![]() |
Samo malo strpljenja !!!
Opet ponavljam da nisam nista rekao o kvalitetu DSP platforme, pa ljudi kojim jezikom treba da pisem da me shvatite. Samo sam se "drznuo" da ustvrdim da je to veliki novac koji se moze upotrebiti u pametnije svrhe i da CPU moze to sve da obavi i nista drugo. A to da je Creamware riknuo zbog Noah, to su price za decicu jer taman posla da napisu da su prdnuli u cabar zbog kompletno pogresnog trzisnog opredeljenja, pa ko bi ih sanirao pod tim uslovima. A zatim jedna je stvar kada firme fuzionisu, kao sto je to slucaj sa EMU (usput EMU je jedna vrlo mala firma iz americke vukojebine koja drugacije i nije mogla da prezivi) i Creative (nazovi to i gutanje) ili kao sto je to bilo i sa Steinbergom i Pinnacle ili pak sa Emagicom i Apple a sasvim druga kada jedna firma objavi bankrot kao sto je to slucaj sa Creamware. Ma jasno je meni da muzicari vole te svoje kartice (samo sto ne spavaju sa njima) ali istini se treba pogledati u oci. Ne moras mi objasnjavati kako funkcionise marketing privreda jer ja na zalost ili na srecu, zivim i radim u tim uslovima dugo godina i to bas u muzickoj bransi. I nisam ni rekao da ce doci kraj DSP platformi ali ce biti sve manje prisutna, pa nisu nestali ni analogni sintisajzeri i pored sveg napretka digitalne tehnologije ali pogledaj koliko su zastupljeni. Opet ne govorim o kvalitetu samo o broju. I boga mi poceli smo da naprdujemo bez veze, ovo nije diskusija jer se ocigledno ne razumemo. |
mozda prije 15-tak godina nisan treba kupit prvog 8 kanalnog analognog fostexa, nego san treba cekat da izadje adat?
mozda nakon toga nisan treba kupit 2 adata, nego san treba cekat da se konpjuteri usavrse? mozda nisan treba kupit pcm91 i koristit ga nekoliko godina... ili hardwarevski pult koji mi sad sluzi za ukras i "smijanje"? mozda nisan treba kupit ni konpjuter nego cekat... ne znan sto... ? kad san proda lexicon nisan misli da cu sa powercoreom dobit "bolje" jeke, nego san racuna da cu dobit vise razlicitih jeka, kompresore (tc finaliser), amp simulator, eq-e, synthove... dakle, radilo se o kompromisu i o procjeni sto mi je potrebnije u tom trenutku, jer nisan ima novaca za oboje. ko sto san reka, nisan se pokaja, jer mi je powercore puno korisniji i isplativiji. dakle, ja nisan reka da su powercoreovi reverbi bolji od lexiconovih, ja samo govorim o svojim iskustvima i pokusavam ih podilit sa vama. znam da nije tajna u dsp-u, jer da je tako onda mi powercoreov simulator urei-a zvuca jednako dobro ko uad-ov ili bi uad napravi jednako dobar (ili bolji) limiter od wavesa ali nije tako. ipak, bi voli da mi netko objasni zasto timeworksov mastering comp ne zvuci jednako u native i dsp verziji, a radi se o potpuno istom pluginu? kad su procesori bili slabiji radi san sa 2 pulsara, a kad im se snaga ucetvorostrucila, jednega pulsara san proda i umisto njegovog semplera poce san koristit speedsoft vsampler a kasnije kontakt. znaci, ne mislin ni da je dsp "jaci" ili "bolji" od cpu-a. stovise, odluci san prodat skoro sve pulsarove devicese, jer mi je cubase koncept puno drazi. medjutin, kad je routhing u pitanju tu za mene nema dvojbe i pulsara nebi minja za nijednu drugu karticu. ali neka i to bude "stvar navike". :) uad-a san kupi jer san otkinu na njegov la2a i pultec i zato sto san pozeli pojacat konpjuter. isto vazi za powercore. danas sa procesorom od 3 giga, pulsarom, powercoreom i uad-om imam poprilicno snage. kod koristenja pluginova uopce ne razmisljam o njihovom pogonu i koristim ih ovisno o potrebi, jedino mi se ponekad dogodi da mi pofali uadove snage i zbog toga bi, bez obzira na sve okolnosti, uze jos jednoga uad-a. ne pada mi na pamet minjat nacin rada. dakle, nebi ceka ni sekunde, ali jebiga, ima stvari na koje je pametnije ulozit novac (nego na drugi uad), a to je u momu slucaju jedan dobar mic i preamp i tu se bar donekle slazemo ;) timeworksov reverb se meni uopce ne svidja, a od ir1 san odusta dok ne dobijem njegove originalne impulse. dosta san se igra sa njime i impulsima koje imam, ali uglavnom ne dobijan zeljene rezultate, pa se na kraju uglavnom odlucim za powercore, uad, pulsar ili spinaudio roomverb m2... ali to je vec stvar ukusa. kod klapske produkcije koristim SIR, jer iman jednu jako lipu crkvicu. :) inace, wavese i sam koristim, ali vrlo, vrlo malo. 3 plugina: l2, maxxbass i doubler. ostalo san uninstalira, sto ne znaci da su wavesi losi. nisu, ali za njih imam alternativu. vidim i sam da se native razvija. neki dan san proba sonalksisov kompresor i vise ga ne ispustam iz ruka, narocito u masterizaciji, ali ipak nije mi jasno kako native mogu bit isplativi(ji)? znan puno ljudi koji imaju uad-e, powercore-e, pulsare i kupuju njihov software (ja san kupi sve sto je ua izbaci) i mnogo toga od cw-a. znam mnoge koji su isto govorili kako su wavesi zakon a danas imaju 3 uad-a i powercore u kopjuteru, ali ne znan bas nikoga ko je kupi wavese u native verziji, pa se ne mogu otet dojmu da ih se glorificira prvenstveno zbog cinjenice sto su "besplatni". :roll: |
Ma ja rece malopre da smo poceli naprdivati a izgleda da i nastavljamo.
