Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Mike Vale - od nule do finala (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103)

Bitch 15-10-2009 09:23 PM

Re: Mike Vale - od nule do finala

Vale super su fotke :) :)

...e sad nije mi jasno, jel to Gregorov bivsi monitor kontroler (posto on ima Avocet), ili Gregor ima i jedan i drugi? :)

gregor z 16-10-2009 08:35 AM

Vale je jedan od sretnika koji je imao mogučnost kupiti ESE monitor controller....on ima poslednjeg koji je bio napravljen sa najboljim alps potenciometrom.......moj je prodat prijatelju u Ljubljani.....

A Avocet sam uzeo zbog DA konvertora......

Miha Blaze 17-10-2009 02:33 AM

svaka cast! da miksas i da ti bude milina oko srca! :)

ali stvarno predobro izgledaju absorberi!!!

boggy 17-03-2010 08:32 PM

Quote:

Originally Posted by Vale (Post 228569)
Anybody said mass? :scared: :mrgreen:
http://www.rumski.com/forum/attachme...1&d=1228702264

Nenade, da li ste mozda izmerili frekventnu raspodelu akusticke izolacije za ovu konstrukciju?

pozdrav

bogi

NLP 17-03-2010 10:27 PM

Ne znam da li dobro razumijem izraz "frekventna raspodela akusticke izolacije"?

boggy 17-03-2010 10:31 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 274406)
Ne znam da li dobro razumijem izraz "frekventna raspodela akusticke izolacije"?

Acoustic insulation frequency response/characteristic...
druga slika u ovom dokumentu http://www.agc-flatglass.eu/glassday...olerend_EN.pdf

pozdrav

bogi

NLP 17-03-2010 10:51 PM

Nisam izmjerio na žalost.
Onda bih morao da akustički izmjerim prije nego kad su postavljeni zidovi (zidovi/stijene su bili odabir Valeta i građevinarske firme...), kad su postavljeni zidovi i kad je postavljena podkonstrukcija, a tada sam bio prikovan na postelju, bio sam na bolovanju...
Cela konstrukcija je narasla u par tjedana kad su zaštartali.
Bio sam veoma malo prisutan tokom tog procesa:(
Bilo je i nekoliko kompromisa.

Imam mjeritve koje sam objavio (http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=129 - pokrivene prve refleksije ...) i novije sad kad se polako završava, "fale" još 2 kutna absorbera.
Rezultati si do sada dosta dobri, kod unutrašnje akustike su korišteni samo porozni absorberi bez ikakvih membrana.

boggy 17-03-2010 11:05 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 274412)
Nisam izmjerio na žalost..........

Ma ok... vazno je da si se oporavio :)

To se moze i sada izmeriti i mislim da ni ne moras meriti pre podizanja zidova.

Apsolutni SPL na nekoj razdaljini mozes izmeriti i u samoj prostoriji (sada).
Ako smontiras mikrofon van prostorije (a zvucni izvor ti ostane u sobi, sa nepromenjenim SPL)... mozes izmeriti koliko realno prolazi zvuka napolje (MLS bi tu mozda bio bolji od sweep). Ostaje samo da korigujes uticaj udaljivanja mikrofona od izvora zvuka u slucaju spoljneg merenja i smanjis izmerenu izolaciju za smanjenje nivoa usled (samo) udaljenja. Nije najbolji metod ali moze dati bolju informaciju od nikakve.

pozdrav

bogi

p.s. pogodnim izborom pozicije mikrofona moze se pojednostaviti korekcija usled udaljenja.

NLP 17-03-2010 11:21 PM

ma k vragu sam se oporavio jo? uvijek sam... pardon...:)

Zanimivo rje?enje.
Obratna metoda.

Ali kako da koregujem udaljenje, da bi bilo koliko toliko objektivno?
Ako smo sad mjerili u sweet spotu... da bude jednako udaljen mikrofon u prostoru i mikrofon izvan "cigli"?
I onda A/B usporedba?

Usput: koji program upotrebljava? za mjerenje?

