Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Koncepcija i izgradnja studija (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25417)

NLP 07-12-2008 12:22 AM

Re: Koncepcija i izgradnja studija

... da:(.

boggy 07-12-2008 04:13 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 228393)
... da:(.

Sto si tuzan? Pa nisu veliki studiji sa velikim mikserima imali velike rezije samo zato sto su vlasnici bili (pre)bogati, projekti dobro placeni i poslovi odlicno isli... pa su se mogli razbacivati parama... u smislu... eto... ima se... moze se... itd...

Mala soba ima svoje zakonitosti, nije bas najbolji izbor... ali ako se krenulo na takvu koncepciju... ajd da vidimo kako se moze iz male sobe izvuci maksimum... pod uslovom da ne dodjemo do zakljucka da se audio produkciojom ne treba uopste baviti... ;) i da u maloj sobi treba spavati :)

Za pocetak, mozemo se drzati samo masteringa, kao sto si dobro uocio... ali uz malo pogorsanje ergonomije moze se i miksati... naravno... kome nije cilj da cuje mnoge sicusne detalje i u maloj sobi.. neka radi kako hoce.

Sada radimo jedan projekat, gde je namerno izbaceno snimanje (tracking, recording) iz ciljne delatnosti, zbog skucenog budzeta. Takva odluka narucioca je skoro naletela na brutalno ismejavanje okoline, ali kada se sve stavi na papir, samo okvirno... ispada da je samo recording daleko skuplji kao profesionalna usluga, ako se zeli da ta usluga bude kvalitetna... treba i prostor, i visekanalni AD, puni rekovi preampova, kompresora, limitera, gomila preskupih mikrofona (pun plakar!), cak i nije toliko kritican veliki analogni desk.... ali sve ostalo je enormno skupo.

U Beogradu, gde je lokacija, ima nekoliko mesta gde se odlicno moze snimiti (sve sto sam nabrojao ti studiji imaju u dovoljnim kolicinama)... cak ima i mogucnosti da se kvalitetno snimi i filharmonija.. ako to zatreba... tako da je to bio razlog da se ne ulaze besmislen kapital u nesto sto ionako sporo donosi novac a vec postoji u dovoljnim kolicinama i moze se iznajmiti.... nego je ideja da se akcenat stavi na miksanje i mastering... ako vec neko zeli i voli u svojoj maloj sobi da radi ...

U tom smislu mozda treba razmisljati.... ne raditi po kalupu (shablonu)... i silom gurati neku dosadasnju koncepciju u malu sobu, gde joj NIJE mesto, realno... sta god mi zeleli i voleli. Takve stvari su u industriji poznate.... niko nece strug (lathe) nositi na sprat zgrade, ako ima dve tone i ako ce da "srusi zgradu" zbog vibracija... nego, ako vec hoce da radi blizu stana... stavice strug u podrum... na zemlju... moze da iskopa i rupu i izlije betonski blok.... To sto strug niko normalan ne stavlja u sobu nije cak ni kompromis... to je realnost! I nema plakanja zbog te realnosti...
pozdrav

bogi

NLP 07-12-2008 09:19 AM

Da znam.
Trend uradi kod kuče (u bedroom studiu), fini?iraj u "pravom" najamljenom studjiu je postala praksa.
Nema neke jake budučnosti za mnogo novih velikih studija, ba? i zbog te recesije zadnjih desetak godina digitalizacije.

Ali nek bar razmisle, da u bedroomove itekako treba staviti adekvatan tretman, makar ga je dosta i zauzima poveču kubika?u i stane kao jedan/dva dobra preampa, kompresora,... ?ta več.... bar to.
Pa kao ?to ka?e? onda treba doktorirati da bi se doreklo za?to ogromna mikseta ili kontroler nema mjesta na par kvadratima sobice.
... i hoče da bi jo? nagurali dodatne sprave, jer jedino zvuk te makine je "dovoljno analogan"...

... ali i zato su tome namjenjeni takvi forumi, da se ljudi osveste i počnu razmi?ljati u tom smjeru!
To me te?i.:)

NLP 07-12-2008 09:28 AM

Nije akustika uopšte toliko kompleksna nego kao ljudi sa tvrdim/ nestvarnim željama!
Te idu tako daleko, da idu sami sebi lagati i sebe varati.

