo i desno.

Tek kad si zadovoljan sa ovim ubacuješ po koji plugin, EQ kao najznačajniji da regulišeš višak i manjak u frekventnoj slici svakog instrumenta/kanala, a onda i kompresor da izjednačiš odnose između tihih i glasnih delova na konkretnoj traci.
Kompresor se koristi i za neke druge stvari, ali za sada se baziraj samo na kroćenju dinamičkih razlika, ako postoje.

Tako napravljen snimak renderuješ i kasnije importuješ u novi projekat da radiš mastering, a pre toga dobro prelistaj Google pa vidi kako se to radi i zašto se to radi.
E tek onda otvoriš novu temu i kažeš, zadovoljan sam miksom, a zašto mi je snimak slabiji od drugih, pa onda lagano...

Bockie 25-10-2012 08:12 PM

Quote:

Originally Posted by ugljesa (Post 336274)

BOCKIE: kako mislis da smanjim dinamicku razliku na kanalu? :)

Šta je kompresija?
(ne mislim na mp3 ili neki codec, već dinamičku kompresiju)

Pre nego što se pozabaviš višegodišnjem radu i konstantnom učenju i otkrivanju materije kroz posao, pročitaj ovo, za početak...:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_range_compression

Inače (već sam ko papagaj) wikipedija obiluje tehničkim informacijama o audio materiji, pa pretražuj...

Samo nemoj k'o Branoy, (:D) da totalno ne znaš engleski ili da te "mrzi" da čitaš... Ako je tako, odmah batali sve...:wink:

ugljesa 25-10-2012 08:13 PM

Cim to uradim, kacim ovde da cujete. Btw, samo jos jedno pitanje i necu vise :) ( za sad :grin:). Kako da razlikujem gde da ubacim kompresor a gde da pojacam kanal? Kapiram da je bolje da ubacim kompresor ako hocu nesto da mi se istice nego da pojacam kanal ...

Right ?

Bockie 25-10-2012 08:20 PM

Au...

I to je dobro pitanje... !

Ali isto tako i stvar autohtone odluke miks majstora!
Dakle NEMA pravila, ali rezultat mora da se dopadne bar još nekome...:wink:

Nekad neću npr da smanjim "reglerom" kanal, već ću radije da okrenem treshold kompresora još malo, i tako "zadržim" kanal u nivou koji želim, ali nekad bude i obrnuto...

Tautologijom, kombinacije su bezbrojne...:wink:

Prvo čitaj ono, pa vežbaj koju godinu...

ugljesa 25-10-2012 08:27 PM

And we are back to work :). Cujemo se za koji dan sa projektom ...:wink:

Thnx guys !!:thumbsup:

awacs 25-10-2012 08:52 PM

Quote:

Originally Posted by ugljesa (Post 336274)
prvo sam video od jednog lika koji je zavrsio visu muzicku i koji je stavljao tako kompresor na kanale. Drugo, logicno mi jer kompresori skracuju signal , recimo da ne dozvoljavaju da udju u onaj peak vec skracuju pri kraju. Tako dobijamo taj zvuk bez deformacija i smanjivanja jacine a takodje ne ulazi u clip. Logicno mi je onda da ga svuda stavim kao MUST HAVE !!

To "skraćivanje signala" koje pominješ je zapravo "smanjivanje dinamičke razlike" koju je Boki pomenuo. Školski bi se to reklo "smanjivanje dinamike", pošto je dinamika odnos jačina najtiših i najglasnijih momenata tokom zvučnog događaja. Kao što si sam maglovito nagovestio, limiter je zapravo kompresor koji ima veliki "compression ratio". I to je to.

Moj iskren odgovor na tvoje pitanje "kad se koristi limiter, a kad kompresor" glasi: nemam pojma. Mislim, mogao bih sad da se foliram i da pričam kako limiterom možeš da "zgnječiš" signal a kompresorom da ga "pripitomiš" ili da koristim neke slične termine koji zapravo ništa ne znače, ali bi bilo nepošteno.

Suština je u tome da PROBAŠ, i da vidiš šta je korisnije za pesmu. Svaka pesma je drugačija, svaki instrument je drugačiji, svaki snimak je drugačiji i svi tutorijali na Internetu koji se tiču "pristupa miksu" su (po meni) potpuna budalaština.

Kao što sam rekao - uobičajeni početak svakog miksa je hvatanje za glavu i panika. Posle pedesetog ili stotog miksa naučiš da donekle obuzdaš tu paniku, ali moraš da prođeš bar tih prvih pedesetak. Onda prestane da ti bude frka što ne znaš da li da staviš kompresor na nogu a limiter na Overhead, ili obrnuto, ili ništa od toga.

Eto, to verovatno nije odgovor koji si očekivao, ali ja bolji nemam :ups: Imam jedan savet: smiksaj bar dvadeset tuđih pesama, kako god. Prvih pet će verovatno biti neslušljivo, a posle će ti miksevi biti sve bolji.

Pozdrav,

Vasa

kravadinka 25-10-2012 08:57 PM

Evo da probam da ti olakšam, nemoj da koristiš kompresor UOPŠTE.
Nemoj još uvek...

Napravi sedeći mix, to je mix koji ti zvuči dobro, a da svi regleri od početka pesme pa do kraja stoje u mestu, dakle nije rađena automatizacija.
E onda kad ti zatreba nešto tiše i glasnije koristi automatizaciju i na taj način reguliši nivoe i odnose.
Ovo nije samo način da se ti brže uhodaš i da shvatiš način rada, već se neki ozbiljni producenti na ovaj način bore sa svojim problemima, tutorial koji sam ti postavio je jedan od takvih.

Razlog ovome je što je kompresor prilično komplikovana sprava i nećeš ga shvatiti još neko vreme kako treba, zato ga nemoj koristiti.
Pored toga, ja lično nikada ne koristim kompresor za redukciju dinamičkog opsega, već isključivo za oblikovanje materijala i igranje sa njegovim karakterom, a to je jako daleko sada za tebe zato se nemoj time opterećivati i kopati sebi jamu.

Kad budeš ispratio ova prosta uputstva videćeš koliko najprostije nameštaje odnosa suvih i neprocesiranih traka ima udela u dobrom miksu, po nekoj mojoj proceni preko 60% ako se to može ikako izmeriti.
Zapamti, neiskustvo uvek prvo potegne za pluginovima.
I naravno, ovo što ti je awacs napisao, shvatanje tutorijala bukvalno i isključivo kao jedini ispravan pristup je pogrešno, čućeš i videti da se svi oi ograđuju time da je to njihov način rada i da možeš prihvatiti šta ti se čini korisnim, a ne prihvatiti ono što te ne uradi, nna kraju uvek ostaješ ti kao taj koji donosi sve odluke.

ugljesa 25-10-2012 09:58 PM

Sve citam :wink:.
Sutra se bacam na posao cim dodjem sa faxa i kacim projekat :) !!

kravadinka 26-10-2012 12:55 AM

Okači nam mp3, projekat je neva?an...

Sent from my HTC Desire HD using Tapatalk

Bockie 26-10-2012 09:52 AM

Evo mp3 od onog projekta ?to sam okačio pre koji post pa imate sve...:wink:

To je to, sve je iz C5, osim fabQ i fabL, verujem da većina ima fab-ove....

All times are GMT +1. The time now is 04:01 PM.