SumAnuT 17-03-2010 11:29 PM

Me bogi te pita kolika je izolaciona moc te pregrade, u zavinosti od frekvencije ...

Ako sam dobro shvatio stavis mikrofon sa unutrasnje strane zida pa izmeris nivo i uzmes frekvencijsku karatkeristiku, pa onda izneses mic napolje i snimis isto to ... uracunas za koliko si udaljio mikrofon da ne bi i to ulazilo u racunicu za pregradu i to je to.

Dakle onoliko koliko si udaljio mikrofon od izvora (vise nego u prvom slucaju jer si sada morao da ga izneses napolje), toliko db dodas, da ne racunas te db sto otpadaju na slabljenje zvuka u vazduhu ...

boggy 17-03-2010 11:31 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 274414)
ma k vragu sam se oporavio još uvijek sam... pardon...:)

:(
Quote:

Originally Posted by NLP (Post 274414)
Zanimivo rješenje.
Obratna metoda.

Ali kako da koregujem udaljenje, da bi bilo koliko toliko objektivno?
Ako smo sad mjerili u sweet spotu... da bude jednako udaljen mikrofon u prostoru i mikrofon izvan "cigli"?
I onda A/B usporedba?

Usput: koji program upotrebljavaš za mjerenje?

Mozes da koristis program Prof. Dr. Ivo Mateljana sa Splitskog Univerziteta http://www.fesb.hr/~mateljan/ ... zove se ARTA... verovatno si vec cuo za njega.

Sto se tice korekcije SPL, moze da se koristi teoretska metoda, odnosno 1/r zakon. Kalkulator imas ovde http://www.sengpielaudio.com/calculator-distancelaw.htm

Napominjem da je metoda prilicno gruba... ali s obzirom da je izolacija navedenih zidova veoma ozbiljna... ne ocekujem toliku gresku koja bi cinila merenja neupotrebljivim... i +/-5dB tacnost je sasvim zadovoljavajuca (s obzirom da nema nikakvih dostupnih informacija)...

A sto se tice neravnina usled modova sobe... pa dobro... znamo gde su modovi sobe pa cemo ih ignorisati :da:... ne mora bas da bude sve jednostavno i ocigledno ;) (citanje rezultata merenja zvucnika je prava vestina... i ko to krene da radi ... sve ostalo mu dodje "lako")

pozdrav

bogi

NLP 17-03-2010 11:34 PM

da slično razmišljam ali hočem da bude čim više mjerodavno... da za neku orijentaciju če biti u redu.

boggy 17-03-2010 11:36 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 274415)
....

Ako sam dobro shvatio....

jesi
Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 274415)
da ne racunas te db sto otpadaju na slabljenje zvuka u vazduhu ...

Tacno

pozdrav

bogi

boggy 17-03-2010 11:38 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 274417)
da slično razmišljam ali hočem da bude čim više mjerodavno... da za neku orijentaciju če biti u redu.

EDIT:
Informacija da postojeci zid daje prosecnu izolaciju od ... recimo 50dB je za mene odlicna orijentacija! Makar realno bilo i 40dB ili 60dB ... svejedno je... sve je to dobro, vazno je da nije realno 20dB

Nigde mi ne zurimo... ako u medjuvremenu nadjem na netu ova merenja a da budu iole smislena i upotrebljiva.. javicu ovde da se ne mucis :D :mrgreen: :p

pozdrav

bogi

NLP 17-03-2010 11:42 PM

E super.
Da imam ga slučajno među zaznamcima i nisam ga još koristio, hvala!
Nadam se da je stabilan (room EQ i ETF nista baš stabilna:()
Živi bili i videli!

Trebam još samo da se izvrši samo mjerenje... Vale ima dosta posla pa da se ga pričeka da nađe vremena.
Izgleda da se mu isplatila akustika:)

boggy 17-03-2010 11:47 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 274420)
E super.
Da imam ga slučajno među zaznamcima i nisam ga još koristio, hvala!
Nadam se da je stabilan (room EQ i ETF nista baš stabilna:()
Živi bili i videli!