DeMa 07-12-2008 12:48 PM

Nlp

Zao mi je ako imas takav osjecaj. Ali nesmiju novi ispastati radi tvog Iskustva.
Ja sam se toga ogradio, jer ne ocekuje havla ali to je moje individualno rasmisljanje i nepase u ovaj pod forum.
A sa haas Cu morat inesto prokupiti, da to konacno jednom rejezimo.:wink:

Pozz
Denis

DeMa 07-12-2008 12:59 PM

Quote:

Moj status na forumu je vise urednicki... niko, pa cak ni vlasnik foruma nije u obavezi da zapocinje "konstruktivnu diskusiju" umesto samih clanova, zato sto je SVAKOM CLANU na forumu DOZVOLJENO da zapocne takvu diskusiju. Moja obaveza na Rumskom je da pratim sta se sve pise u postovima, da se diskusija drzi sto je vise moguce zadate teme, da eventualno prekombinujem zalutale postove na bolji nacin, da sankcionisem nepostovanje pravilnika i da eventualno, kao i svi clanovi, doprinesem poboljsanju kvaliteta samog podforuma "Dizajn i konstrukcija studija". Pristup Forumu je besplatan i svaki dopirnos na poboljsanju sadrzaja foruma je na svakom pojedinacnom clanu, i na potpuno dobrovoljnoj bazi...
Nije bilo od mene namjereno da ti mors pocet diskusiju, ali si u mogucnosti jednu Diskusiju odvuca na jednu stranu.
Kako si to ucinio sa Stolom, Naprimjer.
I ako vec pricamo o Dizajn i konstrukcija studija ond mi je tu naveden primjer malo slab.

Da ti nemoras to znam. niti te zelim, Zapravo nemogu, Teodvuci na sto ti nemozes ili nisi spreman. (nije negativno)
Kako si napisao ja cu dalje pisati pa cemo se najvjerovatnije jos dovlojno puta naci.
Pa cemo voditi jednu konstruktivnu diskusiju. kakve smo je vec imali.

Quote:

Proracune, podatke i formule ne smatram diskusijom ako pri tom nema i iskustvenog dela. Pronaci formulu, izracunati nesto, procitati o tome sve sto padne pod ruku, smatram "domacim zadatkom" (home work) za svakog ko ima jaku zelju da se bavi ovom problematikom..
Ja mislim da su clanovi hendikepirani jezikom, Ovaj svejt je velik i na 1000000 forumima se pise svaki dan o ovim themama.
Ja mislim da se moraju dati neke osnove, da bih snali sta ce traziti.

Sto se neprica o reverbtime sobe tebe licno nikad nisam cuo da si to spomeno.
Mozda nekada, ali ne otkada sam ja tu.
A sam znas da je to mozda naj bitnija stavka u akustici.

Kako ce napraviti kucni rad kada nezna sta trazi?

Pozz
Denis

P.S. Boggy oprosti ako sam te napo na neki nacin, nije bila moja namjera.

boggy 07-12-2008 02:24 PM

Quote:

Originally Posted by dema0206 (Post 228441)
Nije bilo od mene namjereno da ti mors pocet diskusiju, ali si u mogucnosti jednu Diskusiju odvuca na jednu stranu.
Kako si to ucinio sa Stolom, Naprimjer.

Prvo treba da bude elemenata za diskusiju. Poceo si sa pdf-om gde mozemo da pogledamo slike... nemacki uglavnom ne razumemo.... ocekujes da komentarisemo RFZ dizajn... ako ne gresim.

Opis principa RFZ se moze googlanjem naci, ako nekoga zanima, princip je neko definisao i uveo, mogli bi da diskutujemo o tome da li je princip dobar ili ne, koje su dobre i lose strane. NLP je primetio nizak plafon! I o tome je diskutovano, kao sto si primetio). Dalje, ja sam primetio pogresno dizajniran sto, i raspored radne povrsine... sto JESTE cesta greska u home studijima, i to je veci problem nego da li ce dizajn akustickog tretmana biti RFZ ili bilo sta drugo... pa sam to napomenuo, potpuno svestan sta je, po mom misljenju, bitnije,... prica o RFZ ili pogresan sto.
Quote:

I ako vec pricamo o Dizajn i konstrukcija studija ond mi je tu naveden primjer malo slab.

koji primer?
Quote:

Da ti nemoras to znam. niti te zelim, Zapravo nemogu, Teodvuci na sto ti nemozes ili nisi spreman. (nije negativno)

