![]() |
Re: OD PC-a DO MACA
Ja sam probao da instaliram neki 10.6.2 i nece nikako da se pokrene posle instalacije i restarta. A pre toga mi je radio iDeneb 10.5.5.
ploca Asus Commando. |
Quote:
Najbolje da nadjes neki guide koji se bavi tacno tvojom plocom/CPUom/grafickom ili uzmes novu masinu :) |
Quote:
|
Quote:
Da li ima i kolika je razlika izmedju hacintosh-a i mac-a ? Pozdrav |
Quote:
Da pokusam da razjasnim..Naravno da je najveci problem kod hackintosh masine, uskladiti sve komponente kako bi radile i bile 100% besprekorno kompatibilne..U 95% slucajeva, nije moguce postici savrsenu kompatibilnost, pa uvek moze doci do nekih neocekivanih problema (you are never sure), ALI ..Ukoliko je hackintosh dobro podesen, dobro sklopljen, mozes koristiti sve aplikacije bez ikakvih problema ili razlika u performansama u odnosu na original Mac-ove..Hackintosh uglavnom "emulira" MacPro (ukoliko se ne moduje EFI), pa je samim tim mnogo lakse instalirati na PC desktopu, nego na PC laptopu..Kada je rec o PC laptopovima, tu je totalno drugacija prica.. Gotovo je ne moguce naci PC laptop koji je 100% kompatibilan sa OSX-om i moze da zameni Macbook (Pro), jer ce skoro uvek da se nadju neki problemi ili uskracivanje u radu na nekim komponentama-uglavnom problem prave graficke kartice i wireless adapteri (cesto i LAN adapteri)..Do sada sam instalirao OSX(86) na vise desetina razlicitih (a opet, dosta slicnih) konfiguracija i moji utisci su veoma pozitivni.. Ukoliko zelis da koristis Hackintosh kao DAW, moj savet je "go for it" .. Mislim da je mnogo bolja varijanta, nego ulagati u Mac Pro, narocito u zadnje vreme, kada se fokus Apple-a vise svodi na portabilne uredjaje nego na Mac hardver (poslednji update Macbook Pro-a je, prema mom misljenju, smesan za te pare, verujem da ce slicna prica biti i sa Mac Pro-om u junu). Pored toga sto sam napomenuo da nema (vidljive) razlike u performansama, to lako mozes i da izmeris pomocu raznih benchmark aplikacija i jos bolje u realnom radu.. Dakle, zakljucak je, Hackintosh je odlicna stvar za PC desktop i uglavnom radi rame uz rame, bez ikakvih problema, ukoliko je sklopljen i iskonfigurisan kako treba. Downside OSx86 je to sto ne mozes uvek update-ovati OSX sistem na "poslednju" verziju (na vecini konfiguracija), kada i useri koji koriste original, nego moras malo (duze) sacekati da se pojave resenja za to. Druga (evidentna) stvar je da se Hackintoshi generalno mnogo sporije bootuju od Mac-ova (sto je i logicno, jer OSX ocekuje da "vidi" odredjene, Mac specifikovane komponente pri boot-u racunara) ali to nije veliki problem, jer OSX sam po sebi ne trazi mnogo restartovanja (za razliku od nekih "prozorolikih" resenja :) ) . Treci (moguci) issue je to sto, koliko god bio priblizan originalnom Mac-u, uvek mogu da se nadju neki (ne) predvidjeni problemi u smislu da neke aplikacije ne rade 100% perfektno i desi se da "pucaju". Ovo ne mora da bude pravilo, ali (prilicno veliko) iskustvo u ovom polju mi govori da su potrebni opsezni testovi masine da bi se 100% uverili da neka aplikacija radi savrseno kao i na Mac-u. Desavalo mi se da su se na masinama, za koje sam bio uveren da ce OSX raditi besprekorno na njima, desavali neki ne predvidjeni problemi i neke aplikacije su jednostavno odbijale da rade besprekorno. Uglavnom se mogu naci resenja i za ovakve probleme, a sa druge strane, uvek se desavalo (do sada) na nekim sitnim i ne bitnim aplikacijama. Pored svega ovoga sto sam napisao, dodacu i neka moja iskustva sa koriscenjem Windowsa i OSX-a na Hackintosh-u i na Mac-u.. Zakljucio sam da na obe masine OSX daleko bolje radi od windows-a, sto je i logicno, jer je osx bolji (brzi) sistem. Na svom prethodnom Hackintosh-u (sa instaliranim Leopardom i Windows XP) sam merio performanse Ableton Live software-a sa potpuno istim projektom i istom verzijom Ableton Live-a (legalni 7.0.18) na windows-u i osx-u. (imate na abletonovom forumu Live projekat za