Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   difuzor panel (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24716)

NLP 31-10-2008 11:56 AM

Re: difuzor panel

8" (inča, cola) = cca. 20cm
1"=2.54cm
:D

quake 12-12-2008 06:10 PM

1 Attachment(s)
Eto mene posle nekog vremena.Morao sam u akusticki ne obradjenom prostoru sa pocetka price da zavrsim neke snimke i shvatio da i ako uradim sve ovo kako sam zamislio ostajem sa nekim problemima.Kroz prozor "probija" buka,pevac hoce "staklo",bend koji sedi za sankom pozadi takodje ometa itd.....Zidati se MORA,sva je sreca da sam kasnio sa pocetkom radova jer cu sada da radim drugacije.Posle zidanja mi ostaje prostor kao na skici,dodacu i novu skicu sa planom za akusticku obradu.

quake 12-12-2008 10:49 PM

1 Attachment(s)
Evo skice za control room.Crveno su difuzori,plavo prozor,braon absorberi i bas trapovi a zeleno je helmholtz trap.Radio bih sa kamenom vunom 120kg/m3 debljine 10cm i sve bih sem difuzora i helmholtz trapova odmakao na 10cm od zida.Plafon u zadnjem delu bih spustio za 10cm vazduha,onda kamena vuna 10cm a onda perforiran lesonit.Plafon u prednjem delu bi bio sve isto samo bez lesonita.U sve vodoravne uglove u sobi ubacio bih jos bas trapove dijagonale 60cm.Dali je ovo za sada o.k.?

quake 15-12-2008 06:08 PM

1 Attachment(s)
Ili da idem sa nekom ovakvom varijantom kada vec zidam?Za ovakvu reziju imam prostora,gluvac bi se malo modifikovao.

DeMa 15-12-2008 11:11 PM

Quote:

Originally Posted by quake (Post 229309)
Evo skice za control room.Crveno su difuzori,plavo prozor,braon absorberi i bas trapovi a zeleno je helmholtz trap.Radio bih sa kamenom vunom 120kg/m3 debljine 10cm i sve bih sem difuzora i helmholtz trapova odmakao na 10cm od zida.Plafon u zadnjem delu bih spustio za 10cm vazduha,onda kamena vuna 10cm a onda perforiran lesonit.Plafon u prednjem delu bi bio sve isto samo bez lesonita.U sve vodoravne uglove u sobi ubacio bih jos bas trapove dijagonale 60cm.Dali je ovo za sada o.k.?

Hallo

Ja bih osto na tom principi sto si do zada nacrtao. Izgleda dosta dobro.

Pozz
Denis

DeMa 15-12-2008 11:18 PM

Jos nesto ije ti potrebno odmicati helmholtz rezonator od zida njega mozes komotno ugraditi. bitne su samo rupe da budu na pravaom mjestu.
Taj spusteni plafon o kojem pricas, To bih trebao napraviti iznad Slusana da bih prve reflekcije ublazio.

Ako vez zidjas neznam tocno radi cega jer nisam pratio ovaj Thread, Razlisli o tome zidove nakositi mislim da ti nisu paralelni, jer ako nemas paraleni zidova nemoz ni stoejnki valova u toj velicini.

Koja ti je visina sobe??

Pozz
Denis

quake 16-12-2008 06:48 AM

Pozdrav Dema
Visina sobe je na zalost samo 260cm.Zida se samo bocni zid gde su vrata pa zbog simetrije ne smem da ga kosim.Mislio sam da kosine napravim apsorberima.Bas trapovi bi bili dosta veliki,oko 120cm dijagonala,do plafona, i nakrivio bih apsorbere pa bi prednji deo sobe bio bez paralelnih zidova.Helmholtz-ovi rezonatori bi bili dijagonale 150cm i visine takodje do plafona tako da mi od paralelnih zidova ostaje samo deo gde su bocni difuzori a mogu da iskosim i njih.Prednji deo rezije bih takodje nakrivio iznad stakla prema plafonu kao kod ESS dizajna.Plasim se da soba ne bude previse ugusena pa razmisljam da zadnji deo plafona mozda i ne spustam.Mozda sam predimenzionisao neke stvari?Sta ti mislis o tome?

