![]() |
Re: Gde je gre?ka
Naš pristup je da za svaku pesmu probamo sve moguće varijante - sa klikom, bez klika, svi zajedno sa pojačalima, svi zajedno sa slušalicama, unapred, unazad, sa vst instrumentima, sa gostujućim muzičarima, sa instrumentima kao što su gedore, itd. Pri tome se menjaju aranžmani, dodaju novi delovi pesama, neki se bacaju... Sve u svemu šanse da to uradimo Arthurovom brzinom su ravne nuli.
A od klika ipak ne bih odustajao tako lako, bar ne u svakoj pesmi. Bubnjar nenaviknut na takvo snimanje stvarno ima problem - u ovoj prvoj pesmi bio je to onaj "bip-bip" na svaku četvrtinu i njemu je to bilo nešto novo, veštačko, potpuno nelagodno. Ipak, kao i sve ostalo, i to može da se uvežba. Za neke kasnije snimke napravio sam midi patern gde se u podlozi umesto tih klikova čuo bas bubanj, doboš i hi-hat na svaku osminu. Rezultati su bili mnogo bolji i po pitanju tempa i po pitanju dinamike. To mi je bitno u pesmama gde će se pojaviti MIDI delovi. Neke druge bukvalno zahtevaju blago ubrzavanje i usporavanje tempa i tu je snimanje celog benda sigurno najbolja opcija. P.S. Meni je veće čudo to što je pevač pet puta bolji i intonativno tačniji kad se sve snima uživo nego kad peva sam sa slušalicama. |
Jedan trik je i da snimite bolesno tačne guide trackove, iliti "pilote", koji su svirani ili programirani na klik, i onda ni ne morate čoveku puštati klik u slušanje, jer će se uvek ravnati prema njima. Ta preciznost mi je uglavnom dovoljna da ili sviranjem drugih članova pokupim razižalenja sa klikom, ili editingom sve lepo svedem u timing.
|
Quote:
|
Quote:
Muzicari IPAK treba da slede nesto sto je konstatno u ritmu !!! Neka sve svi ljuljaju, ali se svi ljuljaju prema ISTOM "pilot tracku" (po kome posle moze da se edituje / sece / lepi / krpi ili sta vec.... |
Quote:
|
super je ako mu ne smeta taj kucan bubanj, ja sam pokušao par puta i ljudi su se žalili na konfuziju. I da, obojica ste me skontali sa pilotima, samo se međusobno ne razumete :da:
|
Licno, kada radim, vazniji mi je taj "groove" benda nego klik...! Mislim, klik je ,bar u mom iskustvu , vise puta napravio kurslus nego korist, i uvek cu pre ispostovati bend nego komp... E sad, kad imas prave muzicare, onda imas groove... A kad smo u "jaslama" onda klik...klik...klik...klik...Zzzzz...
Znak-e, tamo je samo bubanj u nekom svom filmu, koji i nije toliko los, ali ga niko drugi ne jebe 2%... To je problem...bar kako ja cujem stvari... Vezba,vezba,vezba...!:wink: Sto se tice onoh semplova... Pa to jeste trend i tako , sve je to lepo, postujem ja to i tako... Svi meni najbolji bubnjevi su nesemplovani i nikad ne koristim semplove. Imam utisak da se semplovi koriste iz dva razloga. Prvi je brzina, a drugi je odsustvo lupanja mozga oko ozvuke i skupoce prvo mikrofona pa i preamapa za taj posao. Nothing else matters je za moj ukus jedan od desetak najbolje snimljenih i isproduciranih bubnjeva u tom hevi fazonu i nema niti jedan semp... toto, chris rea,uzmi slusaj Dire straits... Plombe otpadaju...!!! Ne kazem da ne treba semplovi, ali ja licno to ne volim! |
kolko ja znam, ceo Black Album je žestoko iztrigerovan... ;) A nije u pitanju ni odsustvo vremena ni lupanja mozga, nego su stvari otišle u tom pravcu, da u nekim žanrovima, bubanj više ne zvuči kao bubanj nego kao lupanje čekićem o pločice u kupatilu. I to se bogami ne pravi živim kožama. A ima i toga da ponajčešće ovi iz "jasli" ne umeju da udare kako valja. I ne sećam se kad sam poslednji put imao bend sa dobrim gruvom, do te mere da sam skoro i zaboravio kako to beše.
|
Quote:
|
Quote:
Drumagog rules! At last a drum replacement program that has the same feel as the drummer intended. The new visual triggering is a piece of cake to use and the included samples sound great." Chuck Ainlay (Producer / Engineer - Dire Straits, Trisha Yearwood, Vince Gill, George Strait, Wynonna Judd, Reba McEntire) Drumagog is the coolest and baddest drum replacement software out there. It's easy to use, sounds amazing and gives you lots of options in your mix. I wouldn't be without it." - Greg Ladanyi (Producer / Engineer - Jackson Browne, Toto, Don Henley, Fleetwood Mac) Drumagog is one of the most brilliant programs I've come across. It's saved me literally thousands of hours editing drums while working on the Korn record "Untouchables". Drumagog made the drum replacement and reinforcement seamless." - Rob Hill (Engineer - Korn, Queen, Jackson Browne, Pat Green, DJ Muggs / Cyprus Hill) |
All times are GMT +1. The time now is 12:16 AM. |