Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Mastering Studio u Beogradu? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27404)

idekius 02-05-2009 03:21 AM

Re: Mastering Studio u Beogradu?

Ako ne?to ne volim, to je kada se ljudi koje znam medjusobno kače.
Nadam se da ne tra?im previ?e ako zamolim za obostranu uzdr?anost.
Banovani ste obojica na 3 dana boravka u kafani :D

Oggy 02-05-2009 03:38 AM

Quote:

Originally Posted by idekius (Post 244556)

2. Sedimo Oggy, jedan član foruma i ja i pijemo kaficu u nekom kafiću i onako usput komentari?emo Oggy-jevu pesmicu za jedan dečiji festival. Član foruma pita:
-Jeli Ognjene, koji ti preamp i mic ima?, a Oggy mu ka?e kako ima rodu Calssic 2 i Amek 9098i.
Član foruma: -Mogu da ti ka?em da se to i čuje!!!
Oggy i ja smo smetnuli s? uma kako je ta pesma radjena i jo? klimali glavama i pričali: -Da, da, daaaaa...
Par sati nakon toga, kod mene kući se Oggy dosetio:
-A jeli.. gde je to ovaj čuo Classic 2 i Ameka, kada si vocale ti zbembao Behringerom B2 i Behringerom Ultragain Mic 2200...

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!! :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Steta sto tada nisam mogao da uzivam u toj situaciji jer sam se razboleo kao pas, ali i sada je smesno... :D

LACKY 02-05-2009 08:34 PM

Quote:

Originally Posted by Ogi (Post 244592)
Polako, majstore...

Vidim da te je uvredilo to sto sam izneo svoje misljenje - prvo kao odgovor Vracu na pitanje da li je dobar biznis imati mastering studio u Beogradu, zatim na Bracino "hrabrenje" da "ne zalim" sto sam "ulozio" u studio...
Da si malo obratio paznju na to sto sam pisao, video bi da ne kukam "zasto niko nece da radi mastering kod mene". Govorim da je placebo efekat (o kome je govorio i Idekius) nepremostiva prepreka za mastering kao granu muzicke industrije kod nas.
Lepo je sto si posvetio zivot studijskom poslu, da je bilo prilike i da se muzicki obrazujes, bilo bi jos bolje.
Ako razmislis, shvatices da dobar mastering osim vestine, ZAHTEVA uredjaje koji mogu da realizuju ideju,inace bi svetska industrija zvucala kao vecina nase, kojoj si doprinosio; svi bi dolazili kod tebe na mastering (kome si tako posvecen), ne bi slali snimke napolje.
Zao mi je sto nisi na vreme dobio neki orden za sve sto si radio, evo ja se prijavljujem da ti ga dam, imam u kuci nekoliko.
Nadam se da te nisam uvredio - nije mi bila namera, niti zelim dalje da polemisemo na ove teme. Nemam zelju da ti "otimam hleb" i ne verujem da ce nam se poslovi ikad ukrstiti, sve najbolje u daljem radu.

Nije mene nista uvredilo, nit smatram da mi neko otima hleb(jer ja se i nebavim masteringo, sem kada moram. Tako da spadam u krug potencijalnih musterija ozbiljnim masterdzijama). Kada malo bolje razmislim, verovatno sam ja bio malo grublji prema tvom stavu.
Te se u to ime ja izvinjavam tebi!

Arthur 02-05-2009 09:01 PM

viš kak je to krasno! :)

gregor z 03-05-2009 05:46 PM

Quote:

Originally Posted by gregor z (Post 244558)
.....u Ljubljani se Fabrika 13 zatvorila......prodaju svu opremu.......

evo ispravke mog posta......hoču demantirati ovu izjavu koju sam napisao bez da bih prije provjerio realno stanje.......krivo sam shvatio mail od nekih ljudi....i nije mi palo na pamet da to mo?da nije istina......

Morao bih to prvo osobno provjerit kod njih. Nikad i nikako ne bih htio ?iriti negativnu propagandu o bilo kojem studiu ili čoveku iz audio biznisa.

Ba? sam pričao sa Nevenom (vlasnikom Fabrike 13) i rekao mi je, da je sve o.k. i da Fabrika 13 ne zatvara vrata.

Ispričavam se Nevenu i svim koji su kod njega radili mastering dosad i radit če ga i ubuduče.

