Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Analogija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=148)
-   -   Kviz Pogodi miksetu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40334)

DaBear 29-01-2012 11:52 PM

Re: Kviz Pogodi miksetu

Quote:

Originally Posted by nikolaivanic (Post 321471)
SUPER!!!
Najvise mi se dopao mix radjen na Mackieu (tipovao ssl), vidi se da uz solidan monitoring i cool atmosferu dolazi do izrazaja vestina..
Kako sam nabavio Behringerovu varijantu Mackie 24/48-8 (mx8000) daje mi nadu da se moze izvuci nesto pristojno

:wink:

Ja sam na Behringeru MX8000 uradio gomilu mikeseva (sve je izaslo na plocama / CD-ima) I izmedju Ostalog i :

- Gloria Estefan - Don't let this moment end ( Billboard Dance No.2)
- Donna Summer - Con the partiro (Billboard Dance No.1)
- M People - Testify (Billboard Dance No.4)

Niko se nije zalio na kvalitet miksa ili pitao gde I na cemu je radjeno! Sve to radi!!

quake2 30-01-2012 12:47 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 321515)
Con the partiro

... ocigledno ti behringer zaokupio previse paznje pa nisi skontao reci:).

awacs 30-01-2012 10:13 AM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321508)
Kakve su to gluposti o vezi akustike i monitoringa sa zvukom miksa?
Otkud vam samo takve ideje?:rotfl:

Ma pusti budale, pročitali na Gearslutzu pa se sad kao prave pametni.

Pozdrav,

Vasa

Surfer 30-01-2012 11:29 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 321526)

Pozdrav,

Vasa

:D

Ne ozbiljno :)

Mogu reći da imam pregršt iskustva miksanja po raznoraznim studijima a između ostalog sam asistirao mom prijatelju John Tilly-u kad je miksao po raznim studijima.
On je inače vrhunski freelance mixing inženjer.

Nikad u životu niti meni niti njemu nije akustika niti monitoring značilo ništa kod miksanja.
On čak nikad nije niti imao svoje male monitore koje bi nosio sa sobom a miksao je doslovno svaki tjedan u drugom studiju u drugom gradu.

Svatko tko ima iskustva sa freelance inženjeringom zna da je poptuno svejedno da li je akustiku dizajnirao Andy Munro ili Meho kad se radi o miksu.
Zvuk dobiva inženjer na određenoj opremi.
Eventualno su neki od inženjera znali nositi svoje NS 10 na koje su naučili da bi znali odnose u miksu ali to nije imalo nikakvog utjecaja na zvuk samog miksa.

Pensado, Maserati ili Clearmountain su svaki tjedan bili u drugom studiju, u drugoj državi i miksali što god je trebalo bez obzira na monitore ili akustiku.
Uvijek je to zvučalo isto bez obzira na sobu ili monitore.
Tako da priče o nekakvom velikom utjecaju monitora ili akustike su totalno promašene.

Uostalom na mom primjeru ste mogli vidjeti da je generalna razlika u zvuku mala bez obzira što je miksano u tri totalno različita studija sa dobrom akustikom ili sa lošom, na tri različite opreme.

Vjerujte mi na riječ da je John Tilly-u ili Pensadu potpuno svejedno tko je radio akustiku i kakvi su monitori.
Oni će dobiti svoj zvuk bez obzira.

Budem stavio miks koji je radio John Tilly na onom istom Soundtracsu u onom istom studiju na istoj opremi, na istom monitoringu i akustici na kojoj sam ja radio miks 3.
Pa ćete vidjeti da zvuči potpuno drugačije od mojeg miksa

boggy 30-01-2012 12:03 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 321526)
......

:shock: :D :rotfl:

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321527)
:D

Ne ozbiljno :)

Mogu reći da imam pregršt iskustva miksanja po raznoraznim studijima a između ostalog sam asistirao mom prijatelju John Tilly-u kad je miksao po raznim studijima.
On je inače vrhunski freelance mixing inženjer.

