![]() |
ne mislim koristiti semplove...nego bubnjara.....u nesavr?enosti je ljepota :P ...al zanimljivo mi je ovo ?to si rekao....al me zbunjuje to ?to spominje? ambience mikrofone.....da uvate prostor....koji prostor? kad je gluh...overheadi da...al radi se o vrlo nabrijanoj, posebnoj i delikatnoj produkciji...i sam smatram(+ ?to sam ?uo o puno ljudi) da bubanj treba snimiti ?to suvlje a sa prostorom se igrati jedino virtualno ( u mixu ), jel ?u puno lak?e dobiti i na?i prostor sa pluginom, nego da ga tra?im u 3d-u :)
|
@File
Kad bi usnimio cijeli bubanj "u suho" zvucalo bi grozno. To bi ti zapravo znacilo da snimas bez overhead mikrofona (ona dva iznad cinela). Nema sanse da onda dobijes takav prostor u snimci kad bi tome samo dodao neke virtualne jeke. Opet bi to bila totalna plastika. A ti mikrofoni koji hvataju ambience su zapravo ono sto vecinom nazivamo overhead. Fora je samo gdje ces ih postaviti. Ako ih malo udaljis od bubnja, oni ce promijeniti zvuk - nece vise toliko do izrazaja dolazit cinele u odnosu na ostale elemente. Inace su overhead-i kljucni kod dobre snimke bubnja. U njima se cuju svi elementi. Oni daju sirinu bubnja u miksu. Dosta ovise o prostoriji jer ne postoji "gluha" prostorija. Prostorija ti (iako kratko) uvijek malo odzvanja na odredjenim frekvencijama. Da nije tako, onda ti uopce nebi bilo razlike izmedju mikrofona direktno na snare-u ili onog koji je udaljen 2 metra. Zvuk bi bio isti (dobro, mozda s manjim bas frekvama - vidi pod proximity efekt). Al s obzirom da prostorija daje svoj odjek, snima se i to. Fora dobre snimke bubnja je u par kljucnih faktora. Prvo i osnovno - bubanj mora biti dobar. Dobro ustiman kvalitetan bubanj jer svetinja. Zatim bubnjar - budale nece dobro snimiti ni na najvrijednijem bubnju! I nakon toga dolazi raspored mikrofona. Na kraju tek ide raspored mikrofona. Kad hoces dobru snimku mikrofoni se postavljaju i po dva sata. Malo pomaknes i imas drugaciji zvuk. Posebno overhead! I kad to imas sve, onda jos u miksu picajzlis po svemu i na sve dodajes atmosferu. |
pa rekao sam overheadi da....al nema smisla stavljati "ambience" mikrofone ....NEGDJE.....u prostoriju da vata zvuk....mislim da je to onda preterano......
|
nadji na internetu nesto o Steve Albini-ju. On je radio Nirvanu (bubanj) na tri mikrofona, ali mislim da ima razgovora sa njim u Sound on Sound magazinu i sl.. Naci ces mnogo toga o raznim nacinima snimanja bubnja. Takodje pronadji interviewe sa Bob Ezrinom, Alan Parsonsom (Pink Floyd)i Chris Kimsy-em (Rolling Stones - Steel Wheels). Tu se moze pokupit dobrih trikova.
|
koju nirvanu? koliko su oni ploca uopce snimili? zar onu 'glavnu' nije radi onaj bubnjar iz garbagea?!... kako se ono zove... uf, uf... nemogu se sad sitit :oops:, ali san jedanput cita kako je radi tu plocu i bas je prica kako je radi bubnjeve. prica je o mikrofonima koje je koristi i znan da je sve snimano digitalno na adatima a kasnije je sve prebaceno na magnetofonske trake i mixano na 'engleskim pultovima iz sedamdesetih'.
siti san se. zove se butch vig :roll: |
a jest albini krckao nesto sa garbage, ali mislim da je david grohl svirao sve od nirvana (ma nisu mi nesto drag bend bili nikad). On sad svira i vodi Foo Fighterse (kao gitarista - pjevac). da se vratim na ambience mikrofone: da oni se koriste bas kao ambience mikrofoni (pored overheadsa) i stoje malo dalje od drumseta. njihova svrha je da uhvate onu reverberaciju sobe a ne bubanj i cinele (overheads) direktno. to se koristi umjesto digitalnih reverba a i doda debljinu cijelom setu. da bi se to uradilo potrebna je povoljna prostorija za bubanj - veca soba sa difuznim povrsinama od kamena, drveta i mjestimicna apsorpcija. svjestan sam da je to skoro nemoguce uraditi u nasim uslovima zbog nedostatka sredstava za veliki studio ili mikrofone, ali tako rade visokobudgetne projekte na kojima se zahtijeva ogroman zvuk bubnja. to u kombinaciji sa close miking ili loose mikingom (ovo loose sam ja izmislio kao naziv za manji broj mikrofona na setu - 3 do 4 mikrofona) daje dobre rezultate. znaci, za bubanj su potrebne prilicno akusticne prostorije sa dobrim izbalansiranim prirodnim reverbom koji daje onaj decay na bubnjevima. uostalom, close miking je tako tesko uraditi jer su tu cesto prisutni fazni problemi zbog curenja izmedju kanala, "gluhe" i male sobe samo jos vise otezavaju posao, narocito zbog rezonantnosti u zoni izmedju 300Hz i 400Hz koje stvara "kutijast" zvuk bubnjeva tipican za niskobudgetne produkcije, ali uz malo truda u nekoj vecoj javnoj prostoriji - recimo nosenje drumsa i opreme u neki dom kulture da se iskoristi veliki prostor zbog akustike, mogu se dobiti dobri rezultati uz malo vise muke i truda. upravo planiram to nagovorit prvi sljedeci rock band sa kojim budem radio jer mi je dosadio kutijasti zvuk ili samplovi koji cesto ogranicavaju daljnju doradu projekta..... opet davim... javimo se
|
neki dan san cita intervju sa brianom willsonom. on je uvijek bio osjetljiv na jeke, pa je jos daleke 1967. cuvenu plocu good vibrations snima u nekoliko studija, upravo zbog njihovih razlicitih akustika prostora.
ok, tada umjetne jeke nisu bilo sofisticirane ko danas, ali je zanimljivo da brian willson do dana danasnjeg nikad u svojoj produkciji nije upotrebi digitalni reverb, cak ni na zadnjoj ploci od prije 2-3 godine. jos uvik iskjucivo koristi prirodnu jeku prostorije, eho sobu i eho plocu. |
Quote:
|
a to je... za rec pravo :wink:
|
All times are GMT +1. The time now is 11:17 AM. |