Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Analogija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=148)
-   -   Analog summing na "običnom" mikseru? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=47925)

Bockie 03-01-2016 11:35 PM

Re: Analog summing na "običnom" mikseru?

Quote:

Originally Posted by kVu (Post 369017)
e je*iga sad, od potencijalno korisne teme dođosmo do "čemu sve ovo - ionako je sve jednokratno - svi ćemo ionako da umremo"

Možda zvučim tako, nisam hejter, života mi..., naprotiv znaju me neki članovi!, želim da izazovem reakciju! Sve je bolje od letargije i predaje!

Prosto, samo da zakuvam malo, pa streljajte dalje... Dobra je tema... Forum pomalo čini stvari crno belim, ali ok... Ajmo dalje, šta kažu ljudi...:wink:

kVu 03-01-2016 11:48 PM

Quote:

Originally Posted by Bockie (Post 369018)
Možda zvučim tako, nisam hejter, života mi..., naprotiv znaju me neki članovi!, želim da izazovem reakciju! Sve je bolje od letargije i predaje!

Prosto, samo da zakuvam malo, pa streljajte dalje... Dobra je tema... Forum pomalo čini stvari crno belim, ali ok... Ajmo dalje, šta kažu ljudi...:wink:

hahahha ma nisam mislio na tebe nego se uvek nekako ovde završi sa "pustitojarane bitna je pjesma industrija je u ku*cu" :D

previše gledamo da ne zgazimo jedni drugima na ego a to je i ubilo forum po mom skromnom mišljenju. peace! :))

Bockie 03-01-2016 11:56 PM

...Forum je tu poslednja žrtva u lancu...al' ajd...;)

obicni user 04-01-2016 05:01 AM

Zato treba odstraniti tipove ala obicni user jerbo uvijek rovare unutar redova slozne brace. No kako god, ka necu unistiti ni vas ni glabu kakva god ona bila. I kako sam rekao 99% ljudi ne cuje razliku digital-analog, ne cuje razliku između mp3 96kb i flaca iszo tako taj isti postotak uziva u ovome sto se nudi.
Peace

HeatMan 04-01-2016 07:07 AM

gotovo sam očekivao ovako neki nihilistički komentar, i zato se nisam upuštao u dalju "raspravu" :)

Bockie, pobedio si. <3

Quote:

Originally Posted by obicni user (Post 369022)
Zato treba odstraniti tipove ala obicni user jerbo uvijek rovare unutar redova slozne brace. No kako god, ka necu unistiti ni vas ni glabu kakva god ona bila. I kako sam rekao 99% ljudi ne cuje razliku digital-analog, ne cuje razliku između mp3 96kb i flaca iszo tako taj isti postotak uziva u ovome sto se nudi.
Peace

Ali mi smo ovde jer MI čujemo, i neki od naših klijenata čuju. U krajnjem slučaju, publika čuje na velikim razglasima.

kVu 04-01-2016 08:31 AM

Quote:

Originally Posted by obicni user (Post 369022)
Peace

nenene gresis. SVI cuju, mi samo mozda znamo da interpretiramo sta je to sto se dobro/lose cuje. Poenta miksa i celog procesa za mene nije nesto sto je tehnicki premocno i super hi-def nego nesto sto u tebi izazove odredjenu emotivnu reakciju. Ako mogu da spojim ta dva ja sam onda car kosmosa, hvalice me i klijenti i kolege :D e TO se cuje i na mp3 i na flacu i na sto milijardi herca i bitova i zato se i raspravljamo ovde jer je to jako tesko uraditi :) to sto nema dobrih pesama nije nasa krivica.

Znak 04-01-2016 11:09 AM

Quote:

Originally Posted by kVu (Post 369026)
to sto nema dobrih pesama nije nasa krivica.