Nikad u životu niti meni niti njemu nije akustika niti monitoring značilo ništa kod miksanja.
On čak nikad nije niti imao svoje male monitore koje bi nosio sa sobom a miksao je doslovno svaki tjedan u drugom studiju u drugom gradu.
......

I 'oces da kazes da su. dok nisu postali poznati, radili u spavacim sobama bez akustickog tretmana, i tako uspeli da nauce zanat? I jos se probili u poslu?
BTW... nosati svoje monitore po tudjim studijima nije neko resenje, posto isti zvucnici zvuce drugacije u drugacije sredjenim prostorima.

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321508)
............
Ali i u ovom slučaju je većina ljudi proglasila najlošijim miksem upravo onaj koji je rađen u najboljoj akustici u studiju koji je dizajnirao i izgradio Recording Architecture.
I nikakve veze sa zvukom miksa nema to što sam ja tamo sjedio 5 godina.
......

ZAR!? :shock:
Intenzivno miksanje u sredjenoj prostoriji u trajanju od pet godina moze coveku omoguciti dovoljno iskustva i vestine da moze miksati u hotelskoj sobi (bilo gde) na laptopu... na zalost... oni koji to probaju bez prethodnog visegodisnjeg miksanja u sredjenoj akustici, mogu samo bezuspesno da pokusavaju, celog zivota... a forumi su puni tih nesrecnika, koji nikada nece smiksati nesto sto se barem njima svidja (iskreno), dok ne srede akustiku i monitoring, pa kad nauce, posle vise godina... onda mozda mogu da rade gde god zele. Srecom te slusaoci ne obracaju toliko mnogo paznje na produkciju u danasnje vreme...

Zato je dobro barem kuvati kafu duze vremena u studiju sa sredjenom akustikom... ako ti i ne daju da pipas sprave, niko ti ne brani da slusas, mozes da razvijas sluh (mozak!) u sredjenom prostoru, sto je metod ucenja, vrtenje dugmica i funkcionisanje sprava se moze nauciti "brzinom svetlosti" ako znas (sta) da slusas, s tim sto za "nauciti sta da slusas" treba vreme.

Pokusaj da sagledas realnije sta si (ti) radio umesto da pravis senzacionalisticke zakljucke... inace ces biti jos jedan "supermen" koji se rodio talentovan i vec obrazovan (miksati je oduvek znao samo zadnjih godina postao toga svestan :rolleyes:), a jos voli da deli "savete" na forumima, te za miks samo treba imeti mikser i njega... a uspeh je zagarantovan.

Everbeatz 30-01-2012 12:16 PM

ne znam...
reci da monitoring i akustika nemaju nikakve veze s kvalitetom mixa je previse...ambiciozno?

na kraju opet ispade da SSL mixa sam i da je najzasluzniji za 'sound'

u ovom 'testu' ja sam licno birao mix koji mi se najvise svideo

...i za**bo da odgovorim tacno koji je mixer:D

pored toga, mislim da mixing odluke imaju najvise veze s time kako onaj koji mixa cuje i kako je raspolozen u tom trenutku

radio sam isti mix u istom ambijentu 5 puta i uvek je drugacije zvucao

odabir FX-a, leveli, eq, panning, itd su bili svaki put drugaciji

sta je zakljucak?

Surfer 30-01-2012 12:27 PM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 321530)
ne znam...
reci da monitoring i akustika nemaju nikakve veze s kvalitetom mixa je previse...ambiciozno?

pored toga, mislim da mixing odluke imaju najvise veze s time kako onaj koji mixa cuje i kako je raspolozen u tom trenutku

radio sam isti mix u istom ambijentu 5 puta i uvek je drugacije zvucao

odabir FX-a, leveli, eq, panning, itd su bili svaki put drugaciji

sta je zakljucak?

