![]() |
Re: Armin van Buren
Quote:
Evo, ovo se zove argument: Imao sam dva klijenta koji nikada u zivotu nisu culi (hardverski) Manley Massive Passive ali su ih kupili zbog toga sto su hvaljeni na forumima. Kada su ih ukljucili u svojim prostorima koji NISU bili do tada sredjeni (oba pogresno ili nimalo), nisu mogli da ustanove (na sluh) sta je u Manley MP toliko specijalno i sta ga to razlikuje od obicnog ekvilajzera. Posto su sredili slusanje i akustiku, veoma lako su ustanovili sta je to toliko "specijalno" u njemu. Moji zakljucci (ako smem, prosta logika): - I u nesredjenom prostoru skupa sprava radi odlicno, ali ljudi, koji do tada nikada nisu culi efekte doticne sprave, ne mogu da cuju sta ta sprava, zapravo, radi. - Ako mikser efendija ne moze da cuje sta neka sprava radi, ne moze ni da upravlja njenim uticajem, pogotovo ne kreativno. - Ako je mikser efendija izvezban, te unapred zna sta da slusa ("cheka") kod skupe sprave i maskiranje mu definitivno u tome ne smeta, onda moze da radi i u nesredjenom prostoru, pa cak i samo "na slusalice", posto je uvezban. - Mikser efendija koji nikada nije radio sa skupom hardverskom spravom, niti zna koji su joj uticaji, pa samim tim ne zna ni kako da je kreativno upotrebi, a zbog haosa u sobi, ne moze to ni da nauci, i dalje moze drzati spravu u reku i hvaliti se da je ima, pod uslovom da njegovi klijenti ne znaju da mu ne sluzi skoro pa nicemu. Kao sto mozes da primetis, ovi zakljucci poticu od mog iskustva u mom poslu i nemaju nikakve veze sa mojim znanjem miksanja, u smislu da ja tu sam nesto pokusavam, da smiksam... Boze pomozi... :rolleyes: Tako da..... pokusaj da ne zamenjujes teze. :) Kao sto rekoh.... imali smo dosta ovakvih "diskusija"... i trend je jasan... ITB + Akustika se siri kao princip.. i sve je cesce... barem za one koji ne mogu da prestanu da se bave produkcijom i da sutra prodaju cipele.. pa im investicije u "nekretnine", tipa akusticki tretman, sigurno ne odgovaraju, jer ni sami nisu sigurni sta ce raditi u zivotu. A kada se nema dovoljno za SVE, onda se pravi kompromis. S tim sto je skupi hardver, u bilo kakvoj sobi, pogresan, prema argumentima koje sam, sada detaljnije, napisao gore. |
Boggy, što se pališ na provokacije?
Što se uopšte trudiš za trolladžiju? Ko je uopšte da pita bilo šta? Koji rad potvrđuje pravo da to pita, a sve i da postoji takav rad, ponašanjem ne zaslužuje nikakvu pažnjiu...! Neka samo troluje... Polako...:wink: |
nije ovo klasičan troll, a mislim i da sam konačno skontao ko je. Enivej, osim par oštrih zaokreta u komunikaciji, za sada ne vidim ništa za osudu, čovek je postavio par dobrih pitanja i dao par dobrih komentara. Jedna ipak sasvim pristojna diskusija. Čak je i bogi dao dosta kvalitetan odgovor IMHO. Mnogo konstruktivnija "debata" od nekih, koji su se ovde vidim uspešno suzdržali, što toplo pozdravljam ;)
|
Quote:
Quote:
Quote:
Dok sam ne probas taj sex, dzaba ti iskustva drugih. Zato ne znas i zato ne mozes da znas dok ne provedes par godina miksajuci. Tada mozemo da pricamo. SA argumentima. Sa druge strane, ja sam cuo MP na sluskama i apsolutno mi je bilo jasno sta radi. Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Mislim da se bez veze nateguje.
