![]() |
Re: sam svoj majstor
samo napred gradex
:) a koja je ovo fora zid (postojeci) pa vuna pa novi zid :confused: |
Hvala! Najbolja izolacija od buke je masa,a jos bolja je masa(zid),apsorer(kamena vuna),masa(zid),zato i imam dupli zid koji je totalno odvojen od postojeceg (soba u sobi) Inace to nema nikakve veze sa akustikom,to je sasvim druga nauka gde treba traziti pomoc strucnjaka,mada ima i tu inprovizacija tako da donekle mozes i sam da sredis prostor da iole dobro zvuci.
Veliki pozz! |
Reci mi grada, koliko je opravdano sa ekonomske strane stavljati kamenu vunu, koja inace sluzi za ubijanje visokih, izmedju dva zida, a da pri tom ni kroz prvi zid nema sanse da prodju visoki?
Jeste to radili radi spustanja rezonance cele konstrukcije ili? |
Kamenu vunu sam stavljao izmedju dva zida, kao apsorber, izmedju dve mase(zida)to je kao neki princip u konstrukciji naprimer gipsanog zida, samo sto je ovde veca masa,a imao sam je dovoljno posto je ostala iz predhodnih radova.Planiram i ceo zid (novi) obloziti kamenom vunom 5 cm 100kg/m3 i zatvoriti kompletno sa osb-e plocama,tako da ce sendvic izgledati ovako gledajuci iznutra: osb 1o mm+5cm kamena vuna 100kg/m3+betonski(sljaka blok)zid 20cm+5 cm vunizol + postojeci zid (sve zajedno oko 70 cm debljine) sve u cilju sprecavanje sirenju buke.Plafon: osb18 mm+dupla azma 2cm+osb 10mm(sendvic)+ 10cm kamena vuna 100kg/m3izmedju greda 10x8+dva sloja gipsa izmedju azma(sendvic) na postojecem plafonu izlepio sam azmu 1cm.Ako je nesto preterano u ovom slucaju samo moze da koristi.
Veliki pozz! |
Mislim da će? tako samo napraviti "triple leaf". Vi?e nije uvek bolje. Evo jedno od mesta gde je to obja?njeno:
http://www.greengluecompany.com/unde...TripleLeaf.php |
ako sam dobro shvatio
po ovome je dupli najbolji? i nisam bas razumeo , koji je ono crveni sloj na poslednjim slikama? elem po grafikonu double leaf je bolji da sprechi basove da prodju.......ali izgleda da je triple malo bolji za vishe frekvencije? pozz |
Crveni sloj na slici je mineralna vuna. Koliko sam ja razumeo taj "multiple" leaf" fenomen, vi?estruki razdvojeni slojevi su gori od dva u slučaju da se radi o istoj ?irini na kojoj ih primenjujemo, jer time smanjujemo razmak između slojeva, pa je bolje ići s većim razmakom a dve ploče spojiti, jer će masa biti ista, a razmak veći - logično, to će pobolj?ati performanse. Tu je i ne?to kompleksnije pitanje rezonantnih frekvencija, odnosno one su vi?e za takav sistem nego za onaj sa dva zida i većim prostorom, pa će zvuci s frekvencijama oko rezonantne lak?e prolaziti. Moje znanje je isključivo knji?ko pa samo prepričavam ?ta sam pročitao, a samo sam reagovao na konstataciju od pre par postova "ako je nesto preterano u ovom slucaju samo moze da koristi" jer ona, mada intuitivna, nije uvek tačna.
|
da u ovom slucaju govorimo o prolasku zvukova vani! tj da se zastiti okolina od buke koja dolazi iz studija...
mene zanima ima li ovo neku primenljivu logiku kada se radi o ukrocivanju unutrasnjih zvucnih refleksija....tj. prorodne jeke koju je potrebno eliminisati za potrebe snimanja ( suvog glasa recimo) |
Quote:
Koliko ja znam, mislim da nema veze sa tim, to se resava na drugi nacin,apsorberima,difuzorima i bas trapovima,ovo ne tvrdim mozda i ima nekog efekta, ali vrlo malog,mada nisam siguran,vidis da i kad ides logikom ne mora da bude tacna kao u mom slucaju,zato uvek pitaj ljude sa vise iskustva pre pocinjanja bilo kakvog zahvata na akustici i izolaciji zvuka,to ti je moj savet Veliki pozz! |
Quote:
Evo sumanut je pomenuo vunu kao sredstvo za ubijanje visokih freq. Ali internet je pun podataka da ljudi od kamene vune prave upravo zamke za bas tj. bas trapove . Mnogi cak u ugaune superchunk bas trapove prave redjanjem kamene vune upravo ? |
All times are GMT +1. The time now is 03:11 AM. |