Ko ti je rekao da si pogresio sto si kupio DSP karte, ja nisam. Rekao sam da ne treba sada (prezent, vreme sadasnje) to raditi po toj ceni. Mnogi su upravo tako radili kao i ti, to je jednostavno razvojni put mnogih od nas koji je postavljen objektivnim uslovima u razvoju tehnike. I opet pricas o ukusima a ja ti opet ponavljam da nemam nista zameriti UADovim kompresorima i Creamware sintijima i Powercore halovima, samo to moze i jeftinije i jednostavnije i isto tako dobro a budi siguran da ce biti i bolje (opet stvar ukusa). I od kuda ti to ubedjenje o Wavesima, mnoge dobre produkcije su videle svetlo dana bas obradjene Wavesom. Ali to je tvoj ukus i to nije za diskusiju. I ne glorificiraju se oni samo zbog toga sto su kako kazes besplatni, pa nije moguce da ta firma funkcionise finansirajuci se od ******** , a dobro i dugo funkcionise. Mora da neko i da te velike pare. A zasto ??? Ili mozda ima dosta poremecenih pa plate , boga pitaj. |
koje "ubjedjenje o wavesima"? ja san reka da wavesi nisu losi, ali da ne znan nikoga ko ih je kupi. i zaista ne znan.
nisan reka da ih niko ne kupuje. i u principu se slazem sa tobom, ali mozda nebi bilo ok da zakljucak ove rasprave bude: "bolje ukrast audia, nego kupit mercedesa", baren ne iz postovanja prema onima "poremecenima" koji su za audia ipak iskesali lovu. neznan posto su wavesi, ali mislin da su daleko precjenjeniji od uad-a i da bi za njihovu cijenu moga sve prazne slotove napunit dsp karticama. ;) |
Ovu pricu smo vec presli :roll:
Edit: slazem se sa misljenjem da i na Pc trzistu ima mnogo jakih spravica ali sam slozniji sa misljenjem da je DSP kartica napravljena za softver koji je prati(ili obrnuto) kao i kod bilo koje hardverske sprave ili efekta....znaci lexicon=pulsar po sferi proizvodnje i funkcionalnosti(hardver+softver) |
a sto se tice kupovanja jaceg kompjutera, drugog, treceg konpjutera ili dsp kartice, kod mene nema velike filozofije.
u radu koristin ono sto mi je srcu i uhu drago. ako mi se dogadja da u mixu neman dovoljno cpu-a za otvorit neki native pojcat cu cpu, ako mi se dogadja da ne mogu otvorit neki dsp device pojacat cu dsp. :) |
Tonalino, da se razumemo jednu stvar. Ako mislis da sam imao nameru da te necim uvredim, gresis. Najiskrenije ti kazem, daleko od toga. Samo sam pokusao da ti kazem da DSP ipak ime svoje prednosti koje se ogledaju u preciznosti izrade i kvalitetu. Takodje sam hteo da potvrdim upravo tvoju pricu da su stvari pogonjene CPU-om isto jako dobra stvar, ali na zalost ipak nedovoljna. Mozda kroz koju godinu bude drugacije, ali sada je tako. Za sada su potrebne i jedna i druga stvar, a cak i to je malo i za neke stvari je potreban i externi hardware (cevni preamp, recimo tc finalizer i jos dosta toga). Naravno ne mislim da je potrebno bacati para na hardwerske samplere i slicne gluposti...
Elem, DSP stvarcice obicno rade veoma dobro, a da ne pricam o tome koliko znaci kada procesor pocne da se ponasa kao pretovarena mazgica usled VST opterecenja, a ti imas jos i DSP i mozes da uradis i ovo i ono ne opterecujuci dodatno procesor. Nikada dovoljno jak CPU za muziku :-) Sto se tice IR-1, ja ga imam i imam oba CD-a sa impulsima za njega. Odlican je! Iskreno receno nista znacajno u odnosu na SIR 1.005 i njegove impulse (mislim na ultimate reverb packove koje dosta ljudi sa foruma koristi), ali i SIR je takodje strava stvar. To ne znaci da je neki DSP reverb los, naprotiv, vrlo je pozeljno imati vise stvari na raspolaganju nebi li odabrao najbolju kombinaciju i mogao vise da experimentises. |
Gledajuci (citajuci) Cw stranicu skontao sam da smo mi stari Cw-ovci bolje prosli jer smo dobili i onaj Synth&sampler pack i Mix&master pack u jednom...bar ja :)
SFP 4.0. se jos ceka... pitam se koje ce prednosti u routhingu imati u odnosu na nas |
Quote:
|
ja bi voleo da moze bolje :D
|
All times are GMT +1. The time now is 11:15 PM. |