Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   sam svoj majstor (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25320)

korenjak 25-03-2009 12:04 AM

Re: sam svoj majstor

samo napred gradex

:)

a koja je ovo fora zid (postojeci) pa vuna pa novi zid

:confused:

grada27 25-03-2009 11:15 AM

Hvala! Najbolja izolacija od buke je masa,a jos bolja je masa(zid),apsorer(kamena vuna),masa(zid),zato i imam dupli zid koji je totalno odvojen od postojeceg (soba u sobi) Inace to nema nikakve veze sa akustikom,to je sasvim druga nauka gde treba traziti pomoc strucnjaka,mada ima i tu inprovizacija tako da donekle mozes i sam da sredis prostor da iole dobro zvuci.

Veliki pozz!

SumAnuT 25-03-2009 11:22 AM

Reci mi grada, koliko je opravdano sa ekonomske strane stavljati kamenu vunu, koja inace sluzi za ubijanje visokih, izmedju dva zida, a da pri tom ni kroz prvi zid nema sanse da prodju visoki?

Jeste to radili radi spustanja rezonance cele konstrukcije ili?

grada27 27-03-2009 12:45 PM

Kamenu vunu sam stavljao izmedju dva zida, kao apsorber, izmedju dve mase(zida)to je kao neki princip u konstrukciji naprimer gipsanog zida, samo sto je ovde veca masa,a imao sam je dovoljno posto je ostala iz predhodnih radova.Planiram i ceo zid (novi) obloziti kamenom vunom 5 cm 100kg/m3 i zatvoriti kompletno sa osb-e plocama,tako da ce sendvic izgledati ovako gledajuci iznutra: osb 1o mm+5cm kamena vuna 100kg/m3+betonski(sljaka blok)zid 20cm+5 cm vunizol + postojeci zid (sve zajedno oko 70 cm debljine) sve u cilju sprecavanje sirenju buke.Plafon: osb18 mm+dupla azma 2cm+osb 10mm(sendvic)+ 10cm kamena vuna 100kg/m3izmedju greda 10x8+dva sloja gipsa izmedju azma(sendvic) na postojecem plafonu izlepio sam azmu 1cm.Ako je nesto preterano u ovom slucaju samo moze da koristi.

Veliki pozz!

RokStudio 27-03-2009 04:07 PM

Mislim da će? tako samo napraviti "triple leaf". Vi?e nije uvek bolje. Evo jedno od mesta gde je to obja?njeno:

http://www.greengluecompany.com/unde...TripleLeaf.php

korenjak 27-03-2009 06:52 PM

ako sam dobro shvatio

po ovome je dupli najbolji?

i nisam bas razumeo , koji je ono crveni sloj na poslednjim slikama?

elem

po grafikonu double leaf je bolji da sprechi basove da prodju.......ali izgleda da je triple malo bolji za vishe frekvencije?

pozz

RokStudio 27-03-2009 09:02 PM

Crveni sloj na slici je mineralna vuna. Koliko sam ja razumeo taj "multiple" leaf" fenomen, vi?estruki razdvojeni slojevi su gori od dva u slučaju da se radi o istoj ?irini na kojoj ih primenjujemo, jer time smanjujemo razmak između slojeva, pa je bolje ići s većim razmakom a dve ploče spojiti, jer će masa biti ista, a razmak veći - logično, to će pobolj?ati performanse. Tu je i ne?to kompleksnije pitanje rezonantnih frekvencija, odnosno one su vi?e za takav sistem nego za onaj sa dva zida i većim prostorom, pa će zvuci s frekvencijama oko rezonantne lak?e prolaziti. Moje znanje je isključivo knji?ko pa samo prepričavam ?ta sam pročitao, a samo sam reagovao na konstataciju od pre par postova "ako je nesto preterano u ovom slucaju samo moze da koristi" jer ona, mada intuitivna, nije uvek tačna.

korenjak 27-03-2009 10:07 PM

da u ovom slucaju govorimo o prolasku zvukova vani! tj da se zastiti okolina od buke koja dolazi iz studija...

mene zanima ima li ovo neku primenljivu logiku kada se radi o ukrocivanju unutrasnjih zvucnih refleksija....tj. prorodne jeke koju je potrebno eliminisati za potrebe snimanja ( suvog glasa recimo)

grada27 27-03-2009 11:38 PM

Quote:

Originally Posted by korenjak (Post 239831)

mene zanima ima li ovo neku primenljivu logiku kada se radi o ukrocivanju unutrasnjih zvucnih refleksija....tj. prorodne jeke koju je potrebno eliminisati za potrebe snimanja ( suvog glasa recimo)

Koliko ja znam, mislim da nema veze sa tim, to se resava na drugi nacin,apsorberima,difuzorima i bas trapovima,ovo ne tvrdim mozda i ima nekog efekta, ali vrlo malog,mada nisam siguran,vidis da i kad ides logikom ne mora da bude tacna kao u mom slucaju,zato uvek pitaj ljude sa vise iskustva pre pocinjanja bilo kakvog zahvata na akustici i izolaciji zvuka,to ti je moj savet

Veliki pozz!

korenjak 28-03-2009 08:16 AM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 239687)
Reci mi grada, koliko je opravdano sa ekonomske strane stavljati kamenu vunu, koja inace sluzi za ubijanje visokih, izmedju dva zida, a da pri tom ni kroz prvi zid nema sanse da prodju visoki?

Jeste to radili radi spustanja rezonance cele konstrukcije ili?

Evo sumanut je pomenuo vunu kao sredstvo za ubijanje visokih freq.

Ali internet je pun podataka da ljudi od kamene vune prave upravo zamke za bas tj. bas trapove . Mnogi cak u ugaune superchunk bas trapove prave redjanjem kamene vune upravo
?

All times are GMT +1. The time now is 03:11 AM.