![]() |
Re: podnozje za zvucnike
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
Ispalo je veoma u redu. |
Quote:
Pri tom o vibracijama ima mnogo resursa na netu koji se mogu procitati ukljucujuci i wikipediju. http://en.wikipedia.org/wiki/Vibrations Quote:
Quote:
Isto tako to sto to "nikome" nije palo na pamet ne moze biti moja krivica, informacija ima svuda, ali bas svuda, samo ako se zna sta se trazi... nadam se da se barem sa time slazes... A zaboravio si da mi je potpuno svejedno kako ces ti svoje zvucnike da vesas.... moje je da kazem kako treba... Jedino je preterano ocekivati od mene da pisem to sto ti propovedas za siljke... jer... kao sto si primetio.. nisam se preterano petljao u tvoje pisanje od ranije ovde: http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=141 i ovde: http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=139 Ne mogu ti zabraniti da pises o tome, ali ne moram da se slazem s tobom, takodje mogu da te ZAMOLIM da me ne uvlacis u debatu... jer prosto, ima i pametnijeg posla koji se moze raditi .... odavde, mozes da ispostujes moju molbu, ili da nas uvuces u nesto mnogo gore od je*ene debate o siljcima. pozdrav bogi p.s. Pokusaj da citas ove linkove sto sam ti predlozio... ako mozes... ako ne... ne mogu ti pomoci. |
ovo poslednje je svakako, više nemoguće, pošto će svaka dalja bezpredmetna i nekonstruktivna debata na ovom forumu biti grubo sankcionisana
|
Quote:
|
Ok znaci gore na postolja guma a dole kamena vuna? Samo ja vec na mojim imam one lepljive tackice ne znam dal one mogu da posluze umesto gume ili mora da se uzme prava guma?
Srry za smaranje,usrah se kad mi rece da moze da padne :-)).. |
Quote:
Visoke uspravne stvari... tipa zvucnickih stalaka moraju cvrsto na pod. Na nekim mestima smo ih srafili U pod. pozdrav bogi |
|
I ovo je korisno, a pritom je i eco-friendly:
http://www.machinadynamica.com/machina31.htm Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Ljudi nadam se da cu do kraja nedelje i ja doprineti ovom temi sa mojim stalcima :). Elem, imam esi08 monitore
Cuo sam da je dobro staviti izmedju monitora i postolja podlogu za kompjuterske miseve pa sam to takodje uzeo u obzir. E sad,pitanjce jedno.Dole na postoljima neki govore siljke da stavljam a neki obicne gumice.Da stavljam silje otici ce mi parket zbog vibracija- oprilike gruba procena je da ce mi teziti jedan nosac sa sve monitorom oko 60kg :rolleyes:...Dal su gumice ok zbog vibracija i sta vi mislite oko cele konstrukcije? Naravno estetski na kraju cu plastificirati ... |
Quote:
|
http://img.tapatalk.com/596eeb6d-5879-969f.jpg E sad ovako :) . Treba da zavarim i da odnesem na plastificiranje ali imam pitanhe za punjenje sa peskom. Jel smeta ako ostavim rupu na gornjem podnozju(tamo gde ce stajati monitor) i da kroz nju sipam pesak? Jer ovi sto plastificiraju ne mogu tako tezak stub da okace na one kukice? Znaci ostace mi rupa posle svega na tom gornjem nosacu i dal ce mi to smetati sto se tice zvuka monitora?? Plz malo brze answer jer treba da nosim ovih dana kod coveka na plastificiranje :-/
|
Nece da smeta rupica.. A sto je ne bi popunio posle cisto zarad neke selidbe, prenosenja i sl...