Zna da izazove BSOD na Lynx Studio L22... ali to je (samo) Lynx :D i to uradi odmah na pocetku ako promenis samplerate u medjuvremenu a startujes merenje... kad nista ne cackas po pitanju sample rate i broja bita (meni) radi stabilno.
Postoji veoma kvalitetno uputstvo za svaki od tri programa u paketu... preporucujem da se procita pre upotrebe...

pozdrav

bogi

boggy 17-03-2010 11:53 PM

Quote:

....

Trebam jo? samo da se izvr?i samo mjerenje... Vale ima dosta posla pa da se ga pričeka da nađe vremena.

rekoh vec... nema zurbe... cuvaj zdravlje... ali kad ugrabis priliku i smognes snage...
Quote:

Izgleda da se mu isplatila akustika:)

SJAJNO!!! :jupi::trchi::dance:

pozdrav

bogi

NLP 17-03-2010 11:54 PM

da uvijek ne?to:(
... uh imao lynx nemam ga vi?e:(
tc katastrofa, rme bio veoma stabilan, novi driverji katastrofa... roll off novi driverji i stari nazad opet ne radi... iako je room eq ili etf...
Snači ču se nekako:)

boggy 17-03-2010 11:56 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 274423)
da uvijek nešto:(
... uh imao lynx nemam ga više:(
tc katastrofa, rme bio veoma stabilan, novi driverji katastrofa... roll off novi driverji i stari nazad opet ne radi... iako je room eq ili etf...
Snači ču se nekako:)

EMU?

(NE 0404)

pozdrav

bogi

p.s. Da, ARTA prilicno stabilno radi na starom Digigramu (PCMCIA)

NLP 17-03-2010 11:58 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 274422)
rekoh vec... nema zurbe... cuvaj zdravlje... ali kad ugrabis priliku i smognes snage...

SJAJNO!!! :jupi::trchi::dance:

pozdrav

bogi

... ma zdravlje ko....

A ne, sad iz inata hoču kad si več načeo:)

Ali nisam posve razumeo:
... ako u medjuvremenu nadjem na netu ova merenja a da budu iole smislena i upotrebljiva.. javicu ovde da se ne mucis :D :mrgreen: :p

boggy 18-03-2010 12:03 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 274425)
....
... ako u medjuvremenu nadjem na netu ova merenja a da budu iole smislena i upotrebljiva.. javicu ovde da se ne mucis :D :mrgreen: :p

Pokusao sam da se nashalim
Slicnih rezultata merenja nema ( a da im verujem) ...
a ako (slucajno) nadjem neka dobra javicu ovde da ne moras da meris.

pozdrav

bogi

NLP 18-03-2010 12:18 AM

:)

DzoniPFC 30-04-2010 07:50 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 225226)

samo pametovanje i provokacija.

toga ima i ovde.:banghead:

NLP 01-05-2010 12:28 AM

... to je DaBear mene citirao a za?to misli? tako?

Vale 31-05-2010 02:16 PM

5 Attachment(s)
Zdravo!

Mislim, da je čas, da malo updateam ta thread po dalj?i odsotnosti :)

Nardil sem si novo mizo, zmontiral 4 nove bass trape v zadnjem delu studia, difuzorje, končal cloud,... zmontirat ?e morem 2 bass trapa na sprednjo steno, potem malo fine tuninga in bi moglo bit to to...

Vale 31-05-2010 02:17 PM

2 Attachment(s)
...

Vale 31-05-2010 02:33 PM

3 Attachment(s)
Meritve še bom delal, ko bo vse končano,... kaže nam dobro, studio je še vedno dokaj live (RT60 = 0,371s) :)

Smooth 1/24

Lp,

Vale

analog 31-05-2010 05:42 PM

Previ?e su mali screenshotovi, ne vidie se brojke.
Jel druga fotka ceo watherfall dok ne padne nivo za 60dB?
Jel treća fotka RT60 vs freq? Jel ima? izmereno i od 20Hz?

