Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   ik multimedia ARC (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25036)

alfom 15-12-2008 11:45 AM

Re: ik multimedia ARC

Boggy, PoZzzz.

Jeste, to je tako kako si napisao. Ali, za nas koji nemamo ama ba? nikakve uslove i ne mo?emo si priu?titi bolje, da li ovaj ARC ima ikakvu upotrebnu te?inu?
Onako kako sam napisao gore : makar za bolje demose?
Inače, ova cijela papazjanija je za mene lično nu?no zlo. Dok se muzika pisala, a na drugim mjestima snimala i producirala, bilo je sasvim drugačije. Neću nikako reći da ovo za određen broj ljudi (u koje ubrajam i sebe) nije lak?e od poznavanja velikog broja instrumenata i raspisivanja aran?mana za svaku pjesmu ; ovo je daleko lak?e, jer se ujedno mo?e i čuti i napraviti ?eljena korekcija (mislim na arr. dio posla). Međutim, ostaje dio koji većina nas (a najče?će radi nekvaliteta radnih prostora) ne mo?e postići - kvalitet sounda.
Ja sam od toga odustao poodavno. Ali, kod kuće se mo?e uraditi mnogo ?ta : midi 'raspis', demo mix, i sl.
Zato i postavih ono pitanje gore : "Vrijedi li ičemu, ...".
Hvala za odgovor i jo? jedan PoZzzz. :)

boggy 15-12-2008 11:49 AM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 229665)
Boggy, PoZzzz.

...... Ali, za nas koji nemamo ama baš nikakve uslove i ne možemo si priuštiti bolje, da li ovaj ARC ima ikakvu upotrebnu težinu?
........

Nema.

pozdrav

bogi

Pule 15-12-2008 01:57 PM

Naravno, akusticni tretman i dobro pozicionirani zvucnici u prostoru su sveto pismo. Buduci da nemam orginalan mikrofon ne bi bilo fer da ocjenjujem program i tesko mi je reci u kojoj mjeri je program ucinkovit, u svakom slucaju sa ECM nije.

boggy 15-12-2008 02:11 PM

Quote:

Originally Posted by Pule (Post 229678)
Naravno, akusticni tretman i dobro pozicionirani zvucnici u prostoru su sveto pismo.

Ako vec nema adekvatnog akustickog tretmana, cak i ako nema nikakvog, pazljivo pozicionirani zvucnici i simetrija su vec ogroman korak napred.
Quote:

Originally Posted by Pule (Post 229678)
Buduci da nemam orginalan mikrofon ne bi bilo fer da ocjenjujem program i tesko mi je reci u kojoj mjeri je program ucinkovit, u svakom slucaju sa ECM nije.

Bez obzira na mikrofon, na RealTraps linku se moze procitati ponesto i o samom funkcionisanju "korekcije", zatim prica o smanjenju zvonjenja (ringing... odnosno reverb time RT60)... koje NIJE smanjeno... nekad i povecano itd...
Zatim, deep u odzivu koji je nastao faznim "ponistavanjem" dolaznog i reflektovanog talasa, se ne moze korigovati nijednim ekvilajzerom, iako su "nacrtali" na sajtu da to njihova sprava "moze". Zasto ne moze? Pa zato sto kod faznog ponistavanja (kontra-faza) ma koliko pojacavali signal, on ce se i dalje ponistavati....

Drugim recima, nista vam nece pomoci ni originalni mikrofon! Razlike ce biti u okviru +/- 1.5dB... ako pricamo o "neoriginalnim" mernim mikrofonima (Earthworks M30 i skuplji), ali ovo sto se pominje na RealTraps sajtu nije uopste taj opseg razlika.... nego kud i kamo veci... znaci... nije do mikrofona!

pozdrav

bogi

p.s. Na Real Traps sajtu je studija bazirana na softveru sa originalnim mikrofonom... ako zelite da citate.... sve pise.

Pule 15-12-2008 05:12 PM

Ok, ali koliko sam shvatio program ne mjenja samo jacinu signala nego mijenja i prilagodjava i fazu vec u reproduciranom signalu, ili?

Jedno glupo pitanje, zasto je Ethan stavio dva mikrofona jedan na drugi, odnosno tako blizu u mjerenju?

boggy 15-12-2008 06:38 PM

Quote:

Originally Posted by Pule (Post 229710)
Ok, ali koliko sam shvatio program ne mjenja samo jacinu signala nego mijenja i prilagodjava i fazu vec u reproduciranom signalu, ili?

FIR filter (teoretski, bez obzira na room-correction) moze da "prilagodjava" fazu reproduciranom signalu, samo je pitanje kakvu faznu "anomaliju" treba da prilagodi... ima ih raznih... i kakve ce druge (neocekivane?) anomalije da unese prilikom tog "prilagodjavanja"
Kako ce doticni FIR filter da promeni geometriju prostorije i objekata u njoj, koja utice na fazu (kasnjenjem) reflektovanog talasa... koji u ovom slucaju pravi problem... da li se na to moze uticati samo promenom reprodukovanog signala?
Nije ovde problem sa FIR filtrom, nego je problem u polju primene, i nacinu koriscenja.
Quote:

Originally Posted by Pule (Post 229710)
Jedno glupo pitanje, zasto je Ethan stavio dva mikrofona jedan na drugi, odnosno tako blizu u mjerenju?

Jedan je verovatno onaj koji dolazi sa ARC-om a drugi je njegov, kojim paralelno vrsi merenja.
Tako postavljeni mikrofoni imaju minimum uticaja jedan na drugi, a priblizno mere u istoj tachci u prostoru

pozdrav

bogi

DeMa 16-12-2008 12:55 AM

Evo koga bas Zanima i vlada engleskim jezikom neka malo prelista ove Stranice.
http://www.gearslutz.com/board/bass-...yone-help.html

http://www.gearslutz.com/board/so-mu...-software.html

Pozz
Denis

DeMa 16-12-2008 12:46 PM

E ovako

taman sam pricao za jednim mojim prijatelem od koga ja kupujem tecniku.
Dobit cu to ARC za 10 dana na probu. i intenzivno cu se ja sam tim konfrontirati.

Znam da se fizika nemoze zajebati ali eto.
Javim se opet vezano za ovo.

Pozz
Denis

Pule 16-12-2008 03:57 PM

Super, bas me zanima.

All times are GMT +1. The time now is 05:22 PM.