![]() |
Re: Novi prostor, akustika?
Quote:
http://myroom-acoustics.com/hosted/P...b/DSC_2970.jpg Jel postoji neki programcic koji racuna njih ili kako se racunaju? Jel iza ovih "poprecnih pregrada - sto cine difuzor" nema nekih zatvorenih ledja nego su direkt na apsorberu? ...mnogo pitam... Pozz :) |
Quote:
Bocni zidovi i plafon: http://www.myroom-acoustics.com/imag...s/big_pic6.jpg Plafon: http://www.myroom-acoustics.com/imag.../big_pic10.jpg Quote:
Pocni od ove strane, mada sam, mislim, vec preporucio da se ceo ovaj thread procita: http://www.rumski.com/forum/showthre...=28239&page=34 Ovde je opisano generisanje pseudoslucajne sekvence: Generisanje pseudoslucajne sekvence za binarne difuzore pozdrav bogi |
1 Attachment(s)
Evo ih ramovi :) Gotovi i veoma sam zadovoljan kako su ispali... Sutra platno, vuna, da ih unesem unutra i postavim pa idem dalje sa projektima, razmisljanjima, idejama, crtanjem (a u medjuvremenu ce stici vuna za sc)
Attachment 9678 Quote:
|
Quote:
imao je barem dve poplave (velike) u threadu... :( jedna je izazvala maleni dizajnerski zaokret 8-)... videcemo sta ce druga da uradi. :) pozdrav bogi |
Quote:
Quote:
Samo naprijed, Zmaju!!! |
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
pozdrav (dart) bogi :shock: |
:d
|
Kako nemate "Like!" na forumu :D :rotfl:
|
uh uh :)
...malo neki rodjendan u petak (pa sam jadan morao da pijem) pa onda Sensation (koji sam morao da posetim), a i tamo sam morao da pijem pa onda nedelja oporavak, pa juce neka mala operacija (nista strasno), i evo me tek danas... Nisam zaboravio forum ni vas drugare :) Ubacio sam jos u cetvrtak (ako se dobro secam) ove apsorbere u sobu. Nisam ih pokacio, samo sam ih stavio uz zid po sobi. Neverovatno, ali ono sto sam najvise osetio kao promenu jeste smirenje niskih frekvencija i mozda nizih srednjih. Idalje imam onaj ring kad pljesnem rukama koji se takodje smanjio, ali najvise se osetilo da su se niski "zategli" ... To je neki prvi utisak. Crtam veceras kako sam mislio da ih postavim pa ako se slozite okacicu ih tako i onda da razradjujemo dalje ideje koje imam :) ...preporucio mi prijatelj neke programcice, mozda niste videli, pogledajte. http://www.hunecke.de/en/calculators...igenmodes.html http://www.hunecke.de/java/lautsprec...eoplay-en.html http://www.trikustik.at/rechner/rech...umakustik.html |
3 Attachment(s)
Ovako...
Da ne bi komplikovao postove i pisao brdo stvari od jednom, idem redom. Prvo mi treba "odobrenje" da ovo odradim ovako. Imam 6 apsorbera, znate, i mislio sam da bi bilo najbolje da ih postavim ovako. Attachment 9717 Attachment 9718 Ovi "zadnji" moraju da budu maltene spojeni da bi Bass trapovi stali, MADA mogu da ushtinem bass trapove samo na tom delu ako je bolje da apsorberi budu razmaknuti i pozadi kao i napred. Attachment 9719 Sa strane sam ovako predvideo da stavim ova dva blize predjoj strani pa bi kasnije dodao jos po 2 apsorbera za svaku stranu. Nije idealno nacrtano, kad budem postavljao izmericu tako da bude sto simetricnije postavljeno. Da li je ovo ok? Pozdrav! |
Pa da, mo?e tako, neče? ni?ta pogre?iti.
Pokrij sve kutove koliko ide i onda dalje... |
Ako ti se ovo dopadne, dodaj jos cetiri panela i nastavi bocne ugaone panele do kraja
pozdrav bogi |
2 Attachment(s)
Evo me nazad posle duzeg vremena... Zavrsio godinu, postao Ujak, malo putovao, mnogo radio oko muzike i opet sam imao vremena za Akustiku :)
Sta se dogadja. Postavio sam onih mojih famoznih 6 apsorbera onako kako sam nacrtao po poslednjem skechapu: Attachment 9863 Attachment 9864 Za bass trapove jos uvek nisam uspeo da odvojim finansije (treba tu dosta vune) :) ali nadam se da cu to uskoro srediti. Imam vremena da napravim difuzore, i znam da smo spominjali one racunate iz QRDude-a (7, 13, 41) i to ako se ja pitam iskljucivo 2D, ali palo mi je na pamet da bi mogao da napravim Skyline (dakle 157 ako se ne varam) i nasao sam ovaj calculator pa htedoh da vas pitam, valja li i jeste li sretali taj kalkulator? http://www.oliverprime.com/prd.php Takodje smo pricali o MDF difuzorima na mestima prvih refleksija, cim zavrsim apsorbere koji bi bili na tim mestima radicu na tome. Pozdrav svima i izvinjavam se sto me nije bilo :) |
Quote:
pozdrav bogi |
U redu kalkulator za Skyline da, samo pazi da označiš/kvakica "Show intermediate results" inače če ti sve vrijednosti zaokružiti na 1cm pa onda to nije više Skyline od 156 različitih dužina nego kvaziline od 34 različitih dužina.:)
Ako daš kvakicu tamo gde treba onda razbereš iz tabele "Well heights (in cm, rounded to 3 digits)" rezlutate koji odgovaraju dužini pojedine letvice/well-a.:wink: |
Quote:
|
Quote:
Ja mogu da pravim TACNE 2D difuzore N13 ili tako nesto manjeg reda, ali krecem sa pretpostavkom da je bolje napraviti skyline koji ima makar ovakvo zaokruzivanje (od 0.5cm) nego praviti N7,11,13 itd... Ako ta pretpostavka nije tanca onda se vracam na QRDude? |
Pa gledaj, Skyline je napravljen da nema fin-ova (divider, mre?u...) te da ima neke teoretičke prednosti koje donosi PRD tip difuzora...