benchmark sistema) Rezultati su pokazali da je identican Live projekat na identicnoj (hackintosh) masini u (Leopard) OSX-u zauzimao 19% manje procesora nego u windows-u (XP). Ne znam da li je ovakav rezultat bio bolja optimizacija Abletonovog software-a za OSX ili je to bio rezultat "boljeg" sistema. Kada govorim o obrnutom slucaju, dakle, koriscenju windows-a na Macbook Pro-u, moram reci da sam se iznenadio koliko je ne optimizovan za neki ozbiljniji rad. Latencije zbog boot camp-a su ogromne, tako da moraju odmah da se zrtvuju neke prednosti Macbook Pro-a, ukoliko zelite neki ozbiljan (zahtevan) rad u Windows-u sa zvukom. Problem sa latencijom pravi wireless, bootcamp manager i dinamicki clock graficke. Sve se ovo moze resiti, ali tada gubimo smisao "lakog" koriscenja windows-a u te svrhe..Naravno za neki normalan rad i za igranje u windows-u, ovo nije ni najmanje primetno. Na kraju, moji utisci su da OSX mnogo bolje radi na PC (desktop) racunaru, nego sto Windows radi na Mac (laptop) racunaru.. That's my 0.002 $ :wink: Pozdrav svima :) edit: Jos jedna stvar oko Hackintosh-a..Moras biti veoma obazriv pri izboru komponenti za sklapanje potencijalnog Hackitosh PC-a i distribucije OSX86. RuDAW je cini mi se odlican izbor za one koji ne zele previse da se petljaju oko tih stvari i jos imas podrsku od njih. Ukoliko zelis sam da sastavis masinu, na google-u imas pregrst saveta i kombinacija.Postoje i mnogi specijalizovani forumi za ovakve stvari,a ukoliko zelis neke linkove, baci PM .. |
Potpuno se slazem za pricu oko notebooka. Nema nikakvog smisla pokusavati tako nesto.
Sto se tice updatea, do sada nisam imao tih problema. Glavni problem zbog cega se ne sme updateovati OSX odmah je sleepenabler kernel ekstenzija. Ukoliko nekome nije potreban sleep moze bez problema updateovati na 10.6.1, 10.6.2, itd... Bili su i neki problemi sa grafickim kartama, ali je to samo problem kod Hackintosha sklopljenih sa problematicnim komponentama (onim koje nisu stopostotno kompatibilne). Na ovo trece moram da priznam da nisam nailazio. Sve mi se ponasalo isto ili bolje nego na MacBook Prou. Izuzetak je problem koji sam imao sa autorizacijom Korg Legacy Collectiona, ali to je bilo do lose podesenog drajvera za mreznu kartu. |
@euphoric
@puRe Hvala na odgovorima. Mislim da cu odustati od sklapanja nekog ozbilnijeg hacintosha. Kupim neki Mac book pro i resim problem. Ja sada imam instaliran hacintosh na desktop racunaru... asus commando q 6600 Radi mi PT Le 8.0, UAD, SSL duende.... @puRe znaci da ja smem da uradim sada update sa iDeneb 10.5.5 ? Pozdrav |
Quote:
Svojevremeno se secam da sam Kalywaya morao patchovati i pokretati skripte kod updatea ... http://www.insanelymac.com/forum/ind...owtopic=196153 Izguglao sam ovaj metod (Snow Leopard) za tvoju plocu pa probaj |
Quote:
Ako neko ima problem i sa autorizacijom Omnispherea - ista stvar |
Odustajem :)
Kupujem MacBook Pro... |
Quote:
Nisam vozio hakintosh vec jedno dve godine sigurno, niti pratim sta se desava i koja su dostignuca. Ima li sta stvarno zanimljivo? |
To je verovatno isti onaj problem koji postoji kod FinalCuta i enumeracije (primarni mrezni adapter treba da ima enumeracije en0) ?
Zar ne? puRe i Miloshe ? |
znam da je pitanje malo uopsteno, ali posto planiram da pazarima novu konfiguraciju i5 procesor, maticna GigaByte GA-P55-UD3, interesuje me samo sta da ocekujem pri instalaciji snow leoparda. Malo muke, ili puno muke pri instalaciji?
Graficka bi bila neka najobicnija sa pasivnim hladjenjem, nista posebno... Pitam ovo posto nemam iskustva sa mac-om, a i nemam bas vremena na bacanje pa ne bi da se to pretvori u nocnu moru... |
Quote:
pogledaj ovde malo http://www.insanelymac.com/forum/ind...owtopic=197319 |
Quote:
Primarni lan mora imati en0 enumericiju. Isto tako , neki korisnici ne dodaju EFI string u boot.plist za Time Machine fix i to im napravi problem. |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 03:52 PM. |