NLP 16-12-2008 09:08 AM

Ja mislim, da je vrijeme da pročitaš još jednom sve ispočetka.
Pa ponovno razmisliš.
Nekako ti fokus bježi.

I još jednom: prostor ti je mali (to ne leti na helmholtz, pravi ih ako hočeš).

ESS dizajn nema veze sa nakositim staklom, to mora uvijek da bude kod bilo kojeg dizajna.

Možeš da ideš sa ovim principom kojeg je dema našao na i-netu: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25417
Ako imaš para i vremena dakako.
Inače češ "isto" odlične rezultate za mnogo manje para dobiti klasičnim principom, kojeg si več malo crtao.

Uvijek neka bude slušanje po dužini sobe, ne širini, pogotovo ako imaš mali prostor.

Ako sve zidaš iz početka te imaš mogučnost veče prostorije, nemoj vocal booth zazidavati nego napravi "all in one" sobu, gdje imaš normalnu mix sobu a kad snimaš imaš instrument separiran sa absorpcijskim panelima/ gobo trapsima, a snimanje pratiš u tom trenutku preko slušalica.

DeMa 16-12-2008 12:22 PM

Quote:

Originally Posted by quake (Post 229784)
Pozdrav Dema
Visina sobe je na zalost samo 260cm.Zida se samo bocni zid gde su vrata pa zbog simetrije ne smem da ga kosim.Mislio sam da kosine napravim apsorberima.Bas trapovi bi bili dosta veliki,oko 120cm dijagonala,do plafona, i nakrivio bih apsorbere pa bi prednji deo sobe bio bez paralelnih zidova.Helmholtz-ovi rezonatori bi bili dijagonale 150cm i visine takodje do plafona tako da mi od paralelnih zidova ostaje samo deo gde su bocni difuzori a mogu da iskosim i njih.Prednji deo rezije bih takodje nakrivio iznad stakla prema plafonu kao kod ESS dizajna.Plasim se da soba ne bude previse ugusena pa razmisljam da zadnji deo plafona mozda i ne spustam.Mozda sam predimenzionisao neke stvari?Sta ti mislis o tome?

Hallo

To je bila idea i mozes naravno sa absorberima nakositi zidove.
U tom slucaju biha napravio jednu studi reflekcija. da bih zano pod kojim uglom da to napravis.
to mozes pogledati na ono Threadu sto je Nlp napomenuo.

Ja stojim Helmholtz rezonator on ce ti biti efikasan.
Podjeliga na dva polja tako da mozes dvi neovisne frekvencije traziti tako ti je na jednostavnije. i pazi da ti jedna komora nije veca od 500 litara.
I kada sve zarsis i postavis ond ces izbusiti rupe. To ti je moz savjet.

Neznam sto se tice prozora, tu bih ti reko nemoj ga stavljati. I ako to Cool izgleda neznam pre mala ti je prostorija. Ili se podrudi da to bude jako dobro napravljeno
Ja imam dosta sati snimanja vocala u Studiju.
Ima i prednosti biti sam za sebe (Kao pjevac mislim).

I jos nesto pocmi da ubijes prve reflekcije to nam naj vise smeta. sto se tice slusanja. i kao drugo kako boggy kaze igraj se malo sa pozicijom zvucnika.

Nemoj me krivo svatiti sada si ti na redu pocmi sa jednim djelom.
jer ces u tom slucaju imati puno konkretnija pitanja.:grin::wink:
i nama je lakse odgovarati.

Pozz
Denis

quake 17-12-2008 05:30 AM

Hvala vam jos jednom.
Uskoro prelazim sa reci na dela:) .Sve cu redom da slikam i kacim ovde pa cete mi nadam se pomoci onako u letu,sto rece Dema svima ce nam bili lakse tako.NLP,mislio sam da nakrivim jednim apsorberom zid IZNAD prozora,to bi licilo na kosinu kao kod ESS.Pozdrav

All times are GMT +1. The time now is 04:49 PM.