Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Isplativost muzickog studija danas!!!! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36506)

Synclavier 25-01-2011 03:42 PM

Re: Isplativost muzickog studija danas!!!!

@OFF Hmmm, jasno mi je sta mi pricas... Ali, opet nekako, nemam ja "problem" sto covek sa osmoljetkom zaradjuje 13K evra (bruto, neto, kako god...), da je srece nek' zaradi i vise. Znam, "input" mu je mali, ali kad uzmem u obzir gde se, kako, koliko i pod kojim uslovima radi sa takvim orkestrom, pogotovo ako baja zna da radi to sto radi, onda to i nije neka lova. Nikad se ne bih menjao za takav tip sljake, makar mi troskovi bili mnogo manji. Valjda sam posle toliko godina i ucenja i posla zasluzio malo "kulturnije" cimanje....:wink: Uostalom, DaBear je dao lepo poredjenje o vodoinstalateru i vlasniku studija, matematika je kristalno jasna, ali ja bih ipak (a verujem i vecina nas) uvek izabrao ovo drugo, pa dokle se moze... Ima nesto i u ljubavi:). A sto se tice preampa - neka si ga uzeo, ne sumnjam da ces ga pametno iskoristiti, a i da ti pricinjava vece zadovoljstvo ta kupovina nego da si kupio novu ugaonu garnituru...

@Da Bear Mogu samo da se slozim sa tobom, ali nemam "u rukavu" neku mnogo pametniju opciju. Bilo je prilika da se zagazi i u narodnjake i udje u nesto vecu kintu za manje cimanja, ali nit' bih ja mogao da se na duze staze foliram u tom drustvu i pratim njihov "etalon uspeha" u poslu, nit bi oni mene tek tako primili "kao svog", jer da se ne lazemo, ne bi to islo, treba biti iskren prema sebi. Posto inace u ovo vreme svodim racune za prethodnu godinu, a ovaj thread me je samo jos ubrzao u tome, malo sam danas sabirao i dosao do koliko - toliko egzaktnih podataka sto se tice ukupne zarade (Studio + live + TV + jos po nesto...) za 2010.
Elem, stiglo se do okvirno (najtacnije sto sam uspeo, posto nemam bas sve "u papirima") 48K evra bruto. Sabirajuci troskove (renta, odrzavanje, racuni i ulaganje u opremu) dosao sam do oko 14K evra. U ovom slucaju na mesecnom nivou, troskovi su mi nesto veci od nedeljne zarade. Sad, kad bih hteo da malo "olaksam" sebi i prihvatim ono sto mi drugi (supruga?:rolleyes:) govore da sam mogao i bez 3/4 opreme koju sam pazario, situacija, bar na papiru izgleda mnogo bolje (oko 8K evra), ali... Ako bih u troskove uracunao i sve fiksne (i obavezne) kucne troskove (grejanje, struja, kablovski operater, telefoni, kucna pomocnica, dva kredita (sa zelenaskim kamatama), privatno osiguranje (tako je sa nama "slobodnjacima"),odrzavanje dva automobila, decje "skolice i sportici"),itd., onda ode stvar "bestraga" i ukupni troskovi se penju i preko 60% zarade. Ovako gledajuci, ne uklapam se u neki zapadni etalon dobrog biznisa, pogotovo imajuci u vidu kolicinu posla. Ali u ovom trenutku iz ove koze se ne moze, a ne bih zbog, sto svetske krize i trendova u muzickoj industriji zadnjih godina, sto zbog "lokalnih specificnosti" da se manem posla koji najvise volim i najbolje radim. Izdrzao sam i najgori period devedesetih radeci isto sto i danas, a da nisam pobegao u kafanu, postao deo "ruzicastog kicha" ili otisao u "profitabilnija" zanimanja, izdrzacu i sad.

@sira Uz sve tegobe "globalnog tipa" koje muce svet, ovi (nasi) prostori su uvek imali jos poneke lokalne "specificnosti i zakonitosti" i druga merila za stosta, pa valja nekako ziveti sa tim i ne predati se. Okreni, obrni, ipak je bolje raditi ono sto volis.

@Arthur Uvek su slobodnjaci bili "kraceg veka", nijedan sistem ih nikad nije preterano "mazio", to je deo deal-a koji svi prihvatamo na pocetku, i ne gajim iluziju da ce nam ikakva institucija bitno olaksati zivot jos dugo vremena. Ono sto ostaje je samoorganizovanost i kolegijalnost, uvek mozemo da pomognemo jedan drugom i ako nista drugo da to bude prva tacka u svakoj saradnji. Pretpostavljam na koje si ljude mislio, bili su u fazonu "jos samo ovo da zavrsim" pa cu da smanjim gas, nadam se da cemo svi naci meru imajuci u vidu i te slucajeve.