|
najbolje ostavi rupicu, prazna postolja plastificiraj, i onda kasnije kroz rupicu ubacis pesak i zatvoris nekim chepicem (gumenim ili tako necim)
|
Ne mogu preko fona da lupim thnx :)
|
Evo ti savet,u prodavnicama vodomaterijala imas da kupis polukruzne gumice za neke ,sta ti ja znam slavine,prodaju se u kesici od 8-10 komada ,oko 50 dinzi.odealno kao podloske za monitore!:grin:
|
3 Attachment(s)
Attachment 11907
Attachment 11908 Attachment 11909 Eto cisto da okacim kako je na kraju ispalo :). Sent from my iPhone using Tapatalk |
Pozdrav svima,
znam da je stara tema ali verovatno je bolje da pišem ovde kad već postoji nego da otvaram novu... ja bih kupio "industrijske" stalke... metalne, punjene peskom itd.. osim problema "amortizacije" zvuka postavljanjem materijala ispod stalaka i zvučnika, interesuje me da li postoji neko rešenje kojim će se osigurati da zvučnici ne budu oboreni... imao sam zidne nosače koji imaju sistem "stege" sa strane, pri dnu zvučnika ali ne znam da li ovi stalci imaju neku varijantu da se osigura zvučnik... pročitao sam neke predloge da se spreči klizanje ali to ne bi sprečilo slučajno obaranje zvučnika ako se malo jače gurnu. I gde da tražim te stalke u BG-u? |
Quote:
E sad PMC na primer to potpuno ignorise i svoje AML1 regularno prodaje sa rupama za srafove na povrsini ispod zvucnika cime ih mozes zasrafiti ZA stalak, upravo suprotno od ovoga sto ja pricam. U svakom slucaju potpuno ti je svejedno da li ces zvucnike zasrafiti za stalke ili ces sve staviti na "siljke"... vibracije ce se prenositi. Samo elasticne spojnice (proracunate prema tezini zvucnika) mogu obezbediti zastitu od vibracija. I to je u tvom slucaju moguce samo preko sajli kako sam vec rekao. Na tebi je da izaberes... |
Napravi rigidne močne stalke napunjene sa kvarcnim peskom da čim manje rezonira struktura, pri?arafi zvučnike na gornju ploču gdje je inače zvučnik, a na pod:
a.) ili da je talna ploča veoma te?ka i povr?ina velika pa da se te?ko prevagne a ispod gumijasti ?iljci: http://towersonic.com/customize.php ARC i ARC HD kovinski ?iljci iako imaju malu nale?nu povr?inu/?pica svejedno prenose vibracije na pod... b. jednako osim talna ploča normalna i kakav namjenski decoupler: http://www.mecanocaucho.com/docs/en/...l/soportes.pdf Te i slične bobine nemaju direktni prenos/kontakt gornje i dolnje kovinske pločice nego je zaliveno sa gumom da su izolirane međusobno. Takav element se za?arafi u talnu ploču stalka i u pod ali prije mora? da nađe? najprimjerniji polo?aj za zvučnike i slu?aoca (pomoču akustičkih meritvi dosta brzo nađe? poziciju i gleda? i na praktičnost polo?aja oba elementa... ponekad zna biti slu?aoc ili zvučnici u nezgodnoj poziciji). Svakako je potrebno izračunati opte?bu kao ?to je Boggy rekao i tome primjerno izabrati elemenat iz kataloga. Sa sajlama bi se jo? vi?e zakomplikovalo, barem meni ali izgledalo bi fancy. I sa sajlama bi bilo potrebno nabaviti slične (federi) ili čak jednake elemente kao te gumi bobine. Pa jo? natezati sajle na pravu tenziju. |
da dodam da je najbolje da mehanicka rezonantna frekvencija bude manja od 10Hz, a najbolje ispod 5Hz... sa ovim podacima se sve moze sracunati i izabrati odgovarajuci proizvod, ako se zna masa koja je oslonjena na gumene spojnice.
|
Jeste da ako mo?e.:thumbsup:
|
Našao sam ove stalke koji se prave u BG-u i mislim da ću da ih naručim (custom visina i ostalo)... Spajkovi idu ali sa nekim gumenim podloškama koje bi trebalo da smanjuju vibracije :
http://www.maxima2000.com/kat%201-2%20pdf.pdf Da li imate iskustva sa ovim proizvođačem? |
Ljudi, pomoc, do sada sam imao Adam A7x i drzao ih na stolu na kome mi je monitor, neke sprave, tastatura itd... Nisam imao nikakvih problema, sve je bilo kul, osim tog adamovog port noise-a koji nema veze sa tim... Medjutim sad umesto Adama imam PMC TB2sa, i kad sam ih postavio kod mene, to uopste nije onaj zvuk koji sam slusao na drugim mestima kad sam radio sa njima, u prevodu bass je stidljiv (na A7x nije bilo tako, sta vise smanjio sam bio bas na njegovom potu za to pozadi) i ima mnoooogo low mid-a...
