![]() |
Re: Izbor difuzora i konstrukcija
Quote:
Racunam "dizajniranu dubinu" kao 3"x7=21" za (recimo) srednju kolonu. pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Aha, ispričavam se ne razumijem, misliš tabelu za Fmin i Fmax izačun difuzora? dalje ne razumem što misliš. |
Quote:
Ukratko, Fmin ne racunam kako je navedeno u tabeli. :) pozdrav bogi |
aha to si mislio, da sad znam iz svega rečenog.
Da li se dr?i? ove: dn = Sn X (DF/2p) ili...? |
Quote:
Pomnozim red difuzora sa dubinskim segmentom (korak u dubini kojim mnozimo pseudoslucajne brojeve za wells, da bi dobili prave dubine), a ne maksimalnu dubinu za konkretan difuzor. Zasto? Pa maksimalna dubina za istu dizajniranu dubinu zavisi od reda difuzora... i QRD 7., 13. i 41. reda nece imati istu najnizu radnu frekvenciju iako su im sve ostale pocetne dimenzije iste (po njihovoj racunici).... posto im se razlikuju maksimalne dubine zbog razlike u redu. Mozda je njihova racunica "striktnija"... ali sa dizajnerske strane... je neprakticna... Polazim od opsega radne frekvencije difuzora, a red difuzora mi zavisi od mnogih drugih stvari.... postojeceg prostora, velicine prostorije, debljine raspolozivog plocastog materijala... na ovaj "moj" nacin je donja granicna frekvencija sigurno iznad proracunate, a kako povecavas red difuzora ta "striktna" frekvencija tezi ka ovoj "mojoj"... zato sto max depth tezi ka designed depth, kako povecavas N. Tako da sigurno necemo "probiti" ogranicenje o donjoj granicnoj frekvenciji. pozdrav bogi p.s. Na kraju je svejedno... difuzor "na meru" ionako ne moze biti veci i drugacije konstruisan osim na osnovu postojeceg prostora i raspolozivih debljina materijala... tako da je racunica korisna samo u smislu da se ne napravi preniska radna frekvencija. A na moj nacin je to sigurno zadovoljeno. |
Sad sam proverio formulu na Google Books
Na prvi pogled mi je izgledalo da uzimaju SAMO max depth kao meru, ali se on kasnije podeli sa smax (!), koji je maksimalni prime number u sekvenci, i pomnozi sa N. Sto isto i ja radim. Jedina razlika sto oni racunaju da je to polovina maksimalne talasne duzine (sto prica Goran) a ja racunam da je cetvrtina. Znaci... formula za fmin je u sustini c/(N x step x 2), na njihov nacin, a na moj c/(N x step x 4). Ako je: step=dmax/smax dmax - maksimalna dubina smax - najveci prime number koji odgovara maksimalnoj dubini c - brzina zvuka u vazduhu N - red difuzora pozdrav bogi |
Quote:
mislim na ovo: http://i22.photobucket.com/albums/b3...nkimdf_web.png |
Pa da.
Ako bi htio čim vi?e difuzije bez absorpcije morao bi znati resonantnu frekvenciju te lajsne... e sad to izračunati... ... recimo postoje zagovornici potpuno punih difuzora... Ali bit če ti posve dovoljno. |
All times are GMT +1. The time now is 11:51 PM. |