Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Osnove (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=144)
-   -   Privatne skole audio produkcije (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40014)

boggy 26-12-2011 05:43 AM

Re: Privatne skole audio produkcije

Quote:

Originally Posted by bezsmisla (Post 318901)
Nije mi uopste namera da se raspravljam na forumu jer sam clan jako dugo (vise citam nego sto volim da pisem), a pogotovo mi nije cilj da ulazim u sukob sa nekim od moderatora, ali mi se ne dopada ta generalizacija.
........

Slobodno pisi, meni su tvoji postovi jako zanimljivi. Welcome back!... :D

Takodje, vidim da su vam teme koje tamo obradjujete jako zanimljive, mozda ne bi bilo lose da napises koja vam je literatura preporucena za koji predmet, u nekom odvojenom threadu, mislim da bi to zanimalo barem neke clanove... :shock: :p

Sto se tice zelje ljudi da se pokusa ponovo, makar i sa 35 godina... potpuno podrzavam takav pristup.

Znak 26-12-2011 01:29 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 318781)
domaćim vaspitanjem, asistiranjem po komercijalnim studijima, sa kuvanjem kafe, motanjem i lemljenjem kablova, te gledanjem realnog posla kako se odvija pred očimai

Jes, tako će naučiti da ofarba bas bubanj, ali bukvalno.

Bockie 26-12-2011 02:00 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 318960)
Jes, tako će naučiti da ofarba bas bubanj, ali bukvalno.

Maksima vidim... Ali gde je divizija...?

:D

bole 26-12-2011 02:28 PM

Literatura : B. Bartlet ? Stereo mikrofonske tehnike
David Miles Huber ? Profesional microphone techniques
Alek Nisbet ? Snimanje i obrada zvuka
Osnović, Fece, Tibai: Akustika i tonsko snimanje
StanleyAlten ? Audio in Media
David Miles Huber ? Modern recording techniques
David Sonnenschein ? Sound Design

bole 26-12-2011 02:30 PM

za prijemni :

1. Ivo Blaha: OSNOVE DRAMATURGIJE ZVUKA U FILMSKOM I TELEVIZIJSKOM DELU, FDU i RTS, Beograd, 1993.
2. Zoran Simjanović: PRIMENJENA MUZIKA, Bikić Studio, Beograd, 1996.
3. Urlih Gregor i Eno Patalas: ISTORIJA FILMSKE UMETNOSTI 1, 2, 3, Institut za film, Beograd, 1977.
4. H. V. D?enson: ISTORIJA UMETNOSTI, Prometej, Novi Sad, 2006.
5. Miomir Filipović: AUDIO TEHNIKA, Zavod za ud?benike i nastavna sredstva, Beograd, 1996.
6. LEKSIKON FILMSKIH I TELEVIZIJSKIH POJMOVA 1, Naučna knjiga, Univerzitet umetnosti u Beogradu, 1993.
7. LEKSIKON FILMSKIH I TELEVIZIJSKIH POJMOVA 2, Univerzitet umetnosti u Beogradu, 1997. (Vidi pojmove iz indeksa oblasti: ?Snimanje i obrada zvuka?, ?Zvuk?, ?Zanimanja?).
8. CD-ROM LEKSIKON FILMSKIH I TELEVIZIJSKIH POJMOVA 1 i 2, (u skriptarnici FDU).
9. Dejvid A. Kuk: ISTORIJA FILMA 1, 2 i 3, Klio, Beograd, 2005-2007.

awacs 26-12-2011 03:08 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 318961)
Maksima vidim... Ali gde je divizija...?

Pa sad, da ne budemo prestrogi, čovek nije stavio smajlija pa ne znamo da li je bio ironičan ili je ozbiljno napisao. Ja ću da uzmem sebi slobodu da Znakov post protumačim ozbiljno (po?to, jelda, nema smajlija):

Čovek je potpuno u pravu.

Pozdrav,

Vasa

psionic 26-12-2011 04:03 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 318914)
Jos bolje, ako te "zadrzavaju u mestu" jer nemas papir, trazi da ti plate skolovanje! Cak mislim da je to zakonski reseno da imas neko pravo na to, jel, ako "kuca" tako odluci...:wink:

Ma niko mene konkretno ne zadrzava, ali jednostavno tu sam gde sam... Ne mogu dalje sa onim sto imam. Drugo - kuca u kojoj radim je upravo ovih dana otpustila jednu kolicinu zaposlenih, budzet je jako srozan, narocito u kulturi. Tesko da bi se isprsili za neko placanje skolarina. A bilo je prilika da to izvedem :banghead:

awacs 26-12-2011 05:26 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 318974)
Ma niko mene konkretno ne zadrzava, ali jednostavno tu sam gde sam... Ne mogu dalje sa onim sto imam.