Procitao sam na GS-u na nekoliko mesta, da tb2sa "bolje" sviraju ako su prilicno udaljeni od slusaoca, odnosno da ih treba tretirati vise kao midfield monitorire nego nearfield ... I procitao sam da u mnogome zavise od sobe, jeste totalno su drugacije radili u jednom ateljeu u kome sam radio sa njima, tad sam bio impresioniran zvukom do neba i momentalno sam zeleo da ih imam, i jeste, soba mi nije tretirana uopste, samo imam neke DIY apsorbere zakacene za prozore i zidove tu i tamo, planiram da sredim akusticki sobu sto je vise moguce, narocito sad sa PMC-ovima. Pokusao sam ovo sa udaljavanjem itd, i da bolje je, izgubi se malo taj low mid kad se udaljim na 1.5m do 2m od njih, pa sam mislio da uzmem neke stalke jer na stolu definitivno ne mogu da stoje :S Dakle, sad sam se pogubio, ne znam ni sta sam hteo da pitam, ali valjda sam hteo da pitam ima li smisla uzimati stalke za njih kako bi ih postavio dalje od sebe ? I da, procitao sam na prvoj strani da je Boggy rekao da ukoliko se monitori drze na stolu, povrsina stola reflektuje bass, samim tim se pojacava bas, sad me to malo brine, jer ako ih stavim na stalke i dobijem jos manje basa od ovoga sto trenutno imam, onda je to problem... Ja nisam neki bass manijak, na A7x sam smanjivao bass pozadi, na mojim prvim zvucnicima Alesisima sam punio portove vatom bilo mi je previse basa... Cujem ja sad na TB2sa, definiciju i sve sta se desava dole, ali bass je jako stidljiv, ili bih pre rekao da je low mid prenaglasen i da bi njegovim ukrocivanjem i bass izasao bolje |
Prvo, cestitke na pmc :) Vjerovatno ti uz novonastale probleme treba i period adaptacije na iste.
Drugo, prosetaj ih malo po sobi koliko je moguce.. Ja tek kad sam radio mjerenja u mom prostoru sam skapirao koliko je pozicioniranje ustvari bitno. Trece, bass ce ti bit definisaniji na bilo kakvim (da ne kazem finim teskim) stalcima nego na stolu. |
Quote:
Djes Rhino, prvo hvala, a drugo problem je sto u ovakvoj postavci kakva mi je sada nemam mogucnosti za manevar, ali cu obavezno ovih dana uzeti ili napraviti stalke, i prvo sto cu uraditi pokusati da napravim razmestaj kako bi ih udaljio na jedno metar od zida, trenutno su na 30-40 cm od zida, sto nije dobro... Zatim cu da uzmem da micujem ove moje "apsorbere" koje imam po sebi i da napravim ozbiljnije, i za uglove itd, pa cemo videti sta se desava... |
Pa i ta razdaljina od zadnjeg zida nije 100% pisano pravilo, tj sve ti zavisi od sobe do sobe.. Meni npr posle tih mjerenja ostadose zvucnici unazad u odnosu na predhodnu 'odokativnu' varijantu (dakle blize zadnjem zidu)..
Stalke svakako preporucujem (punjene/teske), a preporucujem i auralex mo pad-ove po cijenu da budem ismijan od strane strucnjaka sa foruma koji su ih ranije hejtovali.. To je najjeftiniji komad opreme koji pravi razliku u zvuku koji sam ikad kupio.. Imao sam prije njih 'podloske' od tvrde kamene vune, al ovo radi bolje as far as I'm concerned.. |
Quote:
|
Ok, moguce.. Nisam nikad radio sa tim modelom, tako da ne znam napamet.
Ali sto vise odaljis zvucnik od zida (opet ne po 100% pisanom pravilu) bas bude sve manji i manji. Pricam o slabo tretiranom prostoru.. Mada me cudi jer te pmc-e opisuju kao zvucnici na steroidima. Dakle po mojoj nekoj logici 'velik' zvuk.. Ali ako 'duvaju' nazad (imaju passive radiator, tj pmc ima neki drugi naziv za tu tehnologiju) itekako ima smisla da ih povuces napred. Koje su ti dimenzije sobe? |
Uff kad vec pricamo o ovome se sjetim zvuka nekih pmc-a, ne znam im ni oznaku tacno vise, potisnuo sam iz mozga svjesno :) (tml, tbl ili, aml nesto, ne da mi se googlat sad) koje sam cuo u Amsterdamu 2010g u studiju lika kog sam random na ulici upoznao..