Ka?e? da si na istom monitoringu u istoj akustici napravio 5 različitih mikseva i uvijek je zvučalo drugačije a čudi? se meni kad ka?em da akustika i monitoring nemaju veze sa zvukom miksa ?

Razmisli malo ?to je zaključak :)

Sigurno se akustika i monitoring nisu promjenili 5 puta dok si miksao:wink:

Everbeatz 30-01-2012 12:31 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321531)
Kažeš da si na istom monitoringu u istoj akustici napravio 5 različitih mikseva i uvijek je zvučalo drugačije a čudiš se meni kad kažem da akustika i monitoring nemaju veze sa zvukom miksa ?

Razmisli malo što je zaključak :)

Sigurno se akustika i monitoring nisu promjenili 5 puta dok si miksao:wink:

Samo naglas razmisljam...

Pored toga, implikacija je da, kad bi mixao u nekom drugom ambijentu - akustika/monitoring, sigurno bi imao druge rezultate...sto mi se i desavalo

Promena monitoringa i okruzenja DEFINITIVNO ima uticaja na 'mixing decisions'

..a pored toga mislim da odabir mixera ima puno manji uticaj

zakljucak je - everything matters..vise ili manje

Surfer 30-01-2012 12:36 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 321528)
BTW... nosati svoje monitore po tudjim studijima nije neko resenje, posto isti zvucnici zvuce drugacije u drugacije sredjenim prostorima.

To je standard procedure za većinu freelancera.
Ali to ti ne znaš jer nemaš iskustva sa tim.
A ja imam :)
Živo se njima fućka za tvoje teorije o tome kako im zvučnici zvuče drugačije.
Javi Maseratiju za to dok se nije zahebo pa loše smiksao:)

Quote:

Zato je dobro barem kuvati kafu duze vremena u studiju sa sredjenom akustikom... ako ti i ne daju da pipas sprave, niko ti ne brani da slusas, mozes da razvijas sluh (mozak!) u sredjenom prostoru, sto je metod ucenja, vrtenje dugmica i funkcionisanje sprava se moze nauciti "brzinom svetlosti" ako znas (sta) da slusas, s tim sto za "nauciti sta da slusas" treba vreme.

Nakuhao sam se ja kava :wink:

Quote:

Pokusaj da sagledas realnije sta si (ti) radio umesto da pravis senzacionalisticke zakljucke... inace ces biti jos jedan "supermen" koji se rodio talentovan i vec obrazovan (miksati je oduvek znao samo zadnjih godina postao toga svestan :rolleyes:), a jos voli da deli "savete" na forumima, te za miks samo treba imeti mikser i njega... a uspeh je zagarantovan.

Vidim da si jak na teorijskom nivou ali bojim se da teorija nema puno veze sa praksom.
Tako da CLA i Pensado još uvijek koriste 16bitne recordere iako u teoriji 24 bita zvuči puno bolje. :wink:

Inače, ja nisam supermen, ja čak nisam niti miksing inženjer što sam odmah i napisao nego sam vrlo realan i pragmatičan što se tiče stvari u životu.
A iskustvo mi je pokazalo da je freelancerima akustika i monitoring zadnja stvar na listi stvari koje su im potrebne da nešto smiksaju.

Ako ćeš ikad imati priliku kontaktirati nekog miksing inženjera da ti nešto smiksa, vjeruj mi da je zadnje što će te pitati biti kakva je akustika. :)

boggy 30-01-2012 12:48 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321534)
.....
Ako ćeš ikad imati priliku kontaktirati nekog miksing inženjera da ti nešto smiksa, vjeruj mi da je zadnje što će te pitati biti kakva je akustika. :)

I dalje preskaces temu "na koji su nacin 'freelanceri' naucili zanat"... ili zastupas teoriju da su se takvi (nauceni) rodili.

All times are GMT +1. The time now is 10:50 PM.