Šta tebi znači "dalje"? Jel' to nešto konkretno (npr. šef tehnike konkretnog pozorišta) ili onako: "nekuda dalje, pa kud god, makar i na Broadway"?

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 318974)
Drugo - kuca u kojoj radim je upravo ovih dana otpustila jednu kolicinu zaposlenih, budzet je jako srozan, narocito u kulturi.

Sticajem okolnosti znam podosta o tome (supruga mi je iz struke koja donekle zavisi od budžeta namenjenog kulturi, mada nema nikakve veze sa zvukom). To je sveopšti evropski trend, doduše kod nas dodatno začinjen lokalnom krizom koja nema nikakve veze sa opštom recesijom. Drugi domaći začin je politička pripadnost zaposlenih, pa eto... ako ti je do napredovanja u poslu koji se tiče kulture (u Beogradu) preporučujem ti da umesto Fakulteta Dramskih Umetnosti upišeš studije Liberalno Demokratske Produkcije.

Pozdrav,

Vasa

psionic 26-12-2011 05:43 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 318981)
?ta tebi znači "dalje"? Jel' to ne?to konkretno (npr. ?ef tehnike konkretnog pozori?ta) ili onako: "nekuda dalje, pa kud god, makar i na Broadway"?

Ma nemam pojma, zato nista nisam ni preduzeo... Dobro mi je tu gde sam, ali nekako mislim da bih mogao vise, bolje, jace... :) Sta znam, mozda bih mogao da odem i radim snimanje nekog filma, komponovanje neke pozorisne muzike... Da pobegnem odavde! (iz firme)

Dolaze mi ljudi i poturaju mi svasta da pustam, a to zvuci kao da je iz mesalice za beton izaslo :banghead: Radio sam i sa tim Simjanovicem i nekim njegovim saradnicima... Kad mi donesu neku muziku, kao da im je crk'o regler za reverb efekat... Radili smo mjuzikl sa 8 mikrofona i 16 bubica, a meni su neki nadri-dizajneri govorili kako ne treba nikakav efekat na mikrofon - jer su oni "dizajnirali" zvuk. Naravno, zvucalo je sve kao da slusam prenos skupstine na TV, onda sam ja svojevoljno razdrndao sve i namestio po svome. Naravno niti sam dobio kintu za to, niti hvala... I to su samo pojedini primeri...

Svoje neko znanje unovcavam cimajuci se privatno u studiju i to sve nekako nije konkretno... Nemam pojma. Mislim da cu ovako vecito ostati nekakav glupi tehnicar...

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 318981)
Sticajem okolnosti znam podosta o tome (supruga mi je iz struke koja donekle zavisi od bud?eta namenjenog kulturi, mada nema nikakve veze sa zvukom). To je sveop?ti evropski trend, dodu?e kod nas dodatno začinjen lokalnom krizom koja nema nikakve veze sa op?tom recesijom. Drugi domaći začin je politička pripadnost zaposlenih, pa eto... ako ti je do napredovanja u poslu koji se tiče kulture (u Beogradu) preporučujem ti da umesto Fakulteta Dramskih Umetnosti upi?e? studije Liberalno Demokratske Produkcije.

Pozdrav,

Vasa

A ovo je ziva istina, nazalost. Na pozoristima su najvise skresali.
gosn Djilas je rekao da ne moramo da izbacujemo nove predstave dok traje ova recesija... Pa sta da igramo ? Dosadili smo i bogu i narodu sa repertoarom...

awacs 26-12-2011 07:11 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 318982)
Na pozoristima su najvise skresali.

Pa, to TI tako doživljavaš jer si iz te struke, moja žena misli da su najviše skresali na likovnoj umetnosti. Radi se jednostavno o tome da PARA NEMA. Odnosno - para ima samo za "ekipu". Da izvineš na izrazu - to je prosto tako i to je takav posao. I ne samo ovde i ne samo danas.

Nije važno da li je ekipa "društvo iz kafane", "društvo iz stranke", "društvo iz LGBT organizacije", "društvo iz škole", "društvo sa malog fudbala"... poslovi se sklapaju putem ekipe, a ne putem znanja. Niko te neće angažovati samo zato što nešto umeš (zato što je npr. čuo tvoj miks na Internetu, ili zato što si mu pod nos poturio diplomu), nego zato što te poznaje i zato što si mu u vidokrugu. To ustvari i nije loše. Bolje je da te doživljavaju i tumače kao osobu nego kao nosioca diplome.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Kad si već pomenuo Simjanovića, on je čovek kompozitor. I uglavnom se ne bavi reverbima. Druga je stvar to što pokušava da "zatvori finansijsku konstrukciju" snimajući u ne-baš-idealnim uslovima. Ali to uglavnom ima veze sa celom finansijskom situacijom (tokom poslednjih dvadesetak godina).

All times are GMT +1. The time now is 08:26 AM.