Znacu pao sam na PRKNO instant! Ali ti kostaju kao osrednji mercedes koliko se sjecam, tako da jbg.. Sorry na oftopiku, samo se sjetih tog zvuka pa se raspricah malo :) |
Quote:
4,8 x 3 i nemam pojma kolika je visina ali tu je negde oko 2.5-2.7 m, dakle nije visoko... Izmericu, u svakom slucaju, odnecu ih ovih dana kod naseg moderatora Brace, jer ima super control room pa da cujemo kako zvuce tamo... Ako zvuce kako se ja secam da zvuce kad sam radio na njima, onda cu krenuti u pohod obrade sobe koliko je to moguce... |
4,8x3x2,65 ako je standardna visina plafona novogradnje, i nije to tako lose. Kako god da zazvuce zvucnici kod brace nece ti bit lose da se poigras sa superchunkovima, vunom i drvetom. Bice ti to veci apgrejd od samih pmc-a.
Vidjeces kad odradis (pa i sve da nije full profi adaptacija) kako ces izvadis par stotina grama vate iz usiju i mozga:) Sa srecom :) I da... Preporucujem ti mic za mjerenje od sto ranije faze. Dzaba su nam boggy, nenad i drugi pricali sve ovo po 100x, al jedno je definicija, drugo kad pocnes da majstorises i osjetis sve to live.. |
Intersantna stvar, smanjio sam gain level na monitorima sa polovine na minimum i sad imam puniji zvuk :S Mozda sam se u medjuvremenu adaptirao, ali cini mi se da mi je bas sad bolji i da imam manje mulja u low mid-u. Mozda ima neka fora sa izlaznim nivo-om iz prokletog profire-a. Nista, sledece ulaganje nakon sto sredim akustiku ce biti ili neka od lynx pci karti ili benchmark dac koga cu da povezem na profire...
|
Gain level na minimum? Pa kako ti je to povezano? +4 dbu, -10 dbv? Nesto mi tu nije jasno da je na monitorima gain na minimum a da ti je level slusanja optimalan...
|
Znaci m-audio ima neku p*zdariju sa tom glasnocom outputa... Dok sam davno ima m-audio 192 pci, pisalo je na uputstvu da su izlazi balansirani blabla, i meni su tada zvucnici bili povezani nebalansiranim kablovima i sve je bilo okej, onog trenutka kad sam bio povezao balansirane dobio sam skok u gainu, subjektivni puta 2, dakle dva puta jaci gain i imao sam cudan iskrivljen zvuk u zvucnicima... I raspravljao sam se bio na forumu njihovom oko tih njihovih izlaznih vrednosti za tu 192 karticu, na kraju su mi rekli "J*bi ga, ima prejak izlaz" ...
Povucen tim iskustvom mi je doslo da smanjim level na monitorima. Dakle evo sta pise u specifikacijama: Line Outputs (Balanced) Maximum Output Level +20.2dBu balanced, typical Da nije to malo previse ? |
Ne bih ti znao reci iz specifikacije, ali ako drzis monitore na minimum da bi cuo regularno, onda to jeste preglasno..
Edit: Evo gledao specifikaciju rme-a, njemu je 19 zarez nesto.. Znaci skoro pa isto.. |
Quote:
Da, ali kad je tamo output level sta vec u rme control panelu setovano na HIGH GAIN, kad je setovano na +4dbU maximum je +13dbu, sto je skoro za 10 manje nego na profire-u... A ne verujem da drzis na HIGH gain :S Ne znam ali razmisljam da uzmem ili RME HDSP AIO odnosno 9632 na pciexpres+ ovaj novi MPatch MK2 za kontrolu. Ili pak Lynx L22, ali me brine sto moja ploca nema native support za PCI, mislim ima PCI slotove ali sam citao da moze da bude problema i mpatch... Ili pak da batalim sve to i uzmem ili TC BMC-2 kao DAC i monitor kontroler (jeftinija varijanta) ili skuplja varijanta Benchmark DAC1 i da jedno od ta dva vezem preko adat-a na profire2626... A mozda je i sve okej a ja se samo adaptirao na zvucnike u medjuvremenu :) |
Da, to mi nije palo na pamet.. Nikad ga nisam drzao na Hi gain, istina...
Ja bih radije i stavio novu plocu ako treba i isao na rme ili lynx nego na tc.. Ne iz pomodarstva, ne zbog toga sto ce mi pjesma zvucat 'masnije' vec sto vazda na neku muku naidjem sa consumer interfejsima.. Ili je u pitanju mozda samo moja karma s njima? :) Eto sam bio narucio focusrite 18i6 za lap i vratio ga nazad. J*** to... |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 09:46 PM. |