Moja jeste. :cry:

igormink 04-01-2016 11:44 AM

Ja bi se malo ubacio na temu, naprosto volim ove teme :)
Koristim upravo metodu navedenu u naslovu tj. analog summing na "običnom" mikseru. Doduše najčešće ga koristim i prilikom snimanja, ali eto i miksam preko njega. Imam 32 kanalni AD/DA konverter koji je, rekao bih, dobar (bar meni dobro zvuči, ali o tome ću kasnije). Uz miks pult koristim i outboard reverbe, kompresore, delaye i tako neke stvarčice. Sve to skupa radim na ovaj način valjda iz barem 4 razloga:
1. Bolje mi zvuči (uz veliku rezervu da drugima možda i ne)
2. Lakše mi je drkuljiti po pultu i gumbićima nego po kompu
3. Volim staru opremu i restauraciju iste, pa u tome uživam
4. Potpuno iskreno ima tu i fetiša, da se ne lažemo.
Ovo je ujedno i poredak prema važnosti.
E sad, što se tiče zvuka, o tome stvarno ne bih jer ionako kvalitetu zvuka sagledavamo subjektivno i prije svega iz onoga na što smo glazbeno nasađeni. Tako recimo imam kolegu koji voli "vintage" opremu, čini sve da dobije "taj" zvuk, ali nema referencu u svojoj glavi jer sluša mjuzu koja nije ta. Dakle nema to veze sa opremom, nego kad šarafiš po gumbićima, trebaš znati što želiš dobiti, u odnosu na što se uspoređuješ. E tog osnovnog ukusa i stila nema, pa je sasvim svejedno što zvuči bolje. Slažem se i sa Bockijem - trenutno u studiju imam tri vrhunska magnetofona i niti jedan ne radi izopačeno kao VST-i jedino ako im totalno "krivo" podesiš bias ili pretjeruješ, ali to onda u pravilu i zvuči loše. Uspoređivali smo neki dan (nakon restauracije) pravi EMT 140 i UAD-ov. Svatko čuje razliku, ali UAD-ov radi super s obzirom da nema 200 kila i nekoliko metera kubičnih.
Dakle stvar je okoline u kojoj radiš, što te najviše inspirira da dobiješ ono što želiš dobiti i kako ćeš do toga najbrže. Je li analogija jedini put? Ne - nije sve za svačiji ukus - zato vozimo različite aute, imamo različite tenisice...Bitno je da je gušt. Valjda je... :)

awacs 04-01-2016 01:02 PM

Quote:

Originally Posted by igormink (Post 369029)
Koristim upravo metodu navedenu u naslovu tj. analog summing na "običnom" mikseru. Doduše najčešće ga koristim i prilikom snimanja, ali eto i miksam preko njega. Imam 32 kanalni AD/DA konverter koji je, rekao bih, dobar (bar meni dobro zvuči, ali o tome ću kasnije). Uz miks pult koristim i outboard reverbe, kompresore, delaye i tako neke stvarčice.

Što bi rekli, tvoj način rada je sasvim drugi par cipela od onoga o čemu je ovde reč. U mom rečniku miksanje i sabiranje nisu isto :) Drugo, koliko sam čuo iz tvojih radova, vi i snimanju pristupate podjednako organski koliko i miksu. Em dobar deo matrice snimate „u cugu”, em nisam primetio da preterano editujete, terate tranzijente na gridlines itd. ;) Ne može se porediti sistem u kom je DAW praktično snimač, a ostatak procesa je mahom analogan, i teranje ITB miksa (pa još verovatno sa podosta virtuelnih instrumenata) kroz 8-16 analognih kanala. Mislim, jelda? ;) ;)

Pozdrav,

Vasa

Arthur 04-01-2016 03:17 PM

Quote:

Originally Posted by kVu (Post 369017)
e je*iga sad, od potencijalno korisne teme dođosmo do "čemu sve ovo - ionako je sve jednokratno - svi ćemo ionako da umremo" :)

dugo nisi bio na forumu, pa nisi ukačio Bokijev "Marvin" stav. ne obraćaj pažnju, navikneš vremenom:wink:

All times are GMT +1. The time now is 09:00 PM.