![]() |
Re: VIFA Pico- Lino
1 Attachment(s)
Da osvezimo malo thread :)
|
stavio sam jednu i u prvi post... nek se nadje ;)
pozdrav bogi |
Okej, da i ja prozborim koju o ovim surovim mali?anima
Kada sam ih prvi put slu?ao kod Moritza na Yamaha Hi-Fi pojačalu ono ?to uop?te nisam očekivao da čujem je količina basa i sama glasnoća, koja nije da 'trese zidove' ali je vi?e nego dovoljna. E sad ako neko voli ba? glasno i 'da oseti kick u grudima/stomaku' to mo?e biti problem. Picolino mo?e dooosta nisko da svira, ali bez da pravite diskoteku u studiju. Ono ?to mi se najvi?e dopalo je kako izlaze reverbi, vokal i dinamika.. zaista vrhunski! :o Takodje bih rekao da su vrlo transparentni zvučnici pa se moglo sva?ta čuti slu?ajući moju radio dramu, koja je sastavljena iz mno?tva zvukova/efekata koji su snimani sa različitom opremom i različitim prostorima. Ta razlika se toliko osetila da me je bilo sramota da sam ja uop?te autor te radio drame :) Stvar koja mi najvi?e smeta kod ovih kutija ?to se čudno pona?aju na negde oko 125Hz.. Mo?da sam to samo ja, ali stra?no mi smeta. Npr. slu?am muziku i kad se bass gitara spusti na odredjenu notu, odjedom se te frekvencije izdvoje iz mixa i to na neki preterani, pomalo neprirodan način.. kao da kutija rezonira na toj frekvenciji, mnogo se pojača, osetim neki 'pritisak' u u?ima plus zvooooooonjnjnj zvuk. I tačno kako slu?am muziku ili gledam film, kada začujem zvooonj, zatim bacim oko na analajzer uvek vidim da je peak na 125Hz, uvek. Takodje mi je malko zasmetalo kod slu?anja muzike ?to je picolino zvučao mutavije/prigu?enije (naravno uz prednost detaljnosti, stereo slike, transparentnosti, dinamike). Ali stvar kod koje me je kupio i koja me ustvari najvi?e interesuje je kako radi na filmu!!! pFFFFF!!! :o:o. Stvarno prelepo! bez daljih komentara!! Da bi se izvukao maximum iz najvi?ih visokih koje mo?e da proizvede bilo je bitno nacentrirati glavu tako da sredina zvučnika bije tačno u u?i. Danas sam ponovo bio kod Moritza (da uzmem svoj Picolino kit koji je stigao) i imao sam priliku da ih ovog puta čujem na BoZo A1802 (?uto pojačalo) o kojem sam čuo samo najlep?e stvari i o kojem sam razmi?ljao da ga uparim sa svojim Picolinom (kada to zaslu?im). Ljudi.. ono stvarno nije normalno.. :) Picolino sa Yamahom mi je bio strava.. ali sada ovo.. uh!! Već detaljni picolino je toliko dobio na detaljima da ga maltene upoređujem sa mojim slu?alicama AKG K271s samo ?to imam stereo sliku ispred sebe i zvuk nije toliko kompresovan. Ne znam kako (voleo bih da čujem neko obja?njenje), ali sada zvučnik mo?e da svira vi?e, sada je nestala ona mutavost kod muzike, a čak nije toliko bilo bitno da nacentriram sredinu drajvera prema u?ima da bi ih čuo :confused::confused:. Sada sve zvuči mnogo kompaktnije, odvojenije. Čuje se svaka hrapav?tina na vokalu (ne znam kako ovo da objasnim, ali recimo poređenje sa vizuelnim bi bilo da sada na breskvi mogu da vidim i dlačice :) ) Yamaha iako je lepo svirala, sada mi deluje da je davala neki 'RAZLIVENI' zvuk. Mislim da je to prava reč za to :) Iako dobro snimljena muzika sada zvuči mnogo bolje, na prvo slu?anje filma sam se deprimirao.. jer je to polje u kojem radim. Film iako mnogo detaljan, zazvučao je jednostavno ru?nije, zvučno ne zaokru?en. Samo da dodam da sam slu?ao film Čudesna sudbina Amelije Pulen, koji mi je jedan od najbolje smiksanih filmova, a da ne pominjem to da je jedini film koji je za malo napravio presedan (da je pobedio) na američkoj dodeli oskara za zvuk gde se nominuju samo