Sve ?to su u RPG firmi smi?ljali i eksperimentisali, potvrdili su i sa akustičkim merenjima tako da moj savjet je da ako misli? praviti Skyline napravi čim bolju kopiju ako ne idi sa lak?im dizajnom, osobno neče? osjetiti razliku.:wink: QRD PN13 je ok. |
3 Attachment(s)
OK, onda IPAK necu ici na hard nego na normal :( :da:
Jos po neko pitanje u vezi QRDude... u ovom slucaju sam stavio da je PN 13, nisam siguran da cu bas TAJ praviti ali to i nije toliko bitno za sad. Kad saznam dimenzije, i gde sve treba da ih stavim i koliko cu ih staviti, onda cu odluciti koji ce PN da bude. Attachment 9865 Attachment 9866 Attachment 9867 Oko izrade: Jasno, ima 13 letvica razlicite duzine (ok, 12, jedna je 0cm), preciznost je u milimetar, ok. Jel moguce da negde u programu propustam sirinu/duzinu (a/b) ovih letvica. Znam da smo ranije spominjali 5x5 cm. Jel to neki standard ili to nije TOLIKO bitno pa je reseno da se koristi ta dimenzija? Ili ipak to ne vidim u programu? |
Pogledaj prvu sličicu odnosno GUI gdje unosi? "Number of Wells", "Design frequency in Hz" itd. ... posve na desnoj strani ima? "Auto Well Width in mm" - to je to.
Priporučljiv minimum "Well-a" je 25mm. |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Video sam u Mike Vale projektu (koji mi se neverovatno svidja, SVE osim eventualno crvenog zida :D ) da su difuzori uglavnom u zadnjem delu tj. iza mixMan-a na plafonu, zadnjem zidu i levo i desno. Ja bi stavio 2 komada na taj zadnji zid, ispod ova dva apsorbera tako da ostane mesta za jos jedan apsorber izmedju njih. Nacrtacu to pa cete videti. @Boggy, ima i ta varijanta, definitivno :D |
1 Attachment(s)
Htedoh za buducu izgradnju jedno podpitanjce da postavim. Apsorberi, jel one "rupice" ili "rupe" sa strane po ramovima imaju neku ulogu ili bi tu trebalo jednostavno da bude prostora da vazduh prodje?
Razmisljao sam jer je najveci PAIN uraditi te rupe, a mozda bi moglo ovako, samo da se isece? Attachment 9868 Odvratno sam nacrtao, BAS BAS na brzaka, ali vidite po ovoj gornjoj stranici na sta mislim? |
Ma kad su absorberi nekih limitirajučih dimenzija obod predstavlja dobar procenat dodatne absorpcione površine i usto iz istog uloženog materijala.
Pazi samo da ne porušiš konstrukcijsku jakost ramova inače takve rupe so ok. Malko testiraj, brzo češ dobiti feeling:) |
Quote:
|
1 Attachment(s)
Evo nacrtao sam od prilike, nije nacentrirano 100% tacno na crtezu.
Attachment 9940 Sad sam hteo da priupitam posto cu verovatno sutra krenuti da pravim ove difuzore. Video sam u "Mike Vale" temi da su tamo difuzori postavljani pozadi bez apsorbera iza (ali to se secam da smo diskutovali i da boggy preporucuje apsorber iza difuzora zbog sto boljek iskoriscenja vec malog prostora) tako da cu ja postaviti 10cm vune iza difuzora... Video sam da postoje i difuzori na plafonu? Jel meni to potrebno? Msm. kad vec secem drvo da secem za vise komada? Ili bi to trebalo za slucaj da se radi o vecoj prostoriji? jedno off topic pitanje: Jel zna neko koji je ono sistem monitora kod Mike-a u studiju? |
Mike Vale ima u sredini absorbere, dovoljno je za takvu sobu, dosta je velika (volumen skoro 100m3).
http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=225 Manje su prostorije, više vratolomija je potrebno:) To što Boggy kaže; absorber izza difuzora je odličan savet! Na kratko: nije loše da imaš difuzore i na plafonu, da. Monitoring: Quested VH3208 passive + 2 Quested Sub-a sa integriranim pojačivačima (zaboravio oznake a na Quested stranici nemaju info oko tog proizvoda), možeš da ga pitaš koji model je tačno. |
All times are GMT +1. The time now is 10:40 PM. |