Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Snimanje i produkcija bass-a (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=46832)

Nemania 30-12-2014 05:04 PM

Re: Snimanje i produkcija bass-a

Pre par dana sam poslao bas ovu pesmu za koju sam i pitao u vezi bassa na mastering u ljubljanu. Covek koji radi master, i koji je inace vrhunski strucnjak i profesor na Sae, mi je poslao feedback, i predlozio da korigujem par sitnih stvarcica..Dao mi je predlog da stavim SideChain na bass (iako je u pitanju nazovimo neka etno pop pesma), rece mi da bi kick i bass dobili kompaktnost.
Evo upravo eksperimentisem sa tim..
Reko da podelim informaciju, mozda ce i nekom drugom biti od koristi..

awacs 30-12-2014 06:03 PM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 363688)
Pre par dana sam poslao bas ovu pesmu za koju sam i pitao u vezi bassa na mastering u ljubljanu. Covek koji radi master, i koji je inace vrhunski strucnjak i profesor na Sae, mi je poslao feedback, i predlozio da korigujem par sitnih stvarcica..Dao mi je predlog da stavim SideChain na bass (iako je u pitanju nazovimo neka etno pop pesma), rece mi da bi kick i bass dobili kompaktnost.
Evo upravo eksperimentisem sa tim..
Reko da podelim informaciju, mozda ce i nekom drugom biti od koristi..

Pa dobro, za razliku od nas gologuzije on je čuo i taj kanal od basa i kick i sve tako redom :) :thumbsup: Hvala ?to si podelio informaciju, mada bi i tebi i jo? ponekom članu foruma mo?da bilo bolje da si podelio ta dva kanala :wink:

Pozdrav,

Vasa

Nemania 30-12-2014 09:21 PM

Podelicu.
Jos jedna stvar, kaze
Dupliraj bass traku, na kopiji trake sa HP filterrom skini niske, i na taj kanal ubaci saturation/distorziju, pa ga posle pojacaj po potrebi paralelno sa osnovnim bassom.

Onda sto se snara tice, kako da se dobije najbolji punch na dobosu, takodje se Hp2 filterom u nekom Eq skinu niski (i automatski se pojacaju srednji) pa se trazi harmonik, i gde on zazvuci/u tonalitetu-oko 160hz-mada zavisi od dobosa, to je mesto koje bi trebalo za par decibela da ide gore kako bi se dobio dobar punch..za ovo npr nisam znao, i kada sam probao veoma radi posao, tako da cu ubuduce veoma cesto ovo koristiti

Arthur 01-01-2015 03:04 AM

ovo sa duplom trakom bassa, se može postići i običnim sendovanjem u neki saturation FX. Ovo često radim, i kombinujem naročito sa wide chorusom (malo rastereti centar slike). HPF i pažljiv EQ je obavezan u ovom zahvatu.
Aj malko pojasni tu priču o punchu doboša i hpf? ja umem da podignem root note frekvenciju doboša, mada neretko ne sme da se mrdne više od 2db da ne bi postao neprirodno bububu

ProkDu 01-01-2015 11:57 AM

Mo?da i multiband compression oko root frekvencije tog dobo?a? idk...

Nemania 01-01-2015 05:36 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 363708)
Aj malko pojasni tu priču o punchu dobo?a i hpf? ja umem da podignem root note frekvenciju dobo?a, mada neretko ne sme da se mrdne vi?e od 2db da ne bi postao neprirodno bububu

Evo ocemu se radi, bolje nego da kucam
http://www.youtube.com/watch?v=2JzC0VskXb4

Arthur 02-01-2015 04:50 AM

koliko jednostavne mudrosti u 3 minuta, bravo. HVALA!

Jan 05-01-2015 03:21 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 363725)
koliko jednostavne mudrosti u 3 minuta, bravo. HVALA!

Pa bre, high pass sa rezonantnim pikom na filteru oko osnovne frekvencije... Ovo je onaj baja na Fabfilter EQ tutorijalima demonstrirao pre par godina, cini mi se na elektricnoj gitari i na kick-u, meni je rezonantni pik na HPF-u glavno "oruzje" da napravim snare debljim...

@Darsus: Da, rucno rajdujem, ne samo bass, skoro sve, po meni je to mixing. Probao sam kao "cheat" resenje bass rider od waves-a, ali to meni ne radi. Koristim vocal rider na vokalima, ali samo kao zadnji fader u lancu, jer ako automatizujem Cubase-ov fader onda mi je pain in the ass da ga posle pojacam/stisam, ovako imam vocal rider kao fader pre konacnog fader-a... Tacnije pustim v.rider da uradi svoje, zapisem mu pokrete, ali na kraju to ipak prepravim totalno i to vise nema veze sa onim sto je on "vozio" ... Tvrdim da pravo zadovoljstvo dolazi posle voznje fejdera :D

ProkDu 05-01-2015 02:10 PM

@offtopic
https://www.youtube.com/watch?v=isr15o-Yngo

awacs 05-01-2015 03:26 PM

Sad gledam te tutorijale za hipass filter, pa to je maltene isto ono ?to se radi oduvek ? hipass pa onda peak boost na ?eljenoj frekvenciji. Valjda se podrazumeva da uz dodavanje bas frekvencije mora da se oduzme ne?to oko nje, inače je blato neizbe?no.

Pozdrav,

Vasa

All times are GMT +1. The time now is 06:08 PM.