Gregor Z

Bo_13 06-05-2009 02:52 PM

dobar dan ekipi,
evo da se i ja malo ukljucim u celu pricu.
ako mene pitate...DA...treba da se napravi studio u bogradu, zagrebu, sarajevu...sto vise studija to bolja konkurencija i bolji radovi ce da izadju iz tih studija...i siguran sam da ce dobar rezultat da donese i financijsku dobit sa sobom. to kazem kao neko ko je u poslednjih 7 godina prehranio familiju sa masteringom i uz sve to se preselio iz austrije u sloveniju zajedno sa opremom i klijentima :wink: .

mogao bi da komentarisem dosta stvari koje ste napisali ali cu da se usresredim samo na neke:
1. "veliki" tipovi su isto ljudi kao i mi. ako im doneses dobre pesme onda ti pesme zvuce isto tako dobro kao i "one na koje se lozimo".
ako im doneses shity pesmu-dobijes glasniju shity pesmu. it is so easy.
2. "veliki" tipovi uvek rade 100% jer si manje ne smeju dozvolit. sva ostala misljenja su izgovor za to da je snimak i mix koji im je poslat u stvari sranje.
3. size does metter! drugim recima...oprema je bitan faktor. svako drugacije misljenje ne drzi vodu. tacka.
4. 95% svih mastera koje sam u zivotu uradio sam uradio sam, bez prisutnosti kompozitora/producenta...i nisam imao puno popravaka. ako te neko tera da se vracas na mix 5 puta, to znaci da ili nisi pravi izbor za taj mix ili taj ko te vraca ne zna sta hoce. prisutnost producenta/benda...nije kljuc za uspeh...obrnuto, najcesce je kljuc do 6 piva na dan i razglabanja o nebitnim stvarima.
5. jedino sto je bitno je krajnji rezultat. konzumenta ne interesuje ni 5% sta se desavalo pre nego sto je on kupio/downloadovao pesmu.
6. fabrika 13 se ne zatvara...hvala na reklami.

moj savet svima koji zele da se na bilo koji nacin bave masteringom (da li kao mastering tehnicari ili diskutiranjem o masteringu):
...uzmite 3 mixa, bukirajte session kod 5 "velikih" tipova, sedite na avion, platite i pogledajte kako oni to rade.
ja sam 2000-2002 (kada sam resio da se sa produkcije prebacim na mastering) dva projekta koja sam producirao, snimio i mixao (schneiderberg i jack frost) nosio o svom trosku kod howie weinberg-a, ted jensen-a, tony cousin-a, bj?rn engelman-a i mike marsh-a...platio sam puno para i naucio najbitniju lekciju u vezi masteringa-da moze samo onako dobro da zvuci koliko mix dozvoli i da i "oni" kuhaju sa vodom.

lep dan vam zelim
bo

http://remixmag.com/video/rh_nyc/2008/weinberg_rhnyc08/

Arthur 06-05-2009 07:29 PM

Bobane, dobrodošao :) Zabrinuli smo se zbog te vesti o zatvaranju Fabrike, i evo sad smo spokojni :) Hvala za ovako kvalitetan post, iako se ne slažemo po suštinskom pitanju, a to je ima li smisla sad budžiti nešto tog tipa u beogradu, naročito ako se već ne donosi klijentela kao što si ti uradio.

Bo_13 06-05-2009 07:50 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 245056)
Bobane, dobrodo?ao :) Zabrinuli smo se zbog te vesti o zatvaranju Fabrike, i evo sad smo spokojni :) Hvala za ovako kvalitetan post, iako se ne sla?emo po su?tinskom pitanju, a to je ima li smisla sad bud?iti ne?to tog tipa u beogradu, naročito ako se već ne donosi klijentela kao ?to si ti uradio.

bolje vas nasao :),
drago mi je da ste aktivni i da razmenjujete iskustva i misljenja. nijedan pocetak nije lak i jednostavan...ne verujem da moze da se racuna na to, kao: otvaram kafic samo ako sam siguran da ce da bude pun. put je dugacak i nije lak. pa ako se opstane oko 5 godina moze da se racuna s tim da to moze da postane dugorocnija prica. mislim da "stara" jugoslavija ima mesta i potencijala (da ne kazem) potrebe za nekoliko "pravih" mastering studija. puno muzike se snima (puno vise nego u austriji) i plasira na trziste, a svi znamo da se mali deo te muzike masteruje kako treba.
ko zna...kada bi nas bilo vise mozda bi i uspeli da stanemo "glasnoci" na rep i vokalima koji su 20db glasniji u mixu nego sto je potrebno. :grin:

Braca 06-05-2009 09:57 PM

Bobne dobrodoslicu ti i ja zelim. Sve sto si napisao je jako pozitivno i imas ispravan stav. Nadam se da ces ovako i nastaviti na forumu, lepo je druziti se i rzmenjivati iskustva.

gregor z 07-05-2009 08:39 AM

Boban, dobrodo?ao na forum.....super da imamo jo? nekog koji se profesionalno bavi masteringom......tako da čemo moči tu temu vi?e obradjivati i izmjenjivati mi?ljenja.