Ja sam recimo bio tonski majstor ne?to vi?e od 10 godina pa sam imao velike probleme kod presuđivanja i ocenjivanja sprava u slabim prostorima i znam ?to znači slaba i dobra akustika. A sad kad se time vi?e ne bavim, ponekad pravim studie i svetsko priznanim mastering in?enirima, DJ-ima (jedni su i kolege od tog Van Buureka)... svi si ?ele dobru akustiku+monitoring a vidim (kad razgovaramo kako ?to rade) da elektronski producenti uveliko, a neke i potpuno zadovoljavaju plug-inovi a mastering i klasični tonci radije upotrebljavaju HW ako imaju, ako nemaju koriste neki plug-in nadahnut na tu i tu spravu. Razlozi su im "u?i", "plitki" miksevi odnosno nemaju tako dobru prostorsku sliku te potro?e vi?e vremena sa SW-jem ali sla?u se svi da se mo?e dosta kvalitetno napraviti sa dobrim suvremenim SW-jem ako se ba? mora. |
Quote:
Tako da to sto si naveo ne mogu biti argumenti jer ne pricamo o istim stvarima (zamena teza). Jedno je miksanje drugo je akustika orijentisana ka laksem i udobnijem miksanju. Za koju si rekao da treba ali nije imperativ (ok, to je tvoje misljenje, koje ne dovodi u pitanje moje argumente) Tako da se u sustini slazes sa mnom. I dalje si izneo neka svoja iskustva i svoja misljenja o tome.. mozes proglasiti moje saradnike i klijente nesposobnim, zalutalim u profesiju, mozda cak i "gluvim"... ali to nece i dalje da bude cudo na ovom forumu... "genija" je bilo i ranije... Quote:
Quote:
Quote:
Na svu srecu, ljudi su oguglali na te price i teraju dalje.... bez obzira na pokusaje saplitanja... na nekakvom forumu gde anonimusi kao pisu o necemu a nemaju neku odgovornost. Quote:
Quote:
I dalje ne pretpostavljam svoje misljenje miksadzijama, makar ga i imao... ja nisam "mikser efendija"... moj posao je drugi. Quote:
Tako da... gledajuci iz samo moje perspektive, i dosadasnjeg iskustva... to bi samo napravilo raspad sistema... i dalje moram da pitam ako zelim da znam kakav problem covek ima, bez obzira na moje iskustvo (miksadzijsko) jer ne percipiramo na isti nacin iste akusticke pojave. Quote:
Quote:
Moji argumenti mogu da ti se ne svidjaju, ali nisi dokazao da su netacni ("dokazao" si da "ne znam da miksam", sto nisam ni tvrdio da znam), osim da znas neke ljude za koje to ne vazi... ok... mene to ne zabrinjava uopste... ja pricam o vecini ljudi koji se danas pokusavaju da bave ovim poslom... kao sto sam naveo u mom prvom postu..... na samom pocetku. Da kazem i to da je rec o mojim iskustvaima, ja druga nemam, ovo je javni forum i sluzi za razmenu sopstvenih iskustava... ....i za kraj, ovde se ne delimo na sposobne i nesposobne, niti na "gluve" i one sa "golden ears"... okuplja nas slicna oblast interesovanja, i osnovni je cilj da se pomaze jedan drugom... ako si to u stanju... super! EDIT: evo i duhovitog objasnjenja za "zamenu teza": vukajlija. |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
ja se nešto mislim da ako hardwer unese više od 5%, nešto tu grdno nije u redu. 80% zvuka je ionako na samom izvoru, u ruci i ručnom korišćenju instrumenta. Sve ostalo, kvalitet opreme, umeće snimatelja, umeće mixadžije i mastering inženjera, bi da se nategne nekako naguzio u 20%.
e da, i stvarno mlatite praznu slamu, realno je potpuno do jaja imati dobru akustiku, mnogo ubrzava i olakšava posao, pa čak i diže domete pojedincima, a daleeko od toga da je nemoguće napraviti svecki vr' bez nje. |
Quote:
A najvise me smara kad se ulazi u ovakve dvoboje...a nigde nema da se cuje nesto da ide u prilog onome ko kaze da zna o cemu prica (miksanju). :mad: |
All times are GMT +1. The time now is 04:13 PM. |