američki filmovi. Amelija i ako je francuski film, bio je nominovan za oskara. Međutim, kada bolje razmislim, kada sam se vi?e udubio u problem koji me ?ulja shvatio sam da je to ustvari veeelika prednost za nekog ko se bavi filmom. Tačno se čuje sve ?to je lepljeno (odnosno NAHovano, radjeno post sinhrono). ?to mi daje mogućnost da sve to lep?e uradim. Mo?da zvuči sme?no da je picolino + A1802 bolje slu?anje nego slu?anje koje imaju ljudi koji rade za Jean-Pierre Jeunet-a. Koraci iz studija, ?u?kanje odeće iz studija i ostali Foley efekti su zvučali ne toliko prirodno, ne kao deo slike, celine, uključujući i sve ostale efekte snimane u različitim prostorima, to se jednostavno čulo i to mi je na prvo slu?anje smetalo i delovalo kao ru?nije, ?to govori o surovosti, detaljnosti i transparentnosti ove kombinacije Picolino + A1802. Posle toga oti?ao sam sa istim diskovima kod druga koji ima Mackie HR824 i bilo mi je drago ?to dr?im picolino kit u kesi |
Analog hvala na iscrpnoj recenziji...kako bih rekao e tako se to radi :) .
Iako je ovo thread povodom Pico Lino zvucnika ujedno je i real life promocija BoZo pojacala. Svako ko bude dosao da cuje zvucnika prvo ce morati da slusa na Yamaha pojacalu :p e, a onda ako zasluzi i na BoZo :D pojacalu, shalim se naravno ali je definitivno bolje da cujete prvo prosek pa onda pravu stvar. P.S. dobro si se setio Bogi, jos je primamljivije za one koji prvi put citaju ovaj thread. |
heh :]
|
Evo, danas sam se cuo sa Dejanom Dobrinom i dobio informaciju da se VIFA 9 bgs 119/8 vise ne proizvodi i da je navodno zamenjena TG serijom.
U svakom slucaju nista od kupovine drajvera u Dayensu:( |
1 Attachment(s)
Ovako izgleda picolino kit, koga interesuje..
plus dokumentacija koju nisam fotografisao i nedostaje drugi drajver. to je inače sve |
Znaci nista od nabavke drajvera u Srbiji :( .
Ne znam da li Boggy ima neku pametnu ideju ili da idemo po starom...svercovanje iz Nemacke. Problem jer u tome sto ja vec mesec dana cekam moje drajvere i da stvar bude gora nisam 100% siguran da ce doci do kraja meseca:banghead: . Da ih ima u regularnoj prodaji ni po jada ali ih trenutno nema. |
Quote:
Jedini nacin je da se uporede ovi koji se (mozda, ne znam da li ih imaju na stanju) mogu nabaviti u Shapcu, i ovi tvoji novi... pa da se onda prica... To bi iziskivalo kupovinu shabackih drajvera, razradjivanje, i merenje elektro/mehanickih parametara sva 4 drajvera.... tek tada mozemo govoriti o tome da li su "domaci" ekvivalentni ili ne. posle merenja mozemo ustanoviti: 1. Drajveri su SVI vrlo slicni (normalna pojava kod "istih" elektromehanickih sprava) 2. Drajveri nisu vrlo slicni, odnosno mogu se grupisati na merenjima dva vrlo slicna nemacka i dva vrlo slicna shabacka, i to moze biti problem, ali ne mora, ako su razlike prihvatljive... to opet morate vi da ustanovite. 3. Drajveri su dosta razliciti, mogu se LAKO grupisati u parove prema mernim rezultatima, ali ce dizajn kabineta i skretnice dovesti do toga da ce picolino sa shabackim drajverima zvucati pogresno... tada jedino preostaje da dizajniramo "domaci" picolino... ispocetka... Opremu za to imamo, tako da samo merenje nije problem. Znanje i tehnologiju za dizajn "novog" picolina imamo, tako da ni to nije problem... pozdrav bogi |
Novosti povodom drajvera , buduci da Vifa kao firma vise ne postoji nego :
http://www.hifisound.de/oxid/oxid.ph...SCH-GESCHIRMT/ je isto sto i ovo http://www.tymphany.com/datasheet/printview.php?id=156 |
All times are GMT +1. The time now is 04:53 PM. |