Hvala
Pozdrav

Vale 31-05-2010 05:51 PM

aha sorry... meritev je od 20hz do 20.000hz

http://www.planetaudio.si/portal/ind...e=post&id=1964

http://www.planetaudio.si/portal/ind...e=post&id=1965

http://www.planetaudio.si/portal/ind...e=post&id=1966

SumAnuT 31-05-2010 09:59 PM

Jbt koliko posla i kako sve super izgleda i opet je f karakteristika +/- 10 dB, akustika je stvarno maceha :banghead:

boggy 31-05-2010 10:03 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 280685)
Jbt koliko posla i kako sve super izgleda i opet je f karakteristika +/- 10 dB, akustika je stvarno maceha :banghead:

Pre bih rekao da je oko +/-6dB... onaj lagani slope prema visokim frekvencijama je najverovatnije zbog polozaja mikrofona.
A da je akustika maceha... hm... dobro zapazanje... :)

pozdrav

bogi

boggy 31-05-2010 10:10 PM

Quote:

Originally Posted by Vale (Post 280647)
Zdravo!

Mislim, da je čas, da malo updateam ta thread po dalj?i odsotnosti :)
....

Hvala Vale!

:)

pozdrav

bogi

NLP 31-05-2010 10:53 PM

Da oko 15dB devijacija je odnosno cca. +/- 7,5dB (ne gledam celotnu skalu do 20.000Hz nego do recimo 200, 300Hz ostalo je priča za sebe, više frekvencije od toga nisu problematične i te devijacije stvaraju druge stvari u sobi i slično... ima mnogo parametara...).

Sa ovim finim tjuningom odnosno prestavljanjem pozicije slušanja i pozicije zvučnika sva sa Valetom došla i do negdje +/- 6, 5dB ali je bila pozicija zvučnika i sweet spot na veoma nepraktičnim pozicijama pa je trebalo napraviti kompromis i doreči to je dosta okej u tim okolnostima.

Vale je i sa promjenom manje radne površine doprineo boljem rezultatu, pa još dodatni akustički elementi... a još ima nešto rezerve kako još poboljšati (kauč, klubske mizice od pozadi, još absorbera...) ali nešto je treba žrtvovati ako se želi neki komfort...

Da se donese neki praktičan zaključak, sada je dovoljno dobro da se napravi odličan zvučni proizvod.
Oko toga ima i sam u zadnje vrijeme dovoljno pohvala sa strane stručnih ljudi:)

SumAnuT 31-05-2010 11:04 PM

Ma svakako, nadam se da ne mislis da sam rekao da je ovo lose, cak naprotiv. Nego smo od pocetka uz ovu temu i taj studio i sada smo dobili i merenja, i prvi put ustvari zaista shvatam shvatam koliko posla (citaj para), to iziskuje.

Mom laickom oku da je neko pokazao ovakav studio (kada se setim samo debljine zidova sa predjasnjih strana i svega ostaloga) i rekao sta mislis kolika je devijacija ja bih rekao +/-1 db! :)

Stvarno je ogroman posao srediti akustiku ...

Onda neko dodje pa polepi sundjere na zidove :banghead::rotfl::rotfl::rotfl:

Eto, sad ko god bude pitao sta se od akustike moze srediti za 200 evra, posaljite ga na ovu temu i sve ce mu biti jasno :)

boggy 31-05-2010 11:10 PM

Hm... rezultati su odlicni .... +/-6-7dB je neki maksimum koji se moze postici u nekom manjem prostoru...

Takodje, control room akustika se mora na kraju zavrsiti prilicno reflektivno ako zelimo dobru translaciju miksa... a gde imamo refleksije izrazene, nece biti izmerena ravna frekventna karakteristika iznad 1kHz... upravo zbog refleksija.

Srecom mi studijsku akustiku pravimo i za neciji sluh i usi... ne samo za mikrofon i merenja.

pozdrav

bogi

boggy 31-05-2010 11:16 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 280693)
.............
Mom laickom oku da je neko pokazao ovakav studio (kada se setim samo debljine zidova sa predjasnjih strana i svega ostaloga) i rekao sta mislis kolika je devijacija ja bih rekao +/-1 db! :)............

