![]() |
Re: DIY Vocal booth & Control room?!
Boggy sta predstavlja ovaj grafikon?
Attached Images |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
Dobivam da je : S=L*V*((f*pi)/0,5*c))2 ... 2 označava "na kvadrat" ...odnosno ... V=(L*((f*pi)/0,5*c))2) / S Where f is the resonant frequency (Hz), c is the speed of sound (1120ft/s), pi =3.14, S is the area of the port (ft 2 ), L is the length of the port (ft), and V is the cavity volume (ft 3 ). Gdjer mi je i dalje S nepoznanica. Zar za S uzmem da mi je površina unutarnjeg ruba cijevi ??? To me muči ... Quote:
|
Quote:
Quote:
P.S. Si to uspio izvuči u ARTA-i ??? |
Boggy, jesi izveo grafikon rezonantnih frekvencija iz ovih poslednjih Eomsyjevih merenja? Kako, gatovanjem? Razlikuju se od njegovih i očigledniji su rezultati
|
Quote:
Znači predstavlja rezoniranje kutije sa različitim rupama ... gleda? prvi dip nakon peaka, tu rezonira ... |
Quote:
Postavi HH tamo gde treba da bude i onda izvuci maksimum na tom mestu drugacije nece ici.Kad kazem maksimum mislim da ulovis nisku frkvenciju koja se tu nalazi. Pozz |
Eomsy
Taj difuzor nazad bi po meni trebalo da bude absorber(jedan GOBO)! |
Quote:
Izvukao sam relativni uticaj helmholtzovog rezonatora, kao akustickog filtra, na odziv u jednoj tacki sobe. Kada se meri zvucni pritisak, SPL u sobi na nekom mestu, kao sada, pored rupe HH apsorbera, dobijes ukupan odziv sobe i uticaja apsorbera, kao akustickog filtra. znaci, Hukupno(jw)=Hsobe(jw)*Hapsorbera(jw) Gde su Hxxx SPL (sound pressure level) odzivi a jw je kompleksna kruzna ucestanost (complex angular frequency) te ako zelis da dobijes Haposrbera(jw) onda treba da podelis: Hapsorbera(jw)=Hukupno(jw)/Hsobe(jw) U pitanju je elementarno baratanje prenosnim funkcijama (transfer function) u kompleksnom domenu (complex domain), odnosno njihovim Furijeovim transformacijama (Furier transform) Ovo gore se konkretno uci na elektrotehnickom fakultetu. Da bi to moglo da "radi", u ovom slucaju, ne sme se mrdati mikrofon niti bilo sta drugo u sobi, sto sam Eomsy-ju i naglasio vise puta. Sredjivanje mernja radim u svom "softveru"... odnosno excel tabeli :) . Trebalo mi je oko sat vremena za Eomsy-ja sa svim pripremama, na osnovu REW rezultata, te ce ova druga dva malo da sacekaju. Quote:
Znaci, ako se radi o govornom opsegu (radne prostorije, cekaonice, holovi, hodnici, atrijumi, arhitektonska/gradjevinska akustika) onda helmholtz rezonatori mogu imati veliku primenu posto je govorni opseg bitan za razumljivost od 300 do 3000Hz... a za te frekvencije se daju napraviti kompaktni i efikasni helmholtzovi apsorberi... EDIT: treba imati u vidu da apsorber ima nezanemarljive gabarite i da je sve vreme tu, znaci geometrijski, mehanicki utice na... odnosno postoji u... odzivu sobe. Ne bi dobili tacne rezultate da nam je osnovno merenje bilo fizicki BEZ njega, odnosno ako ga iznesemo iz sobe.... kada ga vratimo, opet bi trebao "voodoo" :mrgreen:..... odnosno... Quote:
Znaci, nije svaki put metoda moguca, odnosno upotrebljiva... te ne moze da da ovako jasne rezultate... pozdrav bogi |
Pod gateovanjem sam mislio na ograničavanje trajanja impulsnog odziva. Kada se postavi zadnji marker u ARTA [desni klik] onda ispod pi?e Gate i trajanje. Ali nije bilo to u pitanju u svakom slučaju. :)
|
All times are GMT +1. The time now is 09:15 AM. |