Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Koji Mic Neumann (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=47116)

awacs 05-02-2015 05:46 PM

Re: Koji Mic Neumann

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 364611)
@awacs: Da, i ja mislim isto tako sto se tice 'mečenja' u87. Jedino mu ne mozes izbit' je karakter iz njega. Kad trazis 'crisp clean - 3D' vokal ostane ona njegova sustina kako god. Na to sam mislio.

Znam na ?ta si mislio, i u pravu si :) Ali ima jedna stvar: među kondenzatorskim mikrofonima (a naročito solid state) Neumann u87(Ai) je Bog Otac, Sin i Sveti duh :) Svi ostali su ili jedno, ili drugo, ili treće :)

Za te crisp vokale su najbezbedniji ribon mikrofoni, po?to mo?e? da ih ?ilji? do mile volje. Istina, nisam radio sa novim ribonima, znam one stare RCA.

Pozdrav,

Vasa

Rhino 05-02-2015 05:58 PM

In u87 we trust :)

Slazem se. To je jednostavno univerzalan mic, nema price...

pecass 07-02-2015 10:13 AM

Ajd malo da zacinim corbu,

U87 koliko cuje izvor toliko cuje i sobu te iz te jednacine izlazi sledece,ozbiljan mikrofon = ozbilno akusticki sredjena soba za snimanje.

awacs 07-02-2015 02:57 PM

Quote:

Originally Posted by pecass (Post 364712)
Ajd malo da zacinim corbu,

U87 koliko cuje izvor toliko cuje i sobu te iz te jednacine izlazi sledece,ozbiljan mikrofon = ozbilno akusticki sredjena soba za snimanje.

Istina. Isto va?i i za Rodu, AT, AKG, Braunera...? :)

Pozdrav,

Vasa

Arthur 08-02-2015 03:11 AM

Naročito ako ga mu?evno balkanski tretira? kompresorom u mixu

playtimer 14-02-2015 03:06 PM

Vidim da nema puno reči o njemu, pa evo mojih iskustava... Radim sa Neumann TLM 102 du?e od godine i mogu samo da pohvalim koliko je dobar.

Isprva nisam nameravao da ga kupim, jer već imam dovoljno različitih mikrofona (AKG C414, Rode NT2-A, Rode K2, a TLM 103 i SM7B su mi na raspolaganju po potrebi). Uzeo sam ga na probu ne očekivajući previ?e, naročito u poređenju sa TLM 103 koji je skuplji. Međutim, ta dva mikrofona nisu ni blizu. Posle par testova 102 je definitivno ostao kod mene i sada uglavnom snimam na njemu.

Koristim ga na ?enskim vokalima (pevačica ima glas vrlo ?irokog opsega), ponekad na mu?kim i za voiceover kada treba izvući deblji trejlerski zvuk. Mali?a vredi svake pare i vi?e od toga. Ima taj neki 'vibe' koji je vrlo prijatan i ?to je najlep?e nikad manje posla sa sme?tanjem vokala u mix. Imam tri različita lanca na vokalnom bus-u i na svakom zvuči dobro. jednostavno legne tu gde treba bez puno muke.

Snimam kroz Focusrite Isa One + ART Pro VLA II sa Mullard NOS lampama, ili UA 610 MkII. Prvi setup je transparentniji i otvorenijeg zvuka, dok je kroz UA preamp ?iri i sa vi?e saturacije. Oba imaju svoju primenu :wink:

Mikrofon je jako tih i kupi vrlo malo okolnog ?uma. Bez obzira na to najbolje se pokazao kada je sme?ten u sE Reflexion Filter. Daje vrlo uravnote?en zvuk sa blagim naglaskom oko 6k za prezentnost. Gotovo da ne koristim de-esser, za razliku od C414 i TLM 103.

Mane: Mic radi isključivo kao kardioidni i nema high pass filter. Ne predstavlja mi problem jer mi je HPF uključen na preampu. Postoji mogućnost pojave 'proximity' efekta pa se mora dr?ati distanca od bar 15 cm. Pop filter je obavezan.
Najveći problem mi je bio shock mount. Mikrofon je do?ao bez njega, a budući da je malih dimenzija nije mu odgovarao originalni od TLM 103. Neumann inače ima bezobrazno jake cene dodatne opreme, pa sam problem re?io kupovinom Rycote univerzalnog shock mounta koji je i kvalitetniji od Neumannovog.

Sve u svemu TLM 102 je fantastičan mikrofon i za svoju cenu daje vi?e nego ?to sam očekivao. Ako nekog jo? ne?to interesuje slobodno pitajte :)
Pozdrav!

Dule A 14-02-2015 05:16 PM

neumann tlm102 vs gefell 930

gefell u svakom aspektu puno bolji mic....

topla preporuka za Violet...

Uro?_86 15-02-2015 11:04 AM

Po?to pomenuste taj famozni u87 ...
-Znam da ga hvalite na osnovu svog iskustva i rada sa njim.

Ja nikada nisam imao prilike da radim sa u87,ali ima mnogo ljudi na *gearslutz koji ka?u da ne opravdava svoju cenu.
-Ja li?no po onome ?to sam ?uo pre bih uzeo Brauner phantom nego u87.

A ?to se ti?e tlm 102 je pravo malo otkrivenje.
-Imate na kraju, (odmah prvi post) thread sa gearslutza.

Vlasnik studija ka?e kako koristi tlm 102 i akg c414 na 90% posto vokala ispred brauner phantoma.
-Njegovi klijenti ka?u kako zvu?e deset puta bolje na njegovom tlm 102 nego u studijima gde se koristi u87.

?to se ti?e pore?enja tlm 102 sa gefell 930 treba uzeti u obzir da je gefell skuplji 420?.

https://www.gearslutz.com/board/so-m...confusion.html

awacs 15-02-2015 11:50 AM

Quote:

Originally Posted by Uro?_86 (Post 364833)
-Njegovi klijenti ka?u kako zvu?e deset puta bolje na njegovom tlm 102 nego u studijima gde se koristi u87.

Ne, njegovi klijenti ka?u da čuju sebe deset puta bolje. ?ta god to značilo :)

Pozdrav,

Vasa

boycek68 25-02-2015 11:23 AM

Koji Mic Neumann

Vidim da dosta ovde ljudi ima misljenje kao i ja u vezi Neumana 87, imam ga odavno ,a snimam na C12 ,Gemini,BPM cr-76,Brauner,C414 , nikad mi se ni jedan Neuman nije svidjao sem pravog u47 , stvar ukusa verovatno😊

Sent from my iPad using Tapatalk

All times are GMT +1. The time now is 05:08 PM.