:) retki su zvucnici koji imaju frekventni odziv bolji od +/-1dB u anechoic room....

pozdrav

bogi

SumAnuT 31-05-2010 11:23 PM

Ma znam, karikiram :)

Zna li se koji studio ima najravniju karakteristiku?
Moze li se to uopste postici a da se ne napravi gluva soba?

NLP 31-05-2010 11:23 PM

Aha, da na ?alost tako je kod akustike, linearno novčano ulaganje ne pokazuje i linearne akustičke rezultate na ?alost:(
Ali odnosno na to da se ovdje primenjivala modularna akustika i ne ugrađena rezultat je vi?e nego odličan.
Ugrađena akustika bi doprinesla nekoliko bolje rezultate ali bi zahtjevala i vi?e para i ostalih komplikacija.
... a sad i ostali parametri od mjerenja su dosta relativni... i linearnost zvučni?kog sistema kao ?to ka?e Boggy... ima toga puno to je samo početak svih mogučih parametara a svaki mo?e pridodati i oduzeti nekoliko dB...

NLP 31-05-2010 11:41 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 280698)
Ma znam, karikiram :)

Zna li se koji studio ima najravniju karakteristiku?

Ne znam više gdje ali sam zaznao jednom negdje (mislim da na GS forumu), pročitao da ova stvarno stručna akustička firma dođe do takvih rezultata: http://www.pilchner-schoustal.com/ ili http://www.2psii.com/ dođe sa rezultatima na +/-1.5dB ili tu negdje.

Svaka čast ali mi je to nekoliko veoma sumljivo "definitivno" i "determinacijsko".
Inače akustički rezultati se veoma nerado pokazuju široj i nestručnoj javnosti jer i ne znaju što gledaju odnosno kako da si razlažu rezultate, te i ne mogu da naprave dosta lepu linearnost (marketinško gledano) a da je ubačena velika radna površina/mikseta te slične zahtjeve sa strane naručnika...

... pa i na kraju krajeva, svaka kvaliteta i nekvaliteta akustike se ne može izmjeriti i prikazati grafom...

boggy 31-05-2010 11:55 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 280698)
.....

NE...

rekoh vec... ako imamo refleksije (a moramo ih ostaviti u nekoj meri) i ako je RT60 izmedju 0.1 i 0.3s.... NEMOGUCE je dobiti (ravan) frekventni odziv zvucnika u granicama +/-1dB.

Ako zelis takav odziv sa zvucnicima koji su u najboljem slucaju isto +/-1dB (veoma retko)... moras napraviti potpuno gluvu sobu.. anechoic... reflection free! Meni je to logicno... ako sam izmerio zvucnik u gluvoj sobi i on je bio +/-1dB... kako mogu da ocekujem da control room akustika obezbedi uslove za isto to, ako nije "potpuno gluva"?

Zahtev ti je kontradiktoran... refleksija se u merenjima frekventnog odziva prikazuje kao comb filter... a covek je cuje kao refleksiju ne kao filter... mozak to MOZE da desifruje ne kao seriju "rupa" nego kao reverb... refleksiju... sta god... mozak je sofisticiraniji analyzer od FFT...

zato i neces naci rezultate merenja studija po svetu... mozda grupno u nekom naucnom radu... gde su se bavili merenjima... i to mogu da kazem da je cesto KATASTROFA!!! S obzirom da je i taj odziv cesto rezultat kompromisa (klijent hoce kauc... hteo bi da pomeri mikser napred... ne svidja mu se osa slusanja kako preporucuje akusticar nego poprecno.... itd)... onda ga niko ni ne objavljuje jer ce napraviti los poslovni "image".... zato se objavljuju fotografije.... pricaju price... mislim.... PRICA se kako je odziv "ravan".... ALI niko merenja ne objavljuje :shock: :D :rolleyes:

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 11:31 AM.