Ako primetim gresku koju cesto vidjam i koja zadaje prilicne probleme u malim sobama, a rezultat su neiskustva, postovacu tamo gde sam gresku primetio, bez obzira koja je tema u pitanju. To radim oduvek tako na ovom forumu.
Quote:

Kako si napisao ja cu dalje pisati pa cemo se najvjerovatnije jos dovlojno puta naci.

naravno ;)
Quote:

Pa cemo voditi jednu konstruktivnu diskusiju. kakve smo je vec imali.

pocni...
Quote:

Ja mislim da su clanovi hendikepirani jezikom, Ovaj svejt je velik i na 1000000 forumima se pise svaki dan o ovim themama.
Ja mislim da se moraju dati neke osnove, da bih snali sta ce traziti.

Znam... posecujem i ja takve forume povremeno, ali ono sto cesto vidjam tamo je da greske cesto ne komentarisu, niti kritikuju, valjda da ne bi "oterali" brojne posetioce sajta... licno ne smatram da je to dobra praksa, a licno smatram da to degradira autoritet foruma na duze staze. Forum na kome mozes "svasta" procitati, a da niko ne replicira iskustvenim saznanjem, jednostavno je pricaonica, a ne forum koji se bavi nekom temom.
Pogledaj "Mike Vale - od nule do finala", konkretno link prema JS forumu, pa ce ti biti jasno o cemu pricam... NLP je to radio, procitaj "komentare" i pogledaj koliko je trebalo vremena da prodje dok se neko od "odgovornih" oglasio. Nemaju vremena? Pa niko nema vremena!
Ako neiskusan citalac svrati na tu temu (John Sayers), po karakteru diskusije ce zakljuciti da je NLP za*ebo Mike Vale-a, da mu je novac bacio, da "nema pojma", jer se "strucnjacima" to sto su oni prikazali na slikama, nije uklapalo u ono sto "znaju jako dobro".
Quote:

Sto se neprica o reverbtime sobe tebe licno nikad nisam cuo da si to spomeno.

Pa nigde nije niko rekao da je to "tabu" tema, nisam ti thread zakljucavao, nisam zabranjivao korisnicima da ti odgovaraju, a jos manje tebi zabranjivao da o tome pokrenes temu.
Opet da napomenem, ja nisam DUZAN da pisem o nekoj temi, a tebi niko ne brani. :)
Quote:

Mozda nekada, ali ne otkada sam ja tu.

U pravu si... nisam nikada :da:
Quote:

A sam znas da je to mozda naj bitnija stavka u akustici.

Studijskoj? Bitna jeste, ali daleko je od "najbitnije".
Quote:

Kako ce napraviti kucni rad kada nezna sta trazi?

Pokazace interesovanje i radoznalost, volju i zelju, osnovne pokretace u procesu ucenja, ako ga nesto stvarno zanima kako prica da ga zanima, naci ce nacin da dodje SAM do informacija bez potrebe da mu iko pomaze. Ako nije u stanju sam da iskopa informacije... onda mu nema pomoci.
Diskusija onda moze da pocne, kada se krene sa konkretnim pitanjima... gde se iz pitanja vidi da je covek ulozio SAM svoj trud i vreme i snagu, da barem dodje do konkretnog pitanja... na koje, da bi se odgovorilo, ne treba pisati elaborat i seminarski rad, da ne kazem nesto gore....
Dobar primer ti je SumAnut (Mr. Smith avatar) sa foruma... prati njegova pitanja u vezi akustike i bice ti jasnije.
Quote:

.......
P.S. Boggy oprosti ako sam te napo na neki nacin, nije bila moja namjera.

Ma .... navikao sam! :D

pozdrav

bogi

NLP 07-12-2008 03:33 PM

Pa da boggy umalo me pojeli :)

DeMa 07-12-2008 09:42 PM

Halo

Ja imam drugu viziju, Imam drugi nacin pristupa. Svaki dan sam u poslu, I moje je nacin, naci rjesenje ako ima nekih proplem.
Nema puno mjesta za filozofiju.
I svaki dan sa drugin osobama, Drugib vizijama i iz toga se stvara nesto bolje.

Niko te nije pojo Nlp,

Boggy
sta bi ti napisao svasta tu ima.
Ali ostat cemo na onome bit ce jos mnogo dobrih diskuzija.

Pozz
Denis

All times are GMT +1. The time now is 11:08 PM.