Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Razlika izmedju mixa na pc i na profi mixeti !! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=29001)

InsaneEyes 22-08-2009 12:23 AM

Re: Razlika izmedju mixa na pc i na profi mixeti !!

ged ap!

girule!!!

<object width="425" height="344">

<embed src="http://www.youtube.com/v/Fav0cE3JnDQ&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></object>

InsaneEyes 22-08-2009 12:28 AM

cuo sam da je dzejms braunovo levo mudo bilo analogno a desno digitalno. savrsen spoj!

Shot 22-08-2009 01:18 AM

Dobar mix ovisi o samo dva faktora, a oni su totalno analogni - preamp i monitori.
S dobrim preampom se moze dobro usnimiti (on vadi i lose mikrofone i jeftine syntheve), a monitori (tj. cijelo slusanje - izlaz + monitori + akustika) omogucavaju dobar mix.

Znaci, bitno je ono sto je, uvjetno receno, prije i poslije mixa. A onda sam mix nije ni bitno gdje se radi. Svatko radi u onim uvjetima gdje se osjeca komotnije.

Ako je dobar zdrav i jasan zvuk usnimljenog materijala onda se mix ne radi zato da bi se popravilo nedostatke (rezanje zvonjenja frekvencija, spasavanje prekompresiranog signala) nego se kreativno oblikuje odnose izmedju kanala. Da bi se to napravilo pravilno i sigurno potrebno je dobro slusanje.

Iz svog osobnog iskustva mogu reci da su mi miksevi otisli 500% na bolje kada sam investirao u par dobrih preampa (citaj - pljusnuo ozbiljnu lovu) i kad sam odjebo BM15 i presao na bolje monitore (PMC, al nije to ni bitno, ne reklamiram ih kao najbolje).

STUDIOTON 22-08-2009 09:53 AM

Quote:

Originally Posted by Shot (Post 253754)
Dobar mix ovisi o samo dva faktora, a oni su totalno analogni - preamp i monitori.
S dobrim preampom se moze dobro usnimiti (on vadi i lose mikrofone i jeftine syntheve), a monitori (tj. cijelo slusanje - izlaz + monitori + akustika) omogucavaju dobar mix.

Znaci, bitno je ono sto je, uvjetno receno, prije i poslije mixa. A onda sam mix nije ni bitno gdje se radi. Svatko radi u onim uvjetima gdje se osjeca komotnije.

Ako je dobar zdrav i jasan zvuk usnimljenog materijala onda se mix ne radi zato da bi se popravilo nedostatke (rezanje zvonjenja frekvencija, spasavanje prekompresiranog signala) nego se kreativno oblikuje odnose izmedju kanala. Da bi se to napravilo pravilno i sigurno potrebno je dobro slusanje.

Iz svog osobnog iskustva mogu reci da su mi miksevi otisli 500% na bolje kada sam investirao u par dobrih preampa (citaj - pljusnuo ozbiljnu lovu) i kad sam odjebo BM15 i presao na bolje monitore (PMC, al nije to ni bitno, ne reklamiram ih kao najbolje).

+1

100% tacno i jedini pravi odgovor na postavljeno pitanje

Dexxy 22-08-2009 10:31 AM

+1

Edin 22-08-2009 10:32 AM

Quote:

Originally Posted by Shot (Post 253754)

Aha! Već vidim ?lagvort za novu raspravu - cijev vs. tranzistor (da ne ka?em MOSFET) :D

Bockie 22-08-2009 10:33 AM

Quote:

kao shto ima fanatika koji i dalje veruju da analogija dodaje mast ili shta ja znam shta.. sve se to iskustvom moze nabudziti u digitalnom domenu.
E to si potpuno u pravu! Sta ti znas...

Quote:

Ve vidim lagvort za novu raspravu - cijev vs. tranzistor
Ma to je sve isto! To su budalastine...

:D:D:D

DaBear 22-08-2009 11:27 AM

bas cu da iskopam da vam posaljem par imena sa pesmama koje su radjene / miksane na analogiji i ITB, pa da vidite / cujete koliko ja razlika i da li je ima i da li se primecuje..

naddjite pa slusajte..

prvo sto mi pada na pamet je Fergie album -

Track 1 Fergalicious - mixano ITB (Pro Tools / Icon) by Serban Ghenea
Track 2 Clumsy - mixano hybrid P Tools / summing by Tony Maserati
Track 4 London Bridge - mixano ITB by Phil Tan (PTools / Icon)
Track10 Big Girls dont Cry -teska analogija (mikser/outboard+ plugins), miksao JJPuig
Track 13A Finaly -miksano analog- Alan Sides

eto pa ko nadje CD ili dobar download nek poslusa i vidi / nevidi razlike...

idekius 22-08-2009 11:39 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 253772)

Track 1 Fergalicious - mixano ITB (Pro Tools / Icon) by Serban Ghenea

Čudi me da je on išao ITB i da nije pribavio neku starudiju sa ebay-a (ili u oglasima na Rumskom) ? Mislim... čim se čovek tako zove :)

Oggy 22-08-2009 01:12 PM

Ja mislim da mix sa PC-a zvuci kompjuterski, a mix sa profi mixera zvuci profi... :)

All times are GMT +1. The time now is 08:48 AM.