Mislim , da smo se upoznali kod mene u starom studiu prije par godina......nisam znao , da si dio Fabrika 13 ekipe.....tako , da se i tebi izvinjujem za ?irjenje krivih informacija.....morao bih to prvo provjerit kod vas a ne vjerovat glasinama...:)

Par stvari koje sam prije napisao bi htio jo? dodatno objasniti, jer mo?da nije bilo potpuno jasno ?ta sam htio reči......i mislim , da tvoji post ima malo veze sa mojim prvim postom....a generalno se sla?em sa tim ?to si napisao....

Quote:

Originally Posted by Bo_13
1. "veliki" tipovi su isto ljudi kao i mi. ako im doneses dobre pesme onda ti pesme zvuce isto tako dobro kao i "one na koje se lozimo".
ako im doneses shity pesmu-dobijes glasniju shity pesmu. it is so easy.

Absolutno se sla?em......

Quote:

2. "veliki" tipovi uvek rade 100% jer si manje ne smeju dozvolit. sva ostala misljenja su izgovor za to da je snimak i mix koji im je poslat u stvari sranje.
Tu se ne sla?em potpuno.....iz osobnog iskustava znam, da su neki masteri od "top" faca koje sam imao priliku slu?at i usporedit sa originalom, po mojem mi?ljenju bili toliko lo?e uradjeni, da jednostavno nisam mogao verovat, da mo?e? toliko upropastit mix na masteringu.

Kako sam par stvari "popravljao", ili bolje rečeno ponovno radio, bio sam prvi put kad sam imao takvu priliku fasciniran , da mogu ja master barem jednako dobro ili bolje odradit.....

Ako je za neke to odradjeno na 100% , onda na svijetu ima jo? puno mesta za nove ljude i nove studie......

Quote:

3. size does metter! drugim recima...oprema je bitan faktor. svako drugacije misljenje ne drzi vodu. tacka.
Tu se opet sla?em, htio sam samo reči da je u par poslednjih godina bilo napravljenih par mastering studia sa vrhunskom opremom, koji su relativno brzo propali ili nemaju posla, jer niko nije znao barat sa njom.

U tom kontekstu sam mislo , da oprema nema veze i da mo?e? posao bolje odradit plug-inima nego skupim hardwerom ako ima? znanje i iskustvo.

A absolutno se sla?em da nijedan plug-in do sada ne mo?e radit tako dobro kao recimo rade moji "hardware" Crane song-ovi , SPL i ESE procesori a najbitnije je , da se sve skupa slu?a na vrhunskim monitorima i konverterima..

Quote:

4. uradio sam, bez prisutnosti kompozitora/producenta...i nisam imao puno popravaka. ako te neko tera da se vracas na mix 5 puta, to znaci da ili nisi pravi izbor za taj mix ili taj ko te vraca ne zna sta hoce. prisutnost producenta/benda...nije kljuc za uspeh...obrnuto, najcesce je kljuc do 6 piva na dan i razglabanja o nebitnim stvarima.
Tu se opet sla?em sa tobom, i ja imam oko 85% posla bez prisutnosti producenta ili kompozitora....ali po mom mi?ljenju mora? radit vi?e revizija prvi put kad radi? sa novim klientom , da uop?te dobije? feeling za njegovu estetiku....a svake toliko dobijem i takve , koji zaista neznaju ?ta hoču.....
i očekuju da če mastering napraviti pjesmu bolju ili sredit sve imperfekcije u miksu......

I to sa pivima totalno dr?i vodu.....svake toliko se dogodi da bi htio celi band doči na mastering session.....?to nikad ne dozvoljavam....jer tada mo?e? zaboravit na posao.....pive , pu?enje i previ?e pričanja.....a gubi se koncentracija i vreme za rad.......

Quote:

5. jedino sto je bitno je krajnji rezultat. konzumenta ne interesuje ni 5% sta se desavalo pre nego sto je on kupio/downloadovao pesmu.
To je 110% istina....

Quote:

6. fabrika 13 se ne zatvara...hvala na reklami.
Drago mi je to čuti......dolazim u posjetu uskoro......pa čemo malo popričat u?ivo...

Pozdrav,

Gregor Z

All times are GMT +1. The time now is 12:19 PM.