Da je lako - nije, da ce brzo biti bolje - bas i nece, ali da treba raditi - treba, nema druge, dok "veliki igraci" ne srede neke globalne (a i lokalne) stvari i 'celom svetu" bude bolje :rolleyes:...

OFF 25-01-2011 03:47 PM

Ma salio sam se naravno..... sta god bio zakljucak ovog korisnog threada svi cemo nastaviti da radimo i ulazemo jos vise :)... kad se voli, nije tesko:wink:

alek019 25-01-2011 04:14 PM

Omladino, malo ste ba? pesimistički obojeni. Čak reč pesimitički je i slaba da opi?e ovu va?u debatu, mo?da bolje reći bes i nezadovoljstvo.

Moritz 25-01-2011 07:01 PM

Quote:

Originally Posted by alek019 (Post 297434)
Omladino, malo ste ba? pesimistički obojeni. Čak reč pesimitički je i slaba da opi?e ovu va?u debatu, mo?da bolje reći bes i nezadovoljstvo.

Nismo pesimisticni samo realni :wink:
Iako nisam postovao u ovoj temi, sustinski se slazem sa iznesenim stavovima i cinjenicnim stanjima.
Naravno niko nas ne sprecava da i dalje radimo to sto radim jer volimo to sto radimo :grin:

alek019 25-01-2011 08:28 PM

Nisam ba? tebe očekivao Moritz, ali nebitno.Da se ne raspravljam, ubedio si me. REALNI STE.

DaBear 25-01-2011 08:41 PM

@ Synclavier - pa to i nije tako lose na kraju !!! Pogotovo za nase uslove!
jeste , naradio si se - ali cifra je OK.
Mislim, znam mnogo ljudi ovde koji ne prave toliko para godisnje od muzike ili studija....

Ima puno faktora...i razlikuje se od studija do studija i od osobe do osobe...

Synclavier 25-01-2011 10:40 PM

Da ne gnjavim vise....

Nisam ni imao nameru da se nesto zalim ili "bedacim", zadovoljan sam prihodima imajuci u vidu celokupnu situaciju sa nasom 'bransom" i ekonomijom i uopste nemam bogznakakve prohteve. Ono sto me "tisti" je secanje na neka bolja vremena (DaBear i jos neke cenjene kolege ih znaju) kada se za istu kintu radilo duplo manje i mnogo opustenije, muzikom bavio manji broj (pri tom kvalitetnijih) ljudi, a na sceni vladao kakav-takav red u odnosu na danasnji galimatijas svega i svacega. Zato sam se i ukljucio u temu glasno razmisljajuci da li, kad vec mora puno da se radi, moze da se nadje bar neki modus, preraspodela posla i obaveza, pametnija ulaganja, sto bi imalo za cilj manje zamora, cimanja, trosenja svake vrste, ali to je vec individualna stvar za svakog od nas. Ja smo osecam da bi nekako bilo humano manje se trositi, a vise biti sa porodicom, odmarati se i malo i uzivati u plodovima svog rada.

I, da ne ispadnem (ono sto jako mrzim) muski sovinista... Posto nisam ni samac ni "tikva bez korena", moram priznati i da se moja voljena (i pomenuta) zena takodje bavi i teskim i odgovornim poslom, puno provodi na poslu i pod stresom je, doduse, zaradjuje dobro za nase prilike, a ipak nema priliku (ili bar ja to ne znam:wink:) da se "zali":wink: po forumima da je umorna i radi za manje novca nego sto bi u bolja vremena i na boljem mestu...

Arthur 26-01-2011 10:10 AM

Meni se od cele ove tvoje priče zapravo sviđa jedan drugi kontekst. Jer, ergo, može se zaraditi očigledno od studija odnosno ovog posla. A ti si prilično detaljno opisao sa kojom količinom rada, cimanja, truda i razumnog razmišljanja gde ko kad kako i šta. Jer će samo budala skontati da se do tih 48k stiže na sladak način. A to je po meni negde i suština ovog topika, da se shvati realno stanje stvari, a ne da se neosnovano kuka ili sanjari.

OFF 26-01-2011 11:24 AM

Generalno, vecina problema bi nestala kada bi uvek moglo da se radi 'na sat'

Arthur 27-01-2011 12:23 AM

pa, ja uspevam. Barem snimanje i editing, mix se ne usuđujem jer ima dana kad ja nisam ni za šta, a kamoli za mix.

All times are GMT +1. The time now is 03:10 AM.